Croazieră pe Nil – top 7 cele mai frumoase temple din Egipt

Croaziera pe Nil pe lângă faptul că îți oferă o priveliște asupra celui mai mare râu din lume, îți dă posibilitatea de a vizita cât mai multe temple într-un timp cât mai scurt.

Nilul este cel mai mare râu din lume, se întinde pe o suprafață de 6,650 km. Zonele fertile din jurul Nilului au dus la dezvoltarea Egiptului Antic. Izvorăște din zona Etiopiei. Astăzi este navigabil pentru croaziere între Aswan și Luxor.

Crocodilii din zona navigabilă a Nilului au dispărut odată cu ridicarea barajului de la Aswan din timpul președintelui Nasser, în anul 1960. Odată cu ridicarea barajului s-a pus și problema inundării unor vechi temple, iar Winston Churchill – jurnalist la vremea aceea a spus că istoria nu trebuie să stea în calea modernizării. Unele temple au fost strămutate, cum e cazul templului de la Philae și Abu Simbel.

Barajul de la Aswan furnizează energie electrică pentru 70% din suprafața Egiptului. În zona barajului, Nilul are o adâncime de 186 m și dacă barajul s-ar rupe, în două ore s-ar inunda toată suprafața Egiptului de 1 milion de kilometri pătrați.

Topul celor mai frumoase temple din Egipt, l-am întocmit luând în considerare poziționarea, unde a fost construite, gradul de conservare și bineînțeles, preferințe personale, emoțiile și sentimentele stârnite atunci când le-am vizitat. Pentru mine, cele mai frumoase temple din Egipt sunt:

  1. Templu de la Abu Simbel

Abu Simbel este absolut impresionant prin modul în care a fost amplasat. Acesta a fost construit în munte si apoi odată cu ridicarea barajului de la Aswan, împins tot către munte. Este singurul templu în care s-au păstrat toate statuiile marelui faraon Ramsses al II-lea.

De la Aswan unde acostează vasul de croazieră, la Abu Simbel – cel mai magnific templu, este o distanță de 288 de km. Se află la o distanță de doar 50 km de granția cu Sudan. Cele patru ore petrecute pe drum, merită din plin pentru că la Abu Simbel îți dai seama de măreția și grandorea lui Ramsses al II-lea, cel mai important faraon al Egiptului.

Pentru a ajunge la Abu Simbel de la Aswan mergi prin deșertul Nubian de-a lungul lacului Nasser. Spre deosebire de deșertul din Dubai, care este un deșert cu dune, acesta este cu nisipul bătătorit și mai degrabă stâncos. Deșertul Nubian face parte din deșertul Sahara, în arabă “sahara” înseamnă „deșert”. Se întinde pe o suprafață de 400.000 km2, între Nil și Marea Roșie, o mare parte din deșertul Nubian situându-se în Sudan.

Templul de la Abu Simbel este de fapt un complex de două temple construite de către Ramses al II-lea. Un templu mare si grandios pentru el și unul mai mic pentru prea frumoasa lui soție Nefertari. Acestea au fost descoperite, fiind acoperite de nisip, în anul 1864, de către un copil pe nume Simbel, iar în onoarea lui au fost denumite astfel. În arabă “Abu” înseamnă „tată”, în traducere liberă, Abu Simbel însemnând “tatăl lui Simbel”.

La ridicarea barajului de la Awan, templele au fost mutate, efectiv împinse 60 de metri în munte, astfel încât să se păstreze condițiile inițiale în care au fost construite. Când ajungi la complexul de temple de la Abu Simbel, nu știi ce te impresioneză mai tare: statuiile impunătoare ale lui Ramsses al II-lea, construcția lor în munte, poveștile înfățișate de picturile rupestre care s-au păstrat intacte sau curozitățile legate de modul în care acestea au fost realizate în urmă cu 3,000 de ani.

Ramsses al II-lea, cel mai mare faron al Egiptului, construiște acest templu pentru a-și arăta puterea. A fost dedicat zeităților creatoare ale Universului: Amun – echivalentul lui Zeus din mitologia greacă, Ra – zeul soare, reprezentat prin discul solar și Ptah (pronunțat ta)creatorul orașului Memphis, prima capitală a Egiptului.

Cele patru statui imense de la intrare, înalte de 20 de metri care îl înfățișează pe Ramsses, te fac să te oprești și să rămâi mut de admirați când le observi precizia cu care au fost realizate. Fiecare mușchi, detaliu al feței, până și unghiile sunt sculptate cu precizie milimetrică.

Când intri în templu te întâmpină alte patru statuii ale lui Ramsses, dispuse câte 2 pe fiecare parte, iar pe tavan sunt reprezentate aripile zeiței Isis. Scena de luptă, când el atacă dușmanul, impresionează cât de fidel este ilustrată teama din ochii lui.

Cunoștințele de astrologie erau atât de avansate, astfel încât a fost construit ca statuiile lui Ramsses din altar, să fie luminate de soare doar pe 21 februarie și 21 octombrie. 21 februarie, data la care s-a născut Ramsses al II-lea și 21 octombrie, data când a fost încoronat ca faraon.

