
Safari în Kenya este una dintre cele mai tari experiențe de care îți vei aminti toată viață. Trebuie doar să trăiești ca să înțelegi sentimentele care te încearcă atunci când: îți trece elefantul prin față, o turmă de bizoni te miroase, o familie de hiene își servește “micul-dejun“, un pui de gazelă, chiar în fața ta, 3 leioace merg liniștite și te ignoră total, struții aleargă, zebrele și girafele mănâncă grațios, facocerii fug având codița ridicată ca să fie observați de pui, vezi atâtea antilope impala și waterbuck încât ajungi să le ignori.






Copil crescut cu Enciclopedia și National Geographic nici nu visam că voi ajunge vreodată să văd în mediul lor natural, animalele pe care le admiram doar în emisiunile TV. Realitatea bate orice imaginație și experiența de a fi înconjurat de animale nu poate fi egalată. Chiar dacă este o experiență mai scumpă, merită fiecare leu, iar daca ai un copil, este cea mai bună investiție pe care o poți face în educația lui. Poți să citeți 100 de cărți, să vezi 1000 de filme, nimic nu se compară cu entuziasmul de a vedea pe viu cum decurge viața-n savană.








În safari am plecat de la Diani Beach, la ora 6:30, către Ngutuni Lodge prima noastră cazare din parcul național Tsavo Est. Ghidul nostru Colin de la Private Safari a veni să ne ia de la hotelul Diani Sea Resort, pregătiți de aventura vieții noastre și cea mai glorioasă vacanță.

De la Diani Sea Resort până la Ngutuni Lodge sunt doar 208 km, pe care i-am parcurs în aproximativ 5 ore pentru că o bună porțiune din drum este teren accidentat și neasfaltat. Prima dată când am intrat pe un astfel de drum ne-au întâmpinat babunii care se așteptau să le dăm de mâncare. Este interzis hrănirea lor pentru că pot deveni agresivi.


Cele mai drăguțe erau maimuțele cu pui. Unii masculi au început să alerge după mașină în speranța că le dăm ceva de mâncare.




Am mers o bună porțiune din drum prin diferite sate. Ce ne-a surpins a fost curățenia, chiar dacă sunt săraci sunt curați, copiii sunt toți îmbrăcați în uniformă și merg la școală. Școala este obligatorie până în clasa a 8a și fiecare școală are uniforma ei.



Copiii când văd mașina de safari aleargă dupa ea și strigă „caramel, caramel”, care înseamnă “dulciuri” în limba swahili.

Vizită într-un sat de “Maasai”

În Kenya sunt peste 42 de triburi, iar cel mai faimos este tribul Maasai care se distinge prin îmbrăcămintea în carouri și podoabe. Normal că i-am spus ghidului că vrem și noi să vizităm un sat de Maasai, nici nu am comentat când ne-a spus că prețul este de 20 de dolari de personă, inclusiv copilul trebuie să plătească prețul întreg.



Ne-am mirat când fix lângă drumul principal care leagă Kenya de Tanzania se afla satul de Maasai. Maasaii erau cu ochelari de soare, șeful de trib abia aștepta să ne ia banii și să ne facă turul satului. Totul păre perfect regizat și pus în scenă cu scop turistic.


La un semn au apărut copiii, cărora le-am adus 2 pungi de bomboane. Dacă mergeți în Africa, luați ce puteți în bagaj, așa le faceți o bucurie copiilor.


Ne-au arătat dansul lor în care cel care sare mai sus își arată supremația și este mai respectat pentru că înseamnă că este mai pregătit să-și apăre comunitatea. Ne-au luat pe fiecare la dans, ne-au filmat, ne-au făcut poze, apoi ne-au băgat repede în școală unde copiii au început să cânte “Jambo Bwana”.


Le-am dat bomboane și a fost o experiență frumoasă pentru că fiind ziua de naștere a lui Gabi, i-au cântat “Happy Birthday”.




