Top 5 experiențe pe care să le trăiești în Republica Dominicană

Republica Dominicană este defintă de plaje infinite cu nisip alb, ape turcoaz și palmieri înalți de ai impresia că ating cerul. Dominicanii sunt cei mai calzi oameni pe care i-am întâlnit, cântă, dansează, au întotdeauna zâmbetul pe buze și de fiecare dată când te văd îți zic: “Hola!”.

Dacă în luna ianuarie spuneam că o parte din sufletul meu a rămas în Maldive, acum în martie, pot să spun că s-a mutat cu totul în Republica Dominicană. Topul personal al experiențelor trăite pe această insulă binecuvântată cu o climă caldă, vegetație luxuriantă și peisaje de vis, arată cam așa:

  1. Călărit pe o plajă sălbatică – Playa El Limón

Cred că Republica Dominicană este singura țară din lume unde poți să călărești pe o plajă sălbatică ce se întinde pe 40 de km. Să galopezi pe plajă și prin pădurea de palmieri este cea mai tare senzație care nu poate fi egalată de nicio altă experiență trăită de un iubitor de cai.

Dacă vrei să trăiești o experiență unică de care să-ți amintești toată viața și ești în Republica Dominicană, contacteaz-o pe Gabi. Eu i-am scris pe Instagram și deși este din Germania, îi puteți scrie la fel de bine și în limba engleză. Puteți alege varianta de a merge toată ziua pe cal și atunci veți călări și în zona de munte, Montaña Redonda sau jumătate de zi și veți călări doar pe plajă și prin pădurea de palmieri.

Am optat pentru varianta de jumătate de zi, dar întreaga experiență a durat cam toată ziua, am ajuns la hotel, seara la ora 17:00. Transferul până la plaja El Limón durează cam o oră și am călărit aproximativ 4 ore cu pauze pentru poze și gustare. Gabi ne-a adus empanadas, gustările lor tradiționale, un fel de langoși umplute cu brânză și bacon sau pui.

De dimineață Gabi a venit să mă ia de la hotel și am avut surpriza să descoper că prietena ei Karla vorbește românește. Părinții Karlei sunt români, ea s-a născut în Germania și are o agenție de turism Latina Tours care organizează tururi persoanlizate în Republica Dominicană, Cuba și Costa Rica. Chiar dacă se adresează publicului german, îi puteți scrie în română, dacă vreți să vizitați pe cont propriu una dintre cele trei țări, dar nu vreți să aveți grija cazărilor, transportului de la un obiectiv turistic la altul etc.

Pentru mine călătoriile sunt despre experiențele pe care le trăiești și oamenii pe care îi întâlnești. În Republica Dominicană am avut parte de experiențe unice și am întâlnit oameni minunați, atât localnici, cât și expați.

Nu se pot exprima în cuvinte senzațiile pe care le trăiești atunci când galopezi și ai în față plaja întinsă, în dreapta marea și în stânga palmierii. Ai un sentiment de pace, liniște și bucurie care te face să te simți atemporal.

M-am înțeles perfect cu Amarillo, calul meu și a fost ca un vis să călăresc prin pădurea de palmieri. Am călărit cam 20 de kilomteri și clar se înscrie în top expriențe de care îmi voi aminti toată viața. De obicei, cine vrea poată să intre pe cal în mare, însă acum erau valuri și calul era puțin speriat, așa că nu am vrut să-l bruschez.

Caii de la Gabi’s Ranch sunt foarte bine îngrijiți, blânzi și cuminți, astfel încât îi poți călări indiferent de nivelul tău de cunoștințe în materie de echitație. Dacă vrei să explorezi călare o plajă sălbatică și să-i admiri frumusețea naturală, neatinsă de mâna omului, vino în Republica Dominicană și fă o vizită la Playa El Limón.

2. Zbor cu elicoptertul la Playa Esmeralda

Zborul cu elicopterul din Punta Cana la Playa Esmeralda este o experiență care îți taie respirația la propriu. Să vezi Punta Cana de sus este una dintre cele mai frumoase imagini, chiar dacă palmierii se văd mici, ca niște puncte verzi, nuanțele oceanului de albastru și turcoaz se observă mult mai bine din aer.

