Ce să vizitezi în Pisa – turul celor mai frumoase obiective turistice

Pisa nu mai are nevoie de nicio prezentare, când spui Pisa spui instant: Turnul Înclinat – cea mai cunoscută clădire înclinată din lume. Faimos în toată lumea pentru înclinarea sa de aproape 4 grade, turnul din Pisa este simbolul orașului, însă nu este singurul obiectiv turistic al acestui impresionant oraș toscan.

Pisa este unul dintre cele mai frumoase orașe din Toscana, alături de Siena și Florența. Evident, un tur al obiectivelor turistice din Pisa trebuie să înceapă și să se încheie în Piața Miracolelor acolo unde se află și Turnul din Pisa.

Piața Miracolelor este locul unde se află baptisteriul, catedrala/domul din Pisa și Turnul Înclinat care era clopotnița catedralei și fiind ridicat pe un sol instabil a ajuns în această poziție.

Citește mai mult: Ce să vizitezi în Pisa – turul celor mai frumoase obiective turistice

Baptisteriul Sfântul Ioan Botezătorul este construit din marmură albă de Carrera și are o fațadă impresionantă fiind decorat cu numeroase sclupturi care îți iau ochii și te fac să te învârți în jurul lui pentru a le admira mai bine.

 Duomo di Pisa este o catedrală romano-catolică medievală dedicată Adormirii Maicii Domnului. Intrarea în biserică este gratuită, dar trebuie să așteptați la coadă.

Turnul Înclinat din Pisa a fost construit în 1173 și avea ca scop să adăpostească clopotul catedralei, un simbol al puterii maritime a republicii Pisa în Evul Mediu. Turnul a început să se încline încă de la construcția sa, din cauza solului argilos și poros pe care a fost ridicat. Au fost ridicate 3 etaje, apoi lucrările au fost sistate timp de 90 de ani. Etajele adiționale au fost construite pe o diagonală menită să contrabalaseze înclinația turnului, iar lucrările au fost finalizate în 1372.

Turnul din Pisa are o înălțime totală de 60 metri, dar fiind înclinat măsoară aproximativ 57 metri. Astăzi turnul poate fi vizitat și ajungeți în varf după ce urcați 269 de trepte. Orarul de vizitare al Turnului Înclinat din Pisa este de luni până vineri în intervalul 09:00 – 21:30. Vizitele în turn se fac din 15 în 15 minute, însă având în vedere că numărul de persoane care urcă în turn e limitat, e nevoie să vă luați biletele din timp, să vă alegeți exact ora la care veți fi acolo. Biletele pentru turnul din Pisa le puteți achiziționa online de aici, prețul unui bilet fiind de 20 de euro.

Turnul din Pisa atrage 5 milioane de turiști anual și este cea mai fotografiată și share-uită construcție din Italia, datoriă înclinării sale.

După ce ne-am făcut clasicile poze la turn, că-l ținem în mână, îl împingem, îl sărutăm, ne continuăm plimbarea în Pisa prin zona Universitară. Dupa ce am ieșit din  Piața Miracolelor și am ieșit din agitația turiștilor care se înghesuie să prindă turnul în cea mai instagramabilă poziție, simți adevărata atmosferă a orașului Pisa.

Pisa este și un important centru univeristar cu numeroase instituții de învățământ superior. Instiuțiile de aici sunt de prestigiu în toată lumea, la unele dintre ele studiind și câștigători ai premiului Nobel.

Să nu uităm că Pisa este locul unde s-a născut Galileo Gallilei si unde acesta a fost excomunicat de Biserica Catolică pentru că a afirmat că pământul se învârte în jurul soarelui. Galileo Galilei a predat la această universitate, fiind singurul student care a ajuns profesor fără să-și termine studiile.

Ajungând în Piazza dei Cavalieri privirea ți se oprește la Palazzo della Carovana care găjduiește Universitatea de Arte. Palatul în sine este o operă de artă.

E foarte plăcut și relaxant să te plimbi pe străzile răcoroase din Pisa, străjuite de clădiri colorate. Istorita orașului Pisa este legată și de scuterele Vespa.

