Când te gândești la Maldive, îți vin în minte plajele întinse cu nisip alb, palmieri și apa turcoaz, destinația perfectă pentru luna de miere. Dar, Maldive nu este doar despre stat la plajă, este despre spiritul naturii, al vieții subacvatice și bucuria de a fi într-un loc care seamănă atât de mult cu Paradisul. Da, pentru mine Paradisul miroase a mare, are gust sărat și sunetul valurilor.
Când am văzut ofertele cu zbor direct către Maldive, am zis că aceasta e șansa mea de a merge în acest arhipelag minunat și trebuie să profit de această ocazie. Arhipelagul Maldive se întinde pe o suprafață de 90,000 de km în Oceanul Indian și e format dintr-un grup 26 de atoli care curpinde peste 1.100 de insule, dintre care 202 sunt locuite și doar 80 sunt transformate în resorturi turistice.
Topul personal al atracțiilor turistice din Maldive arată cam așa:
- Înot cu nurse sharks
M-am uitat la zeci de filmulețe pe Instagram în care oamenii înotau cu rechinii si am visat mult la acest moment. Visul meu cel mai mare este să înot cu porcii in Exuma Swimming Pig, în Bahamas. Acolo se află și această specie de rechini, total inofensivi pentru oameni și tot cautând filmulețe cu porcii înotători, am dat și peste nurse sharks și m-am îndrăgostit de ei, visând ca într-o zi să înotăm împreună.
Visul meu s-a materializat în Maldive și oricât de mult mi-am imaginat acest moment nimic nu se compară cu senzația trăită. De pe insula Fihalhohi unde am stat, până la Dighali unde se află rechinii infirmeri, am mers cu barca cu motor. Cei care se află cazați pe insula resort Dighali pot înota zilnic cu nurse sharks. Rechinii din această specie măsoară între 2,1 – 2,7 metri și cântăresc 75 – 120 kilograme.
Pentru conservarea ecosistemului în Maldive este interzis atingerea oricărei vietăți marine, fie că este vorba despre rechini, manta rays, broaște țestoase, crabi, corali, amenzile fiind destul de mari și ajungând până la 600 de dolari. Este interzis hrănirea rechinilor pentru că în sezonul ploios când sunt mai puțini turiști, nu se mai organizează astfel de excursii, iar ei trebuie să se descurce să-și procure hrana singuri. Se hrănesc cu crustacee, moluște, pești, corali și tunici.
Pentru că în trecut erau hrăniți, rechii infirmieri asociază zgomotul de motor al bărcii cu hrana și cum îl aud se adună în jurul bărcii. La un moment dat 3 rechini au venit în jurul meu și eu tot strigam că îi ating, iar organizatorii excursiei mi-au spus să stau liniștită că ei mă ating pe mine și e totul în regulă. Înotul cu rechinii este o experiență unică pentru că poți avea ocazia ca aceștia să înoate printre picioarele tale sau pe deasupra mânii și astfel să te atingă. Rechii nu au o piele la fel de fină precum delfinii, este cu mai multe asperități, însă este o senzație unică să le simți înotătoarele dorsale sub palme.
În Maldive sunt 26 de specii de rechini, iar majoritatea sunt total inofensivi. În jurul țărmului poți observa adesea rechinii de recif. Aceștia au dimensiuni mai mici de 1,5 – 2 metri lungime și înoată nestingheriți de-a lungul țărmului.
- Înot cu rechinul balenă
Rechinul balenă este cel mai mare dintre speciile de rechini și cel mai mare pește din lume ajungând până la o lungime de 12 metri și atingând o greutate de 21 de tone. Se hrănește cu plancton, organismele mărunte care plutesc în masa apei, iar pentru a le filtra se folosește de cele 350 de rânduri de dinți dispuși în gura care poate atinge diametrul de 1,5 metri.
Excursia a durat o zi întreagă, iar cel mai mult mi-a plăcut că am mers foarte mult cu barca și am văzut și alte insule, fie pustii, fie locuite, fie transformate în resorturi luxoase cu numeroase bungalow-uri dispuse de-a lungul apei turcoaz. Rechinul balenă l-am căutat în jurul insulei Dhiguarh, insulă locuită și care este destul de mare, având lungimea de 3 km și lățimea de 0,25 km, comparativ cu alte insule care au doar câțiva metri.