Am zburat cu Punta Cana Helicopters, au mai multe tururi, diferă locația și durata zborului.  Am ales excursia cu elicopterul la cascada Salto La Jalda și Playa Esmeralda. La playa Esmeralda se poate ajunge cu elicopterul, barca sau mașina 4×4 și se află în topul celor mai frumoase plaje din Republica Dominicană. Este o plajă sălbatică cu nisipi fin și străjuită de palmieri.

Chiar dacă era înnorat și burnița, m-am bucurat de frumusețea locului. Am întâlnit un grup de dominicani care se aflau acolo în vacanță, ne-am conversat și am făcut poze împreună. Am stat o oră pe această plajă virgină.

Din cauza condițiilor meteo, pentru că ploua nu am putut zbura până la cascada Salto La Jalda – cea mai înaltă cascadă din Caraibe situată în munții Cordillera Oriental. Însă, am fost binecuvântați să vedem o balenă cu cocoașă. În fața măreției naturii, rămâi fără cuvinte. Balenele pot fi admirate din luna ianuarie până la sfârșitul lunii martie, în golful Samana unde vin din Atlanticul de Nord pentru a da naștere puilor.

Zborul cu elicopterul face parte din acele experiențe pe care trebuie să le încerci cel puțin o data-n viață! Am zburat aproximativ 100 km și am văzut de sus toate resorturile de lux din Punta Cana, cele mai frumoase plaje: Bavaro, Playa de Arena Gorda, Playa Macao, râul Maimon, Nisibon, Cuaron, laguna del Limon, Redonda, precum și munții Redonda.

A fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată!

3. Isla Saona

Isla Saona este insula unde s-a filmat Pirații din Caraibe, iar unii spun că palmierii de pe ciocolata Bounty se află aici. Situată în Marea Caribelor este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ești în Republica Dominicană. Pentru mine este cea mai frumoasă insulă unde am fost, dacă voi știți un loc mai frumos, vă rog, să-l lăsați în comentarii.

Plecarea cu barca de viteză se face din portul Bayahibe care se află la 67 km de Punta Cana. Până la insula Saona faci aproximatix 45 de minute și până acolo poți admira jungla de palmieri unde se filmează Survivor și Exatlon. Saona se află la 233 km de Puerto Rico, în Parcul Național Cotubanama o arie protejată unde nu e voie să se ridice nicio construcție. Tot aici se află și insula Catalinita renumită pentru snorkeling.

Am făcut o oprire la piscina naturală, cea mai mare piscină naturală din lume creată de un banc de nisip. Ceea ce înseamnă că poți să mergi kilometri întregi prin apa care îți ajunge doar până la talie. Este cea mai cristalină și turcoaz apă pe care am văzut-o și unde poți să zărești steluțe de mare. ATENȚIE, NU FACEȚI POZE CU STELUȚELE DE MARE! Chiar dacă ghidul vă spune că este în regulă dacă le țineți 3 secunde în mână, atunci când le atingem le transmitem anumite microorganisme și ele se îmbolnăvesc și mor.

Când ajungi la Isla Saona ai impresia că totul este pictat, este ireal de frumos, nu știi în ce palmier să faci mai repede poze și să înoți în Marea Caraibilor cu multiplele nuanțe de turcoaz și azuriu. Marea este lină și calmă și poti să înoți foarte mult în larg, până în apropierea yachturilor ancorate în acest paradis, deoarece apa este mică.

Nisipul este alb și atât de fin încât îți vine să te întinzi pe el, rezemat de un palmieri și cu o piña colada într-un ananas, în mână, să te minunezi că ai ajuns într-un loc atât de frumos. Nu știu când au trecut cele 2 ore petrecute pe insulă, în timpul ăsta am și mâncat, dar cel mai mult am stat în apă.

Niciun aparat foto nu poate să surprindă ceea ce ochiul vede și inima simte. Sunt imagini care îți rămân pentru totdeauna în suflet și de fiecare dată când le privești o să-ți aducă fericirea. Așa sunt și imaginile de la insula Saona.

