În Kenya am întâlnit cei mai serviabili și recunoscători oameni, cele mai interesante locuri unde te poți trezi cu maimuțele la geam, cea mai frumoasă plajă și floră, nealterate de intervenția omului. Kenya e fascinantă, iar Diani Beach, plaja unde aș sta pentru totdeauna.
Activitățile pe care le poți face în 5 zile în acest paradis terestru denumit Diani Beach:
- Hrănirea unei girafe


Hrănirea unei girafe este cea mai tare experiență de care te poți bucura în Kenya. Credeam că de această experiență poți avea parte doar la Giraffe Manor, iar când am aflat că te poți bucura de ea și la Diani, la Bora Bora Wildlife, am zis că visurile devin realitate dacă nu renunți la ele.



Am contactat-o pe Eve pe contul de instagram și am programat “hrănirea” girafei pentru ziua următoare, la ora 16:00. Când am ajuns acolo și am văzut că vin cele două girafe eram atât de fericită încât îmi venea să sar de gâtul lor.




Mai erau două fete din Olanda și se mirau cum de nu îmi e frică de ea, cum să-mi fie frică când eu visasem la acest moment de atâta timp. Girafa e atât de fină, are niște ochi atât de blânzi și cornițe gingașe care te fac să o iei acasă.




E atât de grațioasă și frumoasă încât este imposibil să nu te îndrăgosteți de ea și să nu ți se pară unul dintre cele mai gingașe animale. Am hrănit-o cu frunze de Acacia, alimentul lor preferat și bobițe de calciu, am mângâiat-o și pupat-o și nu mai voiam să-i dau drumul să plece.




După ce am făcute sute de poze și zeci de filmulețe, girafa s-a săturat de mâncare și a plecat grațioasă, pășind agale spre savană, iar eu am rămas cu o experiență de care îmi voi aminti întreaga viață.


2. Plimbare cu dhow- barca tradițională


Plimbarea cu barca tradționă cu velă până la bancul de nisip este una dintre cele mai autentice experiențe din Kenya. Oceanul Indian de-a lungul plajei Diani este plin de bancuri de nisip care sunt dezvăluite la reflux. Ce este interesant e că fluxul și reflxul nu sunt la aceeși oră de fiecare dată, într-o zi poate să fie dimineață, în alta după-amiază.





Până la bancul de nisip poți alege să ajungi și cu barca cu fundul de sticlă, dar pe aceasta o poți găsi și în alte destinații turistice. Fie că alegi insula Robinson sau insula Alibaba – situată în apropiera hotelului Diani Sea, plimbarea cu barca cu velă este o expriență de trecut pe lista cu lucruri de făcut cel puțin o dată-n viață.


În timp ce tu te bucuri de culoarea de smarald a Oceanului Indian, cei care conduc barca se luptă cu pânza și curenții de apă. Ai nevoie de multă îndemânare și practică pentru a putea ghida barca printre corali până la bancul de nisip. Deși pare ușor, ai nevoie de multă forță pentru a ține vela.




O dată ajuns la bancul de nisip, te poți bucura de el timp de 2 ori, până când refluxl îl va acoperi cu apă.




3. Snorkeling

Situate în apropierea recifului de corali, bancurile de nisip sunt habitatul a numeroși pești: pești zebră, negri, colorați, și vietăți marine: scoici, caracatițe, steluțe de mare, arici albi și arici negri, morene, scoci de toate formele.


Indiferent la ce banc de nisip vei alege să faci snorkeling, vei fi impresionant de multitudinea de pești și vietăți marine. E un fel de snorkeling safari, oriunde te uiți vezi ceva. Nu trebuie sa fii un bun înotător pentru a face snorkeling, apa este atât de mică, încât poți face snorkeling în timp ce stai în picioare și bagi doar capul în apă pentru a admira peștii.



Persoana care te va însoți la snorkeling sparge aricii albi de mare, astfel încât bancuri numeroase de pești se adună. Obișnuiți să li se dea de mâncare, unii pești te ciupesc.


RECOMANDARE! NU ATINGEȚI STELUȚELE DE MARE! Chiar dacă ghidul vă spune că este în regulă dacă le țineți 3 secunde în mână, atunci când le atingem le transmitem anumite microorganisme și ele se îmbolnăvesc și mor. Cel mai bine faceți poze cu ele când sunt în apă.