Când am ieșit din școală ne-au învățat cum să facem focul cu niște instrumente de lemn, iarbă uscată, balegă de elefant și nisip. La sfârșit ne-au pus instrumentele de lemn în brațe și noi ne bucuram că ni le face cadou, când ei ne cereau 3 dolari pe ele.


Le-am zis că vrem să vedem și interiorul unei case. Chiar dacă este făcută din balegă de vacă, casa nu miroase urât. Era o casă cu 3 încăperi, iar într-una dormea un copil de o piele de animal.


La ieșirea din casă 2 copii se jucau întinși pe pământul roșu, împingându-se cap în cap. Chiar dacă erau plin de muște și aprope goi, erau fericiți, zâmbeau și se amuzau de jocul lor. În acele momente realizizi cât de privilegiați suntem că ne-am născut în România și cât de recunoscători trebuie să fim pentru tot ce avem. Problema e că noi considerăm că totul ni se cuvine și ne concetrăm atât de mult pe ce ne dorim, încât uităm să ne bucurăm de ce avem deja.



Întreaga experiență a durat 15 minute, după a venit un alt grup de turisti care a intrat în școală, copiii au început iar să cânte. Încă un motiv în plus, să cred că acest sat de Maasai este conceput special pentru turisti, copiii aia nu mai au timp să învețe dacă toată ziua primesc vizite.


La sfârșit fiecare a fost luat de un maasai și dus la o masă cu brățări făcute de mama lui. Asta era povestea pe care o spuneau. Am fi cumpărat brățările alea cu drag, dacă am fi fost siguri că sunt autentice și nu sunt șanse să fie made in China. Oricum am cumpărat și ne-am bucurat că măcar puțin dacă putem să contribuim la îmbunătățirea condițiilor de viață, facem o faptă bună.


A fost o experiență interesantă, chiar dacă e regizată sau mai puțin autentică. Acum depinde de fiecare dacă vrea să aibă parte de o astfel de experiență. Întorși la Diani Beach, am aflat că de fapt prețul unei vizite într-un așa zis sat de Maasai e de 10 dolari! DE REȚINUT! În Kenya totul se negociază, să obții un preț la jumătate din cel cerut inițial e ceva normal.

Safari în Tsavo Est

Am ajuns la Ngutuni Lodge în jurul prânzului și când am intrat în savană am fost surprinși că ghidul ne spune să ne uităm la ora 10:10 să vedem impala, la 10:15, waterbuck și noi nu vedeam nimic, totul ni să părea că arată la fel.

Ne-a spus să stăm liniștiți că până la sfârșit o să ni se obișnuiască privirea și o să-i arătăm noi animalele. A avut dreptate, în ultima zi de safari, fugeam de pe partea dreaptă pe cea stângă a mașinii pentru a identifica cât mai multe animale și văzusem atât de multe impala și waterbuck încât nici nu ne mai oboseam să-le fotografiem.

La Ngutuni Lodge am fost surprinși de multitudinea de păsări marabou care erau pe lac. Marabou sunt păsările sanitare ale savanei, nu mănâncă doar leșuri, ci și gunoaie.



Ne pregăteam de prânz când ghidul ne-a anuțat că a văzut niște leoaice și să mergem la ele. Ca niște feline adevărate, cele 3 leioace nici nu s-au sinchisit de prezența noastră. Era prea cald ca să facă vreo mișcare, așa că stăteau frumos întinse la umbră.





Întorși la lodge ne-am bucurat de piscină și să privim zebrele și antilopele care veneau să bea apă. Cel mai simpatic a fost elefantul care își lua cu trompa noroi roșu și-l arunca pe el, în încercarea de a-și apăra pielea de insecte.


La ora 16:00 am plecat în primul game drive.

Prima dată am văzut o turmă de waterbucks, femele. Doar masculii au coarne vărgate. Fiind animale păroase nu sunt mânacate de lei, aceștia preferând alte specii de antilope.

Câteva zebre pășteau liniștite în lumina apusului. Informație interesantă despre zebre, dungile zebrelor sunt unici, sunt ca un fel de amprentă, fiecare zebră are un model unic de dungi.

