Întotdeauna mi-am dorit să zbor cu balonul, cand eram mica credeam ca dacă îmi cumpăr în fiecare zi câte unul, o să strâng suficiente pentru a zbura cu ele într-o zi. Timpul a trecut, eu am crescut, iar acum 2 ani cand am fost în excursia de pe Coasta Licia în Turcia, m-am hotărât ca-n Cappadocia să-mi îndeplinesc visul.
Am plecat cu cele mai dragi persoane din viața mea: Micky, Gia, Gaby, Bogdan și cu prietenii mei: Carmen și Doru, pentru a trăi o experiență de vis. Am ales să călătorim cu Premio Travel, având cele mai bune oferte pentru Cappadocia și Turcia în general.
Am zburat către Antalya, iar prima zi ne-am petrecut-o în stațiunea Alanya, la hotel Meryan. Un top personal al celor mai frumoase plaje din Turcia, am făcut aici.
Odată ajunsă în Antalya am avut surpriza să descopăr că avem acelasi ghid ca acum 2 ani, pe Volkan. De data aceasta, alături de colegul lui Ozy, ne-a oferit toate informațiile despre Turcia și ne-a dus în cele mai spectaculoase locuri din Cappadocia.
Cappadocia, Kapadokya în limba turcă, înseamnă ținutul cailor frumoși.
Prima oprire în acest tărâm de vis cu roci de tuf, formate în urma erupțiilor vulcanice, a fost în Valea Porumbeilor. Am făcut poze și am admirat porumbeii care și-au găsit adăpost în aceste roci vulcanice.
Dupa cei 600 de km parcurși din Antalya, abia așteptam să ajungem la Hotel Mustafa, unde eram cazați, să ne odihnim. A doua zi eram pregătiți să explorăm aceste locuri desprinse parcă din povești.
Ne-am oprit într-o nouă vale unde am admirat “Cele 3 frumoase”, 3 stânci pe care localnicii le mai numesc “Mama, Tata și Copilul”.
Valea Ihlara a luat naștere în urma erupției vulcanice a muntelui Hasan, acum milioane de anii. Râul Melendiz a erodat depunerile apărute în urma erupției vulcanice și astfel a apărut această vale cu o lungime de 14 km și stânci înalte de 100-120 metri.
Ne-am plimbat și noi de-a lungul râului și am vizitat câteva dintre cele peste 10.000 de grote în care au fost construite 105 biserici rupestre. Picturile s-au păstrat până în zilele noastre.
Dupa ce am mers atâția kilometri și ne-am minunat de cât de surpinzătoare este natura, ni s-a făcut foame. Așă că ne-am oprit să mâncăm cel mai bun păstrăv, într-un cadru natural deosebit, pe cursul râului Melendiz.
Călătoria noastră a continuat către Mânăstirea-Catedrală Selime prin care am alergat prin toate încăperile pentru a surprinde cele mai frumoase cadre.
Am vizitat și unul dintre multiplele orașe subterane, iar ziua ne-am încheiat-o cu ceremonia dervișilor rotitori.
Dervișii au ca religie iubirea, iar cele mai frumoase sfaturi ale lor sunt: fii ca un râu de generozitate și ajutor; compasiunea și mila sunt ca soarele; fii ca-n noapte când ceilalți sunt acoperiți de defecte; fii umil; fii tolerant ca marea.
În a treia zi petrecută în Cappadocia ne-am trezit plini de emoții pentru că urma să ZBURĂM cu BALONUL. La ora 5.00 am plecat spre Valea Iubirii (Yarraklar Vadisi in lb. turca) locul unde zilnic zboara peste 150 de baloane.
Sunt mai multe companii care ofera zboruri cu balonul cu aer cald, noi am zburat cu Anatolian Ballons. Am avut un pilot excepțional, Caner, foarte glumeț și amuzant și în plus, foarte îndemânatic. Trebuie să ai aptitudini deosebite și multe ore de antrenament pentru a conduce un balon cu aer cald.
Este o experiență unică pentru ca zbori printre acele formațiuni calcaroase pe care poți să le atingi dacă întânzi mâna în afara balonului.
Întreg zborul durează 1 oră și își merită pe deplin prețul de 150 de euro. Pe lângă un spectacol de lumină, zbori la răsărit, și culoarea, zborul cu balonul este și un spectacol al emoțiilor, ești doar tu și cerul și te simți mai liber ca niciodată.
La sfârșitul zborului ești întâmpinat cu șampanie și primești un certificat care să-ți aducă aminte de această experiență.
După ce ne-am împlinit visul de a zbura, am continuat să explorăm Cappadocia. Am vizitat Parcul Național Göreme, care face parte din patrimoniul Cultural UNESCO și este un muzeu în aer liber format din mai multe biserici rupestre. În interiorul grotelor se pot observa fresce viu colorate, întruchipând diverse scene din Biblie.
De la Göreme, care se traduce „nu ne puteți vedea aici„, am plecat la Castelul Uçhisar, o fortăreață construită în cea mai înaltă stâncă din Cappadocia. Castelul oferă o priveliște unică asupra întregii văi.
Aici se afla și diverse cafenele și hoteluri boutique construite, evident, tot în piatră.
