Ce să vizitezi în 12 ore în Sofia

Toată lumea știe de Sofia, capitala vecinilor noștri bulgari, mulți au trecut pe lângă ea în drumul lor spre Grecia, dar puțini au vizitat-o.

Aflată la 356 km distanță de București, ajungi în aproximativ 6 ore în Sofia. Daca îți începi plimbarea din Autogara Centrală după ce treci de podul cu lei, îți apar în față primele clădiri frumoase.

Băile minerale din Sofia sunt un punct de atracție pentru Sofia aceasta fiind recunoscută pentru izvoarele sale minerale. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea lângă fostele băi turcești care au fost distruse și a functionat ca baie publică până în 1986.

Arhitectura clădirii este gresească, cu o cupolă semisferică, combinată cu elemente ornamentale specifice stilului bizantin, bulgăresc și bisericiilor ortodoxe din est. În prezent aici se află Muzeul de Istorie al Sofiei.

Moscheea Banya Bashi are un singur minaret, o cupolă cu un diametru de 15 m și încă este folosită pentru rugăciune de către populația musulmană din Sofia. Banya Bashi înseamnă “multe băi”, moscheea fiind construită peste un izvor termal, iar în zilele reci se pot observa aburii care acoperă pereții.

Chiar și o sinagogă se află în capitala Bulgariei. Este cea mai mare sinagogă din Europa de Sud – Est, construită în stilul maur inspirit de Leopoldstädter Tempel din Viena. O replică la dimensiuni mai mici a singagogii din Viena, distrusă în incediul din 1938, este Templu Coral din București.

Hala Centrală din Sofia a fost construită la începutul secolului al XX-lea într-un stil neo-renascentist, cu elemente de arhitectură neo-bizantină și neo-barocă. Intrarea principală este decorată cu diverse elemente baroce, precum și cu un basorelief cu stema Bulgariei.

În prezent aici se află un important centru comercial al Sofiei cu numerose magazine. Aici poți să găsești de la mâncare de tip fast food până la haine și bijuterii.

Mai departe dai peste ruinile orașului vechi, Serdica care datează din perioada tracică. După ce treci de ele ajungi într-o piață centrală, frumos amenajată cu flori și terase, unde pe timp de vară poți savura o cafea în timp ce admiri arhitectura din jur. Clădirea Partidului Comunist îți apare impunătoare în față.

Galeria Națională de Artă se află în fostul Palat Regal și găzduiește numeroase exponate și diferite expoziții atât permanente cât și temporare. Așa că dacă ești un iubitor de artă o poți vizita, cu siguranță vei fi impresionat de modul de decorare al camerelor.

Stilul architectural vienez face ca această clădire să semene cu Muzeul Județean Olt din Slatina.

Biserica Rusă este un alt obiectiv de vizitat pe care poți să-l treci pe lista ta. Arhitectura este specifică bisericilor ortodoxe rusești, cu acele cupole aurite pe care le regăsești și la bisericile din Republica Moldova.

Biserica Sfânta Sofia este a doua cea mai veche biserică din capitala Bulgariei, datând din secolul 4 – 6. În secolul al XIV-lea, orașul ia denumirea de Sofia până atunci purtând numele de Sredeț.

A fost construită în timpul împăratului bizantin Iustinian I în stilul bisericii cu același nume din Constantinopol sau Hagia Sofia din Istanbulul zilelor noastre.

Catedrala Alexander Nevski este emblematică pentru Sofia, este cea mai mare catedrală ortodoxă și chiar impresionează atât prin dimesiuni, cât și prim modul de distribuire a cupolelor.

A fost construită în memoria miilor de soldați ruși, bulgari, ucrainieni, moldoveni, finlandezi si români care între 1877 și 1878 și-au pierdut viața pentru eliberarea Bulgariei de ocupația Imperiului Otoman.

Vis-à-vis de catedrală se află hotelul InterContinental unul dintre cela mai luxoase hoteluri. Sofia nu duce lipsă de astfel de locuri, clădiri moderne de sticlă care se integrează în pesajul boem al centrului vechi.

Palatul de Justiție este și el străjuit de doi lei. Leva – care este și denumirea monedei naționale- înseamnă leu, acesta fiind simbolul Sofiei si motivul pentru care se regăsește pe frontispiciul multor clădiri.

Teatrul Național Ivan Vazov are de asemenea o arhitectură impresionantă și este un alt loc instagramabil al Sofiei. Coloanele de la intrare care susțin frontispiciul cu un frumos basorelief, precum si statuile plasate pe cele două cupole laterale fac din clădirea teatrului un punct de atracție pentru turiști.

