Top 6 orașe din Maroc

Marocul îl vizitezi dupa ce nu prea mai ai ce să vezi prin Europa sau ești nemulțumit de România.  O să te întorci recunoscător că te-ai născut aici și că ai acces la niște lucruri care ție ți se par normale: apă curentă, căldură, mâncare, dar pentru marocani sunt un lux.

A fost prima mea ieșire din Europa, partea asiatică a Turciei nu se pune, și am fost destul de reticientă la început auzind că marocanii nu excelează la igenă și sunt destul de agresivi în negociere. Având în vedere că era o țară total diferită de ce vizitasem până atunci, de la cultură, climă, obiceiuri, stil de viață.

Topul personal al orașelor din Maroc arată cam așa:

  1. Marrakech

Marrakech este capitala culturală a Marocului, un oraș emblematic, unic și total diferite de ce ai văzut până acum. Marrakechul îl vizitezi nu neapărat pentru obiectivele turistice, cât pentru atmosfera și vibe-ul transmise.

Marrakech este mai mult decât un oraș, este o stare de spirit pe care trebuie să o trăiești ca să-ți dai seama dacă îți place sau nu. Un top 10 locuri pe care să le vizitezi în Marrakech am făcut aici.

  1. Essaouira

Essaouira este orașul construit de portughezi pe malul oceanalui Atlantic și fără îndoială este orașul meu de suflet și locul unde m-am simțit cel mai bine în Maroc. Cunoscut pentru scenele din Game of Thrones și atmosfera romantică, orașul este înțesat de artiști plastici și muzicanți.

Ce puteți face în acest frumos oraș marocan am scris aici.

  1. Rabat

Rabat este capitala Marocului și este în plină expasiune, când am fost eu tocmai se construia Orașul Viitorului cu multe clădiri moderne cu un design futurist.

Până când acestea vor fi gata, poți vizita unul dintre cele cinci locuri pe care le-am descries aici.

  1. Casablanca

“I fell in love with you watching Casablanca” este refrenul care m-a facut toată copilăria să mă întreb cum arată Casablanca și dacă este atât de frumos încât să-ți dorești să trăiești acolo întreaga viață.

Am descoperit un oraș  în care nu ai foarte multe obiective de vizitat. Moscheea Hassan al II-lea este într-adevăr spectaculoasă, un simbol al orașului care impresionează prin dimensiuni. Este cea mai mare moschee din Africa și a cincea din lume.

Construcția ei a durat șapte ani și are cel mai înalt minaret din lume de 210 metri. Are o capacitate 105,000 de persoane, 25,000 în interior și 80,000 pe esplanadă. A fost construită deasupra oceanului Atlantic conform Coranului care spune că tronul lui Allah este situat pe apă.

Este singura moschee din Maroc care se vizitează în restul nefiind permis accesul persoanelor care nu sunt de origine musulmană. Peste 35,000 de persoane au lucrat la construcția ei și toate materialele provin din Maroc, granit, cedru, marmura, cu excepția câtorva coloane de granit alb și a celor 56 de candelabre care au fost importate din Italia.

Moscheea Hassan II din Casablanca este cea mai mare moschee din Africa si a cincea din lume

Mozaicul este impresionant și a fost realizat de peste 6,000 de femei. Inedit este și plafonul care este rabatabil.

La subsol se află sala de abluțiuni unde credincioșii musulmani se spală conform ritualului, înainte de rugăciune. Moscheea Hassan al II-lea este un obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ești în Casablanca.

Rick’s Café faimoasa cafenea din celebrul film Casablanca a fost deschisă în 2014. Din păcate pentru fanii filmului acesta a fost filmat în totalitate la Hollywood. Cafeneau a fost construită încercând să redea arhitectura și designe-ul celei din film.

Când am fost eu era închisă, însă nu am putut rata ocazia de a-mi face o poză de Hollywood cu valetul.

Corniche este zona de promenadă care se întinde pe o distanță de câțiva kilometrii de-a lungul oceanului Atlantic. Țărmul oceanului este stâncos fiind preferat de către iubitorii de surf.

Tot aici găsești o varitate de baruri, cafenele și restaurante. Este o plăcere să te plimbi învăluit de briza oceanului și dezmierdat de razele soarelui.

Daca tot ești în Casablanca poți să vizitezi și poarta Palatului Regal, Medina (partea veche a orașului), piața Mohammed V unde se afla și Curtea de Justiție, biserica catolică Notre Dame des Lourdes.

