Îmi doream de foarte mult timp să ajung în Maramureș și să mă plimb cu Mocănița, ultimul tren forestier cu aburi din lume, așa că atunci când am auzit de campania celor de la CIF, m-am înscris cu mare entuziasm.
Nu mă așteptam să câștig, iar bucuria că am caștigat a fost cu atât mai mare pentru că am putut să merg împreună cu prietena mea Gaby, o fană a călătoriilor în România.
Am plecat spre Vișeu de Sus, vineri de dimineață, împreună cu Maria de la Unilever, Miki și Dan de la agenția Mullen Lowe care s-a ocupat de implementarea campaniei, Ana și Maia – cele două câștigătoare de la Iași.
Pentru că distanța de aproape 600 de km să fie mai ușor de parcurs, am făcut o oprire în Sighișoara pentru a mânca la Gasthaus, un han care oferă și cazare și are o curte interioară acoperită, foarte frumoasă.
Drumul până la Vișeu de Sus, chiar dacă este cu serpentine și cu mici porțiuni de drum cu gropi, este foarte frumos. Dupa ce ne-am cazat la Hotel Montana, am ieșit să ne plimbăm puțin prin centrul orașului unde se află primăria construită în stil baroc, biserica ortodoxă Sf.Nicolae, biserica romano-catolica Sf.Ana.
La masa de seară am mers la pensiunea La Cassa, unde au o mâncare extraordinar de bună, porții uriașe și prăjituri delicioase care te ademenesc să le devorezi pe toate. Ne-am întâlnit și cu cei doi câștigători de la Timișoara, ne-am împrietenit și am devenit o gașcă de oameni faini care s-au distrat curățând Mocănița, au călătorit împreună și s-au bucurat de frumusețea locurilor vizitate.
Sâmbătă chiar dacă ne-am trezit de la ora 8.00, eram cu toții nerăbdători să începem călătoria cu Mocănița. Ni s-a alăturat și Lucian Mândruță, ambasadorul acestei campanii, și am avut surpriza să cunosc un om deosebit, care a muncit cot la cot cu noi și nu s-a oprit până când nu a curățat perfect, plafonul care era înnegrit de la fumul făcut de sobele ce încălzesc vagoanele.
Plimbarea cu Mocănița a durat 2h, dar fiind implicată în activitatea de curățenie nici nu știu când au trecut. Când am ajuns în poiana Paltin am făcut o pauza de 1h30, unde am mâncat și ne-am făcut poze.
La întoarcere spre Vișeu de Sus ne-am bucurat de Valea Vaserului, am respirat aer curat de munte și cred că fiecare și-a făcut planuri să mai revină în această zonă de vis.
În această campanie am cunoscut oameni minunați, am vizitat locuri deosebite și atunci când voi revizita Mocanița împreună cu prietenii mei, mă pot mândri că am participat la curățarea ei.
Ințiativa celor de la CIF este de admirat și această campanie sper să continue și în anii următori, să se extindă în mai multe localităti și să cuprindă cât mai multe obiective turistice, pentru că avem locuri de o frumusețe unică care trebuie în primul rând protejate și conservate, astfel încât să se bucure cât mai multă lume de ele.
O viață ca o vacanță!
2 gânduri despre „#CIFcurățăRomânia: Mocănița de la Vișeu de Sus”