Rimetea, Cetatea Trascăului, Conacul Secuiesc, Castelul Templul Cavalerilor și Cabana Ted’s – ce să vizitezi și unde să stai în județul Alba

Conacul Secuiesc
Conacul Secuiesc

Județul Alba este recunoscut pentru obiectivele turistice unice. Munții Apuseni oferă peisaje spectaculoase și locuri minunate care merită văzute, așa că dacă vă planificați o vacanță în județul Alba, nu uitați să treceți pe lista de atracții turistice:

  1. Rimetea

Rimetea este unul dintre cele mai promovate sate din România, numit “Elveția de România“ și recunoscut pentru arhitectura caselor.

Ca să vizitezi în Rimetea

Vizita prin satul Rimetea poate să înceapă de la Muzeul Etnografic, cel mai instagramabil loc. Programul Muzeul Etnografic Rimetea este de marți până duminică, de la ora 9:00 la 17:00, lunea este închis. Chiar dacă noi am ajuns în afara programului de vizitare am putut intra în curtea muzeului și urca până la etajul 1, unde ai aceea vedere panoramică asupra Pietrei Secuiului.

Piatra Secuiului are o înălțime de 2.000 m, dacă ai o condiție fizică bună poți face o drumeție care pornește de la cota 543 din satul Rimetea. Traseul durează 2h30 urcarea, 1h20  coborârea, și este format în mare parte de grohotiș.

Dacă ești mai comod, poți face o plimbare pe ulițele satului, să admiri arhitectura caselor și porțile frumos sculptate. Mergând pe ulița spre traseul pe Piatra Secuiului, dai și peste Moara de Apă, care se află la gospodăria numărul 48.

Mora de apă de la Rimetea este cea mai veche din Apuseni, construită în 1752 de către Toroczkai Klára, și încă este funcțională. Se află la 300 m de centrul satului și o poți descoperi în timp ce te plimbi pe ulițe. Moara găzuiește și un muzeu cu obiecte artizanale specifice secuilor.

Casa Kiraly Vendeghaz este un alt loc cu o panoramă frumoasă, devenit faimos pe instagram. Având în vedere că în Rimetea nu ai semnal la telefon, deci Waze-ul nu funcționează, nu există indicatoare, iar cei mai mulți oameni vorbesc maghiară, ne-a fost destul de dificil să găsim această pensiune.

Să ajungi la Pensiunea Kiraly Vendeghaz trebuie să o iei pe ultima uliță de pe partea stângă, cum ieși din sat spre Mânăstirea Rimetea. A meritat căutarea pentru că priveliștea oferită spre Piatra Secuiului este spectaculoasă.

Chiar dacă pensiunea era închisă, ne-am bucurat de peisaj și de cei 2 câini tare simpatici care ne-au întâmpinat cu bucurie. Dacă vreți să vă cazați aici trebuie să faceți o rezervare în prealabil.

Casa de oaspeți Kiraly din Rimetea dispune de 7 camere, o curte generoasă cu saună, ciubăr și un peisaj de vis care te ademenește să nu mai pleci de aici.

2. Cetatea Trascăului

Cetatea Trascăului are o vechime de aproximativ 726 de ani și se află la 5km de Rimetea și 2km de Conacul Secuiesc din Colțești. Traseul este doar de 20 de minute și este o încântare să-l parcurgi, mai ales toamna când natura este pictată în cele mai frumoase culori.

Pe parcurs ce înăintezi, peisajul devine din ce în ce mai frumos. Cetatea ți se dezvăluie maiestoasă, iar satul Colțești poate fi admirat în întregim.

Din cetatea falnică construită în jurul anilor 1296, în urma invaziei tătarilor, de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, azi au mai rămas doar cele două turnuri de apărare și o mică parte din ziduri. Cu toate acestea este o încântare să vizitezi această cetate fortificată și să te bucuri de priveliștea oferită.

Dacă ești în zonă, alocă-ți câteva ore pentru o vizită la cetatea Trascăului. Vei pleca de acolo cu multă energie si dorința de a explora cât mai multe cetăți medievale românești.

3. Conacul Secuiesc

Conacul Secuiesc se află în satul Colțești, la o distanță de 3,5 km de Rimetea, 3,8 km de Cabana Ted’s și 60 km de Cluj-Napoca.

Priveliștea este absolut spectaculoasă, de aici vezi întreg masivul Piatra Secuiului, iar mâncarea este pur și simplu delicioasă. Ne-a plăcut tot ce ne-am comandat, iar gombiții cu prune, adică găluște cu prune, sunt cei mai buni gomboți pe care i-am mâncat vreodată. Chiar dacă nu ești cazat la Conacul Secuiesc trebuie să faci o oprire aici, cel puțin pentru o porție de gomboți.

Deși era octombrie când l-am vizitat, am avut noroc de soare și am putut să ne bucurăm de mâncare în timp ce priveam impozantul masiv Piatra Secuiului. Ce poate fi mai frumos decât să mănânci în natură, alături de persoanele dragi, înconjurat de atâta frumusețe?!

Arhitectura conacului este specifică zonei, acoperit de iederă și scăldat în razele soarelui, te face să visezi la vremuri de mult apuse. Conacul Secuiesc organizează și evenimente private, nunți, botezuri, petreceri, așa că înăinte de a-i face o vizită, fă o rezervare în prealabil.

4. Castelul Templul Cavalerilor

Castelul Templul Cavalerilor se află pe Cheile Vălișoarei, iar după un urcuș de 45 de minute aveți o priveliște spectaculoasă. Cei mai comozi se pot mulțumi să admire castelul de jos.

Castelul oferă o experiență medievală celor care vor să vadă cum se trăia în secolul al XIV-lea. Castelul a fost construit în anul 1320, de un nobil care locuia în zonă, la origini fiind punct de vamă al Imperiului Austro-Ungar.

Situat într-un cadru natural spectaculos, înconjurat de pereți stâncoși înalți de 100 metri, castelul a fost cumpărat în anii 1990 și transformat în hotel. Momentan funcționează doar în weekend.

5. Cabana Ted’s

Cabana Ted’s este cea mai noua cabana de tip A din România și locul ideal unde să stai pentru a vizita toate aceste obiective turistice pe îndelete și de a te bucura cât mai mult de frumusețea și energia locului.

Cabana Ted’s este situată la poalele munților Trascău și are o capacitate de cazare de maximum 10 persoane: 2 dormitoare închise, un dormitor la etaj cu o priveliște spectaculoasă, un living generos și 2 băi.

În plus, cabana are un foișor cu șemineu, grătar, ceaun, ciubăr și tot ce mai e nevoie pentru a trăi momente memorabile cu prietenii. Despre cât de mult ne-a plăcut și cum am petrecut la Cabana Ted’s, am scris aici.

Dacă nu ai vizitat până acum județul Alba este timpul să-ți planifici o vacanță aici pentru că ai o mulțime de locuri de vizitat și cu siguranță îți vei dori să revii.

O viață ca o vacanță!

Un gând despre „Rimetea, Cetatea Trascăului, Conacul Secuiesc, Castelul Templul Cavalerilor și Cabana Ted’s – ce să vizitezi și unde să stai în județul Alba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.