Top 7 cele mai frumoase orașe din Toscana

Topul personal al celor mai frumoase orașe din Toscana arată cam așa: Siena, Pisa, Florența, Volterra, San Gimignano, Lucca, Montecatini Terme.

  1. Siena

Siena este orașul meu preferat din Toscana. Despre cât de mult mi-a plăcut în Siena și ce puteți vizita în 6 ore, în acest oraș impresionant, am scris aici.

2. Pisa

Când spui Toscana, spui Pisa și Turnul Înclinat. Dar, Pisa este mai mult decât Turnul Înclinat, Baptisteriul și Catedrala din Piazza dei Miracoli. Vizitând Pisa te bucuri de acel dolce farniente cu aer studențesc, Pisa fiind unul dintre cele mai prestigioase centre universitare din Italia și Europa.

Mi-a placut foarte mult Pisa, o dată ce treci de agitația din jurul turnului te poți bucura de liniștea și atmosfera relaxantă a orașelor toscane. Te poți plimba pe străduțele străjuite de case colorate în timp ce savurezi un gelato și admiri arhitectura impresionantă a unei biserici/chiesta sau palat/palazzo.

Turul orașului Pisa îl găsiți aici.

3. Florența

Florența este un muzeu în aer liber, sunt opere de artă oriunde te întorci cu privirea: sclupturi, clădiri cu arhitectură impresionantă, domuri și palate, la un moment dat devine obositor să le privești. Există chiar un efect psihologic, denumit sindromul Sthendal – atunci când obosești de prea mult frumos.

Florența e o operă de artă în sine, un oraș care merită vizitat, dar mult prea aglomerat pentru gusturile mele. Despre cele mai frumoase obiective turistice din Florența pe care le poți vizita am scris aici.

4. Volterra

Volterra a devenit faimos după ce autoarea seriei Twilight a plasat acțiunea aici. E frumos să urci pe străzile pavate cu piatră cubică spre piațeta principală unde se află palazzo del Priori.

Palazzo del Priori apare și în Saga Twilight, în filmul New Moon, când Bella vine să viziteze familia vampirilor originari, Volturi. Fanii serie vor recunoște imaginile din Volterra, piața și castelul Priori, doar că special pentru film, în fața castelului a fost adusă și o fântână.

Toate satele din Toscana sunt spectaculoase, așa că multe filme de la Hollywood au folosit aceste peisaje idilice ca platouri de filmare. Under the Tuscany este un alt film, care personal îmi place foarte mult și care a fost filmat în Cortona. Iar Twilight: New Moon a folosit ca platou de filmare și Montepuccino.

Palazzo del Priori se vizitează, are și un turn în care se urcă, dar priveliștea nu este la fel de spectaculoasă ca din alte turnuri. De asemenea, în palat nu aveți foarte multe lucruri de văzut, sunt câteva piese de mobilier și o expoziție de pictură la subsol. Biletul de vizitare pentru Plazzo del Priori este 10 euro.

Priori era un fel de conducător al orașului care avea dublul rol de primar și de judecător. Nu avea o viață prea ușoară pentru că pe timpul mandatului, 1 an de zile, nu trebuia să părăsească palatul. Din acest motiv, între palat și locul unde acesta își desfășura activitatea există o pasarelă.

Clădirea care astăzi găzduiește primăria are un turn cu un clopot. Clopotul era tras atunci când se dădea verdictul pentru persoana judecată. De asemenea pe turn este simbolul unui porc mistreț, acel procellino atât de îndrăgit de italieni.

Plimbarea prin Volterra continuă către Piazza San Giovanni unde se află catedrala Santa Maria Assunta și așa cum ne-am obișnuit, în față se află baptisteriul închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Ce este interesant, în pietrele din pavaj, precum și în rocile folosite la construcția baptisteriului încă se pot observa formele cochiilor de scoici. Semn că înainte Marea Adriatică se întindea până aici.

Volterra este renumită și pentru piatra de alabastru. Este o experiență unică să mergeți într-o fabrică, să vedeți cum este prelucrată această piatră și cum sub niște mâini dibace aceasta capată diverse forme, de la vaze la statuiete care te uimesc prin finețea detaliilor.

Rossi Alabastri se află pe via del Mandorlo și de aici vă puteți achiziționa suveniruri drăguțe confecționate din alabstru: brățări, inele, magneți, pandative, vaze de flori.

De la atelierul de alabastru, ajungeți la ruinele teatrului roman. În antichitate aici se desfășura viața socială a orașului și azi aici se mai țin spectacole. Volterra are multe puncte panoramice și unul dintre ele este de la Porta all’Arco.

Zidurile medievale ale orașului te îmbie să le afli povestea și să te rătăcești pe străduțele înguste și răcoroase. Volterra este un oraș liniștit pe care îl puteți descoperi la pas în câteva ore, iar pentru masa de prânz vă puteți opri la unul dintre numeroasele restaurante din jurul pieței dei Priori.

Daca vreți să vizitați un palazzo frumos din Volterra, puteți vedea Palazzo Incontri Viti situat pe Via dei Sarti.

La o distanță de 30 de km de Volttera se află un alt oraș toscan superb, San Gimignano. Drumul până la San Gimignano este străjuit de chiparoși și este aceea priveliște pe care o vedem în cărțile poștale din Toscana.

