Mânăstirea și Casa Domnească de la Brebu, Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, biserica Sfântul Nicolae, Grădina de Lavandă – ce să vizitezi într-o zi de weekend

Toată lumea știe pozele cu lanurile infinite de lavandă din Provence. În ultima perioadă și în România a început să se cultive această plantă cu multiple beneficii. În diverse zone din țară s-au dezvoltat adevărate culturi de lavandă, unde te poți relaxa câteva ore sau poți face o ședință foto într-un decor inedit. Lavanda înflorește în România în iunie și uneori în septembrie, depinde cât este de cald.

Se organizează excursii de o zi care includ și o ședință foto în lanul de lavandă. Eu am aflat de această inițiativă de la Andreea Siposean de la Elf Tours & Travel. A fost prima ieșire după pandemie și eram puțin stresată, dar Andreea m-a convins că totul este în regulă și se desfășoară respectând condițiile de igenă și distanțare socială. Așa a fost, am petrecut un weekend relaxant în care am vizitat locuri frumoase ce m-au umplut de energie pozitivă necesară pentru încă o săptămână de lucru.

Plecarea a fost la ora 8:00 din Piața Victoriei și am fost 17 persoane într-un autocar de 50, fiecare stând pe câte 2 scaune, astfel încât să se respecte distanțarea socială. La urcarea în autocar ni s-a luat temperatura, fiecare persoană avea mască și posibilitatea de a folosi dezinfectant. Destinația finală era Grădina de Lavandă din satul Țipărești, județul Prahova, care se află la o distanță de 83 de km de București.

Până la Grădina de Lavandă am făcut o oprire de Mânăstirea și Casa Domnească de la Brebu. Construcția lor a fost începută în anul 1640 de către voievodul Matei Basarab și a fost finalizată de Constantin Brâncoveanu. Matei Basarab a ales acest loc pentru că se află la distanță egală față de București, Târgoviște și Brașov. Biserica nu are acele vitralii ample cu care suntem obisnuiti, ci are ferestre înguste, în caz de atac să poată fi usor de apărat. Întreg ansamblul a fost construit, astfel încât să ofere protecție în cazul unui atac.

Am vizitat Muzeul de Artă găzduit de fosta Casa Domnească care are o expoziție temporară cu obiecte din timpul Primului Război Mondial și o expoziție permanentă cu obiecte vestimentare, de mobilier din secolul al XVII-lea, precum și o serie de manuscrie religioase (Biblia, Psalmi) în alfabet chirilic.

În spatele mânăstirii se află lacul Brebu care este atât de liniștitor și relaxant de privit. Vegetația de pe lac și rațele care îl traversează îți dau impresia că este desprins dintr-un tablou de Grigorescu.

Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu se află în Câmpina, la 15 minute de Brebu. Casa – muzeu are peste 100 dintre lucrările sale, dar și numeroase obiecte orientale și de mobilier cumpărate de artist din Istanbul și Franța.

Câți dintre voi știu că faimosul tablou “Carul cu boi” a avut peste 300 de variante? Câteva le puteti admira la casa memorială. În plus, puteți admira portretele soției și o expoziție temporară de obiecte de artă realizate din ametist.

În apropiere de Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu se află și Castelul Iulia Hașdeu care momentan nu se poate vizita, fiind în renovare.

După atâtea vizite am făcut o oprire pentru masă la restaurantul Seva. Dacă te afli în trecere prin Câmpina și cauți un loc unde se mănâncă bine, restaurantul Seva este o opțiune.

Puțin adormiți de masa copioasă și toropiți de căldură, ne-am oprit să ne tragem sufletul la ansamblul Sfântul Nicolae care cuprinde două biserici. Un loc de o frumusețe aparte care îți induce o stare de pace interioară deosebită. Biserica nouă este umitoare, înălțimea și frumusețea picturilor te impresionează. Părintele a avut bunăvoința să o deschidă și să ne-o lase la dispoziție, să ne bucurăm în liniște de frumusețea ei. La subsol se află o altă biserică, precum și o bibilotecă.

Curtea bisericii este de asemenea foarte frumoasă și îți face plăcere să zăbovești la umbra copacilor în timp ce admiri casa parohială. Casa are o arhitectură asemănătoare cu cea după bancnota de 10 de lei. Casa originală se află la Muzeul Astra din Sibiu.

Din Câmpina, în 30 de minute, am ajuns la Țipărești la Grădina de Lavandă. Mirosul de lavandă calmează, iar uleiul esențial de lavandă îți induce o stare de somnolență. Deci, lavanda este ideală pentru cei care au insomnii și un somn agitat. Grădina de lavandă are și un magazin de unde poți achiziționa diverse produse din lavandă. Când am ajuns eu se terminase ceaiul și mierea de lavandă, dar m-am mulțumit și cu apa de lavandă care are un efect răcoritor și calmant pentru piele, fiind ideală pentru zilele toride de vară.

Poți achiziționa și un buchețel de lavandă pe care să-l folosești pentru a-ți înmiresma dormitorul sau dressing-ul, lavanda fiind bună și pentru alungarea moliilor. Iar dacă ai obosit de câte poze ai făcut, te poți odihni la umbră, în foișorul special amenajat. Am apreciat faptul că cei de la Grădina de lavandă s-au gândid la vizitatori, oferindu-le apă rece din partea casei. De asemenea, cât stai să aștepți la magazine, te poți lăsa revigorat de aspersoarele cu apă de lavandă.

Eu când fac poze și sunt într-un cadru care îmi place uit de condițiile meteorologice și oricum eu iubesc căldura. Așa că nu a mai contat că erau 33 de grade, eu m-am simtit foarte bine in câmpul de lavandă și am mers până în capăt, unde începea pădurea și aveai o priveliște de ansamblu cu muntele în față.

Vara aceasta călătoriile în străinătate sunt incerte, așa că nu ne rămâne decât să descoperim locurile minunate din România. Fie că vorbim de escapade de o zi sau mai multe, oferte sunt, trebuie doar să știm unde să le căutăm.

Credit foto: Adrian Toma – căruia îi mulțumec pentru răbdare și pentru pozele minunate pe care mi le-a făcut, mult mai multe decât am postat aici. Restul urmează să le postez pe instagram.

O viață ca o vacanță într-un câmp de lavandă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.