Top 12 atracții turistice în Dubai

Dubai este unul dintre cele șapte emirate care face parte din Emiratele Arabe Unite, alături de Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah şi Fujairah. Toată lumea a auzit de Dubai și de recordurile sale: cea mai înaltă clădireBurj Kalifa (828 m), cel mai luxos hotel – Burj al Arab (321 m), cel mai înalt hotel – Gevora (356 m) cel mai mare mall – Dubai Mall, cea mai mare insulă artificială – Palm Deira etc.

În Dubai totul este la superlativ, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum propunâdu-și ca până în 2030 Dubai-ul să devină atracția turistică mondială, toată lumea să-și dorească să-l viziteze cel puțin o dată. Are toate șansele, având în vedere că tot timpul se construiește ceva și se încearcă găsirea unor noi atracții turistice: de la piste de schi și acvarii în mall, până la insule artificiale.

Dacă ar fi sa descriu Dubai-ul printr-un singur adjectiv acesta ar fi IMPRESIONANT. De la zgârie nori, portul Dubai Marina, fântânile din Dubai Mall, totul este impresionant, până și mersul cu metroul este o experiență în sine. Top-ul personal al atracțiilor turistic din Dubai arată cam așa:

  1. Safari în deșert

A fost pentru prima dată când am mers în safari în deșert și cu siguranță se clasează în topul experiențelor trăite, alături de paragliding și zborul cu balonul. Este o experiență unică pe care o poți trăi doar în deșert, iar dacă mergi în Dubai este păcat să o ratezi.

Safari-ul se face cu mașini 4X4, Land Cruiser cu 6 locuri, aer condiționat și foarte confortabil astfel încât să nu simți disconfortul temperaturilor ridicate de afară. Am fost cu Tour Dubai, plecare se face din fața hotelului, iar până cand ajungi efectiv în deșert durează cam o oră.

Se face și o oprire pe drum, unde iubitorii de adrenalină pot testa mersul cu ATV-ul, plimbarea pe cămilă sau pot face poză cu șoimul. Șoimul este simbol național în Emiratele Arabe Unite și singura pasăre care poate zbura la first class la Emirtaes și Etihad. Să deții un șoim este un simbol de mândrie în Emirate, iar cei mai scumpi se pot vinde chiar și cu 25,000 de dolari.

Când ajung în deșert mașinile se opresc să le desumfle roțile pentru o mai bună aderență pe nisip. Te uiți stânga – dreapta, față – spate și tot ce e vezi e o întindere de nisip auriu, roșiatic. Te simți ca pe o altă planetă și ești gata de aventură.

Șoferul accelerează și mașina începe să escaladeze dunele de nisip. Cel mai tare e atunci când mașina ajunge în vârful dunei și derapează, astfel încât în jurul tău e numai nisip și mașina alunecă ușor, ușor, până când șoferul apasă accelerația si te trezesti din nou în vârful dunei.


Senzația este ca si cum a fi într-un roller coaster pe dune de nisip, ca și cum ai face surf cu mașina, iar locul valurilor ar fi luat de către dune. E o senzație aparte, e foarte frumos și odată ce te obișnuiești nu mai vrei să se termine și vrei să mearga cu viteză din ce în ce mai mare și să se urci pe dune din ce în ce mai înalte.

Întreaga distracție durează cam o oră, iar apoi mergi la o cină în deșert, într-un decor idilic cu făclii printre dune de nisip și palmieri. Ești întâmpinat cu o cafea arabică cu pudră de cardamom care este foarte bună și îmi pare extrem de rău că nu am mai apucat să-mi cumpăr din duty free, să-mi fac și acasă.

Totul este amenajat ca într-un caravanserai, locul unde bedunii se opreau să se odihnească atunci când călătoreau distanțe foarte mari pentru a face comerț. Până când este servită cina, te poți plimba pe cămilă, poți face poze cu șoimul sau îmbrăcat în portul lor tradițional –  abaya se numește cel femeiesc și kandura, cel bărbătesc. Să exprimentezi mai bine modul de viață al arbailor, îți poți face chiar și un tatuaj cu hena.