Biserica St Geroge este ascunsă printe blocuri și este considerată ca fiind cel mai vechi lăcaș de cult din Bulgaria, construit de către romani în secolul al IV-lea. În interiorul bisericii s-au descoperit mai multe straturi de fresce, dintre care cea mai impresionantă este cea înaltă de peste 2 metri.

Biserica Sveta Nedelya este o biserică medievală care a fost distrusă și reconstruită de-a lungul timpului de mai multe ori. Are o arhitectură interesantă atenția fiind captată de cupolă.

Sofia are și o stradă cu magazine ale unor branduri celebre, așa că dacă vrei să faci shopping ai ce să găsești.

Dacă ți se face foame, ai de unde alege, Sofia oferind o paletă largă și diferită de restaurante. Bulevardul Vitosha este străjuit de terase si restaurante cu specific atât traditional, cât si internațional.

Noi ne-am înscris la un food tour – Balkan Bites – pe care îl recomand dacă ești pasionat de gastronomie și vrei să descoperi localuri interesante. Lubya ghidul nostru în această călătorie culinară ne-a oferit informații despre bucătăria bulgărească care se asemănă foarte mult cu cea românească.

Prima oprire a fost la Bagri unde am degustat un fel de zacuscă din care lipseau vintele si pe care ei în mod tradițional o mănâncă împreună cu brânză pisată.

De asemenea am gustat un iaurt pe care îl laudă ca fiind unic în lume datorită bacteriei Lactobacillus bulgaricus, care se dezvolta doar în Bulgaria și ajută la tratarea diferitelor boli precum și prevenirea îmbătrânirii. În România noi îl întâlnim sub denumirea de lapte bătut sau lapte acru.

Din bucătăria tradițională am poposit în cea fusion, Lavanda fiind un restaurant cochet situat într-o fostă casă restaurată, unde poți să mănânci preparate care combina diverse arome, rețete și condimente.

Noi am încercat un fusion între bucătăria asiatică și cea bulgărească, iar ce am mâncat a fost chiar delicios: rulouri de castraveți umpluți cu brânză așezați pe crackers și bezele cu lavandă.

Nouă, atât mie cât și fetelor, acestă experiență culinară ne-a placut cel mai mult și daca vom mai trece prin Sofia cu siguranță ne vom mai opri la restaurantul Lavanda.

Ceva cu adevărat tradițional am mâncat la Mekitsa & Café, unde poți să-ți iei pentru micul dejun gogoși și chec. Diferența dintre checul românesc și cel bulgăresc este că cel bulgăresc este rotund și fără cacao.

Hadjidraganovite izbi este locul în care simți spiritul bulgăreasc. Decorat în mod tradițional, acest restaurant este recomandat celor care vor să identifice diferențele dintre bucătăria românească și cea bulgărească.

Înainte de masă am băut din pahare făcute din ceramică, vin pelin. Și noi avem în România vin pelin, doar că înainte de masă se obișnuiește să se bea țuică.

Am gustat și 3 tipuri de brânză cu diverse condimente, condimentul pe care ei îl consideră cel mai picant este boia de ardei iute pe care o avem și noi.

Pentru că este în trend conceptul bio, nu puteam să nu vizităm și un asemenea local. Turul nostru s-a incheiat cu turtă dulce cu ghimbir care mie mi-a plăcut foarte mult.

La restaurantul Happy Bar & Grill găsești tot ce îți dorești, meniul este foarte variat sushi, salate, paste, burger. Poți să mănânci o masă decentă la prețuri accesibile, între 10 și 20 de leva. Un alt plus al acestui loc e că se află în centrul orașului, aproape de Teatru Național și alte obiective turistice.

Pe bulevardul Vitosha se află Restaurantul Shtastliveca, daca vrei sa guști mâncarea bulgărească într-o atmosferă specifică perioadei burgheze.

Bonus: dacă mergi în Sofia în perioda sărbătorilor de iarnă, poți să vizitezi și piața de Crăciun. Luminițe, concerte de Crăciun și căsuțe cu multe bunătăți te așteaptă sa fie descoperite.

Daca ești în căutarea unui city-break, Sofia poate fi o opțiune bună, e aproape de Bucuresti si ai multe locuri de vizitat. Cu siguranță o să-ți placă!

O viață ca o vacanță!

5 gânduri despre „Ce să vizitezi în 12 ore în Sofia

  1. Felicitari Corina. Aveam nevoie de o scurta prezentare – tintesc un city_break – si gasesc ca materialul tau e fain si foarte la obiect. Multumesc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.