Prin iarba înaltă de savană am văzut o mulțime de alte specii de antilope: gazele și impala. Având aceeași culoare cafenie ca iarba sunt greu de identifiat în poze, trebuie să dați zoom pentru a le vedea.


O familie de facoceri era și ea la plimbare prin savană. Porcii mistreți de savană sunt foarte simpatici pentru că au botul turtit, 4 colți curbați și aleargă ținând coada ridicată pentru a fi văzuți de pui.


Cine s-a uitat la desenul animat „Regele Leu”, îl cunoaște pe facocerul Pumbaa. Simba în limba Swahili înseamnă leu, de fapt întreaga animație Walt Disney este inspirată de cultura swahil. Dacă veniți în safari vedeți toate personajele din animație: lei, hiene, suricate.





Gazelele sunt cele mai grațioase antilope, au mușchii foarte bine definiți și pot alerga cu o viteză de până la 88 km/h. Trăiesc în turme, iar fiecare turmă este condusă de către un mascul. Un mascul are cam 20 – 30 de gazele în turma sa.




Cea mai tare experiență a fost când am găsi o turmă de bizoni, care s-au oprit toți din ce făceau, ne priveau și ne miroseau cu nările mărite. La un moment dat, unul a pufnit ca și cum am fi mirosit urât, a dat din copită și-a întors capul și a plecat. Acesta este un moment din acela de National Geographic.





Așa cum pentru noi animalele sunt un spectacol, cred că și pentru ele să ne privească este o activitate interesantă. Oricum, cele din savană s-au obișnuit deja cu mașinile de safari, așa că nu se mai sinchisesc de prezența lor, dar se opresc să le privească, iar uneori ai impresia că se uită chiar la tine.


Bibilicile de savană sunt exact ca cele pe care le întâlnim și-n România. Dacă leu este considerat regele savanei în cadrul regnului animal, în cazul păsărilor, struțul poate fi denumit cea mai frumoasă pasăre din savană.


Masculul de struț Masai este superb cu penajul negru și piela roz. Femela este gri, poate ajunge până la o înălțime de 2,7 m și o greutate de 145 kg.


Pentru că deja se înserase și se mai răcorise puțin am trecut să vedem ce mai fac leioacele pe care le văzusem la prânz. Ca niște feline adevărate își făceau siesta cu labele în sus.


Leul se hrănește o dată pe săptămână. Cei care fusese cu o săptămână înăintea noastră în safari au prins leioacele vânând, așa că noi le-am văzut doar dormind.

Un game drive durează 2 ore, la ora 18:00 ne-am întors la lodge. O dată ce se înserează nu ai voie să părăsești lodge-ul pentru că animalele sunt imprevizibile și nu știi cum reacționează.

Al doilea game drive a fost de dimineață la ora 06:00.


Ne-am început “vânătoare“ de animale tot la prietenele noastre leioacele care fiind dimineață erau treze și cu urechile ciulite. Prin preajmă era un pui de gazelă rătăcit, însă nu s-au sinchist cu prezența lui. Documentarele pe care le vedem la National Geographic sunt filmate în luni de zile, pentru a prinde un leu la vânătoare.


Dimineața fiind momentul în care multe animale ies la vânătoare, păsările marabou erau și ele prezente gata de-a devora un nou leș.

Un elefant își făcea și el plimbarea de dimineață și a trecut agale prin fața mașinii de safari.


Cea mai tare experiență a fost să vedem o familie de hiene cum își mânca “micul dejun“. Mama hienă le-a adus celor 3 pui, o gazelă mica. Ea nu a mâncat până când puii nu s-au săturat.






Un șacal și câteva girafe erau și ei plecați în căutarea “micului dejun”. Girafele sunt foarte sperioase, dacă aud mașina o iau la fugă. Gazelele nu au nicio problemă, nici nu se opresc din mâncat cât trece mașina de safari pe lângă ele.


La ora 8:00 ne-am întros la Ngutuni lodge să mâncăm. Cât am stat la masă am mai văzut câteva zebre și câțiva facoceri care au venit să bea apă. Apoi am plecat către Parcul de Vest.




