Excursiile organizate de Hai sa socializăm! în Bulgaria sunt bine–cunoscute, iar cea de la Veliko Târnovo îmi lipsea pentru a cunoaște toate frumusețile naturale oferite de țara vecină.
Am plecat spre Veliko, la ora 6.00, din Piața Unirii, locul deja cunoscut de cei care au călătorit cel puțin o dată cu grupul Hai să socializăm! Drumul a fost liber, așa că după ce ne-am cunoscut colegii de excursie la o cafea și ne-am primit cadourile, am trecut “Podul Prieteniei” în Bulgaria. La ora 9.00 eram deja la primul obiectiv al excursiei noastre: mănăstirea rupestră de la Ivanovo.
Situată într-un cadru natural superb, valea Râului Lom, mănăstirea este accesibilă după ce parcurgi un drum de dificultate redusă, printre copaci și stânci. Natura este încântatoare, iar pădurea înverzită te face să evadezi din cotidian și să uiți de toate grijile.
Mănăstirea face parte din patrimoniul internațional UNESCO, iar picturile au rezistat trecerii timpului. Picturile realizate folosind extracte naturale din flori și plante, înfățișează diverse scene din Biblie: Cina cea de Taină, Schimbarea la Față, Înălțarea etc.
Ieșirea din mănăstire dă într-un balcon, un veritabil punct de belvedere asupra întregii zone.
După ce ne-am încântat privirea cu verdele munților și ne-am încărcat spiritual, ne-am continuat călătoria către Veliko. Ajunși aici, ne-am întânit cu ghidul local care ne-a însoțit în plimbarea noastră prin cetatea Țareveț și pe străzile superbului oraș medieval.
Veliko Târnovo a fost capitala medievală a Bulgariei și fiecare clădire are un trecut glorios. Accesul în cetatea Țareveț se face trecând prin trei turnuri pentru a ajunge la Palatul Regal și Patriarhia Bulgariei. Astăzi, zidurile maiestuoase ale cetății sunt dovada trecutului glorios.
Construită pe malul râului Yantra, cetatea a fost cucertită în secolul al XIV-lea de către otomani care au transformat Patriarhia în moschee, înlocuind însemnele ortodoxe cu cele musulmane. Marele cutremur din 1913, dărâmă însemnele islamice, iar comuniștii iau decizia să reconstruiască biserica, însă pereții să nu fie pictați cu icoane, ci scene istorice.
Situată în vârful celei mai înalte coline din Veliko, de la biserica din cetatate, poți admira întregul oraș.
După o bine meritată pauză de masă, ne-am continuat plimbarea pe frumoasele străzi medievale ale orașului. Am văzut catedrala Nașterea Maicii Domnului, clădirea care a găzduit administrația otomană și primul parlament bulgar, monumentul lui Asan care amintește de gloria regatului vlaho-bulgar.
Am admirat magazinele meșteșugarilor locali și am cumpărat suveniruri pentru a ne aminti de aceste locuri frumoase. Atunci când vizitezi, timpul zboară mult mai repede. După patru ore petrecute într-o atmosferă medievală, încărcată de istorie, ne-am îndrepat către Arbanasi.
Arbanasi este un vechi sat aflat la câțiva kilometri de Veliko. Din cauza atacurilor turcilor, toate casele au fost construite ca mici cetăți, cu geamuri mici, pereți și garduri de piatră, această arhitectură păstrându-se până astăzi.
La Arbanasi se află și vechea reședință a președintelui comunist Todor Jivkov, transformată acum în hotel. Pitorescul sat are multe unități de cazare, fiind genul de loc unde poți petrece un weekend liniștit într-o atmosferă romantică.
Am plecat spre București cu gândul ca într-o zi să revin în aceste locuri. Dacă vrei și tu să le vizitezi, urmărește site-ul https://haisasocializam.ro/evenimente/ pentru a afla când se organizează următorea excursie.
O viață ca o vacanță!
Un gând despre „Veliko Târnovo – socializare în capitala medievală a Bulgariei”