Mâncarea de la cină este foarte gustoasă și poți alege dintr-o varietate de salate, preparate de carne, pește, paste, prăjituri și fructe. Iar ca seara să fie perfectă se încheie cu un dans al unui derviș rotitor și un spectacol al unor fachiri. Atunci când nu e Ramadan privirea îți este încântată și de o dansatoare din buric.

  1. Croazieră în Dubai Marina

Dubai Marina este cel mai luxos port din Dubai și se află într-o zonă plină de zgârie nori. E o zonă în care e frumos să te plimbi și ziua, dar cel mai frumos e să faci o croazieră seara. În timpul croazierei poți admira cele mai emblematice clădiri din Dubai, te poți bucura de muzică și de atmosfera în sine.

De pe vas poți să vezi Jumeirah Beach Residence – cea mai frumoasă promenadă din Dubai; Dubai Eyecea mai înaltă (210 de metri) roată de agrement din lume ce va fi inagurată pe 20 Octombrie 2020, Insula Palmier.

Nu am fost în China, dar din ce am văzut la televizor, atmosfera din croaziera din Dubai este asemănătoare cu cea din Shanghai, fiind înconjurat de zgârie nori cu arhitecturi care de care mai interesate. Cel mai interesant mi s-a parut Turnul Cayan, o clădire de apartamente de lux, cu o formă elicoidală, care se întoarce la 90 de grade pe parcursul înălțimii sale.

Dacă e să trec la capitolul premiere, în Dubai am condus pentru prima dată o barcă. Trebuie să ai suficient de multă putere și să învârți destul de mult de timonă pentru a schimba direcția de deplasare.

Plimbarea durează cam 2 ore și este absolut fascinantă, poți să spui că ești în New York, Dubai, Shanghai, sau orice alt loc pe care îl vei pastra cu drag în inimă.

  1. Burj Kalifa

Burj Kalifa are 828 de metri și este cea mai înaltă clădire din lume. Privit din spatiu are forma unei flori de Hymenocallis. Pe lângă cea mai înaltă clădire din lume, deține și o serie de alte recorduri privind cantitățile de material folosite.

Urcarea in Burj Kalifa se face prin Dubai Mall si dureaza 1 minut până când ajungi la etajul 124 al clădirii. De aici ai o privire 360 de grade asupra Dubaiului și îți poți face poze de la înălțime cu cele mai emblematice clădiri.

Este și o terasă în afară unde poți ieși să faci poze astfel încât să surprinzi și fântânile din Dubai Mall. Primele etaje ale turnului sunt ocupate de Hotelul Armani.

  1. Burj al Arab

În arabă Burj înseamnă turn, iar Burj al Arab s-ar traduce prin Turnul Arabiei. Cred ca este cea mai emblematică clădire a Dubaiului și majoritatea când se gândește la Dubai are în minte această imagine.

Designul hotelului amintește de dhow, velele bărcile folosite de către culegătorii de perle. Este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, cel mai luxos se află tot în Emiratele Arabe Unite, în Abu Dhabi.

La Burj al Arab opulența e la ea acasă, dacă ești cazat aici poți alege să fii preluat de la aeroport cu Rolls Royce sau să ajungi cu elicopterul pe heliportul hotelului, în fiecare cameră se află un Ipad placat cu aur de 24k, iar enumerările de acest fel pot continua.

Chiar dacă nu ești cazat aici, te poți bucura de plaja publică de lângă hotel, de nisipul fin și apa de smarlald din Gloful Arabic, caldă tot timpul anului.

  1. Dubai Mall

Este cel mai mare mall din lume ca suprafață cu peste 1300 de magazine. Pe Fashion Avenue găsești peste 80 de magazine ale unor branduri de lux: Rolex, Gucci, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel, Louis Vuitton, Hermes etc. care și ele au dimensiuni impresionante.

