#BiopeBune din inima Ardealului

#BiopeBune din inima Ardealului sunt lactatele #NapolactBio produse la fabrica Napolact din Cluj-Napoca, iar timp de două zile am avut ocazia să aflu mai multe despre ce înseamnă bio. Sunt fană a produselor lacatate și îmi plac foarte mult sana, chefirul și iaurtul bio de băut de la Napolact. Îmi plac pentru că îmi aduc aminte de gustul copilăriei atunci când beam lapte proaspăt muls direct de la vacă de bunica mea și făceam mustăți de spumă.

Am participat și acum doi ani la campania #InThina, dar nu a fost să câștig o rulotă. Însă la a 9-a ediție World of Instagram am câștigat o vizită la Fabrica Napolact din Cluj și la o fermă ecologică pentru a vedea cum apar produsele #BiopeBune.

Sunt interesată de un stil de viață cât mai sănătos, fiind crescută la țară cu produse proaspete și 100% natuale simt imediat gustul conservanțiilor și aditivilor, care shimbă invariabil gustul alimentelor. Am avut surpriza să descoper că laptele care e folosit pentru produsele Napolact Bio, provine de la văcuțe care pasc în natură și sunt crescute într-un mediu cât mai ecologic.

Misiunea de care se ține Napolact e: “lapte din inima Ardealului”, colectând lapte doar din această zonă a țării. Pentru produsele bio, laptele provine de la ferme ecologice certificate. Noi am vizitat Ferma Matiș din Râșca, iar peisajul de acolo este de poveste. Acum se înțelege de ce laptele este atât de gustos pentru că văcuțele pasc la o altitudine de 900 de metri, iar factorii de poluare lipsesc.

Ferma Matiș se află la o distanță de 50 km de Cluj și în curând va fi gata și o agropensiune cu 4 camere, pentru cei care vor să trăiască o experiență bio. Cele 36 de văcuțe de la fermă au o pășune de 60 de hectare unde stau în voie toată ziua. Ele merg la fermă, doar pentru a fi mulse, laptele urmând să fie colectat de Napolact.

Cea am aflat interesant, înainte să fie colectat se face un test al laptelui cu… SPIRT. Într-un pahar se pune puțin lapte și spirt și dacă laptele se brânzește sau cășește (cum se zice în ardeal) înseamnă că nu e bun, dacă pereții paharului rămân curați înseamnă că laptele este proaspăt.

Familia Matiș care deține ferma ne-a aștepat cu super bunătăți bio gătite în casă, chiar dacă sunt vegetariană nu pot să nu recunosc că șunca, jumările și cârnați miroseau demențial de bine. Eu m-am delecata cu afine și căpșune proaspete care sunt infint mai bune decât cele cumpărate de la piață.

Am făcut o masa câmpenească pe baloții de paie, printre căpițele de fân și florile de câmp, acompaniați de greierii care cântau cri-cri în surdină. În asemenea momente realizezi că adevărata viață este în natură, înconjurat de oameni veseli și pozitivi.

Aerul curat de munte mi-a făcut poftă de mâncare, așa că am putut să mănânc pe lângă varietatea de brânzeturi și desert, un cheesecake delicious și niște scovergi cu brânză sărată senzaționale. Pentru ca experiența să fie bio în întregime, am mâncat din farfurii comestibile, din tărâțe.

După o masă așa de copioasă ne-am îndreptat către pășune să vedem văcuțele care dau un lapte atât de gustos și hrănitor.

E atât de frumos încât nu aș mai fi plecat de acolo, totul de la cerul senin cu nori albi ca din spumă de lapte, brazii înalți, piscurile munțiilor Gilău, tufele de afine și iarba afânată care atunci când calci te afunzi în ea, te îndeamnă la tihnă. Văcuțele nu au niciun stres, rumegă și mustăcesc în tihnă în acest cadru de poveste, iar pentru o secundă parcă le invidiezi pentru că pentru ele se pare că timpul s-a oprit în loc.

În acest loc idilic este “produs” laptele bio care apoi este prelucrat de Napolact și transformat în produse care să ne dea energie să facem față stresului de zi cu zi din marile orașe. Fabrica Napolact din Cluj este situată pe Calea Baciului, pe malul râului Someșului și este locul în care are loc “magia”, transformarea laptelui în brânză fără ca acesta să îți piardă proprietățile și doar folosind culturi lactice si cheag, fără alți aditivi sau conservanți.

Doamna Susana Hurducaș, cel mai bun brânzar de la fabrica Napolact, ne-a arătat și ne-a explicat întreg procesul de producție. Sunt 10 vane care au o capacitate de 1500 de litri fiecare, unde se amestecă laptele, culturile lactice și cheagul. Apoi are loc separarea coagului de zer și se obține un capul de brânză de 2 kg care este maturat în sarmură.

Procesul de maturare durează între 15 și 21 de zile, în funcție de tipul de brânză fabricat. Fabrica Napolact din Cluj produce 9 tone de telemea și 60.000 de litri de lapte pe zi. Întreg procesul de producție este automatizat, astfel încât 865 de litri de lapte sunt ambalați în 3 minute.

După ce am făcut un tur al fabricii am avut parte și de o degustare, preferata mea fiind telemeau din lapte de vacă. E bine de știut că pentru a identifica produsele bio trebuie să ne uităm pe etichetă după “frunza verde”.

Cei care se află în trecere prin Cluj, pot lua micul dejun la Napolact lactobar din Piaţa Mihai Viteazul, unde pe lângă cunoscutele produse pot degusta și un sendviș cu trei feluri de brânză.

Mă bucur că am avut parte de această experiență bio și am cunoscut oameni minunați pe care sper să am ocazia să-i reîntâlnesc. Cluj ne revedem în curând la ziua lui Micky!  Până atunci aștept sugestii despre ce poți vizita în acest oras și unde îți poți sărbători ziua de naștere într-un mod memorabil.

Pentru o viață sănătoasă călătoriți în locuri frumoase! O viață ca o vacanță!

Un gând despre „#BiopeBune din inima Ardealului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.