  1. Fes

Fes are cea mai mare medina din lume (9000 de locuințe și 4000 de străzi) și face parte din patrimoniu UNESCO. Principala atracție a orașului e să te plimbi pe străduțele înguste și întortochiate unde găsești tot ce vrei și ce nu vrei, de la bijuterii până la mâncare. Ca o glumă, dacă îți place să te plimbi prin Obor, îți place și Marocul.

După mai multe ore de învârtit pe străduțe ți se par că toate arată la fel, de aceea e recomandat să intri în medina însoțit de ghid și să nu te îndepărtezi de grup. În medina se afla și Medersa Attarine, una dintre cele mai vechi universități din lume unde se studia Coranul.

Aceasta este construită lângă Moscheea Karaouine, care nu poate fi vizitată. Tot în acest centru vechi al orasului se găsesc multiple riaduri, case tradiționale transformate în locuri de cazare, unde poți să și mănânci, logic tot mâncare tradițională: tajine sau pastillas.

O altă atracției a medinei din Fes este Chouara Tannery (Chouwara), cea mai veche tăbăcărie/vopsitorie de piele din lume. Denumirea Marocului vine de la marochinarie, Marocul fiind mare producător de produse de pielărie.

Mirosul este pestilențiali, de aceea la intrare ți se oferă mentă pentru a putea respira cât de cât.

Unul dintre cele 11 palate regale se află în Fes și se spune că acesta ar avea cea mai frumoasă poartă. E o poartă cu o arhitectură specific islamică cu arcade și mozaic. Eu nu văd o diferența semnificativă între această poartă și altele.

În Maroc găsind foarte multe obiecte de ceramică nu puteam să nu vizităm și un atelier să vedem care este procesul de producție.

 

  1. Meknes

Orașul Meknes are piața El Hedim, o piață Jemaa el-Fna la dimensiuni mai mici. Dar la fel ca în cea din Marrakech, găsești vânzători ambulanți și oameni cu tot felul de animale: struți, cobre, maimuțe, care iti cer bani dacă te văd că doar ți-ai îndreptat privirea spre ele.

În Meknes mi-a plăcut lacul artificial Sahrij Swani, construit din ordinul Sultanului Moulay Ismail care venea aici cu haremul pentru a se destinde. Tot în această zonă se aflau grajdurile imperiale și se desfășurau cursele de cai.

În rest în Meknes poți să vezi cartierul evreies și multe porți care seamănă între ele, îți trebuie un ochi de arhitect ca să sesizei diferenta.

Bonus: Volubilis vechiul oraș roman ale cărui ruine se află în apropiere de Meknes.

Se întindea pe o suprafață de câțiva kilometri și avea 20,000 de locuitori. Astăzi s-au păstrat câteva coloane, o poartă, dar și multe mozaicuri care reprezintă diferite scene din mitologie.

Într-unul dintre mozaicuri se poate observa și svastica care este datată înainte de a fi folosită de către naziști. Se pare că originea acestui simbol este în India unde reprezintă prosperitate și abundență.

Adevăruri pe care nimeni nu ți le spune despre Maroc:

Unde să stai

Pe bulevardul Mohamed al VI-lea cel mai nou din Marrakech se află cele mai importante hoteluri și sunt situate relativ aproape, aproximativ 40 de minute de mers pe jos, de cele mai importante obiective: piața Jemaa el-Fna, grădinile Majorelle, moscheea Koutoubia.

Poti să alegi să stai și în riad casele lor tradiționale transformate în hoteluri, dar se află în zona veche a orașului și este posibil să te pierzi pe străduțele lor înguste și întortochiate până ajungi la cazare. În plus, medina este destul de aglomerată și gălăgioasă și având în vedere diferențele mari de temperatură între zi și noapte, s-ar putea să fie destul de frig pentru a dormi intr-un riad.

Ce să mănânci

Ajunsesem să îmi fie atât de foame încât mă uitam pe Instagram la pozele cu mâncare postate de fetel care ziceau “WOW ce frumos, minunat și extraordinar” este în Maroc și da, am observat că aveau doar un pahar de suc, 2 pâinici și lipiile lor pline de ulei, dar uleiul nu se vedea în poză.

Să stai 2- 3 zile să mănânci doar tajine și legume opărite e ok, dar dupa 5 zile deja visezi mâncare și te gândești la covrigeii ăia sărați pe care i-ai uitat undeva pe fundul geamantanului. Sunt curioasă dacă lui Michelle Obama care a fost cazată La Mamounia cel mai luxos hotel din Marrakech, tot legume opărite i-au dat să mănânce, pentru că ce am văzut prin poze la Four Seasons și alte hoteluri cu pretenții, tot doar 3 fructe și 2 pâini erau.

