Abu Dhabi este cel mai mare, bogat – deține cea mai mare rezervă de petrol și gaze naturale – și verde emirat, și preferatul meu dintre Emiratele Arabe Unite. Abu Dhabi (“Tatăl Gazelei” în lb. arabă) este capitala Emiratelor Arabe Unite și unul dintre cele mai bogate orașe din lume. Are peste 200 de insule naturale, iar cele mai multe atracții turistice se află pe insula Yas.
Cu 8 km de promenadă, Corniche, de-a lungul plajelor late, cu nisip fin și apă azurie, Abu Dhabi devine destinația ideală pentru toți iubitorii de mare și soare. Pe lângă plajele cu nisip alb, incredibil de fin și clădirile zgârie – nori care mai de care cu o arhitectură cât mai interesantă, Abu Dhabi are și alte obiective turistice.
Un top personal al atracțiilor turistice din Abu Dhabi arată cam așa:
- Moscheea Sheikh Zayed
Construită special pentru a impresiona și a arăta grandoarea emiratului Abu Dhabi. Moscheea a fost construită în 9 ani și deține o mulțime de recorduri: cel mai mare covor cusut manual, unul dintre cele mai mari candelabre din lume, cu milioane de pietre Swarovski, cel mai mare mozaic din marmură.
Este a opta cea mai mare moschee din lume dupa cele de la Mecca și Medina. Poate fi vizitată și de către persoanele care nu sunt de religie musulmană, însă trebuie respectate regulile vestimentare, nu trebuie să ți să vadă pielea, iar femeile trebuie să aibă inclusiv capul acoperit.
Impresionează nu doar prin dimensiune, încap 40,000 de persoane, cât prin arhitectură, are patru minarete de 107 metri, 82 de domuri si peste 1000 de coloane, toate din marmură adusă din Italia. De asemenea foarte frumoase sunt și modelele florale desenate.
Totul fiind alb îți dă impresia de măreție. Moscheea Sheikh Zayed este un obiectiv ce nu trebuie ratat, chiar dacă stai în Abu Dhabi sau Dubai. Din Dubai până în Abu Dhabi faci cam o ora și jumătate.
- Palatul Șeicului
Palatul Șeicului din Abu Dhabi a fost pentru prima data deschis publicului pe 11 martie 2019. Șeicul Abu Dhabi-ului, Sheikh Khalifa bun Zayed al Nahyan a luat decizia de a permite vizitarea palatului din dorința de a atrage cât mai mulți turiști.
Sunt trei palate, unul pentru fiecare oficial al emiratului: președintele – Sheikh Khalifa bin Zayed al Nahyan, vicepreședintele – Sheikh Mohamed bin Rashid al Maktoum și prințul coroanei emiratului Abu Dhabi – Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Palatele sunt folosite pentru dineuri și vizite oficiale.
Doar un palat al președintelui este deschis, celelalte doua fiind închise. O parte a palatului denumită Qasr Al Watan – Palatul Poporului, poate fi vizitată zilnic între 10am – 8pm. Poți vizita biblioteca care conține o colecție vastă de cărți despre politica, istoria și cultura Emiratelor.
Stilul architectural al palatului se aseamănă cu cel al moschei Sheikh Zayed, cu domuri și cupole mari. Prețul biletului este de 60 dirhami pentru adulți și 30 pentru copii.
L-am trecut pe lista de obiective de văzut la următorea vizită în Abu Dhabi.
- Hotelul Emirates Palace
Emirates Palace este cel mai luxos hotel din lume. A fost inagurat în anul 2005 și arhitecții nu au avut limită de buget privind construcția și decorațiunile interioare. Arată mai mult ca un palat care se întinde pe un domeniu vast cu deschidere la mare.
Lobby-ul și expozițiile pot fi vizitate gratuit, dar grădinile, plaja privată și camerele sunt rezervate doar pentru cei care sunt cazați acolo. De asemenea există șase apartamente care sunt destinate doar conducătorilor Emiratelor.
- Satul Heritage
Satul Heritage este un muzeu în aer liber conceput de Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan pentru a aminti de trecutul emiratului Abu Dhabi. Un colț al satului este amenajat ca o tabără de beduini în deșert. Sunt și cămile, aceste animale fiind foarte prețuite în emirate sunt botezate cu nume de fete. De asemenea ele se atașează foarte mult de stăpân, recunoscându-i vocea de la distanță.
Fiind un loc cu verdeață și palmieri, aici te poți refugia câteva minute din calea soarelui arzător. La loc de cinste tronează steagul Emiratelor Arabe Unite ale cărui culori simbolizează: roșu – curaj, verde – prosperitate, alb – puritate și negru – pământul sau petrolul care este aurul negru, cel care a ajutat la dezvoltarea fulminantă a zonei.
Situat pe țărmul Golfului Arabic, îți face plăcere să te plimbi pe străduțele străjuite de palmieri. Te poți odihni la umbra unui plamier în timp ce admiri clădirile de zgârie – nori care te readuc în prezentul grandios al Abu Dhabi-ului.
