Essaouira – orașul construit de portughezi pe malul Atlanticului din Maroc

Fiind îndrăgostită de mare, soare, palmieri, implicit iubesc și oceanul și nu se putea să nu îndrăgesc Essaouira, orașul construit de portughezi în Maroc, pe malul Atlanticului.

Situat la o distanță de 190 km de Marrakech, Essaouira este un oraș boem care a inspirit mulți artiști și cu siguranță te va inspira și pe tine la plimbări lungi și romantice pe țărmul oceanului sau pe străduțele întortocheate ale vechii cetății.

Până să ajungi în Essaouira, mergând printre plantațiile kilometrice de argani dai și de faimoasele capre cățărate în copaci.

Caprele din copacii de argan sunt o atracție tursitică și sunt special urcate în pom de către proprietarii lor pentru a câștiga un ban. 5 dirhami costă să te fotografiezi cu aceste capre. Nu e ok să încurajezi astfel de practici având în vedere că acele animale sunt ținute în pomi împotriva voinței lor, însă toată lumea o face.

De asemenea în drum se află și o fabrică de prelucarea a uleiului de argan. Statul încurajează angajarea femeilor în astfel de activități și oferă subveștii fabricilor care prelucrează uleiul de argan.

Prețurile sunt puțin mai mari decât cele de la Herboristeria din Marrakech, dar produsele sunt de cea mai bună calitate.

Ți se dă să guști uleiul de argan pentru gătit care este diferit de cel cosmetic, miere, Nutella marocană o combinație de ulei de argan cu migdale și alune, foarte buna la gust, dar extrem de dulce.

În cele din urmă, ajungem la Essaouira și oceanul Atlantic ni se înfățisează în toată splendoarea sa. Plaja mare, întinsă și cu nisip fin e perfectă pentru o zi de lenevit la soare. Cei care sunt mai activi pot face surfing sau o plimbare pe camilă.

Promenada străjuită de palmieri este ideală pentru o plimbare în timpul prânzului, atunci când soarele devine prea puternic pentru a rămâne pe plaja. Tot aici găsești restaurante cu terase de pe care poți admira oceanul în timp ce mănânci preparate de pește sau fructe de mare prinse de dimineață de pescarii din zonă.

Prețurile variază între 100 și 120 de dirhami, ceea ce înseamnă 10 – 12 euro pentru o porție mare de fructe de mare proaspete și un fresh delicios de portocale.

Orașul vechi sau cetatea este recunoscut de către fanii filmului Game of Thrones pentru scenele filmate aici.

Medina din Essaouira se afla pe lista orașelor care fac parte din patrimoniu UNESCO, fiind un exemplu de cetate fortificată în secolul al XIV-lea de către portughezi.

Essaouira înseamnă în limba arabă “tablou mic”, iar peisajul din jur, albastrul mării și al cerului a inspirat numeroși pictori. Este un oraș artistic unde întâlnești numeroase galerii de artă, dar și pictori stradali care încearcă să-și vândă operele.

În anii ’60 Essaouira era orașul preferat de hippioți, chiar și Jimi Hendrix își petrecea vacanțele aici. Atmosfera boema persistă și acum, cântăreții putând fi ascultați atât în piațete cât și pe străduțele înguste din medina.

Ghidul nostru ne-a plimbat și ne-a spus istoria tuturor locurilor importante din Essaouira. Dacă te hotărăști să vizitezi Marocul și nu o faci cu o agenție sau un ghid din țară, poți apela la Said Bouelli pentru a stabili un traseu, astfel încât să vezi cât mai multe obiective în timpul pe care îl ai la dispoziție.

Îți poți achiziționa ca souvenir diferite obiecte realizate din lemn de cedru, cutiuțe pentru bijuterii, clame de păr sau chiar vasul în care se servește tajin, mâncarea lor traditională. Foarte drăguțe și colorate sunt vasele confecționate din ceramică.

Essaouira este un oraș care vibrează artă, culoare în care respiri un aer boem și sărat de vântul dinspre ocean. Este o plăcere și o încântare să te plimbi pe plaja cu un nisip atât de fin încât te afunzi în el, dar și să rătăcești pe străduțele din interiorul cetății.

O viață ca o vacanță!

Un gând despre „Essaouira – orașul construit de portughezi pe malul Atlanticului din Maroc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.