În 1968 când a fost relocat, chiar dacă s-a reconstruit mediul în care a fost realizat inițial, calculele atrologice nu au mai fost la fel de precise, astfel încât acum cele două statui ale lui Ramsses sunt luminate pe 22 februarie și pe 22 octombrie. Rezervările pentru a vizita templul în aceste zile, se fac cu mult timp înainte.

Ramsses al II-lea a avut 40 de soții, 106 băieți și 42 de fete. I-a dedicat un templu soției lui preferate, Nefertari (înseamnă “cea mai frumoasă”). Templul este mult mai mic, iar din cele 6 statui de la intrare, doar două îi sunt dedicate, restul reprezentându-l tot pe Ramsses.

În interior, totul este fascinant, de la scenetele ilustrate de picturile rupestre, până la culorile care încă s-au păstrat pe pereții templului. Zeița Isis și Hator – zeița frumuseții, reprezentată ca având cap de vacă o încoronează pe Nefertari. Propagă ideea că faraonii (faraon înseamnă rege) erau descendeții zeităților.

O altă scenetă care îți atrage atenția e cea în care Ramsses al II-lea o cere de soție pe Nefertari, oferindu-i un buchet de papirus, lotus și trandafiri. Ea acceptă florile și implicit cererea în căsătorie.

Toate templele au ca reprezentare principală cum faraonul aduce ofrandă zeităților. Inducându-le astfel oamenilor ideea că și ei trebuie să le urmeze exemplu, să aducă cât mai multe ofrande. Ofrande care erau luate de preoți, aceștea fiind cei mai bogați oameni din Egiptul Antic, după faraoni.

Preț bilet: 240 de lire egiptene

  1. Templu de la Philae

Templul de la Philae este dedicat zeiței Isis. Philae este denumirea insulei de unde templul a fost strămutat în 1970 pe insula Agilika. În limba greacă, “philae” înseamnă “locul unde ești iubit. La templu se ajunge după o scurtă plimbare cu barca, timp în care poți să te bucuri de Nil și să admiri vechea insulă Philae, după care a fost strămutat.

Egitpul antic este un tărâm al misterelor, legendelor și miturilor care te fascinează. Mitul lui Isis și Osiris l-am întâlnit prima dată în opera lui Mircea Eliade și din clasa a noua am fost fascinată de el. Acum să-l văd pus în scenă la templu din Phile a fost ca și cum mi-aș fi trăit visul din liceu. Osiris s-a căsătorit cu Isis, însă fratele său Seth era gelos pe el, așa că a construit un sicriu pe dimensiunea lui și cu ocazia unei festivități a spus că cine va încăpea în el va fi închis acolo. Seth l-a tăiat pe Osiris în 14 bucăți pe care le-a aruncat pe tot teritoriul Egiptului. Isis a plâns atât de mult după Osiris încât, legendea spune că din lacrimile ei s-a format Nilul.  Zeului suprem Amon Ra i s-a făcut milă de suferința lui Isis, astfel încât i-a oferit o pereche de aripi pentru a putea să zboare și să-și găsească soțul. Aripile zeiței Isis sunt reprezentate în toate templele, ajungând azi să fie un simbol recognoscibil al Egiptului antic.

Isis găsește doar 13 bucăți din corpul lui Osiris, nu-i găsește un ochi și atunci îi pune ochiul fiului lor Horus. Îi leagă bucățile corpului cu feșe și îl readuce la viață, dar Osiris alege să fie zeul lumii de dincolo, al vieții de apoi, al morților. Horus, fiul lui Isis si Osiris este reprezentat ca zeul care are cap de șoim. Isis este reprezentată sub formă de pasăre sau femeie cu discuri solare.

Hator, zeița frumuseții, corespondenta Afroditei de la greci este reprezentată având cap de vacă. Anubius este reprezentat având cap de șacal și este zeul care conduce morții pe lumea de dincolo. Thoth este zeul înțelepciunii și este reprezentat având cap de pasăre ibis.

Tot pe insula Pihale se afla și chioșcul lui Traian, construit de către guvernatorul roman în această zonă, pentru împăratul Traian. Însă, împăratul roman Train nu a ajuns niciodată pe meleagurile egiptene.

Poziționarea, stilul greco-roman și chioșcul lui Traian sunt cele care dau farmec templului de la Philae.

Preț bilet: 180 de lire egiptene

  1. Templul de la Edfu

De la vasul de croazieră până la tempul de la Edfu am mers cu trăsura, minunându-ne de condițiile în care trăiesc egiptenii de azi. Templul de la Edfu este dedicat zeului Horus care este reprezentat ca șoim. Este unul dintre cel mai bine conservat templu din Egipt, acesta fiind construit în ultima perioadă a dinastiei Ptolemaic între 237 și 57 î.H.

Impresionează coloanele, este un templu realizat în stil greco-roman. Creștinii s-au refugiat aici în timpul persecuțiilor, din acest motiv pereții sunt afumați. Cele 12 coloane corintice care au capitalii sub formă de flori de papirus din primul hipostil reprezintă cele 12 ore ale zilei, iar coloanele din următorul hipostil (încăpere care are plafonul susținut de coloane) cele 12 ore ale nopții.

