Top 5 castele din Moldova

Am vizitat castelele din Moldova cu ocazia zilei mele de naștere, alături de oamenii minunați din viața mea. Un top personal al castelelor preferate din această zonă a României, arată cam așa:

  1. Castelul Sturdza – Miclăușeni

Castelul Sturdza de la Miclăușeni construit în stil neogotic cu elemente de baroc, impresionează prin atenția acordată detaliilor exterioare. Fiecare latură a castelului are un blazon, o stemă, o statuie realizată minunțios până în cel mai subtil detaliu. Întreg domeniu de la Miclăușeni care include castelul, restaurantul, unități de cazare, mânăstirea, un heleșteu și pădurea este desprins dintr-un basm.

Situat la 65 de km de Iași, cum intri din drumul principal și treci de porțile domeniului parcă pășești într-o altă lume. Treci podul, mergi printre copaci și în față îți apare spectaculosul castel.

Castelul a fost construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria.

Domeniul de la Miclăușeni a fost deschis turiștilor în urmă cu 5 ani și te poți caza la Casa Măcrina care oferă mai multe camere duble, precum și două apartamente. Are și un restaurant care organizează evenimente de la nunți, botezuri, până la petreceri aniversare. În timpul săptămânii este închis, dar cu o rezervare prealabilă îți poți organiza o petrecere memorabilă într-un loc istoric.

Mânăstirea la Miclăușeni cu hramul  Buna-Vestire este un loc în care indiferent de câte probleme ai avea, îți găsești liniștea. Înconjurată de copaci, cu un mic iaz cu pești și acoperit de nuferi, mânăstirea este gospodorită de măicuțe.

În interiorul bisericii se află și mormântul lui Alecu Sturdza care a murit de holeră, trupul său fiind acoperit cu var pentru ca boala să nu se transmită și la alte persoane.

Interiorul castelului se află în curs de restaurare și chiar dacă mobilierul nu mai există și va fi foarte greu de recreat, exteriorul rămâne elementul de rezistență al castelului.

Momentan castelul găzduiește atât în curte, cât și în interior evenimente precum nunți și botezuri. Nu cred că există mireasă în zonă sa nu-și fi făcut ședință foto în fața acestei bijuterii arhitecturale.

Un loc liniștit în care te deconectezi de la cotidian și evadezi într-o lume de basm cu prinți și domnițe. După câteva zile petrecute aici, te încarci cu energie pozitivă și pleci cu gândul să revii cât de curând.

  1. Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginosa

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost recondiționat recent așa că fiecare cameră redă atmosfera acelor timpuri. Încă de cum intri ești întâmpinat de o scară somptuoasă, iar o hologramă a lui Cuza îți povestește istoria loculului. Istorie care este leagată tot de cea a familiei Sturdza, primii proprietari ai domeniului.

Poți vizita camera de lucru a domnitorului, camera de bal, precum și dormitorul marelui domnitor si al soției acestuia, Elena Cuza – o personalitate a acelor timpuri care i-a fost alături marelui domnitor și l-a susținut în demersurile acestuia de modernizare a României.

O femeie puternică, care și-a pus amprenta în decorarea castelului, acesta fiind tapițat în culoarea sa preferata, turcoaz. Palatul întreg a fost decorat din dorința acesteia de a îi oferi soțului ei un spațiu de liniște și pace în care să se odihnească.

Atât de mare a fost iubirea ei pentru Alexandru Ion Cuza încât aceasta i-a înfiiat pe cei doi fii ai domitorului din realația cu principesa Maria Obrenovici, ea neputand avea copii, și le-a realizat propriul dormitor în palatul de la Ruginoasa.

În curte sunt expuse trăsura și sania domnitorlui . De asemenea se află și busturile marilor domnitori români care au facut ceva important pentru dezvoltarea României.

Pictat de natură în culori de toamna este o plăcere să te plimbi pe domeniul pe unde au călcat pașii unuia dintre cei mai iluștri români.

În drumul spre Iași, de pe DN 28, te abați 20 de km pentru a ajunge la Ruginoasa. Așă că, data viitoare când te duci la Iași, fă un ocol și vizitează Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, vei fi încântat.

  1. Palatul Culturii din Iași

Construit în stil neogotic pe parcursul a doua decenii, Palatul Culturii găzduiește azi patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și  Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Nu am apucat să le vizităm, ajungând în Iași când se însera, însă, am fost impresionați de scări, fântâni și întreg decorul în care este amplasat.

