Comuna Corbi de Argeș – un loc deosebit care merită descoperit

manastirea rupestra Corbii de Piatra Arges

Comuna Corbi de Argeș am descoperit-o cu ocazia proiectului Antreprenorești- Adoptă un Sat susținut de fundația Romanian Business Leaders care își propune să învețe comunitățile rurale să-și valorifice resursele, specificul local și unicitatea zonei.

Când am fost invitată la Rapsodina Pastorală de la Corbi de Argeș nu știam nimic despre această comună și din puținele informații aflate de pe internet nu știam la ce să mă aștept.

Am descoperit locuri de o frumusețe rară în lume, așa cum este mânăstirea rupestră de la Corbii de Piatră, oamenii de o ospitalitate ieșită din comun, cum numai în Ardeal găsești și despre care am povestit aici, tradiții și obiceiuri care se sărbătoresc cu ocazia Rapsodia Pastorale, case vechi de peste 150 de ani și multă liniște și voie bună care te încarcă cu energie cât pentru o lună de zile.

Am plecat din București spre Corbi, care se află la o distanță de 168 km, sâmbătă dimineață, pe o ploaie torențială. Însă, până am ajuns acolo, ploaia s-a oprit, ceea ce demonstrează că oamenii din Corbi au suflet bun.

Am poposit la Căminul Cultural unde oamenii din comună interesați să-și dezvolte afaceri locale, pensiuni, erau adunați la sesiunea de management – Cum să Antreprenorești în Turism?, sesiune care poate fi umărită aici și în care Marius Bostan și Paul Mărășoiu le-a oferit sfaturi celor interesați de agroturism.

Marius Bostan are un proiect foarte frumos, RePatriot prin care ajută oamenii plecați în străinătate, să se întoarcă în România și să-și dezvolte aici un business de succes. Unele dintre persoanele care au reușit, au fost prezentate în emisiunea A doua emigrare de pe TVR1.

intrare Pensiunea Livada Bunicului

După ce sesiunea s-a încheiat am plecat la masă la Pensiunea Livada Bunicului din Stănești. Comuna Corbi este formată din satele: Corbi, Corbișori, Jgheaburi, Poduri, Poenărei și Stănești. Unii zic că cel mai frumos sat din comună este Poenărei, din păcate nu am ajuns să-l vizitez. De asemenea despre comuna Nucșoara, care se află la o distanță de 10 km de Corbi am auzit ca est un loc foarte frumos, unde se afla și Lacul Înârtita, încă un motiv în plus să revin în zonă.

curte livada bunicului

Pensiunea Livada Bunicului este locul ideal dacă vreți să petreceți un weekend liniștit într-o zonă de munte care nu este supraglomerată de turismul de masă.

terasa exterioara pensiune livada bunicului corbi

Livada Bunicului este o pensiune cu o curte mare, cu multă verdeață și o tereasă generoasă de unde nu lipsesc preparatele tradițonale și specifice zonei. Așa am mâncat pentru prima dată bureți de fag murați, o specie de ciuperci care cresc pe trunchiul fagilor.

primire la Pensiunea Livada Bunicului

Fiind mare fan brânză, m-am bucurat când am putut să mă înfrupt din specialitățile de brânzeturi: cașcaval afumat; brânză proaspătă, sărată, de capră, de oaie, sau în scoarță de copac.

tipuri de branzeturi de la Corbi branza in scoarta de fag cas afumat branza de capra

În prima jumătate a secolul XVII, peste 200 de familii au trecut Oltul și au venit la Jina Sibiului la Corbi. De aici și îndeletnicirea localinicilor de a crește oi și a prepara diferite tipuri de brânzeturi delicioase, al cărui gust îl regăsești doar în Ardeal.

tipuri de branzeturi de la Corbi

Pensiunea are 4 camere, denumite după cele 4 anotimpuri: primăvară, vară, toamnă, iarnă, poate fi închiriată și o singură cameră, dar puteți să ocupați și întreaga pensiune, dacă vreți să petreceți un weekend la munte cu prietenii.

