I Giardini di Zoe, Castelul Maria și băile Romane de la Geoagiu-Băi – locuri unice din județul Hunedoara

I Giardini di Zoe, Vila Castelul Maria și Băile Romane de la Geoagiu-Băi sunt obiective turistice unice din județul Hunedoara care au devenit foarte populare pe instagram, în ultima perioada.

Îmi doream de câțiva ani să ajung la I Giardini di Zoe, iar de ziua mea, planetele s-au aliniat și au făcut să se găsească doar în Târgu Jiu, cadoul pe care mi-l doream. Așa că cel mai frumos cadou de ziua mea a fost vizita la aceste locuri unice din județul Hunedoara și încântarea de a merge pe Valea Jiului toamna.

Dacă tot am ajuns în Târgu Jiu, nu puteam să nu facem și o oprire la Coloana Infinutului care a fost inagurată tot într-o zi de octombrie, pe 27 octombrie 1938. Coloana Infinitului are o înălțime de 29,35 metri și este construită din 16 module făcute din metal feros (plăci din fontă).

Valea Jiului este superbă toamnă, iar frunzele sunt puse în valoare de razele soarelui. Pentru mine, Valea Jiului este mult mai frumoasă decât Valea Oltului. Coloritul naturii este încântător, iar toamna își reconfirmă statutul de cel mai iscusit pictor.

  1. I Giardini di Zoe

I Giardini di Zoe se află în satul Banpotoc la o distanță de 16 kilomentri de Deva și are acel vibe italian care o să te facă să te îndrăgosteți de la prima vedere. De cum intri, ai o priveliște de ansamblu asupra întregii grădini care te face să exclami: “Wow! Ce frumos, nici nu zici că ești în România!

Grădina aparține omul de afaceri Giovanni Salvatelli fiind gândită și concepută de el, și se întinde pe o suprafață de 4 hectare. Acesta a denumit-o Zoe, ca un omagiu adus nepoatei lui.

Poți să-ți începi plimbarea de pe partea dreaptă, să urci pe dealul care îți oferă o priveliște de ansamblu. Apoi să cobori treptele și să stai la o masă, să te bucuri de frumusețea care te înconjoară.

Cum traversezi grădina ajungi într-un foișor care te duce cu gândul la grădinile renascentiste. Se vede că totul este plantat cu pasiune și dragoste pentru Italia. Până și cei care lucrează la grădini sunt italieni, așa se explică de ce totul arată perfect.

Era și un câine și noi tot ne gândeam cum să ne ducem, să facem o poză cu el. Până ne-am hotărât noi să ne ducem, să-i spunem: “ham, ham, hau hau“, adică “faci o poză cu noi“ în limba italiană, câinele plecase. Asta ca o întâmplare amuzantă. Oricum am făcut multe poze frumoase care să-mi aline dorul de Italia.

Tariful de vizitare este de 10 RON. Recomandare: dacă vreți să nu fie aglomerat, vizitați grădinile în timpul săptămânii. Luni când am fost noi mai erau doar 2, 3 persoane.

Pentru câteva secunde m-am simțit în grădina Villei d’Este din Tivoli. Și la Giardini di Zoe se află o vilă, Villa Vinci, iar pe blogul Designed to travel am citit că înăinte te puteai caza aici, dar acum este folosită doar de proprietar.

Dacă vreți să vă cazați în zonă, o puteți face la vila Castelul Maria care se află tot în satul Banpotoc, la o distanță de 2 kilometri de grădini.

2. Vila Castelul Maria

Vila Castelul Maria am văzut-o prima dată în vlogul celor de la Flying The Nest și am zis că odată-n viața asta trebuie să ajung și eu aici.

Vila oferă cazare și masă, doar cu rezervare în prealabil, însă doamna de aici a fost super amabilă și auzind că am venit de la București ne-a primit să vizităm castelul Maria. Așa am avut ocazia să ne bucurăm de un ceai și un suc în grădina luminată de un superb apus de toamnă.

Vila Castelul Maria este un loc cochet unde poți sărbători un eveniment deosebit din viața ta.

Cred că este un sentiment unic să te trezești aici și să ieși dimineață în grădină, să auzi cântecul păsărelelor. Iar ca bonus ai o multitudine de pisici, una mai frumoasa decât alta.

3. Băile Romane de la Geoagiu-Băi

Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi arată foarte bine față de alte stațuni balneoclimaterice de la noi din țară, cum ar fi Băile Herculane. Geoagiu-Băi este o stațiune decentă unde poți să petrecei un concediu liniștit, de relaxare.

Complexul turistic Băile Daco Romane cuprinde un ștrand cu apă termală și o autoservire, astfel încât poți să stai aici toată ziua.În zonă se află Băile Romane, Grota Haiducilor la 2-3 minute de mers și Cascada Clocota la 1.4 km. Clocota este o cascadă termală, așa că vară puteți face baie aici.

Băile Romane de la Geoagiu – Băi (Germisara)sunt situate pe o colină calcaroasă și au fost folosite ca băi termale încă din epoca dacică. Denumirea de Germisara provine de la Legiunea a XIII-a Romană care și-a așezat tabăra aici, traducându-se prin „izvor cald”.

Băile și-au păstrat forma din Antichitate, fiind amplasate într-o stâncă circulară cu diametrul de  de 90-95 m. Este un loc unic, o baie termală cu istorie care nu este pusă în valoare la adevăratul potențial turistic.

Bazinul cu apă termală este total neîngrjit, acoperit de mătasea broaștei. Poate pe viitor se vor găsi fonduri europene care să reabiliteze acest loc și să-i redea strălucirea de altă dată.

Sfat: Atenție la cap! Atunci când coborâți acele trepte trebuie să fiți atenți, să nu pățiți ca Micky care s-a lovit la cap într-o stâncă.

L-am întrebat pe un domn dacă de aici este departe cascada Clocota și el ne-a zis cu nonșalanță: „nuuu, 1 kilometru jumate’, 2”. Noi ne-am gândit că se referă la 1.5 km de mers prin pădure, dar de fapt aia era distanța pe care o puteai parcuge cu mașina, iar de acolo mai mergeai pe jos, cel mult 10 minute. Asta am aflat mult mai târziu, dar oricum nu mai aveam timp să ne oprim și la cascadă pentru că ne grăbeam să ajungem la destinația finală, Cabana Ted’s – locul unde urma să-mi sărbătoresc ziua de naștere.

La petrecerile de ziua mea se ajunge întotdeauna pe ultima sută de metri, adică în ultimile minute înăinte de 12 noaptea. Dar pentru o îndrăgostită de călătorii, acesta este un lucru bun pentru că anunță noi vacanțe.

I Gardini di Zoe este cu siguranță cea mai frumoasă grădină publică din România. Pentru o vacanță romantică cu iz de dolce vita, te poți caza la vila Castelul Maria. Dacă îți e dor de vibe-ul italian, până la următoarea vacanță-n Italia, fă o vizită la I Gardini di Zoe.

O viață ca o vacanță!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.