Balchik – este locația ideală dacă vrei să-ți aniversezi ziua de naștere într-o vilă cu piscină la mare, dar și să vizitezi locuri istorice. Situată la 322 km de București, Villa Afina face parte din complexul BlackSeaRama Golf & Villas și are o priveliște spectaculoasă la Marea Neagră.




Zilele de naștere sunt un prilej pentru a celebra iubirea, prietenia și cel mai important, familia. După ce anul trecut, Andreea a avut o petrecere într-o locație inedită la munte, anul acesta ne-a invitat la mare. Pentru că locațiile din țara vecină Bulgaria sunt mai potrivite pentru o petrecere și au un raport calitate-preț mai bun, a ales villa Afina.


Pe traseu ne-am oprit la Ferma de midii Dalboka. Înconjurat de stânci, restaurantul are o priveliște încântătoare de care poți să te bucuri în timp ce savurezi unul dintre multiplele preparate din scoicile proapăt culese din Marea Neagră.


Ne-am lăsat mângâiați de razele soarelui, învăluiți de briza mării și încântați de zgomotele pescărușilor. Chiar dacă mâncare nu este extraordinar de bună sau cel puțin noi nu am fost încântați, merită să faceți o oprire la ferma de midii Dalboka cel puțin o dată-n viață.





Toate preparatele sunt pe bază de midii, inclusiv desertul – midii cu mere și midii cu dovleac. Midiile cu mere sunt chiar interesante.


De la Dalboka până la BlackSeaRama Golf & Villas unde se află și Villa Afina sunt doar 20 de kilometri. Vila are 4 dormitoare, 3 băi, o bucătări complet utilată, un living cu masă, canapele și scaune pentru relaxare și o terasă cu o priveliște spectaculoasă la Marea Neagră.


Trei dormitoare se află la parter și unul la etaj. Fiecare dormitor are ieșire la o terasă mobilată cu tot ce ai nevoie pentru a te relaxa. La etaj se află un dormitor și livingul care este ideal pentru a petrecere serile în compania prietenilor.







Livingul are ieșire într-o terasă care datorită priveliștei este ideală pentru a mânca micul dejun, a te relaxa după-amiaza la apus, dar și pentru a face o masă festivă. Nimic nu se compară cu oportunitatea de privi marea în fiecare dimineață. Chiar dacă nu poți să cobori la apă, vila fiind situată pe o stâncă, te poți bucura de aerosoli.






Pentru a ajunge la mare trebuie să mergi la 7km până în Topola unde se află mai multe plaje amenajate: Adora, Argata, Bendiada. Am lăsat mersul la plajă pentru o altă vizită în Bulgaria.




Vila Afina are o curte cu piscină, foișor și grătar. Piscina și grădina sunt curățate zilnic de către angajați complexului. La piscină am sărbătorit-o și pe Andreea. Vremea de ținut cu noi și deși se anunța nori și ploaie am avut parte de o zi superbă cu soare și clădură.




Ne-am bucurat de vreme, dar mai ales ne-am bucurat pentru că suntem din nou împreună și avem încă un motiv în plus de sărbătoare. Fiecare aniversare este specială și fiecare întâlnire un motiv de bucurie și o ocazie perfectă pentru a ne crea amintiri pentru o viață.


La mulți ani, Andreea! Te iubesc și îți mulțumesc că de 32 de ani aduci motive de bucurie în viața mea. Să-ți fie viața numai râsete și fericire. Mă bucur nespus că toate dorințele de anul trecut ți s-au împlinit și abia aștept să ți se îndeplinească și dorința de anul acesta.


Ești minunată și ai văzut că poți să ai tot ce îți dorești! Înăintează spre visurile tale fără încetare! Trăiește-ți viața pe care ți-ai imaginat-o!


După poze, confettii și baloane am plecat spre Balcic. De la vila Afina până la Castelul Reginei Maria sunt 15 km, aproximativ 20 de minute.
Ce să vizitezi

Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică

Castelul a fost construit între 1926 și 1937 în perioada în care Balcicul era teritoriu românesc. Aici Regina Maria a realizat un colț de rai amenajând grădini impresionante care s-au păstrat până azi.

Castelul este mai degrabă o vilă cu minaret construit astfel în semn de respect pentru minoritățile din zonă. Puțin știu că Regina Maria avea un castel și în Mamaia, care din păcate acum se află în paragină. În centru stațunii Mamaia, când intri în zona Casino se poate observa de asemenea un minaret.


Castelul de la Balcic mai păstrează doar câteva dintre obiectele Reginei Maria și găzduiește diferite expoziții de pictură. Complexul palatului cuprinde un număr de vile rezidențiale, o sală pentru fumat, o pivniță, o centrală electrică, o mănăstire, un izvor sfânt, o capelă și multe alte clădiri, care au fost transformate în unități de cazare.