5. San Gimignano

San Gimignano este orașul celor 14 turnuri. Turnurile gemene din New York au fost inspirate de turnurile din San Gimignano. În perioada 16 – 18 iunie are loc Ferie delle Messi sau Festivalul Medieval al Recoltei și vă puteți bucura de atmosfera medievală a locului.

În Piazza Duomo este catedrala și cum urci pe partea stângă se află primăria, Palazzo Comunale, Pinacoteca, Torre Grossa. Aici avea loc și judecarea cazurilor și frescele de pe pereți redă că justiția este pentru cei multi, nu pentru cei bogați. O operă de artă modernă este un graffiti făcut de o personă care a fost într-un proces și judecătorul i-a spus că dacă ar fi vorbit mai puțin, nu ar fi fost condamnat.

Vă puteți urca în turnul primăriei, Torre Grossa. Dacă aveți rezistența să urcați cele 218 trepte, efortul o să fie răsplătit cu un super view asupra văii care se află la poalele orașului.

În Piazza Della Cisterna se află gelateria Dondoli care a a primit un premiu in anii 2006, 2009 pentru cea mai buna gelato. Sunt o multitudine de arome și o forfotă continuă de clienți, așa că trebuie să vă decideți din timp ce doriți să experimentați.

Eu mi-am luat: pepene galben, mango, magadamia, a fost o înghețată buna, dar nu am fost impresionată. Fântâna din Piazza Della Cisterna este din secolul al XIII-lea, iar atmosfera din San Gimignano este una feerica, de sfârșit de secol XIV.

În perioada festivalului este foarte frumos, pe străzi defilează oameni îmbrăcați în costume medievale. Este o atmosferă minunată pe străzile orașului San Gimignano. Așa că dacă în perioada 16 – 18 iunie sunteți în Toscana faceți o oprire și în San Gimignano, nu o să regretați.

Strada San Giovani este plină de magazine cu produse toscane gastronomice, de piele, ceramice. Am intenția ca într-o zi să-mi achiziționez o masă ceramică din Italia. Toscana este renumită pentru pielărie, sunt produse foarte frumoase, confecționate manual pe care le puteți oferi ca suvenir sau vă puteți bucura voi de ele.

6. Lucca

Lucca se afla la 19 km de Pisa. Oraș medieval înconjurat de 4,2 km de ziduri, când intri pe Porta San Pietro pășești pe urmele muzicii.

Aici s-a născut compozitorul Giacomo Puccini, iar casa lui acum e muzeu. În Piazza Napoleone au concerte artiști internaționali precum: Robbie Williams, Lenny Kravitz, Eric Clapton, Elton John.

Piazza San Michele este dominată de biserica San Michele in Foro care are o fațadă impresionantă cu multiple sclupturi. În restaurantele din jurul bisericii vă puteți bucura de un ristretto și de un pan forte, desertul tradițional din Toscana.

Buccellato este desertul tradițional din Lucca. L-am cumpărat de la Forno a vapore Amedeo Giusti, de pe Via Santa Lucia, o burtărie tradițională decorată așa cum vezi prin filme.

Străduțele din Lucca sunt foarte romantice și e o plăcere să te rătăcești pe ele. Cum te plimbi pe străduțe îți apare turnul Torre Guinigi care este unic prin faptul că are copaci în vârf. Pentru că nu aveai voie să-ți faci un turn mai înalt decât cel al primăriei, familia Guinigi a găsit acest artificiu pentru a-și arăta măreția, să planteze copaci pe turn.

Trecând prin Piazza dell’Anfiteatro ajungi la biserica San Frediano construită în stil roman cu o fațadă cu un mozaic auriu. Modul în care a apărut biserica este foarte interesant, în zonă erau inundații, iar Frediano era un arhitect și pentru că a venit cu ideea cum să se construiască străzile astfel încât să nu se mai inunde, locuitorii l-au considerat sfânt și i-au ridicat o biserică.

Muzee sunt pe fiecare stradă din Lucca. Tot teritoriul este plin de artefacte și se întâmplă des să vrei să-ți ridici o casă sau să-ți faci ceva în grădină și să dai peste un artefact, să vină statul să-ți ia proprietatea. Așa s-a întamplat și în cazul celui mai nou muzeu din Lucca.

O cadă de marmură la o fântână publică, Fontana della Pupporona, din piazza del Salvatore, ne atrage atenția. Apa de la toate fântânile publice din Toscana este potabilă, rece și gustoasă, tocmai bună de băut după ce ai bătut fiecare străduță la pas.

Orașul Lucca este liniștit, nu la fel de aglomerat ca restul orașelor toscane. Având în vedere că este la o distanță de 19 km de Pisa, le puteți vizita pe amândouă in același timp.

7. Montecatini Terme

Montecatini Terme este una dintre cele mai luxoase și frumoase stațiuni termale din Italia, devenită patrimon UNESCO în anul 2021.

Depre ce poți vizita și unde poți sta în Montecatini Terme am scris aici.

Cu siguranță Toscana are mult mai multe locuri, zone și sate pitorești care merită explorate pe îndelete. Puteți vizita toate aceste orașe, plus Cinque Terre și Insula Elba în circuitul organizat de Premio Travel.

Italia oricum e o țară pe care poți să o vizitezi de mai multe ori și de fiecare dată să o descoperi diferit. Până la următoarea vizită în țara în care istoria se împletește cu natura și creează cele mai frumoase priveliști atât pentru minte, cât și pentru suflet, să avem …

O viață ca o vacanță!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.