Am văzut și o mulțime de bancuri de flying fishes, care sunt o încântare să-i privești, aceștia planând în aer pe distanțe de până la 400 m. Mi-a plăcut de asemenea că de-a lungul călătoriei cu barca am observat numeroase grupuri de delfini, eu adorând delfinii. Pentru mine delfinii sunt cele mai frumoase ființe de pe pământ.
Am trecut cu barca de mai multe ori de-a lungul insulei Dhiguarh în căutarea rechinului balenă, instructorul de diving chiar s-a urcat pe plafonul bărcii pentru a-l putea identifica mai bine. Erau mai multe bărci care făceau același lucru. La un moment dat primim instrucțiuniile “jump and swim fast, fast! Chiar dacă ai impresia că rechinul balenă nu face nicio mișcare acesta înoată foarte repede și trebuie să fii un înotător foarte bun pentru a putea înota după el și a-l observa.
Eu am avut noroc că unul dintre instructori m-a luat de mână și m-a dus în locul unde era rechinul. Când vezi acestă vietate marină realizezi cât de uimitoare este natura, iar senzația trăită nu poate fi explicată în cuvinte. Era un rechin balenă destul de mic, negru cu pete albe, dar înota destul de repede. Eu nu îmi așezasem masca de snorkeling destul de bine, îmi intrase apă și cât am scos capul din ocean să iau o gură de aer, rechinul a și dispărut. Am înotat înapoi la barcă și am plecat în căutarea unui alt rechin balenă. De data aceasta am găsit unul mai mare pe care am putut să-l admirăm mai mult timp.
Înotul cu rechinul balenă este o experiență care merită să o trăiești o dată-n viață. Nu aș mai repeta experiența în Mexic, Madagascar sau în alte țări unde ai posbilitatea să înoți cu aceste animale marine uimitorare, pentru că am impresia că este mai mult o vânătoare, iar rechinii balenă sunt hărțuiți și deranjați de zgomotul bărcilor cu motor și toată agitația care se creează în jurul lor. Deși, aceștia își văd nestigheriți de calea lor prin apă și ignoră agitația din jur.
- Snorkeling
Daca ar fi fost după mine aș fi stat non-stop în apă, inclusiv noaptea, organizându-se și night snorkeling. Oceanul Indian este renumit pentru varietatea vieții marine, sunt peste 84 de specii de pești și 200 de specii de corali.
Este absolut fascinant să înoți peste corali și să observi bancuri de pești colorați, transparenți, pești zebră, negri, albaștri, metalizați, peștele clovn devenit faimos în urma animației Pixar “Finding Nemo”, peștele unicorn etc. Nici nu mai țin minte câte feluri de pești am văzut, eram atât de încântată încât nu știam unde să înot mai repede. Instructorul de snorkeling tot îmi spunea să încetinesc și să mă bucur de peisaj, dar eu eram fascinată de întreagă faună și floră marină și înotam din ce în ce mai repede ca să ajung la câți mai mulți pești.
Table corals sunt impresionați și datorită clarității apei aveai impresia că îi atingi cu burta când înotai pe deasupra lor, chiar dacă se aflau la adâncime. Pentru mine snorkeling-ul a fost cea mai tare experiență din Maldive. Nu cred că în altă parte mai poți vedea atât de mulți pești colorați într-un perimetru atât de mic. În plus, poți să vezi foarte mulți pești și de pe mal, cu ochiul liber fară a avea nevoie de mască de snorkeling.
În Maldive am aflat pentru prima dată că există pești care zboră. Peştii zburători sunt capabili să străbată, planând în aer, distanţe de până la 400 m în 30 de secunde, atingând viteze de peste 70 km/h și sunt o încântare să îi privești.
Am făcut snorkeling pentru prima dată în Maldive, pentru că aveam nu știu ce fobie că îmi intră apă în urechi. Nu este deloc așa și îmi pare rău că nu am încercat acest sport acvatic mai demult. Dacă practici snorkeling-ul pentru prima dată, secretul este să-l rogi pe instructor să-ți fixez masca, astfel încât această să fie etanșă și să nu îți pătrundă niciun strop de apă. Este foarte important să nu ai nici măcar un fir de păr din breton prins în ea. La fel de important e să ai cremă cu factor de protecție 50, soarele este atât de puternic încât pătrunde chiar și prin apă. Eu am reușit “performanța“ de a mă bronza fix cu forma ochelarilor de snorkeling.
