Top 3 obiective turistice pe care să le vizitezi în Milano, Verona și Bergamo

Italia este țara cu cele mai frumoase orașe și fiecare loc este un adevărat muzeu în aer liber. Oriunde vei merge în Italia cu siguranță vei găsi un piesaj, o clădire care să te impresioneze. Fie că vorbim de orașe mari precum: Roma, Milano, Napoli sau orașe mai mici precum: Florența, Verona, Bergamo, Sorrento, fiecare are farmecul lui și după o vizită te va face să-ți dorești să te întorci.

Din tot ce vei vizita cu siguranță sunt câteva locuri care îți vor rămâne în minte și îți va face plăcere să le revezi. Topul locurilor mele preferate din Milano, Verona și Bergamo arată cam așa:

  • Milano

Milano este al doilea cel mai mare oraș din Italia și pe lânga capitala financiară a Italiei, este și capitala modei. Așa că dacă ești în Milano, cele 3 obiective turistice de neratat sunt:

  1. Piazza del Duomo

Domo-ul din Milano este simbolul orașului Milano și cea mai mare catedrală gotică din lume. De cum pășești în piazza del Duomo nu mai poți să-ți iei privirea de la catedrala înaltă de 108 metri, care a fost construită pe parcursul a șase secole.

Construcția domului a început în 1386, iar ultimile detalii au fost finalizate în 1965. Au fost peste 78 de arhitecți care au participat la desăvârșirea construcției.

Ce face unică catedrala domo din Milano? Faptul că are peste 3.400 de statui, 135 de gargui – simblouri ale stilului arhitrectural gotic și 700 de sculputri decorează fațada domului. Detaliile cu care acestea sunt realizate impresionează pe oricine, nu doar pe iubitorii de artă și arhitectură.

Interiorul domului este la fel de impresionant precum exteriorul. Cele 55 de vitralii îți captează atenția de cum pășești în interior și fascinat de lumina care pătrunde prin geamuri te îndrepți către această zonă a catedralei, din spatele altarului.

Vitraliile impresioneză prin dimensiunea lor și numărul de picturi care reprezintă scene din Vechiul și Noul Testament, cele două din lateral și scene din Apocalisă, vitraliu central. Erau privite ca “Biblia celor săraci“, cei care nu știau să citească puteau afla poveștile bilblice doar privind aceste picturi.

Poți urca pe terasa domului pentru a avea o priveliște panoramică asupra orașului Milano. Puteți ajunge pe terasă urcând cele 256 de trepte sau luând liftul.

Complexul turistic piazza del Duomo, cuprinde pe lângă catedrală și un muzeu și biserica San Gottardo.

Muzeul Domului din Milano are peste 200 de exponate și merită să petreci ceva timp vizitându-l pentru a admira operele originale ale acestei capodopere arhitecturală.

În muzeul domului din Milano poți vedea și macheta din lemn a catedralei. O sală care îți atrage atenția în mod deosebit este sala vitraliilor unde poți admira îndeaproape picturile realizate pe geamurile domului.

Detaliile sculpturilor sunt realizate cu atâta măiestrie și par atât de reală, încât poți petrece câteva ore doar privindu-le.

Biserica San Gottardo a fost construită precum o capelă ducală, în anul 1330. Este o biserică mică și reunește mai multe elemente arhitecturale: gotice, baroce, neoclasice.

Pentru a evita statulu la coada vă puteți achiziționa online biletul de aici și sunt mai multe variante de bilete care îți asigură intrarea la mai multe obiective turistice care fac parte din complexul domului.

Biletul care include intrarea in interiorul domului, accesul pe tersă și vizitarea muzeului domului și a bisericii San Gottardo costă 20 de euro.

Domo-ul din Milano poate fi vizitat zilnic între orele 8 AM și 7 PM.

2. Galeria Vittorio Emanuele II

Galeria Vittorio Emanuele II este cea mai veche galerie comercială din lume și a fost denumită așa după primul rege al Italiei.

Galeria a fost proiectată de Giuseppe Mengoni în 1864 și a fost inagurată chiar de regele Vittorio Emanuele II, pe 15 septembrie 1867.

Galeria are patru etaje și structura sa este din marmură, fier și sticlă. Este compus din patru coridoare dispuse în formă de cruce, cu o cupolă de sticlă în centru. Cele două coridoare mai lungi fac legătura dintre Duomo și Teatrul La Scala.