Safari în Tsavo West
În Tsavo West pesajul se schimbă, este mai multă vegetație, mai mult verde și este o zonă mult mai deluroasă.

Am făcut check-in-ul la Taita Hills, un hotel modern în inima savanei, pentru Salt Lick Safari Lodge.







Din tot ce am văzut pe instagram, Salt Lick mi se pare cel mai frumos loge, o unitate de cazare unică și deosebită unde te poți bucura de tot confortul în timp ce te odihnești între game drive-uri. În plus, de la înălțimea camerelor situate pe pilion, poți observa tot timpul animale. E ca și cum ai fi la grădina zoologică, doar că de data acestă tu ești cel care se află în cușcă.




Al treilea game drive a fost la ora 16:00.

Impala, waterbucks și coke’s hartebeest erau peste tot. Coke’s hartebeest sunt o specie de antilope originare din Kenya și Tanzania. Masculii au niște coarne scurte în formă de V.


Un bivol și o bivoliță ieșise și ei agale la plimbarea de seară. Bivolul pe lângă faptul că are o dimensiune corporală mai mare se deosebește de femelă și prin coarnele mai late și mai înconvoiate.


O familie de girafe masai era ieșită la cină. În savană cina se servește din copac. Girafele sunt cele mai înalte animale din savană, încă de la naștere ating înălțime de 2 metri.


Pe Lion’s Rock leioaca dormea, iar 4 pui dădeau din urechiușele lor rotunde și pufoase. Păreau niște pisicuțe răsfățate de soare.




Am fost și prin pădurea de acacia în căutarea ghepardului, din păcate nu am zărit niciunul. În ultimii anii, populați de gheparzi a scăzut cu 90%. În Parcul Național Masai Mara mai sunt doar 300 de exemplare. Cândva, sper să văd și eu acest animal fascinant în mediul său natural.



Night game drive, al patrulea și ultimul game drive a fost unul de noapte. Safariul de noapte îți dă o cu totul altă senzație, e un altfel de aventură. Cerul în Africa este incredibil de înstelat, aici am văzut cele mai multe stele, și încerci să-ți ții privirea pe lanterna ghidului pentru a observa animalele. Ce am văzut: un șacal, un pui de gazelă, un iepure, o bufniță, leoaica ce dormea pe Lion’s Rock.


Unde să stai în safari


Ngutuni Lodge se află în parcul național Tsavo East, are camere spațioase și o priveliște spectaculoasă către un lac unde vin să bea apă: zebrele, girafele, antilopele, facocerii, elefanții.






Este o senzație unică să iei micul dejun în timp ce privești zebrele sau facocerii care se bat. Tot la Ngutuni Lodge am văzut un elefant care se acopera cu pământ roșiatic. În parcul Tsavo sunt singurii elefanți roșii din lume. De fapt au aceeași culoare ca orice alt elefant din lume, doar că acoperindu-se cu pământul roșiatic de origine vulcanică, devin roșii.




Elefanții se acoperă cu pământ pentru a se apăra de insecte. Comportamentul elefanților este fascinant: își îngroapă puii dacă mor, adoră pepenele și fiind rotund le este foarte greu să-l apuce cu trompa și să-l spargă, iar atunci când reușesc plâng de bucurie.

Salt Lick Safari Lodge e situat în parcul național Tsavo West și este cel mai fotografiat lodge din lume. O locație extrem de instagramabilă cu unități de cazare situate pe piloni de unde poți să privești cum animalele vin la apă.





Terasa de la Salt Lick este cel mai frumos loc unde poți să stai și să te bucuri de spectacolul naturii. De aici am văzut bătaia între clanurile de babuni care se mușcau, loveau și alergau cu o viteză uimitoare, facocerii, waterbuks și impala.



Elefantul vine uimitor de aproape să bea apă și nu pare stânjenit de prezența oamenilor, pară să ne ignore complet. La Salt Lick este și un tunel unde poți să cobori să privești animalele când beau apă.


