Top 11 palate din Oradea

Oradea este cel mai frumos oraș din România, clădirile sunt impresionante, oamenii au o energie pozitivă, iar întreaga atmosferă îți transmite o stare de bine. Traversat de râul Crișul Repede, orașul Oradea a evoluat foarte mult în ultima perioadă, clădirile au fost renovate și și-au recăpătat strălucirea de altădată.

Clădirile construite in stil Art Nouveau, Baroc, Secession cu influențe din fostul imperiu Austro-Ungar, te fascinează la fiecare pas și te îndeamnă să le imortalizezi într-o fotografie care îți va rămâne amintire pe vecie.

Fiind fascinată de palate, castele, construcții care au o arhitectură deosebită, Oradea m-a surprins într-un mod foarte plăcut și și-a câștigat un loc în topul orașelor mele preferate. Un top personal al celor mai frumoase palate din Oradea arată cam așa:

  1. Palatul Moskovits Miksa

Palatul Moskovits Miksa este situat pe Strada Republicii, fiind construit în 1905, în stilul Secessionului munchenez, de către arhitectul Rimanoczy Kalman jr. cel care și-a pus amprenta stilistică asupra mai multor clădiri din Oradea.

Nu cred ca am mai văzut până acum o clădire în stilul arhitectural Secession, impresionante la palatul Moskovits Miksa sunt detaliile de pe fațadă, ornamenetele florale și sculpturile baroce de capete umane. Deosebită este culoarea palatului, un albastru bleu ciel care te îndeamnă la visare atunci când e mângâiat de razele soarelului la apus.

Noaptea, palatul este pus în evidență de spoturi de lumină care îi sporesc frumusețea și îi scot în evidență detaliile florale frumos scluptate pe fațadă. Îl poți admira în timp ce savurezi o cafea sau o bere la una dintre cafenelele de pe Strada Republicii sau strada Parcul Traian.

  1. Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru se află în Piața Unirii și este cea mai reprezentativă clădire din Oradea, realizată tot în stilul arhitectural Secession. Clădirea este în formă de Y, are 3 intrări, una din Piața Unirii, una din strada Vasile Alecsandri și a treia care dă spre râul Crișul Repede.

În interiorul palatului se află Galerii Comerciale, construcția lor fiind inspirată de Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano. Astfel de galerii se afla și in Napoli – Galeriile Uomo și în București în Pasajul Macca-Vilacrosse.

Emblematic pentru Oradea este și vitraliul cu Vulturul Negru, de unde și denumirea complexului.

  1. Palatul Episcopal Greco – Catolic

Palatul Episcopal Greco – Catolic se află tot în Piața Unirii și chiar dacă când am fost eu la Oradea se află în renovare, nu avea cum să nu-mi atragă atenția și să mă impresioneze detaliile arhitecturale. Palatul a fost proiectat de arhitectul Rimanoczy Kalman jr. și îmbină elemente ale stilului eclectic, neo-romantic și neo-bizantin, rezultând o adevărată bijuterie arhitectonică.

Lângă Palatul Episcopal se află Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu și Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae. Catedrala se remarcă prin turnul care îmbină stilul neobaroc cu cele bizantin. Interiorul este foarte frumos, picturile de pe arcadele interioare sunt impresionante, la fel si vitraliile.

Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu este construit în stil neoromânesc sau brâncovenesc cu arcade ample și motive populare.

Cand renovările vor fi terminate vom putea vizita și interiorul palatului care este la fel de spectaculos precum exteriorul. Aici au stat Regele Ferdinand și Regina Maria în anul 1919 când au vizitat orașul Oradea.

  1. Palatul Primăriei

Palatul Primăriei are numeroase elemente care îți atrag atenția de la coloane, sculpturi, arcade si statui. Clădirea primăriei este opera arhitectului Rimanóczy Kálmán-junior.

Turnul Palatului Primăriei îți oferă o priveliște panoramică asupra întregului oraș. Merită să urci cele 250 de trepte pentru a vedea de la înălțime tot ce are Oradea mai frumos.

  1. Palatul Rimánoczy Kálmán Senior

Palatul Rimánoczy Kálmán Senior este o copie la scară redusă si simplificată a palatului Ca D’Oro din Venetia. Situat pe Calea Republicii, strada cu cele mai multe palate din Oradea, palatul Rimánoczy Kálmán îți atrage atenția prin felul în care elementele baroce se îmbină cu cele gotice.

  1. Palatul Stern

Palatul Stern se află pe Calea Republicii, cel mai frumos bulevard din Oradea cu cele mai multe clădiri frumose, cafenele și restaurante. Palatul a fost construit după proiectul arhitecților Marcell Komor și Dezso Jakab, în stilul scessionului lechnerian.

În zilele noastre palatul găzduiește apartamente de locuit și chiar dacă interiorul nu este impresionant, fațada clădirii cu siguranța îți atrage atenția.

  1. Palatul Băncii Naționale a României

Palatul Băncii Naționale a României este realizat într-un stil baroc autenic, coloane romane înalte, arcade ample și sculpturi simbolice. Situat pe strada Parcul Traian, palatul BNR nu trebuie ratat într-o vizită prin Oradea.

  1. Palatul Justiției

Palatul Justiției face parte alături de Palatul Băncii Naționale a României din complexul Baroc. În fața lui este Parcul Train unde se află muzeul dedicat poetului maghiar Ady Endre, precum și un restaurant cu specific indian Baraw. De aici poți admira cele doua palate care sunt o capodoperă ale stilului baroc.