În centrul galeriei, patru mozaicuri mari reproduc stemele orașelor italieni: Roma, Florența, Torino și Milano. Dintre toate aceste steme, cea mai mare atenție o primește taurul, simbolul orașului Torino.

Legenda spune că cine se rotește în sens invers acelor de ceasornic de trei ori, menținând călcâiul bine așezat peste testiculele taurului se va întoarce la Milano. Ce pot să spun este că la mine aceast ritual a funcțioant, vizitând acum Milano pentru a doua oară.

Ce te impresionează la această galerie: tavanul din fier și geam, mozaicurile, clădirile bogat decorate cu stuc, fresce și marmură. Astăzi aceste clădiri găzduiesc branduri celebre precum: Prada, Dior, Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Moncler.

Dacă nu ai venit la shopping în galeriile Vittorio Emanuele II, cel puțin poți să-ți iei un gelato pentru a simți gustul orașului Milano.

3. Castelul Sforzesco

Castelul Sforzesco a fost reședința ducilor de Milano și a fost construit ca o fortăreață, din cărămidă roșie, cu turnuri înalte și ziduri de apărare. A fost construit în secolul al XV-lea de către Franceso Sforza, Duce de Milano, pe ruinele unei foste fortificații din secolul al XIV-lea.

De-a lungul anilor a fost renovat și extins devenind una dintre cele mai mari cetăți din Europa. Castelul se află situat în parcul Sempione, în capătul căruia se află arcul de triumf, Arco della Pace (Arcul Păcii). 

Principala curte a castelului este Piaza d’Armi, o curte rectangulară care face legătura cu alte două curți mai mici: Cortile della Rocchetta și Corte Ducale. Cortile della Rocchetta și Corte Ducale îți atrag atenția prin arcadele lor.

Turnul cu ceas, Torre del Filarete, este cel mai înalt turn al castelului, 70 de metri, și reprezintă intrarea principală în castel. Pe fațada turnului se află o sculptură care îl reprezintă pe Regele Umberto și cu statuia Sfântului Ambrozie.

Astăzi castelul găzduiește o serie de nouă muzee. Intrarea în curtea castelului este gratuită și este deschisă zilnic între orele 7.00 – 19:30.

Pentru a vizita muzeele ai nevoie de un bilet care costă 5 euro și-l poți achiziționa online de aici. Orarul de funcționare este de marți până sâmbătă, între orele 10:00 – 17:30.

În fața castelului Sforzesco se află o fântână arteziană și cum te îndrepți spre Duomo pe Via Dante, poți admira și statuia lui Giuseppe Garibaldi. Domul se află la o distanță de 15 minute, 1km, de castelul Sforzesco și ar fi păcat să nu parcugeți pe jos această distanță și să admirați arhitectura clădirilor din jur.

Milano are o mulțime de locuri frumoase care merită vizitate, așa că oricând prindeți o ofertă bună la biletele de zbor, profitatiți de ea și veniți în capitala modei să vă bucurați de arhitectura locului în timp ce savurați un gelato.

  • Verona

Verona a devenit faimoasă în toată lumea după ce Shakspera a plasat aici acțiunea tragediei Romeo și Julietta. Din acest motiv, Verona este cunoscută și ca orașul iubirii.

Top 3 obiective turistice pe care să le vizitezi în Verona:

  1. Arena din Verona

Arena din Verona este un amiftreanu roman situat în Piazza Bra, construit în anul 30 d.Hr. Este încă în uz și este folosită pentru spectacole, fiind una dintre cele mai bine conservate structuri antice de acest gen. În antichitate, capacitatea arenei era de aproape 30.000 de oameni.

Atunci când nu sunt spectacole arena poate fi vizitată, iar biletul costă 2,10 euro. Îl puteți cumpăra online de aici, dar trebuie să aveți în vedere că se așteaptă destul de mult la intrare și aveți nevoie de timp și răbdare.

Vis-a-vis de arenă se află un parc unde vă puteți odihni la umbra pinilor marini. O altă clădire care îți atrage atenția în piața Bra, este Palazzo Barbieri.

Palazzo Barbieri este un palat în stil neoclasic, iar astăzi aici se află primăria orașului Verona.

2. Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe este o piață istorică a orașului înconjurată de cafenele și restaurante cu arhitectură pitorească. Pe centrul pieței se află o mulțime de tarabe cu suveniruri, ingrediente și produse italienești.

Daca vrei să te răcorești îți poți lua un pahar de fructe, iar dacă ești fan panettone Bauli, îți poți o brioșă Bauli cu fistic. Este absolut delicioasă.

Un bristo celebru unde vă puteți opri pentru a servi o cafea este Caffe Dante. Lângă se află statuia faimosului scriitor, Dante Aligheri, cunoscut datorită operei “Divina Comedie”.

În centrul pieței Erbe se află fântâna Madonna Verona, iar în capăt Coloana Sfântului Marco.

Tot aici se găsești și palatul Maffei care găzduiește o colecție impresionantă de artă antică și contemporană. Muzeul Palazzo Maffei poate fi vizitat de joi până luni, în intervalul orar 10:00 – 18:00, iar prețul biletului este de 15 euro.

Marți și miercuri muzeul Palazzo Maffei este închis.

3. Complexul Domo-ul din Verona

Complexul Domo-ul din Verona cuprinde: Catedrala Santa Maria Matricolare, Biserica Sfânta Elena și Baptisteriul Sfântului Ioan.

Catedrala Santa Maria Matricolare este o catedrală romană care are un interior cu numeroase fresce și picturi realizate de Titian.

Biserica Sfânta Elena a fost construită inițial în secolul al IX-lea pe ruinele unei basilici din secolul al IV-lea – al V-lea și a fost închinată Sfântului Gheorghe și Zeno. Denumirea actuală se datorează faptului că biserica găzduiește o bucată din Sfânta Cruce adusă de Împărăteasa Elena.

Baptisteriul Sfântului Ioan a fost reconstruit în stil roman în anul 1123.

Traseul de la Arena Verona până la complexul Domo-ului îl puteți parcurge în 15 minute, distanța dintre cele 2 obiective turistice fiind de aproximativ un kilometru.

Nu uita ca în luna iubirii, în luna februarie, să-ți iei iubitul/iubita de mână și să vă plimbați pe străzile Veronei. La casa Juliettei este mereu coadă, dar dacă aveți răbdare puteți aștepta 15 – 20 minute până intrați în curte și urcați în faimosul balcon.

  • Bergamo

Bergamo se află la 55 de km de Milano, iar cu trenul din stația Milano Centrale faceți aproximativ 50 de minute, prețul biletului fiind de 5,50 euro și putând fiind achiziționat online.

Cele mai frumoase obiective din Bergamo se află în orașul vechi Città Alta. Cum îi spune și numele Città Alta se află la o altitudine de 496 de metri, iar farmecul orașului este dat de străzile pietruite și zidurile venețiene.

Din Bergamo, orașul nou, puteți ajunge în Città Alta cu autobuzul 1, coborâți la Porta Nuova Chiesa Grazie sau funicularul. Biletele le puteți lua de aici.

Odată ajunși sus, o să fiți impresionați de împrejurimi și vederea paronamică. Cele 3 obiective turistice pe care să nu le ratați într-o vizită în Bergamo, Città Alta sunt:

  1. Basilica di Santa Maria Maggiore

Basilica di Santa Maria Maggiore este o biserică romană cu fațada de marmură, însă ceea ce este cu adevărat impresionat la acest lăcaș de cult este interiorul. Cu numeroase decorațiuni aurii, picturi și tapiserii, Basilica di Santa Maria Maggiore este pentru mine, cea mai frumoasă biserică.

Basilica di Santa Maria Maggiore este o capodoperă a stilului baroc în cea mai pură formă a sa.

2. Cappella Colleoni

Cappela Colleoni este o capelă și un mausoleu atașat bisericii Santa Maria Maggiore. Exteriorul este din marmură colorată cu statui și coloane, iar interiorul are tavanul cu fresce.

3. Campanone – turnul clopotului

Se află tot în piața Domului, iar turnul a fost construit în secolul al XII-lea ca locuință pentru familia Suardi. Se poate urca în turn de unde aveți o priveliște panoramică asupra întregului oraș Bergamo. Prețul biletului este de 5 euro.

Nu mă pot decide care este orașul meu preferat din Italia, pe toate le ador și fiecare are locul lui special în inima mea. Până la următoarea vizită-n Italia, să avem…

O viață ca o vacanță!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.