Dacă ești suficient de norocos poți să vezi chiar și o turmă de elefanți, noi am văzut doar o turmă de bivoli care au coborât în șir indian până la apă și păreau că nu se mai opresc.




La Salt Lick m-am trezit la ora 6:00 în răgetul leului. Am ieșit afară, dar fiind încă noapte, nu l-am văzut, oricum răgetul leului se poate auzi de la o distanță de 10 km. Când s-a luminat am putut observa în apropierea lodge-ului o gazelă din care se ospătau păsările marabou și cel mai probabil a fost vânată de leu.

După răgetul leului au urmat urletele babuinilor care s-au înfruptat și ele din pradă. Babunii sunt animale omnivore care de cele mai multe ori mănâncă ce rămâne de la alte animale de pradă, iar uneori vânează animale mici precum iepurii.


Dintre cei “Big 5”, 5 cele mai mari animale: elefantul, leul, leopardul, bivolul, rinocerul alb și negru, am văzut doar 2: elefantul și bivolul. În parcul Amboseli care se află la granița cu Tanzania și la poalele muntelui Kilimanjaro poți vedea mai multe animale, turme de elefanți și gheparzi. Parcul Amboseli este renumit și pentru lacul care este plini de păsări flamingo.


Cel mai popular parc din Kenya pentru safari este Maasai Mara, situat tot la granița cu Tanzania este locul unde ai șanse mari să vezi gheparzi și lei la vânătoare.



Ce să mănânci în safari




Nimic prăjit, nimic cu condimente, sosuri și curry. Nu știu ce bacterie am luat și de unde, dar tuturor din grup ne-a fost rău, cu stări de vomă și diaree. Întorși la Diani Beach am mai întrebat și alți ghizi și ne-au spus că ei niciodată nu mănâncă la lodge-uri: pui sau pește, ci mănâncă cel mult vită la grătar.

Recomandare, să mâncați doar fructe și grătar, mai bine să vă fie foame, decât rău!
Ce să iei într-o vacanță în Kenya

Binoclu – te va ajuta foarte mult să observi animalele în savană.
Lanternă de noapte – te ajută să observi mai bine animalele atât la safariul de noapte, cât și din camera de lodge. Noaptea la apă vin hiene, manguste care au cozile stufoase și le poți admira mai bine dacă ai o lanternă.

Pălărie, dar mult mai util este un pareo pe care ți-l poți lega în jurul capului în stilul african. Astfel, ești protejat și de soare și de vânt, mașina de safari fiind decapotată.

Cremă de plajă – Kenya se află pe linia Ecuadorului așa că soarele este extrem de puternic chiar și atunci când este înnorat. O cremă cu factor de protecție 50 vă poate salva de neplăcutele arsuri solare.
Furazolidon sau orice alt medicamente știi că te apără de toxiinfecții alimentare și dizenterii.
Pelerină sau cardigan pentru game drive-urile de noapte și dimineață când e răcoare.

Încălțămintea comdă, având în vedere că nu ai voie să cobori din mașină, poți să mergi încălțat și în papuci, important e să te simți confortabil și să te bucuri cât mai mult de experiența de a “vâna“ animale.
Spray repelent împotriva țântarilor – personal nu am avut nevoie de el, nu am văzut niciun țântar, dar dacă toată lumea îl recomandă, e bine să ai unul la tine.
Condiții de călătorie în Kenya
Pentru a călători în Kenya ai nevoie de o viză care se obține online în 2 zile lucrătoare și costă 53 de dolari. Alocă-ți ceva timp pentru completarea formularului online pentru că toate fișierele trebuie urcate în format .jpg. Nu este cerut niciun vaccin.

Kenya m-a cucerit cu natura nealterată de intervenția omului, simplitatea și bunăvoinţa oamenilor, și m-a făcut să mă îndrăgosesc iremediabil de Africa. Știu că într-o zi voi ajunge și în Africa de Sud, deja mă văd pe plaja din Cape Town înconjurată de pinguni.
O viața ca o vacanță!