Cel mai mult mi-a plăcut că ghidul mi-a cules scoici de pe fundul oceanului, pe care apoi mi le-a curățat și le-am luat acasă ca suvenir.
4. O vizită la Bora Bora Wildlife

Rezervația naturală Bora Bora Wildlife se află la 10 km de Diani Sea Resort, iar până acolo am ajuns cu motocicleta. Cele mai multe taxiuri în Kenya sunt motociclete și tuk-tuk-uri.


După ce am hrănit girafa am făcut o tură a parcului pentru a vedea și restul animalelor: zebre, broaște țestoase, iepuri, porci mistreți, păuni, curcani, bibilici și crocodili.






Broaștele țestoase tigru pot ajunge până la o greutate de 50 de kilograme.




Un lucru interesant aflat despre zebre e că dungile lor sunt precum amprentele la oameni, nu există 2 zebre care să aibă dungi la fel. Eu mi le imaginam mult mai mari și înalte, dar sunt de dimensiunea unui ponei.


Poți să ții în mână chiar și un pui de crocodil care are o piele foarte fină și pare inofensiv.


5. Înot în Oceanul Indian



Oceanul Indian este cel mai cald ocean cu o temperatura constantă între 26 și 29 de grade, deci poți face baie oricând, indiferent de sezon. Cu nunațe de la verde la turcoaz, Oceanu Indian te îmbie să înoți și să te bucuri de beneficiile apei sărate.



Soarele răsare la ora 6:00 și apune la 18:00, deci ai 12 ore să te bucuri de ocean și să înoți în voie. Diani Beach este ideală și pentru familiile cu copii mici pentru că mergi foarte mult până când apa devine adâncă.

6. Excursie la Wasini Island

Wasini Island e prezentată ca fiind insula delfinilor, dar depinde de cât ești tu de norocos să-i vezi. Wasini Island se află în rezervația națională Kisite-Mpunguti Marine, la o distanță de 52 de kilometri de Diani Beach.

Am plecat la 8 dimineața de la Diani Sea Resort și am ajuns la 9:20 la Shimoni, satul port care se află doar la 6km de Tanzania și vis-a-vis de insula Wasini. Îmbarcarea s-a făcut pe o barcă tradițională dhow și am traversat canalul care face legătura cu Tanzania, am admirat pădurile de baobai și insulițele mici dezvăluite de reflux, însă delfinii nu s-au arătat.



Am mers și ne-am oprit la un banc de nisip unde am făcut snorkeling. Unele persoane care au fost cu o săptămână înăintea mea spun că au văzut foarte mulți pești. Eu nu am văzut niciun pește, în schimb am văzut numeroase formațiuni de corali.








Treptat bancul de nisip unde apa avea numeroase nunațe de albastru a fost acoperit și noi am plecat spre restaurantul Coral Wasini Adventure unde am servit o masă tradițională: orez și cartofi fierți în lapte de cocos, sos de cocos, raci, pește sau pui, homar și suc de mago, fructul pasiunii și portocale. Totul a fost absolut delicios.




După ce am mâncat am dat o tură prin sat și am văzut cum trăiesc localnicii în casele construite din corali, am văzut și un câmp unde se aflu diferite forme de corali. Deși este o insulă fără apă, ei fiind nevoiți să meargă până în Shimoni după apă potabilă, și sunt extreme de săraci, mi-a plăcut că sunt curați, nu vezi munți de gunoaie ca în Maroc.



Apoi am plecat spre Shimoni, transferul cu barca durează câteva minute. Cea mai frumoasă parte a excursie a fost că la întoarcere toți au cântat “Jambo Bwana” și alte melodii în swahili, bucurându-se din plin de această experiență. În astfel de momente, realizezi că poți să te bucuri de viață și fără prea multe posesii materiale și problema cu noi europenii e că ne concentrăm prea mult pe ce ne dorim și uităm să ne bucurăm de ce avem.
La ora 16:00 am plecat de la Shimoni și la 17:20 am fost la Diani Sea Resort, după ce am făcut o oprire și la supermarket.

Preț: 50 de dolari dacă o cumperi de pe plajă și mergi cu localnici și 90 – dacă o iei prin agenție. Puteți cumpără fără probleme excursiile de la comercianții de pe plajă pentru că aceștia sunt autorizați și își desfășoara activitatea cu acordul resorturilor.
Alte activități


Din Diani Beach poți face o vizită în orașul Mombasa, pe care oricum îl vezi când pleci de la aeroport. Ca puncte de atracție: catedrala catolică și colții elefantului, care sunt simbolul orașului Mombasa.