Dacă nu știi să înoți poți face snorkeling având o vestă de salvare, oricum nu te îngrijora, un instructor va fi întotdeauna lângă tine. Maldive se află în topul destinațiilor pentru snorkeling, iar dacă ajungi aici, trebuie să înceri și tu. O floră și faună atât de variată și colorată cred că mai poți găsi doar în Marea Caraibelor și Marea Roșie, la Sharm El-Sheikh. Când am fost în Hurghada nu am făcut snorkeling, dar nu se puteau observa cu ochiul liber la fel de mulți pești ca în Maldive. Deci, dacă ajungi în Maldive, nu îți uita mască de snorkeling, iar dacă nu ai una, închirază de acolo și lasă-te fascinat de lumea subacvatică!
- Înot cu manta rays
Manta Rays aceste viețuitoare subacvatice care pot atinge 7 metri lățime și o greutate de 2 tone, tot pe conturile de instagram cu imagini din Bahamas le-am descoperit, dar în Maldive am avut ocazia să le văd și chiar să înot cu ele. Manta rays se hrănesc cu zooplacton, animalele mici plutitoare din apă și pot înota cu o viteză de 24 km/h. Deci, dacă vrei să înoți alături de aceste creaturi marine fascinante, trebuie să fii un foarte bun înotător.
Am oprit în mai multe locuri pentru a înota cu manta rays, la fel când se oprea barca trebuia să sari rapid și să înoți repede după ele. În grup erau persoane care înotau foarte bine și chiar au înotat pe sub manta rays.
La un moment dat, eu am obosit și am zis că rămân să le admir de pe barcă. Apa fiind foarte limpede le poți observa foarte ușor, de asemenea manta rays de dimensiuni mai mici vin chiar la țarm. De multe ori, le-am văzut de pe pontonul insulei Fihalhohi.
- Înot cu broaștele țestoase
Broaștele țestoase sunt foarte simpatice, am văzut o broască țestoasă uriașă în delta râului Dalyan, în Turcia, însă nu am avut ocazia să înot cu ea. Instructorii de snorkeling te duc în locurile unde știu că se află broaștele țestoase pentru a înota cu ele. Cum am mai spus, nu ai voie să le atingi! Cineva din grup a vrut să o atingă, iar instructorul i-a făcut semn că nu are voie. Până la urmă sunt niște reguli normale și de bun simț și noi dacă mergem pe stradă nu cred că ne-ar face plăcere să vină cineva să pună mâna pe noi.
Eu am văzut două broaște teștoase, de fapt cred că am văzut-o pe aceeași de două ori. Oricum apa unde am înotat era de un turcoaz ireal de frumos, zici că era desprinsă dintr-o pictură. Deci, înotul cu broaște țestoase în Maldive este o experiență care merită toți banii.
- Bancul de nisip
Bancurile de nisip apar în urma depunerilor de nisip din urma mareelor. În apropiera insulei Fihalhohi erau două bancuri de nisip, unul mai mic și fără vegetatație și unul mai întins care avea câția arbuști.
La cel mai mic nu se putea ajunge foarte aproape cu barca pentru că apa nu era suficient de adâncă, așa că am ales să facem oprirea la bancul mai întins. Mi-a plăcut enorm pentru că aici am făcut pentru prima dată snorkeling și am văzut o varietate de pești și corali.
Cel mai impresionant la bancul de nisip e faptul că e înconjurat de o lagună cu o apă incredibil de clară și albastră. Când a trebuit să plecăm, eu nu mai voiam să ies din apă. Nici un cuvânt și nicio expresie nu pot exprima ce simți atunci când ești înconjurat de atâta frumos. Eu chiar dacă m-am întors în țară, încă visez că sunt acolo.
