Istanbul – orașul de pe două continente

Istanbulul l-am vizitat în 2010 și am avut surpriza să descoper un oraș plin de obiective culturale în care Orientul și Occidentul se întâlnesc în cele mai frumoase și interesante stiluri arhitecturale.

Pentru a descoperi tot ce Istanbulul are de oferit: moschei, Marele Bazar, rămășițe ale Imperiului Bizantin și Otoman, specialități culinare; ai nevoie de cel puțin patru zile.

În centrul orașului găsești: Moscheea Albastră, Hagia Sophia, Cisternele, Obeliscul Egiptean, Palatul Topaki.

Hagia Sophia, în traducere Sfânta Sofia, a fost biserică ortodoxă, înainte de cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman. Acum, în spatele mozaicului specific moscheelor se pot observa însemnele creștinismului. Impresionează prin mărimea cupolei, grandorea construcției, spațiile vaste.

Vis-à-vis de Hagia Sophia se află Moscheea Albastră sau Sultan Ahmed, cea a mai impozantă mochee, singura cu șase minarete din Turcia.

Tot lângă Hagia Sophia se află Basilica Cisternă construită de Împăratul Iustinian pentru a alimenta orașul Constantinopol cu apă.

Impresionează prin cele 336 de coloane de marmură, precum și coloanele care au ca bază capul Medusei, ființa mitologică care are șerpi în loc de păr și care pietrifica pe oricine îndrăznea să o privescă în ochi.

Palatul Topaki, a fost reședinta sultanilor otomani timp de 400 de ani, acum face parte din patrimonial UNESCO și este un muzeu cu numeroase colecții expuse. În colecția de arme se află și sabia lui Stefan cel Mare.

Am fost cazată în partea asiatică a orașului și era o plăcere să iau micul dejun în timp ce priveam Bosforul. O croazieră pe Bosfor trebuie neapărat trecuta pe lista activitătilor ce nu trebuie ratate în Istanbul.

Traversând Cornul de Aur pe Podul Galata ajungi la Turnul Galata, o veche construcție genoveză care ofera o priveliște panoramică asupra orașului.

Lângă se află Palatul Dolmabache, cel mai impresionant palat otoman. Aici se află înmormântat Ataturk, părintele Turciei moderne, care este foarte iubit de turci și este reprezentat în numeroase statui pe tot teritoriul țării.

Din păcate, eu am fost luni și era închis vizitei publicului. Încă un motiv în plus pentru a reveni în Istanbul. Destul de multe obiective turistice sunt închise publicului luni. Din acest motiv, începutul de săptămână poate fi rezervata plimbărilor la pas pe străduțele încărcate de istorie.

De asemenea, Turnul Fecioarei – Maiden’s Tower, care se află pe o mică insula de pe Bosfor are numeroase legende și oferă o priveliște unică asupra Istanbului. Una dintre legenda spune ca acesta a fost construit de un împarat bizantin pentru fiica lui care fusese predestinată ca la vârsta de 18 ani să fie mușcată de un sarpe. Pentru a o apăra de reptila veninoasă, împăratul își trimite fata să locuiasca în acest turn. Însă, un șarpe se strecoară în coșul cu struguri și o muscă pe tânăra care moare, împlinindu-se astfel profeția.

Astăzi turnul a fost transformat în cafenea și restaurant, aflându-se printre cele mai selecte localuri ale Istanbului. A apărut chiar și in fimul James Bond: The World Is Not Enough.

Marele Bazar l-am vizitat doar ca pe o curiozatate arhitecturală, nu pentru cumpărături. Este într-adevăr imens, iar pentru a nu ne rătăci prin zecile de labirinturi și standuri, am mers drept pe un singur culoar.

Bazarul Egiptean sau de mirodenii este un alt loc unde te poți pierde printre arome și mirosuri, găzduit de o construcție impresionantă. Daca tot vă aflați în zonă, este păcat să nu vizitați și Moscheea Rustem Pașa.

Istanbulul este un oras în care nu are cum să te plictisești, in care Orientul se împletește cu Occidentul, noul cu vechiul, modernul cu tradiționalul și te surprinde la orice pas cu stilurile arhitecturale. A fost capital a doua imperii, însă niciodată capital Turciei. Este un oras pe care trebuie sa-l vizitezi cel puțin o dată, pentru că a doua oară vei reveni cu siguranță.

O viață ca o vacanță!

2 gânduri despre „Istanbul – orașul de pe două continente

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.