Turul orașului Florența – ce să vizitezi în 6 ore

Florența este oraș imperal alături de Pisa și Genova pe malul râului Aron. Are o suprafață de 23.000 km, 370.000 de locuitori și 4 milioane de turiști îl vizitează anul.

Florența este un muzeu în aer liber, iar în 1982 a devenit patrimoniu UNESCO fiind locul unde au creat opere de artă unice în lume: Michelangelo, Giotto, Brunelleschi, Buontalenti, Vasari.

Florența, capitala regiunii Toscana a Italiei, are numeroase obiective turistice și găzduiește multe capodopere ale artei și arhitecturii renascentiste. Una dintre cele mai emblematice atracții ale sale este Duomo, o catedrală cu o cupolă din teracotă proiectată de Brunelleschi și o clopotniță de Giotto. Galleria dell’Accademia prezintă sculptura „David” a lui Michelangelo. Galeria Uffizi expune „Nașterea lui Venus” a lui Botticelli și „Buna Vestire” a lui Leonardo da Vinci.

Turul orașului Florenta

Florenta fiind patrimoniu UNESCO e indicat să lăsați mașina la intrarea în oraș și să luați tramvaiul 1 care vă lasă direct în centru, în stația Santa Maria Novella.

Biserica Santa Maria Novella

De aici plecați spre domo, pe care-l zăriți printre străduțele înțesate de turiști. Cred că aici sunt cei mai mulți turiști pe metru pătrat dintre câți am văzut vreodată. Domul este înconjurat de un cordon de oameni care așteaptă să-l viziteze.

Exteriorul domului este mai impresionat decât interiorul. Dacă vreți să vedeți un dom toscan pe interior, mai bine îl vizitați pe cel din Siena. În interior este mult mai spectaculos și nici nu așteptați atât de mult la coadă.

Domul Santa Maria del Fiore

Catedrala din Florența a fost ridicată în 170 de ani, iar la construcția ei au participat mai mulți arhitecți și artiși ai vremurilor respective. Ce este reprezentativ pentru această construcție și pentru Florența, este cupola, pe care Brunelleschi a reușit să o înalțe fără susținere sau schelă. Dispunerea cărămizilor în formă de „spinare de peşte” a permis înălțarea cupolei fără a mai fi nevoie de elemente ajutătoare. La construirea cupolei se estimează că au fost folosite 4 milioane de cărămizi.

Faţada catedralei este acoperită cu marmură de Carrara (albă) de Prato (roşie), de Siena (verde).

Turnul clopotniței are o înălțime de 85 de meteri, fațada acoperită cu marmură verde, roz şi albă, iar decorațiunile în relief au fost realizate în teracotă de către Andrea Pisano. Acesta poate fi vizitat de către turiști.

Baptiseriul Sfântului Ioan Botezătorul (Battistero di San Giovanni)

Baptisteriul pentru că nu puteai să intri în biserică dacă nu erai botezat, era construit în fața catedralei. E o caracteristică arhitecturală a zonei Toscana, așa că în toate piațetele unde e domul, în față vedeți vedea și baptisteriul.

Intrarea dinpre dom în baptiseriul Sfântului Ioan Botezătorul este denumită Porţile Raiului și are 10 panouri de bronz, suflate cu aur care reprezintă teme din Vechiul Testament.

Plecând din piața domului pe Via Roma ajungeți la Piazza della Repubblica, unde se află și un carusel tradițional. Continuându-vă incursiunea prin Florența pe Via Calimala, dați de Fontana del Porcellino, o statuie de bronz reprezentând un porc mistreț pe care turiști îl ating pe bot pentru a se reîntoarce în Florența.

De la Trippaio del Porcellino puteți gusta gastronomia locală, sandwich-ul cu intestine de mistreț la grătar.

Pe Via Vacchereccia ajungeți în Piazza della Signoria unde se află fântâna lui Neptun și Palazzo Vecchio.

Fântâna zeului Neptun are formă octagonală și a fost construită în secolul al XVI-lea. În centru se află statuia impozantă a lui Neptun înconjurat de multe alte figuri mitice.

Palazzo Vecchio este un palat din secolul al XII-lea care are camere și curți bogat decorate. Turnul a fost ridicat în secolul al XIV-lea și poate fi văzut de oriunde din Florența. Acesta are o înălțime de 95 de metri și îl puteți vizita pentru a avea o priveliște de sus asupra tuturor operelor de artă găzduite de Florența.

În partea stângă a intrării în palazzo Vecchio se află o copie a capodoperei lui Michelangelo, statuia eroului biblic, David. David este o capodoperă a sculpturii renascentiste italiene, creata intre 1501 si 1504 de Michelangelo. Cu o înălțime de 5,17 metri, David a fost prima statuie colosală de marmură realizată în perioada modernă timpurie. Originalul poate fi admirat la muzeul Galleria dell’Accademia.

În partea dreaptă a intrării în palazzo Vecchio se află scluptura în marmură a lui Hercule care îl omoară pe Cacus – gigantul care sulfa foc și teroriza dealul Aventin. Scluptura renascentistă este realizată de Baccio Bandinelli, iar detaliile sunt impresionante.

Lângă se află Galeriile Uffizi cel mai cunoscut și cel mai vechi muzeu din Europa, deține cea mai mare pinacotecă renascentistă. Colecția sa de pictură renascentistă, găzduită de un palat din secolul al XVI-lea, este cu adevărat deosebită și conține lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli.

