Gozo

Insula Gozo este absolut superbă, merită să-ți faci vacanța aici. Din Malta în Gozo se ajunge cu feribotul, iar timp de 45 de minute cât durează călătoria te poți bucura de soare, mare și pescăruși. De pe mare se poate observa biserica făcătoare de minunui Ta’pinu și Citadela, cetatea în stil arab unde de-a lungul timpului au conviețuit arabii, nomazii, ioaniții, britanicii. Malta, ca și țară, situându-se la jumătatea distanței dintre Africa și Europa a fost întotdeauna o țintă pentru cuceritori, iar fiecare popor care a locuit pe această insulă și-a lăsat amprenta.

De la arabi a rămas stilul arhitectural: cu străduțe mici, înguste, pavate cu piatră cubică, e o plăcere să te plimbi pe ele, și balcoanele închise, întrucât femeile arabe nu trebuie să-și expună chipul. Un lucru foarte interesant întâlnit la gozitani, locuitorii insulei Gozo, e faptul că, atunci când nu sunt acasă ei lasă cheia în ușă, astfel încât dacă vine cineva în vizită să poată intra, să aștepte în casă și să nu stea în soarele arzător. Cum ar fi să fie așa și în România?! păi, nu ți-ai mai găsi nici ușa, ți-ar lua casa cu tot:)).

În cinstea reginei Marii Britanii, capitala insulei Gozo a fost numită Victoria. De la britanici au „moștenit” condusul pe partea dreapta, mi-a lua ceva timp să mă obișnuiesc cu asta, de câte ori voiam să mă urc în mașină mă duceam pe partea șoferului, și sistemul de priză cu 3 „piciorușe”. Deci, dacă mergeți in Malta luați-vă adaptator sau îl cumpărați de acolo!

Gloful Nimfelor” are o apă de o culoare verde smarald, iar restaurantul unde am luat masa se situa chiar acolo, oferind o priveliște minunată. Să nu mai zic de Fereastra Albastră, unde marea a reușit să erodeze stânca și să formeze o fereastră, un piesaj unic. Însa din păcate, din cauza eroziunii aceasta s-a surpat.

The Azure Window
Game of Thrones setup Malta

Aici a filmat un videoclip și frumosul cântăreț maltez Fabrizzio Faniello, pe care am avut ocazia să-l întâlnesc la una dintre sutele de terase din Buggiba.

La Fereasta Albastra deasemenea sunt diferite grote care se pot vizita cu bărcuțele pescărești, însă nici de această dată nu am avut noroc: vântul a bătut și bărcile nu puteau intra în acele grote. Deci, clar trebuie ca în următorii ani să mă întorc în Malta, să mai văd o dată Fereastra Albastră și să vizitez Grota Albastră:). Update: În 2017, Fereastra Albastră, unul dintre simbolurile Maltei, s-a surpat în timpul unei furtuni puternice.

Dacă vântul nu ne-a permis să „explorăm” formațiunile create de mare în stâncă, am făcut baie într-un golfuleț de unde nu mai voiam să plec.


Când a sosit timpul să ne îndreptăm spre feribotul care ne duce spre Malta, am plecat cu gândul că într-o zi trebuie să ma reîntorc în Gozo. Iar ca un suvenir de acolo am luat o sticlă de vin de cactus, nu foarte gustos care care merită încercat.

Pentru o vacanță de vis și lipsită de griji în Malta, apelați la agenția Malta Tavelwww.malta.ro, aici găsiți cele mai bune oferte!

Această prezentare necesită JavaScript.

3 gânduri despre „Gozo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.