  1. Palatul Appolo

Palatul Appolo se afla vis-à-vis de Palatul Moskovits Miksa fiind opera aceluiași arhitect Rimanoczy Kalman jr. Se remarcă prin ultimul etaj foarte înalt care era destinat atelierelor pictorilor, ferestrele foarte ample oferind o luminozitate mare.

În prezent palatul Appolo se află în plin proces de reabilitare. Fațada palatului impresioneză prin ornamente.

  1. Palatul Moskovits Adolf şi fii

Palatul Moskovits Adolf şi fii este reprezentativ pentru stilul arhitectural Secession și este unic prin felul în care cornișa acoperișului se continuă pe fațadă. Palatul poate fi admirat din Piața Unirii sau stând la una dintre multipele cafenele de pe strada Vasile Alecsandri.

Strada Vasile Alecsandri din Oradea e plină de cafenele și clădiri istorice care impresionează cu arhitectura lor: magazinul de sticlărie Deutsch K.I. construit între 1906 – 1910 în stil Secession cu elemente de inpirație populară, cofetăria Roze, cafeneau Victoria s Place.

  1. Palatul Levay

Palatul Levay îți apare în cale cum treci  Podul Sfântul Ladislau, dinspre Piața Unirii. Este un palat clasic în formă de L.

Unde stai în Oradea

În Oradea am avut prima experiență cu AirBnB și am fost încântată, recomand cu toată încrederea acest serviciu. Am stat în acest apartament din Premium Residence, situat în apropierea tuturor obiectivelor turistice. Se află la câteva minute de mers pe jos de centrul orașului, Cetatea Oradea și Aquapark Nymphaea.

Gazdele au fost foarte primitoare, ne-au așteptat cu bere, multe cutii de suc și chiar o sticlă de prosseco. Apartamentul arată chiar mai bine decât în pozele de pe site-ul AirBnb, are o terasă cu un view spectacular asupra întregului oraș, un vibe pozitiv care te face să te simți ca acasă. Ai tot ce îți trebuie pentru a te simți bine în vacanță și nu îți lipește nimic, de la cafea, până la prosoape.

Noi am stat doar 3 zile, dar îți poți petrece o întreaga vacanță aici, pe lângă Oradea putând merge la Băile Felix, care se află la o distanță de 10 km sau la vecinii noștri unguri, la Debrecen, aflat la 85 km distanța.

Unde mănânci în Oradea

  1. Astoria

Restaurantul Hotelului Astoria care pe lângă faptul că se află într-o clădire istorică are și o mâncare foarte bună. Hotelul Astoria se află în vechiul Palat Sztarill construit la începutul anilor 1900, în stil eclectic cu puternice influențe secession.

Aici mi-am sărbători ziua de naștere, într-o atmosfera barocă, clasică, muzica în surdină și cele mai dragi persoane lângă mine.

Din restaurant poți să admiri Teatrul de Stat frumos luminat în timp ce te bucuri de un pahar de vin și un desert delicios. Teatrul de Stat din Oradea este o altă clădire emblematică a orașului, de o frumusețe unică.

Cele două statui din fața teatrului le reprezintă pe cele două muze protectoare ale artei teatrale: Tragedia (Melpomene) şi Comedia (Thalia).

  1. Spoon

Restaurantul Spoon se află pe malul Crișului Repede este un restaurant cu specific internațional, găsești aproape tot ce îți dorești și toate preparatele pe care le-am comandat au fost foarte gustoase.

Locația este decorată într-un stil modern, cu multe lumini, canapele și scaune confortabile. Platingul preparatelor este de fine dining. Dacă modul de prezentare al preparatelor nu îți stârnește apetitul, cu siguranță susurul apei îți face poftă de mâncare.

Poți să mergi la Spoon pentru cină, dar și într-o zi cu soare să te bucuri de terasa descoperită.

  1. Ciuperca

Restaurantul Ciuperca, situat pe dealul cu același nume, este localul cu cea mai frumoasă priveliște din Oradea. De la înălțimea Dealului Ciuperca poți să admiri întreg orașul Oradea. Este un punct de belvedere ideal și chiar dacă nu mănânci, merită să urci până aici doar ca sa bei o bere sau o cafea.

Dacă tot ești în Oradea nu trebuie să ratezi Ceatatea, una dintre cele mai vechi fortărețe medievale din România. Cetatea a fost consolidate recent și găzduiește numeroase expoziții, concerte și spectacole. Chiar dacă cea mai frumoasă cetate mi se pare Alba Carolina, nici cea din Oradea nu este de ratat.

Oradea mi-a plăcut enorm de mult și pentru că am vizitat-o de ziua mea de naștere împreună cu prietenele mele minunate. Atunci când membrii familei îți devin cei mai buni prieteni, înseamnă că ai primit cel mai frumos cadou. Vă iubesc și vă mulțumesc că-mi transformați o zi normală într-una extraordinară!

O viață ca o vacanță!

7 gânduri despre „Top 11 palate din Oradea

    1. Sper să bage zboruri directe cei de la Blue Air 🙂 Am văzut că interiorul Palatului Stern nu e reabilitat, dar compensează view-ul. Strada Republicii mi se pare cea mai frumoasă stradă din Oradea, cu cele mai frumoase palate, numeroase cafenele și restaurante.

  1. Interesant articolul și de retinut.
    Încercați sa modificati SCULPTURI în tot articolul e eronat scris „sclupturi”.

  2. Interesant articolul și de retinut.
    Încercați sa modificati SCULPTURI în tot articolul e eronat scris „sclupturi” și capete umane nu „capuri”
    Pupici și Sărbători cu bine!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.