De la Saona am plecat pe catamaran, iar 3 ore cât a durat drumul până la Bayahibe, am râs, am dansat și am cântat animați de echipa de la bord. Am ajuns la apus, când portul era învăluit în lumina aurie a soarelui.

Prețul întregii experiențe: transfer de la hotel Punta Cana – Bayahibe, plimbare cu barca de viteză, catamaranul, mâncare și bătură pe insulă, a fost de 80$ și din ce am căutat pe internet, cam acesta ar fi prețul unei excursii la Isla Saona. Dacă o găsiți la 60$ înseamnă că nu are inclus și transferul de la hotel care este de 20$. Eu am cumpărat această excursie de pe plajă, puteți achiziționa excursii de la comercianții ambulanți de pe plajă acești fiind autorizați. Toate plajele resorturilor din Punta Cana sunt păzite, iar comercianții își desfățoara activitatea cu acordul acestora. Deci, puteți achiziționa excursii de la ei cu toată încrederea, fără teama că acestea nu vor avea loc.

4. Parasailing

Această activitate a fost magică prin felul în care am avut parte de ea și cum am ajuns să fac parasailing în Punta Cana alături de niște persoane minunate. Cautând pe Instagram activități de făcut în Punta Cana, i-am găsit contul jurnalistei Ruby Alvarados care prezintă o emisiune turistică în Republica Dominicană și am început să o urmăresc. Când mă întorceam de la Isla Saona am făcut un live pe Instagram, pentru a surprinde atmosfera de petrecere de pe catamaran, iar Ruby m-a văzut și mi-a scris că e în Las Terrenas, o altă zonă superbă din Dominicană și când se întoarce mă invită la parasailing, la SeaPro Divers.

Am fost impresionată că a venit să mă ia de la hotel de la o distanță de 60 de km, ea locuind în orașul Higuey. A venit împreună cu cele 2 fete al ei, iubitul și prietena ei și așa am avut ocazia să cunosc niște oameni minunați și să aflu că stă în firea dominicanilor să-i facă pe ceilați să zâmbească. După parasailing m-au invitat să mănânc ceva tradițional, platanos cu ceviche, dar despre asta voi povesti într-un articol viitor.

Nimic nu se compară cu vederea stațiunii Punta Cana de sus, iar faptul că ești suspendat în aer și doar niște hamuri te țin legat de parașuta care este trasă de barca cu motor, îți dă senzația că zbori în paradis. În Republica Dominicană chiar te simți în Paradis deoarece pentru orice iubitor de mare și soare, Paradisul arată așa: cu ape turcoaz, nisip alb și palmieri înalți. Mai făcusem parasailing acum mulți ani în urmă, în Marmaris, însă priveliștea nu se compară. În plus, aici am văzut niște broaște țestoase gigantice, mult mai mari decât cele de la Dalyan.

Cei de la SeaPro Divers pe lângă parasailing și alte sporturi nautice precum scuba diving și snorkeling, mai organizează și alte excursii pentru care aveți un discount de 10% dacă le achiziționați online.

5. Înot cu delfinii

Ador delfinii, îi iubesc foarte mult, dar am pus această activitate pe ultimul loc pentru că nu este tocmai ok. Chiar dacă sunt ținuți în mare, tot în captivitate stau și sunt puși să facă diverse activități pentru a distra oamenii. Deci, e o activitate pe care o încerci o dată-n viață și e suficient!

Dolphin Explorer se află în Cabeza De Toro, la 25 km de playa Bavaro, iar ca la toate excursiile transferul de la hotel este inclus în preț. Cel mai bine este să achiziționați biletul online pentru că așa veți beneficia de o reducere de 25%.

Sunt mai multe tipuri de programe și diferă numărul de persoane din grup și activitățile pe care le faci cu delfinii. Eu am avut Explorer și nu știu când au trecut cele 50 de minute petrecute în compania delfinilor Huracan și Maya.

