Castelul Bethlen – Haller, ce să vizitezi în județul Alba

Pentru că nu se putea să fie ziua mea fără să mergem la castel, toată lumea știe pasiunea mea pentru castele, palate și conace, anul acesta am ales să vizităm Castelul Bethlen – Haller din Cetatea de Balta, mai cunoscut sub denumirea de Castelul Jidvei. Toți cred că-i recunosc silueta de pe sticla de vin Jidvei.

Situat la 86 km de Cabana dintre Vii, acolo unde am fost cazați, am plecat de dimineață să-l vizităm. Drumul până acolo este foarte frumos, printre dealuri și coline unde dacă ai noroc poți să observi iepuri dolofani de câmp. Cum intri în satul Cetatea de Baltă, turnurile impetuoase ale castelului se fac remarcate în vârful unei coline.

De pe colina unde este situat Castelul Bethlen – Haller ai o priveliște de ansamblu asupra satului Cetatea de Baltă. Tot de aici poți observa podgoria și cuvele metalice unde se produce faimosul vin Jidvei.

Arhitectura castelului a fost inspirată de un castel renascentist de pe Valea Loarei, Chateau de Chambord. A fost construit în anul 1560 de către contele Miklós Bethlen, cancelarul Transilvaniei. Inițial castelul era înconjurat de un heleșteu, iar accesul se făcea pe un pod mobil, care era manevrabil din interior. De-a lungul timpului castelul a suferit numeroase modificări, cea mai semnificativ fiind cea din perioada 1769 – 1773 când i-au fost adăugate elemente baroce de către familia Haller, în proprieta căruia a intrat.

Castelul Bethlen – Haller are patru turnuri, iar în fiecare turn este amenajată o cameră. Fiecare cameră este mobilată simplu și cu bun gust, piesa de rezistență fiind cada. Dacă vrei să petreci o noapte în castel, prețul unei camere este de 900 RON.

Pentru 2.800 Ron puteți avea un weekend all inclusive într-un decor de basm, având parte de plimbări cu trăsura sau chiar lecții de echitație. Castelul are și o herghelie cu superbi cai pur sânge.

Dacă nu vrei o cazare în interiorul castelului, ci pe domeniul castelului Jidvei, o poți face la una cele opt camera amenajate în stil tradițional, într-o clădire anexă. Prețul unei camere este de 300 RON. Fiecare cameră are un pridvor propriu și ce poate fi mai frumos decât să te trezești și să ai pe de o parte vedere la castel, iar pe de altă parte, la pajiștea înconjurată de coline.

Pe pajiște se află și capela romano – catolică ce apaține comunității din Cetatea de Baltă, însă a fost renovată tot de proprietarii castelului Jidvei Bethlen – Haller. Capela a fost ridicată pe dealul castelului de către Bethlen Miklós între anii 1760-1769.

Când intri în castel ești întâmpinat de două armuri din secolul al XV-lea. Chiar dacă în perioada comunistă castelul a fost folosit ca secție de șampanizare pentru IAS Jidvei, Claudiu Necşulescu care a cumpărat proprietate de la familia Haller, a invetit în restaurarea elementelor baroce care definesc stilul castelui.

Pivnițele castelului sunt folosite pentru a depozita vinuri de colecție, vechi care se vând la licitații pe sute de euro. Tot aici se organizează și degustări. Treptele care coboară în pivniță sunt de lemn masiv și au reușit să spraviețuiască celor 500 de ani care au trecut de la construirea castelului.

În sala de la intrare se află un frontispiciu găsit în curtea castelui care este inscripționat cu “Anno 1773”, blazonul familiei Bethlen – șarpele cu măr în gură și portretul unui iobag. Cu cât frontispiciu era mai încrustat cu atât familia era mai nobilă. Pe frontispiciu de la la castelul Bethlen – Haller se poate observa adâncimea și măiestria cu care au fost realizate încrustările. Prezența portetului de iobag este jutificată de fapul că domeniul castelului era lucrat de iobagi, aceștia locuind la parte și etajul 1. Etajele superioare erau locuite de către nobili.

