Top 10 locuri pe care să le vizitezi în Marrakech

 

Marrakech este capitala turistică a Marocului, cel mai reprezentativ oraș și diferit de orice ați văzut până acum. Marrakech este numit și orașul roz – cărămiziu, culoare pe care o au toate clădirile, singura construcție de o altă culoare fiind Opera.

Ce să vizitezi cât te afli în Marrakech? Top-ul personal al locurilor care mi-au placut cel mai mult arată cam așa:

  1. Grădinile Majorelle

Grădinile Majorelle au aparținut pictorului francez Jacques Majorelle care în 1923 s-a decis să se mute în Marrakech și a cumpărat o fermă de palmieri pe care a transformat-o în superba grădină de azi cu peste 300 de specii de plante.

În 1980 designer-ul francez Yves Saint Laurent a cumpărat aceste grădini locuind în Vila Oasis. Palmierii, cactușii, cultura de bambus, florile colorate și portocalii te fac să te simți ca într-un loc de poveste.

Este o adevărată încântare și o desfătare pentru suflet și simțuri să te plimbi prin explozia de lumină și culoare, să te lași dezmierdat de razele soarelui din Maroc. Nu e de mirare că acest loc l-a inspirat pe Yves Saint Laurent să creezi colecții atât de impresionante.

  1. Muzeul Yves Saint Laurent

Fie că ești pasionată de modă, fashionistă sau pur și simplu iubitoare de frumos, dacă te afli în Marrakech nu se poate să ratezi  Muzeul Yves Saint Laurent. Sunt expuse piese iconice și emblematice pentru marele designer francez, iar printre colecții se află și ia românească.

Ansamblul muzeografic cuprinde pe lângă expoziția de bijuterii și piese vestimentare, o cafenea, un magazin de suveniruri și un auditorium unde ruleaza un film despre viața lui Yves Saint Laurent. Așa aflăm că este născut în Algeria și că și-a deschis propria casă de modă după ce a fost concediat de Christian Dior. Dovada vie că un eșec poate înseamna primul pas spre succes.

Pozele cu superba Catherine Deneuve muza lui YSL, făcute in Marrakech sunt un alt punct de atracție.

Întrebat unde îi place să trăiască, YSL răspunde – într-un loc cu mare și cu soare. Se pare că firile artistice sunt atrase de albastru infinit al mării și căldura inegalabilă a soarelui.

Muzeul are și o colecție temporară, care se schimbă o dată la câteva luni. De data aceasta erau expuse portretele realizate de Leila Alaoiu, o fotografă de origine franco-marocană are a murit în 2016 într-un atentat în Burkina Fasso.

Potretele ilustrează oamenii din diferite zone ale Marocului, iar în ce mai mare parte sunt realizate în piața Jemaa el-Fnaa. Ce au deosebit aceste portrete – fundalul negru care scoate în evidență trăsăturile oamenilor și îți concentrează toată atenția asupra trăirilor trasmise prin intermediul ochilor.

  1. Opera – este singura clădire din Marrakech galben ocru, altă culoare decât cea specifică orașului.

Construcția a început în anii 1970 fiind proiectată de către arhitectul tunisian Charles Boccara și a durat timp de 25 de ani, până în 2001 când a fost inagurată de către regele Mohamed al VI-lea. Amfiteatrul are o capacitate de 1200 de locuri iar sala acoperită poate să găzduiască 800 de persoane, dar se află încă în construcție.

Exteriorul este impresionant datorită coloanelor romane și a cupolei impunătoare. Interiorul se pare că nu este la fel de fascinant, acustica este destul de proastă, Orchestra Filarmonicii Regale din Maroc neputând să-și desfășoare aici concertele. Momentan, actualul rege al Marocului, Mohamed al VI-lea vrea să construiască cea mai mare operă din Africa, la Rabat.

Opera se află în partea modernă a orașului, pe bulevardul Mohamed al VI-lea, vis-a-vis de gară.

  1. Gara – are o arhitectură frumoasă, specifică zonei islamice, cu mozaic.

Se află în apropiere de clădirea Operei, iar de pe terasa restaurantului Mc Donald’s poți avea o privire de ansamblu asupra întregii piețe și a bulevardului Mohamed al VI-lea.

A fost inagurată în 2008 și de aici poți lua trenul către Casablanca, Rabat, Fes și Tanger.

  1. Piața Jamaâ El Fna sau Djemaa el-Fnaa, Djema el-Fna, Jemaa el-Fna, Jemaa el-Fnaa, denumită și piața însângerată sau piața sângeroasă pentru că în trecut aici aveau loc execuțiile publice.

