Ce să vizitezi pe lângă Roma: Tivoli, Fiuggi și Montecassino

De Roma nu te plictisești niciodată, dar dacă vrei să-i explorezi și împrejurimile: Tivoli, Fiuggi și Montecassino sunt opțiuni de luat în seamă.

Tivoli se află la o distanță de 40 km de Roma, iar principala atracți este Villa d’Este cu grădinile sale impresionante. Construită în secolul al – XIV-lea, aici a locuit cardinalul Ipollito fiul Lucreției Borgia și al lui Alfonso d’Este. Laitmotivul castelului și al grădinilor care îl înconjoară e apa și vulturul – stema familie d’Este.

Cardinalul Ipollito și-a construit acest castel pregătindu-se să devina Papă. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și a murit uitat de prieteni și familie la Tivoli.

Castelul este și el impresionant pe măsura ambițiilor de preamărire ale lui Ipollito. Cele 27 de săli care se vizitează sunt decorat cu sclupturi și fresce care înfățișează adevărate scenete. Sunt reprezentate și scene cu personaje din Biblie: Moise, Noe și mitologie: Venus.

Grădinile sunt amenajate în stil renascentist cu fântâni impresionante. Aleea fântânilor numără 100 de fântâni, mi-aș dori să am și eu o astfel de alee cu 141 de fântâni.

Atracția principală a grădinilor este Fântâna lui Neptun care are o orgă hidraulică ce cântă datorită forței date de apa care intră printr-un sistem de tuburi. Orga cântă din două în două ore, timp de câteva minute.

Tivoli este un orășel absolut superb, unde domnește o atmosferă de liniște și relaxare. În afară de Villa d’Este alte obiective de vizitat sunt: Vila lui Hadrian – cea mai mare vilă romană din antichitate, Vila Gregoriana comandată de Papa Grigorie al XVI-lea cu numeroase grote și cascade, Rocca Pia – castelul construit de Papa Pius al II-lea ca o fortăreață medievală cu patru turnuri.

Fiuggi este o statiune balneară cochetă, aflată la o distanta de aproximativ 80 km de Roma. Este faimosă pentru apele sale minerale folosite în cure externe, pentru tratarea diverselor afecțiuni în special a celor de rinichi și ficat. Însuși papa Bonifacio VIII venea să se trateze aici.

Se află la o altitudine de 650 de metri, iar aerul se simte că este foarte ozonificat și curat. Puteți petrece o jumătate de zi la centrul balnear, iar seara să vă plimbați pe străduțele cochete ale stațiunii.

În Fiuggi poți să stai când vrei să vizitezi Roma, astfel eviți locurile super aglomerate. Opțiunile de cazare sunt multiple și pentru toate bugetele.

În Fiuggi totul are un aer boem si relaxat, un loc unde te duci pentru a-ți încărca bateriile.

Monte Cassino se află la o distanță de 143 km de Roma și 100 km de Napoli, deci locul ideal pentru a face o oprire între cele două orașe. Citadela Monte Cassino este situată la o altitudine de 519 m față de nivelul mării și a fost construită pe un vechi castrum roman.

Drumul până la abația MonteCassino este spectaculos cu șerpuiri și serpentine, iar când ajungi în vârf ești întâmpinat de maiestoasa mânăstire pe care tronează însemnele papalității, cuvântul PAX care înseamnă pace. Exact aceasta este starea pe care ți-o induce acest loc, pace sufletească și încântare vizuală.

Abația MonteCassino este un loc cu o încărcătură spirituală deosebită, îl are ca protector pe Sf. Benedicto ce avea ca dicton „Ora Et Labora” – “Roagă-te și muncește”. Din păcate, aici a avut loc cea mai sângeroasă bătălie din al II-lea Război Mondial.

Mânăstirea MonteCassiono era folosită ca loc de refugiu de către localnici. Trupele naziste care campase la baza colinei pe care se află mânăstirea au promis că nu o bombardează, până la data de 15 februarie 1944, când au avut informații că acolo s-ar afla spioni și au distrus-o din temelie. Doar criptele au rămas nedistruse.

Între anii 1954-1965 a avut loc reconstrucția, însă nici până în ziua de azi picturile din interiorul bisericii nu au fost refăcute.

La MonteCassino puteți vizita biserica, grădinile, muzeul care cuprinde o colecție impresionantă de obiecte bisericești sau pur și simplu să vă bucurați de priveliște. Nu veți regreta oprirea la această abație, pentru că aici găsiți pace sufletească și încântarea vizuală de care aveți nevoie pentru a vă bucura de tot ce viața și călătoriile vă oferă.

O viață ca o vacanță!

 

 

 

8 gânduri despre „Ce să vizitezi pe lângă Roma: Tivoli, Fiuggi și Montecassino

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.