Festivalul Underland de la Cricova – un bun prilej de a socializa la Chisinau, Moldova

Imi doream de mult sa vizitez Moldova, asa ca evenimentul organizat de Hai sa socializam! cu ocazia festivalului Underland, de la Cricova a fost prilejul perfect de a cunoaste faimoasele crame si a socializa pe tarm moldovenesc.

Oamenii care calatoresc sunt mai disciplinati, asa ca la ora 6.00 am plecat spre Chisinau cu multa voie buna si ganduri de petrecere. Am mers pe traseul: Buzau – Barlad – Husi – Vama Albita, iar la ora 15.30 am ajuns in Chisinau, unde ne-am intalnit cu doamna Laurentia Zaharia, ghidul nostru pentru cele 2 zile petrecute in orasul de pe 7 coline.

De la dna. Zaharia am aflat multe lucruri interesante despre istoria Chisinaului, capitala Republicii Moldova, care a fost atestat pentru prima data in 1436. Situat pe malul raului Bac, Chisinaul este inconjurat de parcuri, are foarte multe spatii verzi si cred ca este o placere sa-l vizitezi pe timpul verii.

Cladirile au o arhitectura specifica sfarsitului de secol XIX, inceputul secolului XX. Ce atrage atentia este acoperisul bizantin al bisericilor, in forma de ceapa. Din cauza cutremurului din 1940, precum si a multiplelor razboie duse de-a lungul timpului, pe teritoriul Moldovei, de catre turci, tatari, sovietici; Chisinaul are foarte putine cladiri istorice.

Ne-am oprit in Gara din Chisinau care a fost reconstruita in stil bizantin, iar frontispiciul contine elemente moldovenesti precum capul de bour de pe stema Republicii Moldova.

Am vizitat si Catedrala Mitropolitana “Nasterea Domnului”, construita in stil neoclasic, iar coloanele ne amintesc de Ateneul Roman. Se afla in apropierea pietei Marii Adunari Nationale, iar in fata clopornitei, dupa ce urci cateva trepte poti admira si Arcul de Triumf, la dimensiuni mai mici decat cel din Bucuresti.

Nu puteam sa ne retragem la hotel, fara o plimbare pe Aleia Clasicilor din Gradina Publica Stefan cel Mare. Aici se afla busturile scriitorilor romani, printre care se remarca: Vasile Alecsandri, George Calinescu, Sadoveanu, Grigore Vieru, Adrian Paunescu.

Dupa ce ne-am cazat si ne-am acomodat cu atmosfera din Moldova, impreuna cu o parte din grup am iesit sa mancam. Am ales GastroBar, un local amenajat foarte frumos, cu o mancare excelenta si cu o gazda foarte primitoare – o pisica neagra care se plimba lenes printre mese.

Pentru ca nu poti cunoaste specificul unui loc, daca nu petreci ca un localnic, iar dupa o masa copioasa cel mai bine merge o bere gustoasa, am mers intr-un pub cu muzica rock. O atmosfera boema, de studentie, unde i-am cunoscut si pe o parte dintre membrii Cenaclului Republica condus de Moni Stanila și Alexandru Vakulovski.

Nu venisem la Chisinau ca sa dormim, asa ca dupa pub, am plecat spre Sky Bar – un club situat la etajul 15. Am cunoscut astfel si viata de noapte din capitala Republicii Moldova, iar dupa 2:00 noaptea ne-am indreptat spre hotel, pentru ca sambata ne astepta o noua zi de explorat imprejurimile.

Dupa micul dejun, am plecat spre Fabrica Bucuria fondata in 1964 si devenit unul dintre cele mai cunoscute branduri moldovenesti, produsele sale fiind exportate din SUA pana in Estonia. Ne-am indulcit cu Lapte de Pasare, Chisinau de seara, caise in ciocolata si alte specialiati “Bucuria” si ne-am continuat calatoria spre Orheiul Vechi.

Orheiul Vechi se afla pe valea raului Raut, ca dintr-o „galeata”, fiind inconjurat de dealuri. Ghida noastra, ne-a spus ca din punct de vedere al reliefului, Orheiul este Cappadocia Moldovei.

In urma cu 7-8 milioane de ani in urma, aici se afla Marea Sarmatica, asa ca relieful este calcaros si se pot observa si acum scoicile in stancile de piatra alba. Fiind un relief usor de erodat, aici a fost sapata Manastirea Rupestra cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

Manastirea impresioneaza prin locatia in care este amplasata si prin privelistea pe care o ofera asupra raului Raut. Este impresionant cum traiau pustnicii aici, cu ani in urma. Acum manastirea din stanca este locuita de un singur calugar.

Dupa momentul de spiritualitate, ne-am intors la cele lumesti si cu gandul la lichiorile bahice am plecat spre Cramele Cricova.

Orasul Cricova este suburbie a municipiului Chisinau, iar cramele subterane se intind pe o suprafata de 120 de km. Situate la o adancime ce variaza intre 35 si 80 de metri si cu o temperatura constanta de +12 – +14 °C, beciurile ofera conditiile optime pentru pastrarea vinurilor.

In Crame se afla si Muzeul “Cricova” care gazduieste Vinoetca Nationla – o colectie impresionata de vinuri cu o istorie si calitate exceptionala. Vinoteca detine si singura sticla din lume de vin “Ierusalim de Paști”.

Noi am stat la Cricova 4 ore, insuficient pentru a descoperi tot ce cramele au de oferit. Festivalul International de Vin si Muzica, Underland era la cea de a 2a editie si s-a desfasurat in doar 3 sectiuni din beciurile Cricova, numite cartiere – Cartierul Vinului Alb, Cartierul Vinului Rosu si Cartierul Vinului Spumant.

Fiecare cartier avea un alt decor si cate o scena, unde au performat numerosi artisti din diferite tari. Pe holuri se plimbau actori care interpretau anumite personaje, erau si locuri de unde puteai sa-ti iei mancare, suveniruri, vin – dupa ce participai la o degustare.

Festivalul Underland are un vibe aparte oferit de locatia unica in care se desfasoara, iar pentru ca vinul apropie oamenii si leaga prietenii, noi am plecat de la Cricova cu gandul sa continuam petrecerea in Chisinau.

Pentru ca Bogdan este un organizator desavarsit si alege intotdeauna cele mai bune locatii, a descoperit Beraria Draft, unde am mancat, dansat, cantat si petrecut pana spre dimineata.

Duminica, la ora 10.00, am plecat spre Bucuresti cu multe amintiri frumoase, energie pozitiva si cu gandul la urmatorul eveniment Hai sa socializam! Cei mai frumosi si interesanti oameni ii cunosti in calatorii, iar cele mai frumoase prietenii le legi in lungile drumetii, asa ca astept cu nerabdare urmatorea excursie.

Credit foto: Rares Gireada

O viata ca o vacanta!

Un gând despre „Festivalul Underland de la Cricova – un bun prilej de a socializa la Chisinau, Moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.