Centrul Iașului este foarte cosmopolit, nici nu zici ca esti în România, nu degeaba îi spune Iashington. Mai e și celebra glumă: “De ce capitala României este la București? – Pentru că moldovenii s-au mutat aici, altfel capitala ar fi rămas la Iași.”

Pentru a vizita Iașiul pe îndelete trebuie să-ți rezervi câteva zile, ai multe locuri de văzut, de la bojdeuca lui Creangă, teiul lui Eminescu, parcul Copou, până la clădiri cu o arhitectură impresionantă precum: Teatru Vasile Alecandri, Catedrala Mitropolitană, Biserica Trei Ierarhi.

  1. Castelul Ghica de la Dofteana

Castelul Ghica de la Dofteana a fost construit în stil romantic la sfârşitul secolului al XIX-lea, având rolul de castel de vânătoare pentru membrii familiei Ghica.

Castelul este înconjurat de un parc dendrologic ce se întinde pe o suprafata de 24 ha, cuprinde peste 660 de specii și varietăți de arbori, pe teritoriul lui aflându-se și un lac.

Domeniul poate fi o destinație pentru o vacanță ideală petrecută în mijlocul naturii, dar condimentată cu elemente istorice.

În parc se află și o pensiune, un centru de echitație și un bar unde poți să bei o cafea în timp ce admiri măretia castelui.

Construit din cărămidă roșie, străjuit de 2 turnuri, castelul are în față o frumoasă fântână arteziană pe care o poți privi de la etaj. Accesul în castel se face după ce urci câteva trepte și treci printr-un vestibul. În partea dreaptă este amplasată o mica bibliotecă, iar de la etaj ai o privire de ansamblu asupra întregului domeniu.

  1. Castelul Roșu de la Hemeiuș

Este locul unde s-a filmat “Dumbrava Minunată” și pe unde au umblat pașii lui Patrocle. Azi se află în administrarea domeniului silvic și îl poți vizita doar dacă ai norocul să dai peste un domn binevoitor care să te lase să-ți faci câteva poze cu această minunăție arhitectonică.

Situat la doar 8 la km de Bacău, dacă treci prin zona merită să faci o oprire la castel si poate ai si norocul să-l vizitezi.

După 4 zile petrecute la aceste castele din Moldova am realizat încă o data, câte locuri frumoase avem în România și cât sunt de binecuvântată că le-am vizitat împreună cu cele mai importante persoane din viața mea care îmi fac fiecare zi fericită, unică și deosebită.

Vă mulțumesc că ați fost alături de mine și în acest an, vă iubesc și fiecare zi alături de voi este una special pentru că ce avem noi este cea mai mare bogăție și toată lumea se întreaba unde să găsească o prietenie traincă precum a noastră!

Topul vostru preferat care este?

O viață ca o vacanță la castel!

 

9 gânduri despre „Top 5 castele din Moldova

    1. Multumesc, asemenea! Romania are foarte multe locuri frumose, dar din pacate prea putin promovate. In urma acestui articol am aflat ca in zona Moldovei mai sunt si alte castele ce merita vizitate:castelul Ghika Comanesti,resedinta familiei Ghika si Palatul Stirbei de la Darmanesti!

      1. foarte frumos articolul, BRAVO!!!…SI FOTOGRAFIILE FAINE!!!..IAR TU FOARTE FRUMOASA SI VESELA!!!…CU DRAG, Florin Ungureanu, curator la Muzeul de Arta Iasi, La Palatul Culturii…si te invit sa vizitezi Muzeul de Arta din Iasi cand ai timp!!!

      2. mulțumesc frumos, a fost o plăcere să descoper castelele din Moldova! Cu siguranța când vom reveni la Iași, vom sta mai multe zile și vom vizita și Muzeul de Artă!

  1. Draga Corina Costache, am uitat sa-ti spun si LA MULTI ANI!!!…ca din fotografii am vazut ca era si ziua ta!!!…Happy Birthday!!!…si sa mai scriis asemenea articole, foarte frumos, plin de bucurie si viata, si cu imagini frumoase!!!
    Cu drag, Florin Ungureanu, Muzeograf / Curator la Muzeul de Arta Iasi, la Palatul Culturii…PS Te astept la Muzeul de Arta cand ai timp, impreuna cu prietenele tale, sa-ti arat colectiile de pictura Romaneasca…Grigorescu, Octav Bancila, Pallady, Tonitza, Petrascu, Nutzi Acontz, etc, etc…Have a lovely day!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.