Cum spuneam mult mai impresionante decât castelul sunt grădinile care se întind pe o suprafață de 65.000 metri pătrați și găzduiesc peste 1.200 de specii de plante. Rezervați-vă câteva ore pentru a vă bucura în voie de toată această liniște, pace și frumusețe care domnește în aceste grădini.




Cea mai impresionantă este grădina de cactuși. Este a doua cea mai mare grădină de cactuși în aer liber din Europa, după cea din Monaco.






Cactuși din seră erau înfloriți și ne-a făcut plăcere să descoperim și mai multe specii de aloe vera și agave. Dacă vă aflați în Balci, chiar nu trebuie să ratați grădina botanică.


Tot pe domeniile castelului se află și crama Reginei Maria unde puteți degusta diverse sortimente de vin: cu pepene galben, prune, ardei iute, trandafiri, căpșune, smochine etc. Prețul unei sticle variază între 35 și 45 de leva. Personal mi-a plăcut cel cu ardei iute – avea o aromă deosebită – și cel cu prune care e demi – dulce.

De asemenea puteți degusta rahat cu diverse arome, iar ca produse locale puteți cumpăra și creme de tradafiri și lavandă care hidratează pielea foarte bine.


În grădini se află și o cascadă și o moară de apă. Situată pe 3 niveluri grădina oferă o panoramă asupra întregului oraș Balcic.

Tarif de vizitare: 7 leva castelul și 12 leva grădinile. ATENȚIE! Nu puteți vizita doar castelul sau doar grădinile și puteți plăti doar în leva, nu se acceptă plata cu lei sau card.
Unde să mânânci în Balcic
- The Quiet Nest Bistro
Regina Maria și-a denumit castelul de la Balcic, “Cuibul Siguratic”, așa că acest bistro care îi poartă numele se află chiar la poalele castelului. Lângă restaurant se afle și hotelul Regina Maria.


Cu marea pe dreapta, castelul în stânga și faleza în față, parcă și o bere Kamenitza – bere bulgărească tradițională – este mai gustoasă. Mâncarea, mai ales preparatele din pește și fructe de mare, este delicioasă și extrem de ieftină în comparație cu prețurile din România.


O ciorbă de pește – 4 leva, o bere – 3 leva și un platou cu fructe de mare: creveți, midii, calamari pane, stavrid prăjit – 23 leva. Din acest platou pot mânca 2 persoane.


Pe faleza din Balcic se află mai multe restaurante unde vă puteți opri să vă bucurați de preparate din pește și fructe de mare la prețuri accesibile.
Cap Kaliakra

Natura este cel mai bun sculptor, iar la Cap Kaliakra și-a arătat desăvârșirea. Chiar dacă din măreața cetate au rămas doar câteva pietre, cea care te impresionează cu adevărat la Cap Kaliakra este priveliștea.


Macii din luna mai, eolienele, marea turcoaz care te înconjoară din toate părțile, te fac să te gândești cum ar fi să te trezești cu o asemenea priveliște în fiecare zi. Cred că un asemenea loc ar fi frumos să-l vizitezi și atunci când este furtună pe mare. Peisajul ar fi mult mai dramatic, dar marea își păstrează frumusețea indiferent de condițiile meteorologice.




Puteți să vă rezervați câteva ore pentru a vizita acest obiectiv turistic. Aici se află și un restaurant pentru cei care vor să mănânce în timp ce privesc marea infinită.


Chiar dacă nu mâncați, puteți petrece câteva ore aici pentru a vă relaxa și bucura de frumuseștea naturii. Persoanele mai sportive pot coborâ până la mare, fiind niște trepte sau pur și simplu puteți sta pe o bancă și să vă bucurați de soare.




Într-o peștere se află amenajat un muzeu cu diverse obiecte găsite aici și cu macheta cetății. Cap Kaliakra fiind o fortăreață naturală a fost folosit pentru a găzdui cetătăți încă din secolul IV din Antichitate (Trisis), Accra Castellium – către sfârșitul secolului al VI-lea. Locul a găzduit și multe biserici, astăzi se mai poate observa capela Sfântului Ierarh Nicolae.

Stâncile de la Cap Kaliakra sunt populate cu diverse specii de păsări. Dacă ești norocos poți vedea chiar delfini care se joacă în apele liniștite ale Mării Negre.


Cap Kaliakra este un obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratezi la o vizită în Bulgaria. Tarif de vizitare: 3 leva sau 10 lei.

Am plecat din Bulgaria cu gândul să revenim și să descoperim mai mult din ce are această țară de oferit. Mulțumim, Andreea pentru 3 zile de poveste și amintiri de neprețuit!


O viață ca o vacanță!
Sună absolut minunat! Este o oprire obligatorie să faci o vizită la ferma de midii Dalboka?
Cum am menționat, nouă nu ne-a plăcut mâncarea de la Dalboka, însă merită o oprire pentru priveliște.