- Ferrari World
Fanii mașinilor de curse Ferrari, dar și iubitorii de adrenalină pot face o vizită la Ferrari World. Pe lângă faimoasele roller coasters pe care le găsești în toate parcurile de distracții, aici poți să simți adrenalină în stare pura în Formula Rossa.
Formula Rossa este cel mai rapid roller coaster din lume și ajunge în mai puțin de 5 secunde de la 0 la 240km/h.
Ferrari World este al doilea cel mai mare parc tematic acoperit din lume. În Europa, găsiți un Ferrari Land lângă parcul de distracții Port Aventura, în Salou, Spania.
- Warner World
Special pentru iubitorii producțiilor Warner, a fost lansat în octombrie 2018, acest parc tematic care se întinde pe o suprafață de 15 hectare. Parcul se adresează atât copiilor cât și adulților.
- Yas Water World
Iubitorii de apă, pot petrece o zi la aqua park-ul Yas Water World. Yas Waterworld are aproximativ 45 de atracții și este inspirat din povestea unei fetițe Dana care este in căutarea unei perle. Simbolul parcului acvatic este o perlă imensă care amintește de trecutul grandios al Emiratelor, atunci când erau cei mai mari comercianți de perle din lume.
Toate cele trei parcuri tematice: Ferrari World, Warner World și Yas Water World, se află pe insula Yas, insula cu cele mai multe atracții turistice din Abu Dhabi. Tot aici se află și unul dintre cele mai mari mall-uri din Emirate, Yas Mall, deschis în 2014 chiar lângă Ferrari World.
- Corniche
Corniche, zona de promenadă care se întinde pe o distanță de 10 km, de-a lungul țărmului Golfului Arabic este absolut superbă. Pe de o parte poți vedea plajele întinse cu nisip alb și apă turcuoaz, iar pe cealaltă parte poți admira clădirile zgârie – nori, totul de sub umbra palmierilor care străjuiesc promenada.
Dacă în Dubai te poți deplasa doar cu mașina sau metroul, în Abu Dhabi poți merge și pe jos, pe la umbră. Abu Dhabi este cel mai verde emirat, fiind plantați milioane de palmieri din dorința șeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan de a creea un mediu cât mai ecologic.
- Zgârie- norii cu o arhitectura unică
Abu Dhabi nu putea să se lase mai prejos decât emiratul vecin, Dubai, și să nu construiască zgârie – nori emblematici. Dacă în Dubai se află Turnul Cayan cu o formă elicoidală, care se întoarce la 90 de grade pe parcursul înălțimii sale, Abu Dhabi găzduiește cea mai înclinată clădire din lume, mai înclinată chiar și decât turnul din Pisa. Turnul Capital Gate este de 4 ori mai înclinat decât turnul din Pisa, are 35 de etaje, o înălţime de 160 metri şi o înclinaţie de 18 grade spre vest.
O altă clădire cu arhitectură unică este sediul companiei Aldar, primul zgârie – nori circular din lume. Alimentarea clădirii se face cu energie solară.
- Circuitul Yas Marina de Formula 1
Circuitul Yas Marina este al doilea cel mai mare circuit de Formula 1 din Peninsula Arabică, unde are loc ultima cursă a campionatului. Cursa poate fi privită din gradenă, de pe yacht sau chiar din camera hotelului dacă ești cazat la Yas Hotel.
Circuitul trece chiar pe sub hotel și unele camere au plafonul de sticlă putând urmări întrecere mașinilor.
- Muzeul Louvre
Muzeul Louvre din Abu Dhabi a fost inagurat în 2017 și este singurul care poate folosi numele celebrului muzeu din Paris. În plus, aici sunt expuse periodic opere de artă care mai pot fi admirate doar în Muzeul Louvre din Paris.
- Piața Etihad
Monumentele care simbolizează trecutul și activitățiile principale din Emirate fac această piață specială: un arzător tradițional de tămâie (mabakhir), o oală de cafea (dallah) și o coajă conică de palmieri (makkabah).
Tot aici se află și fortăreața Qasr al Hosn, cea mai veche construcţie din piatră din Abu Dhabi, în jurul căreia s-a dezvoltat orașul actual.
Pentru o experiență inedită în Abu Dhabi poți să alegi să stai pe o insulă. Zaya Nurai, este cea mai frumosă insulă, iar peisajul rivalizează cu cel din Maldive.
Dacă aveți nevoie de un ghid vorbitor de limba română apelați la Liviu Iacob, așa veți putea vizita cât mai multe obiective turistice într-o singură zi. Cele mai bune oferte pentru Dubai și Abu Dhabi le găsiți la Premio Travel.
O viață ca o vacanță!
Frumosa descriere si utila. stam 1 zi plina in Abu Dhabi. Cu ce mijloc de transport s-ar putea face un tur pe la obiectivele descrise , mai putin Moscheea si Satul Hertage pe care le-am vazut acum cativa ani ? Multumesc, Adrian
Buna! Am fost cu ghid, roman stabilit in Emirate – Liviu Lucian Iacob! Vacanta frumoasa!
Cum anume îl putem găsi pe domnul Liviu Lucian Iacob ?
pe facebook https://www.facebook.com/iacob.l.lucian Vacanta frumoasa!