Salina Turda și Cheile Turzii – obiective turistice din județul Cluj

Salina Turda este cea mai mare, frumosă și impresionantă salină din România și nu numai. Situată la o adâncime de 120 metri, cu numeroase galerii și opțiuni de agrement, Salina Turda este un loc care îți face plăcere să-l descoperi.

lac Mina Terezia – Salina Turda

O vizită la Salina Turda pe lângă faptul că este plăcută este și sănătoasă. Beneficiile inhalării aerului salin sunt multiple: creșterea imunității organismului, tratarea unor afecțiuni respiratorii precum astmul bronşic, sinuzita, bronşita, pneumonie, laringita, pneumonie. Pentru cei intersați de o cură de salinoterapiei, Salina Turda are și o bază de tratament.

Mina Terezia – Salina Turda

Ce se poate vizita în Salina Turda:

  • Mina Rudolf

Mina Rudolf este principala mină din Salina Turda și cea mai mare, atunci când cobori cu liftul ai o vedere panoramică și te simți ca într-un decor SF.

Ca variante de agrement, în Mina Rudolf aveți teren de golf, baschet, mese de ping pong, vă puteți plimba cu barca pe lacul din Mina Terezia sau pur si simplu să vedeți salina din roata panoramică. Tariful este de 20 RON, iar plimbarea durează 8 minute, adică o tură completă de urcat și coborât.

Roata panoramică are o înălțime de 20 metri și este probabil singura roată panoramică din subteran, din lume.

  • Mina Terezia

Mina Terezia este cea mai frumoasă pentru că aici este lacul și te poți plimba cu barca în timp ce privești depunerile de sare. Mina este frumos luminată și are locuri special amenajate unde te poți relaxa privind minunăția din jur.

Natura este uimitoare și în Salina Turda și-a arătat desăvârțirea. Depunerile de sare frumoas luminate te poartă într-o altă dimensiune, pe un tărâm al Crăiesei Zăpezii.

Mina Terezia are 90 m înălțime şi 75 m diametru, iar lacul are o adâncime de până la 6 metri.

  • Mina Iosif

Mina Iosif este denumită și sala ecourilor (sunetele înalte sunt redate de până la 20 de ori). A fost denumită așa în cinstea împăratului Iosif al II-lea.

  • Camera Crivacului

Crivacul este instalația rudimentară folosită în trecut pentru ridicat bolovanii de sare la suprafață. A fost montat în această galerie subterană în anul 1864 și este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa, care se păstrează pe locația lui inițială.

crivac Salina Turda

Crivacul era acționat prin tracțiune animală, se foloseau cai.

  • Sala puțului de extracție

Sala puțului de extracție al minei Rudolf găzduiește un puț de extracție prin intermediul căruia sarea exploatată în mina Rudolf era transportată pe vertical până la nivelul galeriei Franz Joseph. De aici, bulgării de sare erau încărcați în vagonete și erau transportați pentru a fi depozitați în magaziile din Turda Nouă. Transportul se realiza pe calea îngustă, iar vagonetele erau trase de cai.

Salina este frumos luminată, îmi place că este amenajată astfel încât să-ți facă plăcere să te plimbi prin ea. În salină este o temperatură constantă de 12 grade, ce o face ideală pentru a fi vizitată într-o zi toridă de vară. Curiozitatăți despre Salina Turda: are 38 de milioane de tone de sare care ar asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani.

 Programul de vizitare al salinei Turda, zilnic între orele 9-17, cu ultima intrare la ora 16. Preț de vizitare: 50 ron.

Recomandare: să ieșiți pe unde ați intrat! Chiar dacă tunelul Galeria Franz Josef spre intrarea veche în salină este foarte frumos și nu știi când ai parcurs cei 917 metri, la suprafață este o distanță foarte mare. Așa că, noi să ne întoracem la mașina lasată în parcare am pus pe maps locația și ne-a luat pe niște dealuri, frumoase ele așa, doar că la un moment dat am dat de niște câni.

Am hotărât să ne întoracem la drumul principal, iar niște domni care lucrau la livadă, au fost amabili să ne cheme un taxi și astfel am ajuns în parcarea de la intratrea nouă în salină. Nu știu dacă de la săruri sau de la drumul parcurs pe dealuri, dar seara la 23:30 deja dormeam, în condițiile în care mai devreme de ora 2:00 nu adormeam. Cert e că acele cure făcute în salină chiar au efecte benefice asupra organismului, așa că dacă aveți ocazia să stați mai mult timp în zonă, profitați de remediile pe care natura vi le oferă.

Cheile Turzii sunt de o frumusețe de care îți vei aminti mult timp. Tiroliana de la Cheile Turzii are o lungime de 600 de metri și poate să ajungă până la o viteză de 80 – 100 km/h. Dar punctul forte ale acestei tiroliene este priveliște spectaculoasă.

Ne pare rău că nu am apucat să experimentăm senzația de a admira Cheile Turzii suspendate în aer. Dar nu e nimic, acesta e un motiv în plus să revenim în zonă, mai ales că domnul care se ocupă de trioliană ne-a spus că în anul 2022 vor fi amplasate două tiroliene în paralel.

Să te dai pe trioliană la Cheile Turzii e o experiență pe care trebuie să o încerci cel puțin odată-n viață. Până când vom reveni în zonă, vă urez…

O viață ca o vacanță!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.