Palatul Uffizi a construit de arhitectul Giorgio Vasari pentru ducele Cosimo I dei Medici ca sediu al birourilor guvernului. Cosimo I a cerut să fie realizat un pasaj suspendat, care este folosit şi în prezent, între noua clădire şi Palazzo Vecchio.

Trecând de muzeul Uffizi ajungem pe malul râului Arno și vedem imaginea emblematică a Florenței, Ponte Vecchi. Mergând pe Lungarno Anna Maria Luisa de Medici ajungem și pe faimosul pod al Florenței.

Ponte Vecchio acest pot medieval găzduiește magazine de bijuterii și suveniruri. Pentru că cei din familia De Medici se temeiau să nu fie atacați erau galerii care legau Palatul Uffizi, de Palatul Pitti.

Coridorul Vasari, care uneşte Uffizi şi Palatul Pitti a fost rezervat doar locatarilor, până în 1865, când a fost deschis şi publicului.

 Când te simți sufocat de atâta frumos poți să treci pe celălat mal al râului Arno și să urci până la Piazzale Michelangelo, iar de acolo să mergi până la biserica San Salvatore al Monte. Priveliștea este uimitoare și a meritat din plin toți cei 1,6 km de mers în pantă.

Dacă vrei să scapi de aglomerația de pe malul râului Aron o poți lua pe străduțele lăturalnice. Așa te poți bucura în liniște de căsuțele frumos colorate și poți descoperi alte obiective turistice, precum grădinile Bacardi, fortăreața Belvedere și intrarea la grădinile Boboli care aparțin palatului Pitti.

Când am ajuns în Piazzale Michelangelo era amplasată o scena pentru Fashion Week, săptămâna modei la Florența. Ne-am oprit să ne răcorim cu un gelato în timp ce admiram de sus măreția orașului Florența.

Cupola Domului este cea care domină toată panorama, în Florența este dificil să te rătăcești pentru că de oriunde ai fi, te uiți după turnul Domului și așa te poți orienta. În Piazzale Michelangelo poți poposi preț de câteva minute să-ți încarci sufletul de frumos și să-ți faci tatuaj pe suflet cu acele imagini pe care le poți accesa în momentele mai dificile ale vietii.

După o ultimă privire 360 de grade în jur, în care îi mulțumești Universului că ești acolo, îți poți continua traseul prin Florența coborând prin grădina de trandafiri către râul Arno. Dacă ești un iubitor al naturii și al grădinilor simterice, poți face o vizită și la Gradina Bacardi.

Cred că e mai frumoasa să vizitezi Grădina Bacardi la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, atunci când glicina e înflorită. Aici se află o întreagă alee acoperită de glicină și atunci când e înflorită cred că arată spectaculos.

Personal nu m-a impresionat Grădina Bacardi, deci dacă nu aveți suficient timp la dispoziție și nu vă aflați în Florența mai multe zile, puteți sări peste vizitarea acestui obiectiv turistic. Iubitorii de grădini italienești pot vizita în România I Giardini di Zoe din satul Banpotoc, în județul Hunedoara. Grădina este spectaculoasă și arată uimitor în fiecare anotimp.

De la Grădinile Bacardi, daca ieșiti prin partea de sus, nu pe la cea de la râul Arno, faci stânga și mai mergi 5 minute până ajungi la Grădinile Boboli.

Grădinile Boboli sunt cu adevărat impresionante și trebuie să le aloci câteva ore, dacă vrei să le descoperi cu adevărat. De asemenea și Castelul Pitti merită interesul vostru, să-i faceți o vizită pentru a-i admira arhitectura renascentistă, frescele frumoase și mobilierul rafinat.

Grădinile Boboli sunt o adevărată operă de artă și au fost o sursă de inspirați si pentru grădinile de la Versaille. De la Fântana lui Neptun puteți să coborâți pe aleea străjuită de pini până la intrarea in casteul Pitti.

De la obeliscul din fața castelului apoi puteți să o luați spre dreapta, să intrați în grădina botanică în aer liber și să faceți o plimbare printe feniculi si flori de nuferi.

O urcare la Palazzina e Bastione del Cavaliere o să vă răsplătească cu o priveliște asupra zonei verzi a orașului. Tot de aici poți zări și Piazzale Michelangelo.

După toată căldura din timpul zilei, a pornit o ploaie torențială. Mi-am pus pelerina și am mers prin pietriș așa cum făceau și locuitorii acestui castel acum 473 de ani. Am ieșit prin curtea castelului Pitti, am trecut Ponte Santa Trinità și apoi am alergat prin cea mai mare ploaie către Santa Maria Novella.

De la castelul Pitti până la Santa Maria Novella sunt doar 1,2 km pe care îi parcurgi în 20 de minute. Însă ploua atât de tare încât nici ceasul nu-l vedeai, așa că am alergat până la punctul de întâlnire, mai bine să ajung mai devreme decât să întârzii. La ora 17:00 am luat tramvaiul 1 până la stația Villa Costanza. Aici ne-a așteptat autocarul care ne-a dus la Villa Maria în Montecatini Terme.

Biletele de tramvai le puteți achiziționa de pe siteul Introducingflorence.com. Să nu uitați să le compostați când urcați în tramvai, pentru că dacă e control și nu-l aveți compostat primiți amendă. Pentru o vizită în Toscana fără nicio grijă puteți merge în circuitul organizat de Premio Travel, mai multe detalii găsiți aici.

Până la următoarea vizită în Florența să avem…

O viață ca o vacanță!