Tot în categoria lucruri unice la castelul Bethlen – Haller se încadrează și scara din lemn, în formă de evantai, care leagă parterul de etajul 1 și 2 al castelului. Scara impresionează prin faptul că acum 500 de ani astfel de scări în formă de evantai erau realizate doar din piatră. Lemnul folosit la realizarea ei a fost atât de solid încât s-a păstrat până în zilele noastre. Sub această scară se află un tunel care face legătura cu alt castel Bethlen din Sânmiclăuș. Pe vremuri, acest tunel de aproximativ 15 km era parcurs cu trăsura. Din păcate, castelul Bethlen din Sânmiclăuș nu este restaurat și nu se poate vizita fiind într-o stare destul de avansată de deterioare. În prezent, cele două castele Bethlen aparțin fetelor familiei Necșulescu, Ana Necşulescu deține castelul Bethlen – Haller din Cetata de Baltă, iar Maria Necşulescu castelul Bethlen din Sânmiclăuș. Să sperăm că și acesta din urmă va fi renovat acordânu-se atenție detaliilor renascentise, baroce și va fi deschis publicului pentru vizitare.

Pe pereții care înconjoară scară sunt expuse numeroase ceasuri cu pendul care aparțin lui Claudiu Necșulescu. Pentru fiecare an aniversar el primește cadou un ceas care se alătură colecției expuse la castelul Bethlen – Haller. Impresioneză atenția acordă detaliilor și faptul că totul a fost restaurat păstrându-se specificul pieselor autentice. Candelabrele, piesele de mobilier, toate sunt de inspirație barocă. Într-o sală se află și un pian, chiar dacă nu este acordat, oferă o notă distinctivă.

Castelul Bethlen – Haller a fost construit ca un castel de vânătoare, de aceea veți vedea păsări și blănuri expuse: urși, râși. Micky s-a împiedicat de laba ursului de ne-am panicat crezând că i-a crăpat unghia. Însă, doamna ghid ne-a spus să stăm liniștiți că nu e nicio problem, pentru că vor vâna altul. Domeniul castelului este folosit și în prezent pentru organizarea și practicarea vânătorii. În 2017, însuși Donald Trump Jr, fiul cel mare al fostului președinte al SUA, a participat la o vânătoare organizată la Castelul Bethlen – Haller.

Bethlen și Haller au fost familii nobiliare și foarte bogată din Transilvania, având numeroase proprietăți care au fost confiscate de comuniști, iar după 1990 retrocetate proprietarilor de drept.

Eu am identificat patru castele aparținând familiei Bethlen: Castelul Bethlen – Haller de la Cetatea de Baltă, castelul Bethlen din Sânmiclăuș, Castelul Bethlen din Criș, Castelul Sükösd-Bethlen din Racoș, dintre care am vizitat doar două. Dar cu siguranță sunt mai multe, urmașul familei Haller trăiește în Târgu Mures, iar o parte dintre castele le-a vândut, acestea fiind mai mult sau mai puțin restaurate de proprietarii actuali. Indiferent de gradul de conservare al castelelor Bethlen și Haller, o vizită este întotdeauna o modalitate plăcuta de relaxare și descoperire a secretelor istoriei.

 Castelul Bethlen – Haller se poata vizita de marți până duminică, iar prețul unui bilet este de 25 RON. Trebuie să sunați în prealabil, la numărul de telefon 0753992255, pentru a vă face o progamare la unul dintre tururile ghidate de la ora 11:00, 13:00 sau 15:00. Doamna care vă însoțește pe parcursul turului vă prezintă istoria locului și vă poate răspunde la toate curioziățile pe care le aveți despre aceste locuri minunate.

La întoarce ne-am oprit în Blaj, la o distanță de 21 km de Cetatea de Baltă, să mâncăm la C.arta Bistro care se află lângă Centrul Cultural “Iacob Mureşianu”. Locația este foarte drăguț amenajată, iar mâncarea este delicioasă. Aici am încercat pentru prima dată si berea locală Gloria cu miere.

Când am plecat din Blaj deja se înserase și nu am mai apucat să vizităm și obiectivele turistice:  Castelul Arhiepiscopal, Palatul Cultural etc. Însă dacă aveți timp, merită să faceți o plimbare prin Piaţa de la 1848 unde se află și catedrala Mitropolitana ”Sfânta Treime” – realizată în stil baroc cu cel mai mare iconostas din țară. Puteți face o plimbare și pe Câmpia Libertății unde a avut loc Marea Adunare Națională din timpul Revoluției Române de la 1848. Tot aici a oficiat liturghia Suveranul Pontif Papa Francisc în data de 2 iunie 2019.

Pe lângă castelul Bethlen – Haller, cetatea Alba Carolina, satul Râmetea, județul Alba are numeroase obiective turistice care abia așteaptă să fie descoperite!

O viață ca o vacanță!

Un gând despre „Castelul Bethlen – Haller, ce să vizitezi în județul Alba

  1. Gata, m-ai pierdut. Cand ai zis de jidanul ala de plod a lui Trump ca a fost aici, nu vreau sa fiu aporape de un edificiu asociat cu numele asta, care ba mai mult se mandreste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.