Prețurile sunt ca în România, am putea să spunem puțin mai mici având în vedere că în aeroport ți se returnează T.V.A-ul care este de 5%, pentru produsele cu un preț mai mare de 250 de dirhami. Dubai Shopping Festival este cel mai așteptat eveniment de către iubitorii de cumpărături, ai o lună de reduceri substanțiale la toate magazinele. Anul acesta începe în decembrie și se termină în ianuarie 2020. Deci, spor la cumpărături!

Chiar dacă nu ești un fan al shoppingului trebuie să faci o vizita la Dubai Mall, vei fi impresionat. Mall-ul are cel mai mare magazin de bomboane din lume, un patinoar, 22 de cinematografe și 120 de restaurante și cafenele, precum și unul dintre cele mai mari acvarii din lume. Acvariul are peste 33.000 de specii de animale, printre care și 400 de rechini.

În mall se află și diferite shouk – piete traditionale, este expus și scheletul unui dinozaur din perioada Jurasic, vechi de peste 155 milioane de ani, care are 24,4 metri lungime si 7.6 metri înălțime. În Dubai totul este făcut să te impresioneze, în Mall Of Emirates este și o pârtie de ski lungă de 400 de metri, iar acum se construiește un nou mall cu o pârtie ce are lungimea de 1 km.

  1. Fântânile din Dubai Mall

Au show-uri la fiecare jumătate de oră și sunt impresionante datorită clădirilor din jur. E recomandat să le vezi noaptea, atunci când pe Burj Kalifa au loc diferite proiecții.

Pentru o vedere de ansamblu, de sus, poți urmări spectacolul fântânilor de pe terasa magazinului Apple.

  1. Palm Jumeirah, Insula Palmier – insula artificială care privită de sus are forma de palmier, unde se află și emblematicul hotel Atlantis.

La Palm Jumeirah poti ajunge și cu un tramvai special care trece pe deasupra Golfului Persic. Insula este vizibila și din spațiu, de la o distanță de 410 kilometri deasupra Pământului.

Hotelul Atlantis oferă servicii de 5 stele și experiențe unice: zbor cu elicopterul; înot cu delfinii, rechinii; cina în restaurantul subacvatic Ossiano, acces la Aquaventure, cel mai mare waterpark din Orientul Mijlociu. Atracțiile waterpark-ului sunt cele doua tobogane verticale: Turnul lui Neptun și Turnul lui Poseidon.

  1. Dubai Frame

Dubai Frame a fost construită în 2013, după ce șeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoumin în timpul unui zbor deasupra deșertului a observat o porțiune de nisip mai închisă la culoare. Echipa trimisă să cerceteze zona a descoperit un site arhelogic, iar printre obiectele găsite se afla și un inel de aur. Inel ce a inspirat design-ul Dubai Frame și a devenit logo Expo 2020.

Inagurarea a avut loc pe 1 ianuarie 2018, ziarul britanic The Guradian a descries-o ca fiind “cea mai mare rama fotografica de pe planeta”. Rama Dubaiului îți arată când urci cum era orașul, iar când cobori poți vedea prin intermediul unui filmuleț, viitorul: deplasarea cu drone, roboți, evoluția medicinei.

Sus, de la o distanță de 150 de metri poți vedea pe de o parte orașul nou cu zgârie nori, iar pe cealaltă parte, orasul vechi cu blocuri normale de locuințe. Cel mai interesant este plafonul de sticlă care îți dă senzația că urmează să calci în gol. Deși, nu am rău de înălțime, nu am reușit să merg pe această podea de sticlă și să privesc în jos.

Prețul de intrare este de 50 de dirhami și poate fi vizitată în intervalul 9 am – 8:30 pm.

  1. Muzeul Dubai

Dubaiul este un oras nou care s-a dezvoltat în ultimii 35 de ani. Cum a evoluat de la deșert la unul dintre cele mai impunătoare orașe, puteți vedea vizitând muzeul Dubai.

