Muzeul Astra, Cetatea Câlnic și Râpa Roșie – obiective turistice de neratat din Transilvania

Râpa Roșie
Cetatea Câlnic

Muzeul Astra se află la 7 km de Sibiu, am avut ocazia să-l vizitez de mai multe ori și de fiecare dată l-am descoperit altfel. Nu degeaba i se spune Muzeul Viu, pentru că întotdeauna aici sunt activități și festivaluri care îi dau viață.

Muzeul Astra Sibiu

Așa cum l-a numit Ovidiu Mureșeanu: „Muzeul Astra este un Dineyland rural”, pentru că aici copiii pot desfășura diverse activități care să-i facă să descoper viață rurală într-un mod distractiv.

De exmplu, în zona morilor de apă, copiii pot să curețe porumbul în mod tradițional, apoi să-l macine. Pot măcina și grâu, să facă faină pe care să o ducă la una dintre gospodăriile din cadrul muzeului unde doamnele care fac voluntariat preapară niște gogoși extraordinar de delicioase.

Atracția muzeului este casa de pa bancnota de 10 lei, o casă originală din județul Vâlcea care este fotografiată de toți cei care vin aici. De asemnea și morile de vânt sunt impresionante, mai ales moara de vânt cu pânze care a fost adusă din Dobrogea și este unică în România.

credit photo: IValentina

Astfel, într-un mod cât se poate de distractiv, copiii urmează întreg procesul de preparare a gogoșilor. De asemenea pot participa la ateliere de olărit, pictură pe lemn sau pot intra într-o sală de clasă de pe vremuri pentru a vedea cum decurgeau lecțiile atunci.

Pentru că acum este un plin proces de cancel culture și se discută intens dacă opere precum „Capra cu 3 iezi” sunt sau nu potrivite pentru copii, pentru că promovează violența, noi am urmărit un diapozitiv mult mai amuzant, „Iedul cu 3 capre”. La Antic, Vechi și de demult am descoperit o colecție impresionantă de timbre, monede și bancnote de pe teritoriul României.

Cei care doresc pot trimite o telegramă acasă. Mi se pare un gest foarte frumoasa să trimiți scrisori, e un gest personal care arată prețuirea destinatarului.

Spectacole, scenete, activități cu personaje din desene animate cum ar fi familia Flintstones fac parte din atmosfera de weekend a muzeului. Adulții se pot bucura de concertele în aer liber, când am fost tocmai era concert Cargo.

În paviloanele de la intrare sunt întotdeauna expoziții, am avut ocazia să văd expoziția temporară Africa lui Franz Binder. A fost o încântare să revăd artefacte de pe Valea Nilului din fascinantul Egipt.

După o zi întreagă de plimbat pe aleile muzeului poți să te răsfești cu o mâncare tradițională delicioasă la Hanul din Tulgheș.

Tarif de vizitare Muzeul Astra: 35 RON

Dacă ajungi în Sibiu poți încerca mâncarea de la Tango, cu siguranță o să-ți placă. Restaurantul Tango se află în Piață Mică și te poți bucura de arhitectura clădirilor din jur în timp ce te delectezi cu preparate delicioase.

Râpa Roșie este rezervație naturală, iar coloanele de tuf îți amintesc de Cappadocia. Deși unii zic că se vede de pe autostradă, noi nu am observat-o niciodată. De la autostradă până la Râpa Roșie mergi cam 3 km pe un drum de câmp, însă merită efortul pentru că atunci când ajungi aici te simți ca și cum a fi pășit pe lună.

Peisajul selenar este completat de frunzele aurii ale pomilor și chiar dacă e înnorat afară când îl vizitezi, tot este frumos. Recomandare: veniți echipați pentru a face o drumeție prin pădure și a urca până în vârful stâncilor pentru a avea o vedere de ansambul asupra râpei.

O doamnă ne-a spus că la un moment dat urcușul este aproape perpendicular, dar priveliștea este nemaipomenită. Așa că veniți echipați corespunzător și bucurați-vă pe frumusețile pe care vi le oferă natura.

Cetatea Câlnic este patrimoniu UNESCO și a fost recondiționată în anul 2000. Pentru mine este cea mai frumoasă cetate pe care am vizitat-o în România și felicitări celor care se ocupă de ea.

Tariful de vizitare este de 10 RON, iar pentru a nu mai aștepta, o puteți suna dinâinte pe dna custode care este foarte ambilă și vine imediat pentru a vă deschide cetatea.

Am avut ocazia să vizităm cetatea într-o zi de toamnă în care natura era îmbrăcată în cele mai frumoase straie din frunze colorate în toate tonurile de arămiu.

În unul din turnurile cetății se află obiecte și costume donate de comunitatea din zonă. Felicitări tuturor celor care au făcut aceste donați și astfel se pot bucura de ele cât mai multe persoane. Costumele populare, obiectele de cermaică sunt cele care îți încântă privirea și te fac să te gândești cum ar arăta la tine acasă.

În biserica luterană se află o superbă expoziție de pictură „Semne magice” a artistei plastice Olimpia Coman Sipeanu. Aici am văzut unele dintrele cele mai frumoase picturi din ultima periodă. Ce frumos să reîntâlnești simbolurile creștine în natură.

Pentru că ne-a plăcut foarte mult cetatea și în semn de prețuire față de munca oamenilor din comunitatea din Câlnic, am cumpărat produse locale: afinată, dulceață de afine și de gutui. Afinata a fost extraordinară, perfectă pentru diminețile de toamnă.

Dacă vă aflați în zona Sibiului, nu uitați să faceți o vizită la cetatea Câlnic, cu siguranță veți fi încântați!

Transilvania are multe obiective turistice și indiferent de câte ori ai merge în vacanță, tot îți mai rămâne ceva de descoperit. Fă fiecare vacanță memorabilă și vizitează de fiecare dată un loc nou!

O viață ca o vacanță!

2 gânduri despre „Muzeul Astra, Cetatea Câlnic și Râpa Roșie – obiective turistice de neratat din Transilvania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.