Ce să vizitezi în Napoli – top 10 obiective turistice

Napoli este cel mai populat oraș, orașul cu cea mai mare densitate de locuitori din Italia. Este al treilea oraș ca mărime, după Roma și Milano. Autostrada A1 care are 1000 de km leagă Napoli de Milano.

Napoli este un oraș al contrastelor, iubit și renegat de italieni în acelasi timp, un loc în care grotescul și frumosul se împletesc. Dialectul napoletan este foarte diferit de limba italiană oficială și există chiar un dicționar italian – napoletan.

Topul personal al obiectivelor turistice din Napoli:

  1. Castello Nuovo

A fost construit de Carol de Anjou ca o cetate medievală cu cinci turnuri. Intrarea este decorată cu elemente baroce care contrastează cu stilul medieval.

Azi aici au loc diverse expoziții și spectacole.

  1. Galleria Umberto I

Galleria Umberto este absolut superbă și amintește de Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano. Chiar dacă nu găzduiesc magazine de lux ca cele din Milano, galeriile Umberto au o arhitectură care te impresioneaza.

În centru se află un mosaic care înfățișează cele 12 zodii.

  1. Basilica di San Francesco di Paola – coloanele de la intrare ne aduc amint de Pantheonul din Roma.

La intrare avem șase coloane ionice care dau basilicii aspectul unui temple grecesc antic. Orașul a fost colonie grecească, Neapoli însemânând “noua cetate”.Tot șase coloane ionice are și Ateneul Român din București.

În interior biserica este circulară cu două cupole laterale. Duomul are o înlțime de 53 de metri.

  1. Palatul Regal

 Palatul Regal din Napoli a fost construit la începutul secolului al XVII-lea de către arhitecul Domenico Fontana și a fost reamenajat de mai multe ori. A fost una dintre cele patru reședințe folosite de Casa de Bourbon în timpul domniei lor asupra Regatul Neapolelui și mai târziu, Regatul celor Două Sicilii.

Napoleon Bonaparte cucerește Neapole în ianuarie 1799 și-l numește pe cumnatul său, Joachim Murat, rege al celor Două Sicilii. Joachim Murat este cel care reamenajeză palatul în stil franțuzesc, statuia sa aflându-se și acum pe fațada clădirii.

Napoleon nu se simte în siguranță aici și se mută la o distanță de o oră de Napoli, la Caserta. Palatul Regal de la Caserta este cel mai mare din zonă, iar grădinile rivalizează cu cele de la Versailles. Stilul grădinilor este diferit, dar rivalizează ca frumusețe.

  1. Vomero

Vomero este dealul din Napoli unde poți să urci cu funicularul să vizitezi galeria de artă medieval de la mânăstirea San Martino, Castelul Sant’Elmo si să ai o priveliște de ansamblu asupra întregului oraș.

Castelul Sant’Elmo este o fortăreață medievală construită sub formă de stea cu șase colțuri. Datorită poziției sale startegice a fost folosit ca închisoare și garnizoană.

  1. Gran Caffè Gambrinus

 Gran Caffè Gambrinus e o cafenea cu o arhitectură absolut spectaculoasă, unde poți să servești o cafea napoletană și un cannioli într-un cadru baroc.

Totul emană stil și clasă, iar italiencele au un bun gust care impresionează prin simplitate.

  1. Lungomare

Lungomare e promenada unde poți să faci o plimbare romantică de-a lungul mării și să admiri casele specifice italienești – cu balcoane mici, stoluri la geam și fațade scluptate.

  1. Via Toeldo

Via Toledo este bulevardul recomandat pentru shopping, aici găsești toatele magazinele mass-market: Zara, Max Mara, Pandora,Victoria’s Secret, Bershka, H&M etc.

Străzile adiacente sunt specifice zonei, înguste și cu haine întinse la uscat.

  1. Străzile napoletane

Străzile lăturalnice sunt specific napoletane, unde poți să vezi hainele întinse la uscat. Datorită modului de întrepătrundere al străzilor se creează curent și astfel hainele se usucă mai repede.

De asemenea modul de întrepătrundere al străzilor amintește de Barcelona care vazută de sus are formă de grătar.

  1. Piazza del Plebiscito

Piață publică, comunală unde se pot vedea diverse spectacole. Inițial s-a numit Largo del Palazzo pentru că se află în fața Palatulu Regal. Tot aici se află Basilica di San Francesco di Paola, iar în centru statuiile ecvestre ale lui Carol al III-lea și Ferdinand de Bourbon.

Piazza del Plebiscito a fost amenajată de cumnatul lui Napoelon, Joachim Murat, rege al celor Două Sicilii. Este cea mai mare piață din Napoli și una dintre cele mai frumoase.

Piața este înconjurată de coloane semicirculare care amintesc de piața San Pietro din Vatican.

Recomandări

Poți să vizitezi Napoli duminică dimineața pentru a evita traficul dintr-o zi de lucru. Deja după-amiază orașul se aglomerază și începe haosul.

La sfârșitul verii găsești reduceri substanțiale de 70%. Pizza s-a inventa în Napoli, așa că trebuie să încerci pizza Margherita cu mozzarella, roșii și busuioc.

Pentru mine vizita în Napoli a fost și mai impresionantă având în vedere că am citit tetralogia  “Prietena mea genială”, iar plimbându-mă pe străzile orașului am rememorat experiențele trăite de personajele create de Elena Ferrante. Recent am descoperit romanul “Pierduti in cartierul spaniol” – de Heddi Goodrich, care m-a făcut să mă reîndrăgostesc de acest oraș de la poalele Vezuviului.

O viață ca o vacanță!

 

6 gânduri despre „Ce să vizitezi în Napoli – top 10 obiective turistice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.