Locuitorii zonei au cunoscut o oarecare dezvoltare ca urmare a comerțului cu perle naturale, până în anul 1930 când japonezul Kokichi Mikimoto a creat prima perlă de cultură. Apoi în 1966 s-au descoperit primele reusurse de petrol ce i-au permis șeicului Rashid bin Saeed al Maktoum să-și pună în practică planurile de dezvoltare ale emiratului.

Muzeul se află în fort-ul Al Fahidi care a fost construit pentru a proteja orașul de eventualele invazii dinspre mare. Situat în cartierul vechi Bastakia, aici puteți observa și casele tradiționale construite cu un turn de vânt pentru a asigura ventilarea locuinței.

  1. Dubai Creek și plimbarea cu Abra – barca tradițională

Dubai Creek este canalul natural cu apă sărată care împarte orașul în două: Bur Dubai și Deira, partea veche și partea nouă a orașului. Traversarea canaului cu o barcă tradițională- abra, durează câteva minute. Legenda spune că bazele orașului au fost puse de doi frati care locuiau fiecare pe câte un mal. În limba indiană Dubai înseamnă “doi frați”, Du – cifra doi, iar bai – frate.

O altă legendă spune că în anii 1300 a fost o invazie de lăcuste, de aici și numele orașului emirat. Dubay în limba arabă localnică înseamnă lăcustă.

Este interesant să vezi cum a evoluat orașul în câtiva ani, de la case construite din corali, nisip cu suc de lămâie, pentru a întări compoziția, la zgârie nori.

  1. Souk – piața tradițională

Este locul ideal de unde îți poți cumpăra suveniruri, mirodenii, curmale în diferite forme și combinații: cu fistic, ciocolată neagră, ciocolată albă, cocos. Sunt piețe de textile, de mirodenii, de aur.

Dubai Gold Souk este cea mai mare piață de aur din lume. Chiar dacă nu ești un fan al metalului auriu, merită să o vizitezi pentru că vei fi impresionant de varietatea și dimensiunea bijuteriilor expuse.

  1. Metroul

Metroul este foarte ușor de folosit în Dubai, sunt două linii: linia roșie și linia verde și poti ajunge rapid la cele mai importante obiective turistice. Traseul este subteran și suprateran și te plimbi printre zgârie nori, mersul cu metroul devenind o experiență interesantă. În Guinees Book este trecut ca cel mai lung metrou care nu este condus de om, totul fiind automatizat.

Cele mai înalte și interesante clădiri din lume: Burj Kalifa, Marina 101, Princess Tower, JW Marriott Marquis Hotel, Emirates Towers, Emaar Towers, se află la o întindere de mână distanță. Asa că dacă ești în Dubai și vrei să vezi cât mai multe obiective într-un timp cât mai scurt, nu rata o plimbare cu metroul.

Live luxury, travel Dubai! O viața ca o vacanță!

7 gânduri despre „Top 12 atracții turistice în Dubai

  1. Foarte frumoasa și interesanta descriere, as mai adauga miracle garden, un superb parc de flori, apoi, alături e o gradina de fluturi și as pune pe locul 1, Global Village, un loc inedit, unde as merge zilnic.

  2. IMPRESIONANT !!! In luna februarie urmeaza sa fac o excursie de 7 zile in Abu Dhabi si Dubai ! Sper sa reusesc sa vad tot ce ai prezentat aici !

    In ce luna ai fost ? cum sunt temperaturile ?

    Ca bani, pot folosi euro, sau trebuie sa schimb in dirhami ?

    Cu transportul in comun trebuie un card ?

    Multumesc !

    1. O sa fiti impresionata de arhitectura. Eu am fost in luna iunie si au fost cam 39 de grade.
      Ar fi de preferat sa aveti dolari, eu am schimbat vreo 100 pentru cumparaturile in souk – pietele traditionale, in rest accepta si dolari.
      Pentru transportul in comun aveti nevoie de un card pe care il puteti achizitiona de la automatele care se afla in statii.
      Vacanta frumoasa si va astept cu impresii de calatorie, cum a fost experienta din Emirate!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.