Colții elefantului au fost ridicați în cinstea Reginei Elisabeta, care a devenit regină în timpul unei vizite în Kenya. În februarie 1952, prințesa Elisabeta la acea vreme, se afla într-o vizită în Kenya, când tatăl ei moare și astfel ea devine regine la doar 25 de ani.
Unde să stai

Poți alege de la resorturilor de 5 stele situate pe plajă, care costă câteva sute de dolari pe noapte, până la cazări de 15 dolari, în apartamente cu 2 dormitoare aflate la Diani Roade.


Eu am stat la Diani Sea Resort și mi-a plăcut foarte mult pentru că puteai să faci baie în ocean și la flux și la reflux, rămânând un nisip fin și lăptos pe care îți făcea plăcere să pășești și nu o masă vâscoască ca-n Hurghada.



Diani Sea Resort este cel mai frumos loc unde te poți trezi cu maimuțele la geam și să le privești în timp ce faci duși. Să te trezesti dimineața și să te lași învăluit de briza cladă, în timp ce asculți sunetul valurilor și privești culorea turcoaz a oceanului este cea mai relaxantă activitate.




Chiar dacă sunt peste 30 de grade, datorită brizei, nu ai nicio secundă senzația de zăpușeală, este o căldură care îți face plăcere. Oceanul Indian este mereu clad, are o temperatură între 26 și 29 de grade, deci poți face baie la orice oră din zi și din noapte.












Cele mai bune luni pentru a vizita Diani Beach: Ianuarie, Februarie, Martie, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Decembrie. Lunile ploioase sunt: Aprilie, Mai, Octombrie și Noiembrie.



Pentru mine plaja ideală, așa cum am mai spus, este infinită, cu nisip alb, apă turcuoaz, vegetație luxuriantă și palmieri. Diani Beach este plaja visurilor mele pentru că este infinită și în lungime, are 17 kilometri, și în lățime, la reflux apă retrăgându-se foarte mult.



Diani Beach are și porțiuni de plajă stâncoasă cu hoteluri situate pe stânci și numeroase piscine de tip infinity. Dacă ești fan astfel de locații, poți alege să te cazezi la Baobab Beach Resort and Spa, Swahili Beach Resort sau Leopard Beach Resort.






Dacă vrei un hotel pe o plajă nisipoasă, fără pietre nici la flux, nici la reflux, poți alege orice hotel situat între Baobab și Diani Sea Resort.

Google Maps te poate ajuta foarte mult în alegerea hotelului pentru că poți vedea cum e plaja, ce se mai află în jur, dacă ai un centru comercial, bancă. Chiar la ieșirea de la Diani Sea Resort se află un centru comercial cu supermarket și diverse magazine de suveniruri.






Ador plimbările pe plajă și îmi plăcea ca zilnic să merg cam 4 kilometri. Diani Beach este superbă pentru că are porțiuni întregi de plajă sălbatică cu vegetație luxuriantă și păduri de palmieri. Cea poate fi mai frumos decât să te trezești într-o pădure de palmieri, în grădină cu flori de bougainvillea, un baobab și un copac flamboyant cu flori roșii în care să sară maimuțele colobus albe care se gasesc doar în zona Diani Beach a Kenyei.


Diani Beach este recunoscută pentru kitesurfing, așa că vei vede foarte multe persoane cu kite-urile. Cred că e o senzație de libertate imensă atunci când zbori peste valuri și ești doar tu și cerul.


Pe lângă hoteluri, la Diani Beach sunt și o mulțime de vile – cottages, cochete și drăguțe, răsfirate prin palmieri și vegetație luxuriantă. Searenity Beach Villa este un loc unde mi-ar face plăcere să revin într-o zi.
Priveliștea din dormitor și jacuzzi pare o pictură, poți petrece ore întregi să o contempli fără să te plictisești. Dacă sunteți un grup mai mare de prieteni puteți închiria întreaga vilă și să vă bucurați de cine servite în cameră și nopți de film pe terasa.




În plimbările mele, alte hoteluri care mi-au atras atenția și mi s-au parut interesante, cu plajă frumoasă: Nomad și Asha Boutique Hotel. Asha Boutique Hotel se află chiar lângă Diani Sea Resort și mi-a plăcut că are un bistro situat chiar pe plajă. Poți să mănânci aici, chiar dacă ești cazat în altă parte.


