Top 7 locuri pe care să le vizitezi pe lacul Maggiore, Lombardia, Italia

Lacul Maggiore se află în top 3 cele mai mari lacuri din Italia: Garda, Maggiore si Como. Lacul Maggiore este cel mai mare lac din sudul Elveției și se întinde în regiunea Piemont și Lombardia din Italia și cantonul elvețian Ticino.

Lacul Maggiore este de origine glaciară are o suprafață de 212,5 km² și are adâncimea maximă de 372 m, fiind situate la o altitudine de 193 m. Lacul s-a format datorită unui ghețar care a coborât din Alpi. Peisajele din jurul lacului sunt uimitoare și fiecare localitate are farmecul său aparte.

Top cele mai frumoase locuri de vizitat pe lacul Maggiore:

  1. Insula Bella

Isola Bella este una dintre cele 3 insule Borromee, denumite după familia Borromeo care a achiziționat insulele în secolul al XVI-lea. Insula Bella are 320 metri lungime, 400 metri lățime și este împărțită între palat, grădina italiană și un mic sat pescăresc.

Insula Bella este cea mai mare și cea mai frumoasă dintre cele 3 insule Borromee: Bella, Madre, Pescatori. Isola Bella impresionează și prin faptul că aici se află Palatul Borromee cu grădinile sale unice amenajate în stil baroc.

Membrii familiei Borromeo au început ca negustori, apoi devenind bancheri au fost unii dintre apropiații ducelui din Milano. Familia aristocrată Borromeo deține mai multe proprietăți în Lombardia și Piemont. Actuala moștenitoare a familiei este Beatrice Borromeo Arese Taverna si a celebrat nunta cu soțul ei, nepotul lui Grace Kelly, chiar la Isola Bella.

Palatul Borromeo are peste 20 de camera și vizitarea lui este ca o incursiune în lumea artei. Inima Palatului Borromeo, Galleria Berthier este un mozaic cu peste 130 de picturi. Fiecare cameră este impresionantă și unică în felul său.

Sala Tronului este un veritabil muzeu de artă barocă lombardă și își ia numele de la scaunul monumental din lemn aurit din interiorul său.

Sala Reginei este una dintre cele mai somptuoase încăperi ale palatului. În scrierile din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, această încăpere este denumită „Camera celor două Alcovuri”, datorită celor două alcovuri gemene sculptate în lemn aurit.

Pereții sunt în întregime decorați cu panglici turcoaz și aurii, picturi florale pe piatră și oglinzi cu rame opulente. În 1828 „Camera celor două alcovuri” și-a schimbat numele în „Camera Reginei” în cinstea Mariei Cristina de Savoia, soția regelui Sardiniei Carlo Felice. Aceasta și-a petrecut noaptea aici, alături de soțul ei, în cele două paturi create special pentru această ocazie.

Sala medalion- această cameră a fost proiectată în 1679 de arhitectul Andrea Biff și era cunoscută ca Sala Grande, „Camera mare”. Ori de câte ori veneau oaspeți importanți la Isola Bella, aici se țineau banchete impunătoare, precum cel ținut în cinstea lui Napoleon în vara anului 1797.

În zilele noastre încăperea se numește Sala Medalion datorită celor 10 medalioane sculptate de Siro Zanella în 1689 și reprezintă scene din viața Sfântului Carlo Borromeo. Un candelabru prețios din sticlă de Murano din 1769 atârnă maiestos, iar pereții sunt decorați cu picturi ale secolului al XVII-lea.

Două portrete ale lui Vitaliano VI Borromeo, fondatorul palatului, se află în această camera: un tablou pe șevalet la intrare și un bust de marmură poziționat între cele două ferestre. În centrul camerei se află o masă mare cu un set de vaselă din opal, fabricat în Franța în secolul al XIX-lea.

Sala de muzică – pe lângă instrumente muzicale vechi are în centru o masă acoperită cu o broderie din secolul al XVIII-lea și înconjurată de scaune din aceeași perioadă.

Sala lui Napoleon – denumită cândva Camera Alcov, a fost denumită Camera lui Napoleon de când generalul Napoleon Bonaparte și soția sa Joséphine de Beauhamais au dormit aici pe 17 august 1797. O gravură pe un șevalet aflat într-un colt al camerei evocă șederea lui Napoleon pe Isola Bella.

Gravura îl reprezintă pe Napoleon, pe soția sa și însoțitorii lor stând în grădinile central ale insulei și ascultând un concert. Patul mare cu baldachin din alcove, unde au dormit cei doi soți, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în timp ce restul decorului este în stil Empire.

Napoleon Bonaparte a stat pe Isola Bella doar două zile, pe 17 și 18 august 1797, iar venirea lui a dus la perturbarea vieții liniștite de pe insulă. Generalul Bonaparte a sosit fără să anunțe pe Insulele Borromee, cu barca de la Laveno împreună cu o suită de 60 de persoane. Cei la palat a trebuit în primul rând să pregătească alcovul pentru Napoleon și soția sa Josephine și cina pentru 30 de persoane, în Sala Medalion.