Vespa a revoluționat modul în care femeile se deplasau. Vechile scutere erau incomod de folosit de către femeile din anii 1940 care puratu rochii. Atunci Vespa a venit cu modelul care le-a oferit femeilor o mobilitate crescută.

Mergând pe strada Santa Caterina ajungem la râul Arno, iar casele colorate de pe cele două maluri ne amintesc puțin de atmosfera din Florența. Casele împodobite cu lumini sunt cele care ne atrag privirea la tot pasul.

Sărbătoarea luminii în ajunul sărbătorii Sfântului Ranieri, sfântul patron al Pisei, este una dintre cele mai frumoase sărbători din Pisa. Cu această ocazie peste 70.000 de lumini sunt aprinse. Dacă sunteți pe 16 iunie în Pisa, vă puteți bucura de acest spectacol feeric.

Mergând spre Piața Miracolelor, de-a lungul râului Aron pe partea dreaptă dăm de Gelateria De’ Coltelli unde am manacat cea mai buna gelato din Italia. Ghidul local ne-a spus ca geltariile adevărate sunt cele care țin înghețata/gelato în acele cuve de aluminiu, unde vedem acei munți de înghețată, aceea nu este gelato.

După ce ne-am delectat papilele gustative cu arome de gelato care de care mai interesante, personal mi-a placut cea de macadamia, ne-am delectat privirea și cu clădirile colorate. Până să facem dreapta spre Piața Miracolelor, pe malul stâng al râului Arno am văzut cea mai mică catedrală gotică din lume, Santa Maria della Spina.

Dacă vreți să vă bucurați de delicioasele preparate italienești o puteți face la unul dintre restaurantele din zona universitară unde prețurile sunt ca pentru studenți, mai mici decât în zona turistică. Apa de la cișmelele din toate orașele toscane este potabilă, rece și cu un gust bun, tocmai potrivită să te răcorești după ce faci un tur de oraș.

În Piazza dei Miracoli mai arunci o ultimă privire spre Turnul Înclinat, Catedrală și Baptisteriu, înăinte de a pași pe Porta Nuova, porțile de ieșire din acest oraș medieval care îți rămâne în suflet. Dacă ești pasionat de pictură și timpul îți permite poți vizita Muzeul Sinopie care găzduiește una dintre cele mai frumoase fresce din regiune. Cuvântul „Sinopie” se traduce prin schițe preliminare, iar picturilor strălucitoare de pe pereți sunt atracția muzeului.

Zidurile medievale ale orasului Pisa încă s-au păstrat și acestea pot fi vizitate pe o porțiune de 3 km. Urcați prin Torre Santa Maria și vă puteți bucura de o nouă perspectivă a orașului Pisa văzut de la înălțimea celor 11 m ale zidurilor. Biletele poti fi achiziționate de aici.

Pe zidurile Pisei cresc și caperele, este pentru prima dată când am văzut florile acestei plante ale căror fructe sunt folosite în preparatele gastronomice. Personal nu îmi place gustul caperelor, dar florile și planta în sine este foarte frumoasă așa cum se cațără pe zidurile medievale ale Pisei.

Cum ieșiți pe Porta Nuova dați de un mini bazar cu suveniruri cu prețuri decente. Dacă veniți cu mașina la Pisa o puteți lăsa în parcarea de la ieșirea din oraș. Dacă nu vreți să aveți grija parcărilor și a obiectivelor de vizitat, puteți opta pentru un circuit în Toscana organizat de agenția Premio Travel.

Obiectivele tursitice care merită văzute în Pisa, pe lângă Turnul Înclinat, Catedrala și Baptisteriu din Piazza dei Miracole, sunt: Palazzo della Carovana, Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri, Chiesa di Santa Maria della Spina.

Pe străduțele din Pisa te poți bucura de dolce far niente cu iz universitar!

O viața ca o vacanță!

2 gânduri despre „Ce să vizitezi în Pisa – turul celor mai frumoase obiective turistice

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.