De asemenea la Nomad Beach Bar & Restaurant poți mânca o porție delicioasă de fructe de mare în timp ce te bucuri de priveliște oferită de Oceanul Indian. În plus, pe plaja de la Nomad sunt diverse show-uri de acrobații la care poți participa și tu, să înveți diverse scheme ușoare.

O porți de fish & chips cu o Cola costă 5 dolari, un preț care pentru localnici pare mare. Cu 5 dolari poți cumpăra o carcatiță proaspătă de la pescari și să-l rogi pe bucătarul hotelului să o pregătească. Mango crește peste tot și e câțiva cenți unul, la fel și nuca de cocos și fructul pasiunii.




Mâncarea este ieftină și Kenya poate fi o destinație de vacanță pentru o perioadă mai lungă. Urmăriți vlogurile familiei Mateș pentru a vedea cum s-au descurcat o lună și jumătate în Kenya.
Ce să mănânci
Mâncarea este absolut delicioasă, aș fi mâncat kilograme de mango și fructul pasiunii. Peștele este delicios, de la ton la red snapper, pregătit pe grătar sau marinat.



Pâinea lor tradițională făcută într-un cazan încins pe cărbuni și unsă cu unt și usturoi este un deliciu de care nu te poți sătura. La Diani Sea Resort ne-au pregătit 2 cine tradiționale, din cele 5 nopți petrecute aici. Mâncarea lor tradițională este ugali un fel de mămăligă cu spanac fiert.



La Diani Sea Resort în fiecare seară era și un program de entertaiment: acrobații, dansuri masai, muzică live.




În Kenya am descoperit și ceaiul masala care are un gust condimentat și mi-am luat acasă o cutie.
Siguranță și securitate

Diani Beach este o zonă sigură, fiecare resort are agenții lui de pază, iar comercianții ambulanți de pe plajă nu au voie să urce în zona amenajată a resorturilor. Te poți plimba liniștit pe plajă, iar de comercianți poți scăpa spunând “No, thank you!”. Deși unii sunt insistenți și te poți trezi cu o nucă de cocos în brațe, chiar dacă nu o vrei, având în vedere că e doar 1 dolar și ei sunt foarte săraci, poți considera că ai făcut o faptă bună, ajutând persoana respectivă prin cumpărăturile făcute.


Tips & tricks


Moneda națională în Kenya este shilling. 1 dolar este 112 shillings la cursul bancar și 105 shillings la casa de schimb valutar, în schimb kenyienii obțin doar 70 de shillings pentru 1 dolar. Așa că dacă vreți să le oferiți tips, cel mai bine e să o faceți în shillings, pentru 100 de shillings ei sunt foarte recunoscatori și tot sejurul o să se asigure să nu vă lipsească nimic și să vă simțiți bine.

ANTENȚIE! Nu acceptă dolari emiși mai devreme de 2010, așa că fiți atenți cu ce bancnote plecați din țară.


Kenyenii sunt cei mai săritori oameni pe care i-am întâlnit, care vor să te ajută, dacă vrei să cumperi ceva, îți pot cumpăra ei sau dacă vrei sa vizitezi ceva, se oferă să te ducă ei. Cine spune că banii nu aduc fericirea, să vină în Kenya. Sunt oameni care atunci când le dădeai un dolar, împreunau mâinile în semn de mulțumire și se aplecau în fața ta. În Kenya trăiești experiențe uimitoare în timp ce banii pe care îi cheltuiești îi fac pe oamenii de aici fericiți!




Pentru ghid local, puteți aplea la Charles, indiferent de hotelul la care sunt cazați la Diani Beach. Îl contactați pe whatsapp +254 710 743 140 și îi spuneți ce doriți să experimentați în Kenya. În plus, vă poate ajuta și cu un apartament de închiriat dacă vreți să călătoriți cu buget redus.

Suveniruri puteți lua un breloc cu animalul preferat și inscripționat cu numele persoanei căruia vreți să-l oferiți. De asemenea puteți să luați animale sculptate în lemn de diferite dimensiuni. Pe Klein, cel care vă poate procura orice suvenir doriți, îl găsiți în bazarul de pe plajă, de lângă hotelul Diani Sea Resort.

Formula de salut este “Jambo, Jambo” sau “Hakuna Matata” care reprezintă întreaga lor filozofie de viață, adică “nicio grijă“. Deja îmi este dor să aud “Jambo, Jambo”, pentru că ajunsesem să ne salutăm așa și noi între noi ca turiști.