Valea Calugărilor adaposește și chilia Sf. Simeon Stâlpnicul (Pasa Bagi), iar cine dorește o poate vizita calare pe cal sau chiar pe cămilă.
Valea Cămilei a primit aceasta denumire de la stânca care a fost sculptată de natură în formă de cămilă. Daca ai imaginația bogată, fiecare stâncă, rocă, piatră, îți poate semănă cu ceva.
Cappadocia are multe văi, peșteri și formațiuni care de care mai ciudate și interesante, kilometri de tuneluri subterane și peste 600 de biserici rupestre.
O zi începută în balon nu putea sa se termine altfel decât cu o seară turcească la un restaurant situat într-o peșteră, Uranos Sarikaya!
Zborul cu balonul a fost cea mai frumoasă experiență de până acum, pentru că am împărtășit-o cu cele mai dragi ființe din viața mea. Vă iubesc și vă mulțumesc că-mi faceți fiecare zi MAGICĂ!
Aștept sugestii pentru următorea destinație de vacanță…..
Pentru o experiență unică poți să alegi să vizitezi Cappadocia cu autorulota.
Anul trecut am fost cu Premio Travel in Cicuitul Costa Licia, si am fost foarte multumiti.
Vrem ca anul acesta sa mergem tot cu ei in Cappadocia. Ce excursii suplimentare ati avut?
P.S.Sunt postate si celelalte zile din aceasta excursie?
Buna, Sorin,
Si eu am fost prima data cu Premio Travel tot in Costa Licia, am articole despre fiecare destinatie vizitata in acel circuit. Cu siguranta o sa va placa si excursia din Cappadocia,
Ca excursii optionale am avut pe langa zborul cu balonul, seara turceasca si croaziera in Manavgat, despre care am scris aici https://corinacostache.com/2017/07/14/top-8-plaje-din-turcia/
Vacanta placuta, zbor lin cu balonul si astept sa revniti sa-mi spuneti ce experienta din Cappadocia v-a placut cel mai mult!
Multumim mult, mai avem de asteptat pana in toamna, dar merita.
Inca ne sunt calde amintirile din noembrie: baie in Mediterana cu muntii Taurus langa tine,( am stat cel mai mult la Hotel Armas Labada), care sunt mai inalti decat Fagarasul nostru, croazierele, vestigiile antice, si nu in ultimul rand Sirince, ca sa nu enumar totul. Pana atunci ma mai pun la punct cu limba turca.
Gule gule, Corina
Bun gasit,Corina,
Un lucru e clar: ce e frumos parca trece prea repede. Cateva zile au trecut doar de cand am revenit, si… ne gandim ca ar mai trebui sa mai mergem odata in Cappadocia. Am avut o doamna in grup care era acolo pentru a patra oara. Ce sa fie? Nu stiu. Poate moscheea muzeu Mevlana, sau Vaile acelea, parca rupte din alta lume: Porumbeilor , Camilei sau Valea Indragostitilor, Uchisar-ul, sau Ortahisar-ul, Cavusim-ul sau orasul subteran Cardak si nu in ultimul rand Goreme unde am vazut totul pe fuga , dat fiind timpul scurt.
In Antalya unde fusesem acum un an, ne-am simtit ca acasa, asa ca am facut pe ghizii cu cativa colegi, si apoi fuga la cumparaturi ca deja avem cunoscuti printre ospitalierii turci. Foarte amabili si corecti sunt turcii subliniez.
Alanya a fost o surpriza foarte frumoasa si ceva ce mi-a placut in mod deosebit a fost Pestera Dim, care este bine pastrata si amenajata in care poti vedea formatiuni frumoase.
Balonul?
Era sa il ratam, la prima programare, ne-au dus la locul de plecare si surpriza : autoritatea aviatica nu le-a permis zborul. A picat cerul pe noi. Noroc cu ghidul turc Oktay care a reusit o reprogramare pentru ultima zi, in care am zburat. O experienta de neratat, desi… anul acesta pretul a sarit la 225 de euro , nacela de 28 de persoane, si dupa cate ni s-a spus e posibil sa mai sara bine, ca intra turistii chinezi care au programari facute cu mult timp inainte. Dupa aceea am aflat ca cinci grupuri inaintea noastra nu au zburat. Deci cine va veni in Cappadocia trebuie sa ia in calcul si acesta varianta.
Pilotul pe care l-am avut , de la Baloonturca a fost desavarsit, a reusit aterizarea lin chiar in remorca masinii cu care a venit. Nu as fi crezut ca zborul cu balonul este cel mai lin , nu se compara cu avionul sau chiar cu telecabina, acum esti jos , acum esti sus, el ne-a dus la 1822 m inaltime.
Locurile sunt incarcate cu multa istorie, asa ca am cautat sa completez ceea ce ni s-a spus acolo si am gasit un articol interesant: Derinkuyu-cel mai mare si mai misterios oras subteran descoperit pana acum , pe descopera.ro.
Cappadocia merita vazuta , si revazuta, nu ajunge un concediu sa vezi tot.
Numai bine,si drumuri bune va dorim,
Sorin
Mă bucur că v-a plăcut vacanța în Cappadocia și că ați reușit să zburați cu balonul, este o experiență unică și de neratat. Mulțumesc pentru informațiile suplimentare!
La cât mai multe vacanțe și experiențe de neuitat!