A doua zi, Napoleon a cerut să ia prânzul în apartamentul Grotto și ulterior s-a dus pe Isola Madre pentru a vâna fazani. Spre seară, generalul și suita lui au plecat cu barca spre Laveno și de acolo la Milano. Personalul palatului a fost îngrozit de intuzivitatea și proastele maniere ale oaspeților care au lăsat camerele „murdare și urât mirositor”. „Oricum – comentează administratorul – putem mulțumi Domnului că șederea lor a fost scurtă, altfel această casă s-ar fi transformat într-o adevărată granizoană.”

Salonul de studio – decorat în stil neoclasic, găzduiește o mulțime de picturi. Un tablou cu adevărat unic este cel în care Giberto VII Boromeo este în leagănul său, păzit de doi câini. Tabolul a fost realizat de mama sa Elisabetta Borromeo, o pictoriță iscusită și elevă a artistului napolitan Filippo Palizzi.

Sala Zuccarelli a fost denumită după pictorul Francesco Zuccarelli, celebru în secolul al XVIII-lea. Picturile lui au fost comandate în anii 1750 pentru a ilustra proprietățile familiei Borromeo.

Toate aceste picturi au aceeași compoziție:  proprietățile familiei sunt pe fundal, în timp ce în prim-plan sunt prezentate scene pastorale sau figure mitologice. În centru, deasupra putem vedea Cetatea Arona, jos în stânga, Vila Borromeo din Senago, în centru Isola Madre și în dreapta castelul lui Peschiera Borromeo.

Sala de conversații – minunatul mosaic de pe masa rotundă ilustrează o varitetate de flori, o operă de artă rară donată de Papa Leon al XII-lea, contelui Giberto Borromeo când, în 1825 a fost Ambasadorul Împăratului Austriei, Francis I.

Cele mai impresionante din tot palatul sunt grotele, construite din rocă vulcanică, marmură, pietricele și scoici. Aici se retrăgeau în zilele caniculare locuitorii palatului.

Sunt șase camere la nivelul lacului care imită grotele adevărate, concepute de Vitaliano VI Borromeo. Toate camerele sunt împodobite cu ornamente care au legătura cu apa: scoici, nimfe, direne, delfini, pești, țestoase. Podelele sunt acoperite cu pietricele de râu roșii, albe și negre din lac.

Fiecare grotă este unică în felul ei. În a treia grotă poți admira o scluputră a zeiței Venus Adormită.

A patra grotă este decorată cu scoici, albine, delfini și are o sculptură a Florei, zeița primăverii și a belșugului. În această încăpere găsim și vitrine care conțin alge și corali.

A șasea și ultima grotă, decorată cu o fântână din 1772, găzduiește o serie spectaculoasă de șei  și hamuri pentru cai, decorate cu stemele familiilor Borromeo, Barberini și Odescalchi.

Holul Frescelor – odată ce te-ai întors din grote pe scara în spirală și ai traversat Sala Mare și Sala de bal, ajungi la holul frescelor care a fost cândva anticamera de la palat. Acum găzduiește mai multe fresce și sclupturi.

Galeria de Tapiserii – își ia numele de la seria de tapiserii flamande realizate în jurul anului 1565 la Bruxelles. În tapiserii observăm scene de luptă între animale, scene în care animalele își îngrijesc puii sau ouăle și scene în care animale din specii diferite conviețuiesc pașnic în natură.

Mesajul tapiseriilor este: forța brută a răului se luptă cu harul și rațiunea, dar Dumnezu îi dă omului puterea să lupte împotriva lor și îi sprijină pe cei drepți în lupta lor împotriva păcatului.

Grădinile palatului Borromeo sunt fabuloase. Teatrul Massimo este cel mai impozant monument din grădina Isola Bella. Statuile, obeliscurile și fântânile sunt perfect integrate cu vegetația celor zece terase pitorești, în vârful cărora se înalță statuia Unicornului, simbolul heraldic al familiei Borromeo.

Toată vegetația este plantată milimetric, iar culorile se îmbină perfect. Verdele munților, coloritul florilor și albastrul lacului creează o imagine de vis de care îți vei aminti mult timp de acum înăinte.

Coborând de la Teatru Massimo ajungem pe Bulevardul Protocalelor Amare care ne duce la Torre dei Venti (Turnul Vânturilor) sau Belvedere.

Turnul Vânturilor este construit în interior din piatră de alabastru și marmură roșie și era folosit ca un punct de belvedere de către locuitorii palatului. Astăzi aici se află magazinul de suveniruri.

Înănite de a ieși de pe domeniul Palatului Boromee, nu uitați să faceți o vizită și la seră.

Isola Bella se situează în topul personal al celor mai frumoase locuri din Italia, care merită să le vizitezi cel puțin o dată-n viață.

2. Isola Madre

Este o adevărată grădină botanică în aer liber, nu am apucat să o vizitez, dar pozele văzute pe internet sunt spectaculoase. De asemenea puteți vizita și palatul Borrmeo care este mult mai mic decât cel situat pe insula Bella.