Delfinii sunt adorabili, sunt atât de fini, au o privire atât de inteligentă și sunt atât de drăgăstoși încât nu aș mai fi plecat acasă, aș fi rămas să stau acolo cu ei. Huracan și Maya au 15 ani și în captivitate trăiesc aproximativ 45 de ani, cu mult mai mult decât în libertate unde sunt atacați de prădători.

Maya – femela mănâncă cam 5 kilograme de pește, iar Hurcan – masculul, aproximativ 7 kilograme. Diferența dintre masculi și femele este făcută de linile de pe burtă, unde au organele genital. Masculul are o singură linie, iar femela 3 sau mai multe.

Am interacționat destul de mult cu delfinii: i-am mângâiat pe burtă, pe spate, i-am dirijat în timp ce cântau, am dansat cu ei ținându-i de înotătoare, i-am îmbrățișat și cel mai mult mi-a plăcut când am înotat. Am înotat cu delfinul ținându-l de înotătoarea dorsală, dar și ținându-mă de înotătoarele laterale.

Știam din Maldive cât de repede înoată delfinii, iar acum am văzut cât de rapizi sunt și când trag un om. În 5 secunde eram la mal și cu slipul la genuchi. Sfat: dacă mergeți să înotați cu delfinii, luați-vă un slip foarte strâns, pentru că la ce viteză au, riscați să rămâneți fără. Acesta a fost și motivul pentru care nu am înotat împinsă fiind de cei doi delfini în tălpi, pentru că m-ar fi ridicat din apă fără slip pe mine.

Întreaga expriență a fost magică, m-am simțit ca într-un film, am plâns de bucurie, asta și pentru că am crescut cu serialul “Flipper” și de când mă știu am visat să înot cu delfinii.

Înăinte de a ajunge la delfini am făcut poze și cu pisica și leul de mare. Pe acelea nu le-am luat pentru că tratamentul aplicat animalelor nu mi se pare în regulă. Pisica de mare era pusă în brațele tuturor pentru a face poze cu ea și avea coada tăiată, aceasta având țepii cu venin.

Leul de mare era pus să zâmbeacă atunci când te fotografiai cu el și l-am revăzut mai târziu într-un show de dresaj. Cât am așteptat ca pozele și filmulețele de la delfini să fie puse pe CD pentru cei care doreau să le achiziționeze, am fost și la un spectacol cu papagali. Dacă vrei să cumperi toate pozele și filmările care ți s-au făcut la Dolphin Explorer trebuie să plătești 150$, dacă vrei doar pozele cu delfini 50$, iar pentru fiecare poză în plus, cu papagalii, pisica sau leul de mare, mai plătești 15$.

La papagali a fost foarte interesant pentru că ți se punea mei în mână, iar ei veneau să-ți mănânce din palmă. Era o plăcere să-i privești în multitudinea de culori: galbeni, verzi, albaștri, cum vin și ți se așează în palmă. În total, am stat cam 4 ore la Dolphin Explorer. Dacă și visul tău este să înoți cu delfinii, în Punta Cana ți-l poți îndeplini.

Pentru mine vacanța în Republica Dominicană a fost ca o vizită-n Paradis pentru că aici mi-am îndeplinit toate visurile: am zburat cu elicopterul, am înotat cu delfinii, am călărit pe o plajă pustie, am mers cu barca de viteză, catamaranul, m-am plimbat pe plajele infinite cu nisip alb și păduri de palmieri.

Acesta este topul meu personal, în Republica Dominicană ai mult mai multe activități de experimentat și locuri de vizitat, de aceea îmi doresc să revin și atunci să fac un tur de 2 săptămâni prin această țară minunată care are atâtea de oferit.

O viața ca o vacanță-n Paradis!

3 gânduri despre „Top 5 experiențe pe care să le trăiești în Republica Dominicană

  1. Păcat că nu ați optat și pentru excursia în Santo Domingo pentru a vizita, printre altele, casa în care a locuit Cristobal Colon. Dar câte să vizitezi și să faci într-o săptămână!? Călăritul prin junglă până la cascada El Limon a fost ceva deosebit! La fel și excursia în insula Saona.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.