Rapsodia Păstorească se serbează de 47 de ani în Comuna Corbi din Argeș și celebrează urcatul oilor la munte. În zonă au venit la începutul secolului al XVIII -lea, 200 de familii din zona Jina Sibiului, care au dezvoltat o comunitate în jurul Mânăstirii Corbii de Piatra. De aici și traditia de creștere a oilor transmisă din generație în generație.
Din Ardeal au păstrat și costumele tradiționale cu alb și negru, cele colorate și înflorate fiind specifice zonei Argeșului. Cu bunăvoința celor de la primărie, am facut și eu câteva poze îmbrăcată în costum popular. După ce am văzut cât de mult apreciază străini portul tradițional românesc, am ajuns să-mi placă și mie din ce în ce mai mult, iar de fiecare dată când am ocazia îmi fac poze îmbăcată în costume populare.
La Căminul Cultural din comună se află și un muzeu cu obiecte, unelte și costume tradiționale.
În fața Căminului Cultural a avut loc si defilarea celor 14 ansambluri folclorice participante la această sărbătoare. Ansamblu Corbi de Argeș a cântat la fluiere, călușarii de la Costești de Argeș au atras privirile cu portul lor colorat, Baia de Fier din Gorj a avut și ea reprezentanți la sărbătoare, fetele din Dobrotești Teleorman au impresionat cu năframele foarte lungi și frumoase, au urmat cei din Băbeni Vâlcea; băieții de la Jina Sibiului au defilat cântând la fluiere.
Nu putea să lipsească de la această sărbătoare, ansamblul din comuna vecină, Nucșoara; au fost prezente și ansambluri de la Vaideeni din Vâlcea, Corbu Olt, dar și de la vecinii noștri de peste Prut, Comuna Vasilcău din Republica Moldova.
Republica Moldova a fost reprezentată la această rapsodie și de cântăreții de folclor din Baimaclia. Polovragi din Gorj a trimis un ansamblu numeros, defilarea încheindu-se cu un grup de copii din comuna Corbi care purtau tricouri inscripționate cu mesajul „My home is Romania at Corbi”.
După defilare, toată lumea a urcat pe munte unde au fost premiate familiile care au aniversat 50 de casnicie, crescătorii cu cele mai frumoase oi, iar spectacolul popular a fost deschis de către ansamblul local Corbi de Argeș, condus cu dragoste și dăruire de dna. Claudia Rotaru.
Cum suntem la sărbătoarea urcatului oilor la munte, nu putea să lipsescă brânzeturile, dar și preparatele la proțap, care cred ca sunt un rai pentru orice gurmand.
Am urcat și pe vârful muntelui unde se afla o altă cruce ortodoxă, ceea ce arată că stramoșii acestor locuri erau oameni credincioși. Am avut ocazia să-l întâlnim pe Luțu, un cal frumos și înțelep care prin bunăvoința stăpânului, ne-a plimbat prin poenița de pe pisc.
Atât eu cât și Liliana, am fost încântate de această experiență și ne-am propus ca data următoare când revenim la Corbi, să facem un traseu montan pe cal. Plecând de la Corbi, puteți merge până pe Vârful Molodoveanu, traseul montan având cu aproximație, o durată de 2 ore.
Mă bucur că am avut ocazia să descoper acest loc de o frumusește rară și să cunosc oameni deosebiți. Marius a fost un ghid excepțional și ne-a arătat cele mai frumoase locuri pe care el le-a descoperit în această comună de pe Râul Doamnei.
Pentru cine vrea să se deconecteze de la agitația de fiecare zi și să evadeze într-un loc liniștit cu peisaje frumoase și locuri unice, Corbi este destinația ideală.
Un gând despre „Tradiții și obiceiuri la Corbi de Argeș”