Trebuie să te duci cu ghid, fie că îl iei din țară, fie de acolo, nu mi se pare deloc o țară sigură în care să te duci tu de capul tău, fie că ești bărbat sau femeie. Și în condițiile astea, dacă ai ghinionul să te rătăcești de grup, recomandat e să te duci la ghidul altui grup să-i spui că te-ai pierdut, în NICIUN CAZ să nu ceri ajutorul unui localnic pentru că te va învârti pe toate străduțele laturalnice ca apoi să-ți ceară bani.

Dacă nu ai de gând să cumperi de la ei cel mai bine e să nu te bagi în seamă cu ei, nu le răspunzi la salut, nu le adresezi nici un cuvânt, nu le spui nici macar “no”, pentru că altfel vor merge după tine kilometri întregi încercând să-ți vândă orice: curele, portofele, eșarfe, statuiete etc.

Cum să te comporți

Nu scoți NICIODATĂ portofelul in medina sau locuri aglomerate, de preferat să ai bani exact cât vrei să dai pentru că altfel riști să-ți dea restul mai puțin. Exemplu concret: am întrebat cât costă căpșunele, mi-a spus 5 dirhami, i-am și arătat 5 degete și cand i-am 20 de dirhami mi-a dat restul doar 5, spunandu-mi ca sunt 15 si intre timp mai venise încă un bărbat pe lângă el. Ce faci în situația asta? Iei căpșunele și pleci!

Nu au nicio treaba cu ce comerț fac turcii și acum chiar îi înțeleg pe turci de ce se supără când îi compari cu arabii. Stilul de negociere este total diferit, în Turcia nu te simți nici un moment agasat, chiar simți că lui îi face plăcere să-ți arate marfa, să te servească cu un ceai, rahat sau baclava, să-ți facă un cadou cât de mic – ochiul care te frește de deochi, chiar dacă nu cumperi nimic. În Maroc nu am văzut oameni zâmbitori și dacă le ziciun preț mult mai mic decât ți-au cerut ei se încruntă și mai rău.

Marocul nu îl vizitezi pentru locuri, arhitectură, cultură sau oameni, ci pentru atmosfera în sine pe care trebuie să o trăiești personal ca să poți să spui dacă îți place sau nu. O dată în viață merită să mergi în Maroc, s-ar putea să-ți placă și să vrei să mergi și a doua oară!

O viață ca o vacanță indiferent unde te-ai afla!

16 gânduri despre „Top 6 orașe din Maroc

  1. Foarte frumos articolul, pozele sunt de 10, le-am revazut cu placere, mi-a adus aminte de ghidul nostru din Costa Licia, Cengiz care la sfarsitul excursiei ne-a invitat in Capadoccia si in Maroc. Trec si Marocul pe lista.

  2. Sunt total de acord cu descrierea Marocului. M-a impresionat moscheea Hasan al II -lea, frumoasă, opulentă, m-a șocat mirosul pestilențial din Fes și agresivitatea negustorilor, Marrakech, cel care, în mintea mea,era orașul celor 1001 nopți mi s-a părut destul de apăsător din cauza gărzilor înarmate de pe străzi și a culorii cărămizii a clădirilor. Îmi pare rău că nu am văzut Volubilis dar nu l-am avut în itinerar. Pentru mine Marocul a fost o experiență inedită dar nu aș mai repeta vizita. Mulțumesc pentru pozele frumoase și descrierea reală a locurilor.

  3. Foarte frumos articolul. Am vizitat în 2019 Marocul pe cont propriu ( împreună cu soțul) și nouă ne-a plăcut tare mult. Am stat în Tanger, cu o vizită de o zi în Chefchaouen, apoi Casablanca, Marrakech și Essaouira. Am folosit tren, bus, taxi – nu am întâmpinat absolut nici o problema din partea localnicilor. Și ne-am cazat într-un Riad în Medina 😁. Exact cum ai spus, ne-am rătăcit în prima zi, de fapt nu reușeam să îl găsim 😳 dar experienta unei astfel de case tradiționale chiar e ceva unic. Am stat 5 nopți în Marrakech, în fiecare noapte ne întorceam aproape de ora 23.oo la Riad dar nu am întâmpinat neplăceri – poate doar teama că vom fi doborât de scuterele care trec în cea mai mare viteză pe străduțele înguste 😬. Și da, și eu am făcut greșeală să dai 20 MAD pentru un fresh de rodie de 5 MAD și, bineînțeles, nu am mai primit restul. Lecție învățată…pentru data viitoare 😜!

      1. Și mie mi-a plăcut Essaouira foarte mult, din păcate în Chefchaouen nu am ajuns, dar am auzit numai lucruri frumoase despre acest oraș. Să sperăm că în 2021 vom putea călători mai mult!