Vă puteți pregăti singuri de mâncare, să faceți un grătar sau le puteți ruga pe gazde să vă gătească. Vă recomand prăjitura Lămâița, făcuta de bunica, care este senzațională.

Pensiunea dispune și de o cramă proprie, de unde puteți bea un vin natural foarte bun sau mânca o dulceață naturală 100%, relizată din fructele din livadă: mere, prune, pere, vișine, cireșe, prune, afine, mure, zmeuri, goji, cocăze, curmali și kiwi, pe care aveți posibilitatea să le culegeți personal.

drumul din Corbi

După o masă copioasă, am plecat la o plimbare prin sat, așa am descoperit că arhitectura specifică locului este reprezentată de case cu o fundație înaltă și cu fațadă de cărămidă.

Am urcat până la biserica construită în anul 1816 care îți oferă o priveliște asupra unui colț de rai.

Am mers pe cursul râului Doamnei, râul care traversează comună și este o mare plăcere să-i asculți susurul.

Casa veche de 100 de ani din Comuna Corbi

Pentru oamenii stresați si care vor să se deconecteze, această plimbare este mai mult decât benefică. Așa am descoperit și o casă mai veche de 100 de ani pe care proprietarul ne-a lăsat să o vizităm și care a spus că ne putem duce oricând să stăm acolo.

casa veche din Corbi

biserica de lem de la Corbi Arges

Ne-am continuat plimbarea la Mânăstirea Corbii de Piatră care este un loc unic, un lăcaș de cult săpat în piatră în primele decenii ale sec.XIV care fără nicio restaurare încă are picturile vizibile, atât cele realizate pe piatră cât și pe lemn.

masivul de la Corbii de Piatra

Corbii de Piatră este cea mai veche biserică ruprestră cu cea mai veche pictură din România, singura biserică cu două altare pe un singur naos și prima mânăstire de călugărițe.

Se poate urca pe stânca de piatră, iar de sus să ai o vedere panoramică asupra întregii comune.

20170527_201936

masivul Corbii de Piatra

La coborâre dai peste căsuța albastră, un loc desprins parcă din cărțile de povești. Cine deține acest teren, se poate considera un om binecuvântat, care are o casă la poalele unei cascade.

20170527_203348

uriasul de la Corbii de Piatra

Duminică am avut norocul să o întâlnim pe proprietara acestui colț de rai care ne-a povestit istoria și legendele locului. Ne-a arătat cum în stâncă se vede piciorul și brațul unui uriaș căruia din cauza eroziunii i-a căzut capul, în altă parte se poate observa un berbec și capul unui reptile.

În plus ne-a lăsat să vizităm și casa, care după moartea mamei dânsei, a rămas nelocuită. Este un fel de casă – muzeu pentru cei care vizitează mânăstirea și vor să intre și în această curte care se află într-un loc de o frumusețe unică.

După această drumeție, ne-am odihnit puțin, iar seara, doamnele care lucrează la primărie și se ocupă de bunul mers al comunității: Lori Comandasu și Claudia Rotaru, ne-au pregătit un adevărat festin culinar.

Ne-au primit în casele lor și ne-au servit cu o mulțime de preparate: teci cu lapte – o mâncare specifică zonei, din păstăi, lapte acru, cartofi și mărar, o ciorbă gustoasă și răcoritoare; ciorbă de perișoare, salată de vinete, salată boeuf, mămăligă împănată cu brânză – preferata mea, pastrăm și alte tipuri de carne la grătar, prăjituri și niște gogoși excepționale pe care le-am mâncat doar aici.

Dacă iubești muntele, natura, drumețiile în locuri de o frumesețe care îți încântă privirea și te încarcă de energie, ești gurmand sau vrei doar să guști bunătățile gastronomice specifice comunei, trebuie să vizitezi  o dată Corbi, pentru că a doua oară vei reveni cu siguranță.

20170528_164443

Duminică urmează Rapsodia Pastorală, sărbătoare care celebrează urcatul oilor la munte.

O viață ca o vacanță!

6 gânduri despre „Comuna Corbi de Argeș – un loc deosebit care merită descoperit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.