“Kariub Kenya” înseamnă “bine ai venit în Kenya“, iar “Asante Sana” – “mulțumesc mult“. “Asanate Sana, Kenya!”, pentru o experiență unică și memorabilă.

O viață ca o vacanță exotică!
Buna Corina,
Am dat întâmplator peste blogul tău și mi-a plăcut atat de mult ce ai scris despre Kenya încât am ajuns să-mi doresc sa merg și eu acolo. Îmi place ca nu te zgârcești la scris, dar mai ales la poze, multe poze. Și vorba aia, “o poza face cât o mie de cuvinte!”.
Prin urmare, am câteva întrebări:
– in ce perioada ai călătorit tu?
– când e mai Ok de mers in Kenya? (Atat ca pret, cât și ca vreme)
– cu ce agenție de turism ai mers?
– cât a costat excursia (dacă poți zice..)
– cum sta situația cu bolile africane? Ti-ai făcut ceva vaccinuri înainte de plecare?
– merita sa merg singur? Văd ca tu ai avut pe cineva care ti-a făcut multe poze, in schimb eu, momentan n-am cu cine sa merg.
Buna,
Eu am fost la sârșitul lunii ianuarie, cu agenția Karpaten Turism – au charter in perioada ianuarie – aprilie si iunie- septembrie, deci acestea ar fi cele mai bune perioade pentru a călători. Pe site-ul lor poți vedea prețurile pentru diferite perioade și hoteluri https://www.karpaten.ro/
Nu mi-am făcut niciun vaccin.
Poți să te duci singur liniștit, pentru poze îl poți contacta pe Charles +254 710 743 140, care poate fi ghidul tău la Diani Beach, te poate duce în cele mai frumoas locuri și îți poate cumpăra tot ce îți dorești, de la fructe la pălărie de paie și produse locale.
Vacanță frumoasă și experiențe memorabile!
Ok, super informatii. Ma bate gândul sa merg cândva la sfârșitul anului asta (2022) in Decembrie sau poate Ianuarie 2023, având in vedere ca vacantele ptr vara asta sunt deja rezervate.
Și cum sta situația cu Internetul acolo? Exista wifi bun la hotel? Sau ai cumpărat ceva cartela cu internet din aeroport/resort? Dacă da, care sunt prețurile, dacă poți să-mi spui..?
Astept cu interes răspunsurile și sugestiile tale!
Buna seara,,Corina..acum in Martie am Cipru -Larnaca 5 zile in Aprilie circuit Spania 12 zile cu Europa Travel in Iunie circuit Fiordurile Norvegiei 8 zile cu Bavaria Tour ..si mai am concediu o săpt in Octombrie dar nu mi-am rezervat nimic inca..tu ? Unde mai călătorești anul acesta ? Ce vacanței ai mai luat ? Da..am văzut că au oferte acum la karpaten in Republica Dominicana ..dar e prea in scurt..si nu pot la serviciu..si deja am bilete la avion pt Larnaca in 24 Martie.. cu alta ocazie..pa nb (poate mergem într-o vacanță împreună,si mie imi place foarte mult sa călătoresc,sa fac fotografii )
Foarte frumoase destinațiile tale! Încă nu am nimic plănuit, păstrăm legătura, nu se știe niciodată în ce vacanță ne întâlnim!
Buna Corina,, da intr-adevar frumoase poze..nota 10 agentia karpaten f.serioasa si eu am fost cu ei in Ianuarie in Iordania..si Kenya e pe lista mea probabil la anul acum am alte Tari de vizitat..si am retinut numele si telef lui Charles pt fotografii mersi mult..😊
Cu siguranță o să te impresioneze Kenya! Ce țări ai anul acesta pe lista de vizitat? Poate mă inspiră pentru următoarele vacanțe! Mulțumesc!
Am văzut că la Karpaten au super oferte pentru Republica Dominicană, doar 869 de euro! 🙂
Mi-a placut f mult ! La mai multe calatorii !
Mulțumesc, asemenea! Cât mai multe călătorii unice și experiențe memorabile!
Wow,
Animale salbatice, peisaje exotice, oameni frumosi si multa voie buna.
Un articol foarte interesant !
Mulțumesc! Sper să ai ocazia să vizitezi Kenya cât de curând și să te bucuri de tot ce are de oferit această țară!