  4. Daca n-ati vazut : Tanger, Tetouan, Martil, Kabila, M’diq, Agadir, Chefchaouen, Ifran, n-ati vazut tot Marocul. Ati vazut doar o parte din Maroc. Nu cunoasteti indeajuns tara. Iar afirmatiile alea legate de apa si caldura si igiena localnicilor de la inceput, mi s-au parut de un total prost gust, pt ca nu e deloc adevarat ca nu exista apa, decat poate in ANUMITE zone din mediul rural, iar din cate stiu eu, si am batut RO asta in lung si in lat, in mediul rural romanesc nu exista nici lumina, dapai caldura, cu lemne poate da :). Iar la capitolul igiena, o mica escapada prin oras ne va lamuri repede, in autobus sau intrun tramvai prin capitala Bucuresti chiar, lasa mediul rural, acolo nu mai zic…Apropo, domnisoara sau doamna autoarea articolului, s-a rezolvat problema apei calde la Bucuresti ?

    In Maroc, absolut toate satele sunt racordate la reteaua de apa si la curent. Sorry ! dar eu cunosc bine ambele tari, si vorbesc in cunostinta de cauza, nu dupa o experienta de o saptamana. Intradevar, in anumite zone rurale, si zone mai defavorizate, sarace, unde exista seceta, si ma refer aici mai ales la Sudul unde va duc agentiile de turism din Romania, ca si cum Marocul ar fi avand numai sudul secetos si desertic (ca e mai ieftin, de aia va duc acolo), or mai fi oameni care inca traiesc pe puturi ca fiind singura lor sursa de apa. Dar in rest, n-ai sa vezi sat fara apa, sau fara curent.

  5. Am vizitat marocul de nenumarate ori, si m-as mai duce din nou cu mare placere. Oamenii sunt foarte ok, iar diversitate culturala si traditii ca in Maroc, rar am mai vazut (africana, berbera, araba, europeana in Nord).

    Parte din ceea ce descrii e adevarat, mai ales referitor la comercianti 😅, restul mi se pare total aiurea sincer sa fiu, mai ales aia cu “ce sa mananci” 😀…ei hai sa fim seriosi, n-avem noi gastronomie cum au ei. De fapt noi nici n-avem…ca tot ce avem e luat de la altii 😅…dar poate c-ai fost in alta tara decat cea in care am fost eu 😄…

    Apropo, FYI, bucataria marocana se claseaza mereu printre primele 3 MONDIAL la mai marile concursuri internationale. Asa ca…o vizita pe la Joseph Hadad in restaurant la Bucuresti, e pe lista mea in fiecare weekend 🤤😁.

    Gusturile nu se discuta, desigur, dar eu unul apreciez foarte mult si bucataria marocana, si arhitectura si designul unic in lume pe care l-am vazut acolo. E adevarat ca tre sa cheltui ceva mai mult daca vrei sa vezi comorile marocului. Daca pleci cu un buget de 500-1000€, slabe sanse.

    Asta e partea proasta in turismul marocan, in sensul ca, doar turismul de lux e de a dreptul unic, superb, si merita fiecare banut daca e sa ma intrebati pe mine. Greseala pe care o fac romanii nostri, este ca au impresia ca daca e tara africana, merge si cu un buget mai mic. Gresit ! Daca vreti o vacanta inedita in Maroc, alegeti hotelurile cu servicii complete de la 4 stele in sus, acele resorturi mari mai ales, sunt de a dreptul minunate ! dar si acele “Riad-uri” vechi modernizate sunt superbe, daca nu te duci le ieftinica, atentie ! Si acolo iarasi, daca va uitati la bani, riscati sa n-aveti cine stie ce confort, si sa fiti usor dezamagiti.

    Una peste alta, Marocul este o tara milenara, cu traditii influentate de mai multe culturi : Amazigh (berbera), araba, spaniola, franceza, portugheza. Recomand sa fie vizitat din Nord in Sud, incepand cu Tangerul, Fnideq si Martil, mergand pana in Agadir, Mareakech, si dincolo de ei, spre Zagora, Laayoune si Dakhla unde se intalneste desertul cu Oceanul Atlantic, in extremul Sud, unde se merita sa petreceti o noapte in Desert, pentru cei care le au cu asa ceva.

    In rest, drum bun si vacante minunate sa aveti 🙂. Nu uitati si de tara noastra, ca e tare frumoasa ! 🤗

    1. Mulțumesc frumos pentru informațiile detaliate, cu siguranță sunt utile pentru cei care vor să descopere această țară și să experimenteze ceva diferit.

      La cât mai multe vacanțe frumoase și experiențe memorabile!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.