Această piață este emblematică pentru Marrakech și locul unde toți turiștii vin pentru a simți vibe-ul Marocului. Fiecare încearcă să-ți vândă câte ceva, este o vânzoleală și un du-te-vino continuu care îți poate lua toată energia.

Sunt multe cafenele și riaduri cu roof top-uri drăguțe care îți oferă o imagine de ansamblu asupra pieței, însă peste tot miroase a mâncăruri tradiționale, carne la grătar cu diverse condimente specifice care au un miros foarte puternic.

Pentru mine, care nu suport mirosul de mâncare, a fost un adevărat chin și am stat tot timpul îmbrobodită și cu nasul acoperit. Astfel am ajuns la concluzia că femeile lor umblă cu burka în primul rând din cauza mirosului și apoi din motive religioase.

Caii și cămilele miros îngrozitor, iar ghidul ne-a spus ca în lunile mai, iunie, miroase și mai urât.

Dacă îți place să faci cumpărături și să te târguiești cu marocanii, poți intra și în medina, partea veche a orașului cu străduțe înguste înțesate cu negustori. Eu mi-am cumpărat două perechi de balerini din piele de cămilă.

În piața poți vedea maimuțe, cobre, dar trebuie să plătești dacă vrei să le fotografiezi. Chiar și vânzătorii de fructe și legume cereau câte 1 euro când vedeau că faci poze.

Singura chestie comestibilă pe care am găsit-o în piață e fresh-ul mixt de papaya, căpșune, rodie, portocale și grapefruit. Îl găsești la standul 59, costă 20 de dirhami, adică 2 euro și este foarte gustos, revigorant și hrănitor în același timp.

Piața Jemaa el-Fna este mult mai frumoasă în filme sau în cărți, dar aici simți adevăratul Maroc, așa că merită să o vizitezi cel puțin o dată-n viață.

  1. KOUTOUBIA – cel mai frumos minaret din întreaga Africă.

Spre deosebire de moscheele din Turcia (am vizitat Moscheea Albastră din Istanbul) care au o cupolă și mai multe minarete cilindrice, cele din Maroc au un singur minaret paralelipipedic. Singura moschee din Maroc care se vizitează, este moscheea Hassan al II-lea din Casablanca, restul sunt doar pentru musulmani fiind destinate rugăciunii.

În Rabat am văzut chiar o musulmancă care nu a fost lăsată să intre în moschee pentru că avea un copil mic care i-ar fi perturbat pe restul de la rugăciune.

Minaretul Koutoubia are 77 de metri înălțime și este ornat cu ferestre curbate și o bandă cu mozaic ceramic. Arhitectura sa a inspirat turnul catedralei Giralda din Sevilla și Turnul Hassan din Rabat.

  1. Palatul Bahia

Palatul Bahia a aparținut vizirului Ba Ahmed ben Moussa said Hmad care e locuit aici împreună cu cele 4 soții și 24 de iubite. Palatul poartă numele soției preferate, Bahia însemnând „strălucire”.

Chiar dacă nu este recondiționat și mobilierul lipsește cu desăvârșire, palatul merită vizitat pentru arhitectura în sine și grădinile interioare frumos amenajate și bine întreținute.

  1. Chez Ali

Dacă tot te afli în Marrakech nu se poate să nu vizitezi și un loc unde te poți distra cu muzică și dansuri tradiționale și o demonstrație de călărie. Fantasia Show este special gândit pentru turiști, la intrare ești întâmpinat de mai multe grupuri de cântăreți din diferite zone ale Marocului.

De asemenea te așteaptă și o incursiune prin peștera lui Ali Baba. O demonstrație de călărie și o dansatoare din buric încheie seara.

  1. Herboristeria

Marocul este renumit pentru uleiul de argan. E păcat să fi ajuns până aici și să nu achiziționezi acest ulei “miraculos”. Nu știu cât este de eficient, nu am început să-l folosesc, dar e interesant că doamna de acolo îți prezintă tot felul de creme și plante miraculoase care rezolvă orice afecțiune și le prezintă atât de frumos încât te determină să le cumperi.

  1. Muzeul Berber

Muzeul Berber se află în interiorul grădinilor Majorelle. Sunt expuse instrumente de gătit, vânătoare, bijuterii și costume din diferite zone ale Marocului. Cele mai interesante mi s-au părut cele din ambră.

Nu ai voie să faci poze în interior, așa că dacă vreți să aflați mai multe despre istoria acestui popor aflat între Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Munții Atlas, trebuie să veniți personal până în Maroc.

O viață ca o vacanță!

2 gânduri despre „Top 10 locuri pe care să le vizitezi în Marrakech

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.