- Înot cu delfinii
Eu ador delfinii, însă înoată atât de repede încât nu am avut nicio șansă să ajung lângă ei. Pot înota cu o viteză de 12 km/h, așă că m-am mulțumit să-i admir de pe barcă și mă bucur că am avut ocazia să-i văd de mai multe ori, atât când am fost în excursia la rechinul balenă, cât și la nurse sharks.
Mi-ar fi plăcut să-i ating, dar mă mulțumesc cu amintirea de la MundoMar din Benidorm.
- Apa turcoaz de o claritate incredibilă
Maldive este renumită pentru cea mai limpede apă pe care o poți vedea vreodată. Este atât de limpede încât poți vedea cu ochiul liber peștii și coralii. Nu ai nevoie de mască de snorkeling pentru a te bucura de fauna și flora incredibilă a Oceanului Indian.
- Plajele cu nisip alb
Maldive este cunoscută și pentru plajele cu nisip alb, fin și afânat în care îți face plăcere să-și afunzi picioarele când pe plimbi de-a lungul țărmului. Nisipul are culoare albă pentru că este format din resturi de corali și este atât de fin încât îți vine să te așezi direct pe el, fără saltea sau prosop.
- Plimbare cu catamaranul
Plimbarea cu catamaranul se face cu două persoane. Ce poate fi mai romantic decât o plimbare cu catamaranul la apus de soare. Apusurile de soare sunt incredibil de frumoase în Maldive. Totul este incredibil de frumos în Maldive, așa că o plimbare cu catamaranul este oricând bine venită.
Unde stai în Maldive
Maldive oferă multiple opțiuni de cazare pentru toate bugetele, de la hoteluri și guesthouse-uri situate pe insulele populate de localnici, până la insulele private și bungalow-urile pe apă care arată mai degrabă ca o vilă super luxoasă cu ultra all – inclusive, având pisicină cu vedere la ocean, cinema în aer liber, tobogan și multiple alte facilități. Gili Lankanfushi este unul dintre aceste resorturi. Din ce am văzut pe Instagram, fie că vorbim de celebrităti, persoane cunoscute în online, aleg să petreaca doar 2, 3 nopți în aceste bungalow-uri ultra luxoase de pe apă, restul sejurului stând la căsuțele de pe insulă. Deci, nu trebuie să vă faceți un credit la bancă pentru o experiență de vis în Maldive.
Cei care călătoresc on budget pot alege un hotel de pe insula Maafushi. Fiind o insulă pe care stau și localnicii consumul de alcool este interzis, Maldive fiind o țară musulmană. Dar, nu cred că acesta este un impediment care să vă umbrească bucuria că vă aflați într-un loc atât de frumos. În plus, pe insulă sunt agenții locale și chiar hotelurile organizează excursii pentru activitățile prezentate mai sus. Deci, puteți ca în fiecare zi să alegeți o altă activitate și să mergeți pe o altă insulă.
Fihalhohi Island Resort
Eu am stat la Fihalhohi Island Resort și este insula visurilor mele, cu apă turcoază, plajă întinsă cu nisip alb și vegetație luxuriantă. Este exact cum am visat pentru că mi-am dorit foarte mult o insulă cu palmieri până în mare, astfel încât în timpul prânzului să pot înota la umbră, fiind o mare iubitoare de apă.
Insula oferă 4 tipuri de cazare: classic rooms, comfort rooms, premium rooms și faimoasele water villas. Din cameră auzeam sunetul valurilor și ce poate fi mai frumos decât să te trezești la 6 dimineața, să ieși la 30 de grade și să intri direct în ocean. E o senzație ce nu poate fi descrisă, ci doar trăită pentru a putea fi înțeleasă: să te lași dezmierdat de briza caldă, învăluit de mirosul oceanului și fermecat de turcoazul apei.
Având în vedere că acum sunt zboruri directe, nu ai nevoie de un buget exorbitant pentru o săptămână în Paradis. Da, în Maldive te simți ca-n Paradis și când pleci o faci cu gândul să te mai întorci. De Maldive nu cred că te plictisești niciodată, având în vedere că este un arhipelag cu 1200 de insule. Nu uita, Maldive este Paradisul de lângă tine!
Thank you, Ali for an amazing snorkeling experience and for showing me the the wonderful underwater world of Maldives!
O viață-n Paradis!
Un gând despre „Top 10 atracții turistice în Maldive”