3. Isola Pescadore

Insula are 100 de metri lățime si 350 de metri lungime și găzduiește un sat de doar 19 locuitori care trăiesc din turism și pescuit.

Malul lacului este străjuit de restaurante unde vă puteți bucura de o porție de pește sau paste în timp ce admirați priveliștea din jur. Sau dacă vreți să vă plimbați pe stăduțele înguste și pietruite în timp ce mâncați un gelato delicios.

Insula găzduiește și o mică biserică închinată Sfântului Vittore.

Cum ajungi la Insulele Borromeo? Cu barca din Stresa și vă puteți lua un bilet să vizitați toate cele 3 insule într-o singură zi.

4. Stressa

Stressa este o stațiune cochetă de pe malul lacului Maggiore. E o plăcere să te plimbi pe faleză, admirând de o parte lacul, iar pe cealaltă parte arhitectura impresionantă a hotelurilor.

Arbuști de iasomie te poartă cu mirosul lor într-un tarâm de poveste care te face să-ți imaginezi cum arătau aceste locuri când au fost vizitate de Hemingway. Celebrul autor a fost cazat la Grand Hôtel des Îles Borromée, cel mai gradios hotel din Stressa situat într-un Palat Art Nouveau.

Pentru 5 euro puteți luna un titicar care să vă plimbe prin toată stațiunea și să admirați hotelurile situate în palate, vile și clădiri istorice: Grand Hotel Bristol, Regina Palace, Hotel Milan au lac.

5. Parcul Pallavicino

Parcul Pallavicino se află la ieșirea din orașul Stressa și se întinde pe un domeniu de 16 hectare care găzduiește o grădină zoologică și o vilă în stil neoclasic care nu se vizitează în interior.

Principala atracție a parcului este grădina zoologică care îi încântă pe cei mici, dar și pe părinții bucuroși să vadă lame și alpaca.

Credit photo: Costel Covaci

Aranjamentele grădinilor te încântă cu speciile de plante, coloritul florilor, păunii care se plimbă nestingheriți și nu par deranjați de turiștii care se înghesuie să-i fotografieze.

Credit photo: Costel Covaci

Tot în grădini se află și câteva păsări flamingo a căror culoare contrastează cu verdele din jur. De la nivelul grădinilor poți să ai o vedere de ansamblu asupra lacului Maggiore.

6. Baveno

Baveno este o localitate liniștită situată pe malul lacului Maggiore, la o distanță de 3 km de Stressa. Cum vii dinspre Sressa, la intrarea în Baveno te întâmpină Villa Branca care este una dintre cele mai originale construcții din zonă, fiind inspirată de arhitectura castelelor englezești.

Baveno este o stațiune turistică cu o multitudine de spații de cazare pentru toate gusturile și bugetele. Promenada este locul ideal unde să vă petreceți serile, să vă bucurați de o cină delicioasă în timp ce admirați lacul Maggiore.

În centrul orașului se află biserica Santi Gervasio i Protasio și baptisteriul. Dacă vizitați Baveno vară puteți înota în lacul Maggiore, fiind amenajată și o zonă de plajă.

Baveno are și port de unde puteți lua barca pentru a vizita insulele Bella, Madre și Pescatori. Tot de aici puteți lua barca pentru a ajunge pe celălalt mal al lacului Maggiore și a vizita Verbania.

7. Verbania

Verbania este o altă localitate pitorească de pe malul lacului Maggiore unde merită să vă petreceți câteva ore, dacă nu o după-amiază întreagă.

Principala atracție din Verbani este Grădina Botanică a Vilei Taranto care se află la o distanță de 2km de la debarcaderul unde vă lasă barca.

Villa Giulia poate fi vizitată în interior doar în perioada expozițiilor, însă parcul poate fi vizitat tot timpul anului.

Nu te poți bucura de străzile din Verbania, dacă nu ai și un gelato. Vă puteți plimba și pe malul lacului pe Viale delle Magnolie, până ajungeți la o frumoasă grădină unde vă puteți odihni câteva minute.

În piața Saint Leonard se află biserica închinată sfântului cu același nume. Turnul-clopotniță, al cărui soclu a fost construit în 1520 din pietrele vechiului castel al feudalilor orașului, a fost finalizat în 1689.

Unde să stai pe lacul Maggiore

Dacă vrei să-ți rezervi mai multe zile pentru a vizita orașele pitorești înșiruite de-a lungul lacului Maggiore, Baveno poate fi o opțiune de luat în seamă.

Dacă nu vreți să aveți grija cazărilor și a progamului de vizitat, puteți opta pentru circuitul organizat de Premio Travel în Lombardia și lacurile de Nord.

O viață ca o vacanță!

2 gânduri despre „Top 7 locuri pe care să le vizitezi pe lacul Maggiore, Lombardia, Italia

  1. Cine poate organiza o vacanta cu vizitarea celor 3 lacuri din nordul Italiei ? eu imi doresc mult aceasta vacanta !!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.