Horus era căsătorit cu zeița Hator care are un templu dedicat la Dendera. În fiecare an, 30 de preoți aduceau cu barca sanctuarul ei de la Dendera la Edfu, unde rămânea timp de 3 luni. Era o sărbătoare a iubirii, un fel de Valentine’s Day al egiptenilor.

Pe un perete este reprezentată lupta continuă dintre bine și rău (simbolizat de un hipopotam). În toate picturile rupestre personajele sunt reprezentate din profil pentru a oferi scenei un anumit dinamism. Te impresioneză cum au reușit să proiecteze templul și să calculeze toate reprezentările sculptate în piatră, astfel încât totul să se potrivească perfect. Cred că schițele, realizate pe foaie de papirus, erau ceva monumental, atât ca volum cât și ca precizie de calcul.

În părțile laterale ale altarului sunt dispuse 10 camere pentru depozitarea ofrandelor.

Preț bilet: 180 de lire egiptene

  1. Templul de la Luxor

O zi întreagă petrecută pe Nil te încarcă cu energie cât pentru un an. De la Edfu la Luxor am navigat 9 ore, timp suficient pentru a face plajă pe puntea superioară a vasului sau chiar pe patul din propria cabină. Avantajul major al unei croaziere fiind că te poți relaxa în timp ce străbați distanțe mari și chiar dacă vizitezi mai multe obiective in aceeași zi, nu simți oboseala.

Teba este vechea capitală a Egiptului și vechiul nume al orașului Luxor. Când arabii au ajuns aici în anul 646 d.H, au crezut că templul este un palat, luxor însemnând palat, de aici derivând și cuvântul lux. Musulmanii au construit aici o moschee care mai este funcțională și în ziua de azi.

În fața templului de la Luxor se aflau două obeliscuri ridicate de regele Ramsses al II-lea. Azi se mai află doar unul, celălalat fiind oferit regelui Franței, Loius Philippe I de către Muhammad Ali, în schimbul unui ceas mecanic care s-a dovedit nefuncțional, cel mai probabil fiind avariat în timpul transportului. Astfel, obeliscul vechi de 3300 de ani și înalt de 23 de metri se află în Place de la Concorde, Paris.

După ce Ramsses îl înfrânge pe regele hitit, construiește acest templu pentru a-și arăta măreția. 6 statui înalte de 27 m și construite din granit roșu și negru flancheză intratrea în templu. Astăzi au mai rămas doar două statui care îl reprezintă pe Ramsses stând pe tron. Pe obelics, în cartușe sunt trecutele toate titlurile regale ale lui Ramsses. La baza obelics-ului se află babuni, acești în cultura egipteana reprezentau înțelepciunea fiind singurele animale care atunci când răsare soarele se bucură și aplaudă.

În prima sală se află 6 statui ale lui Ramsses, dispuse câte trei pe fiecare parte. Pereții sunt gravați cu diverse scene de luptă. Iar ce impresionează este peretele unde sunt reprezentați cei 110 băieți și 62 de fete ale lui Ramsses.

Ramsses al II-lea este impresionat de povestea lui Tutankhamon care devine faraon la 9 ani și moare la doar 19 ani. Ramsses construiește statui pentru Tuankhamon și soția acestuia, Ankhesenamon – sora lui vitregă.

Înaintea lui Ramsses, cu 500 de ani în urmă, Amenhotep al-IIIlea a construit primul templu din această zonă. Plafonul sălii hipostil era susținut de 42 de coloane. Chiar dacă tavanul nu a rezistat trecerii timpului, coloanele sunt impresionante. Capitaliile sub formă de bobac de floare de louts te lasă fără cuvinte.

Reprezentările grafice sunt cele clasice în care faronul oferă ofrandă zeităților: alimente, fructe, amofere cu ulei de lotu și papirus. Toate aceste ofrande erau depozitate în camerele adiacente sanctuarului.

Templul de la Luxor impresionează prin detaliile coloanelor. Capitaliile coloanelor sub forma de floriile de lotus sunt perfecte și magnifice mai ales noapte. Templul de la Luxor se vede maiestos și fantastic pe timpul nopții.

Preț bilet: 160 de lire egiptene

  1. Templul de la Karnak

Templul de la Karnak este considerat templul templelor, aici toți marii faraoni pe parcursul a 500 de ani, au construit pentru a-și arăta măreția. O alee de 3 kilometri de sfincși leagă templul de la Karnak de cel de la Luxor. Karnak impresionează prin suprafața pe care se întinde. Este cel mai mare templu dedicat zeului Amon Ra.

La intrare este o alee de sfincși care au cap de berbec și între ei este reprezentat faraonul căruia îi ofereau protecție. Bailoanele înalte de 22 metri care protejează templul au fost construite în anul 800 î.H. În prima curte interioară aveau loc festivitățile de celebrare ale lui Amon Ra.

Cel mai mult impresionează în templul de la Karnak, sala hipostil care se întinde pe o suprafață de 500 de metri și are 134 de coloane dispuse pe 16 rânduri. A fost începută de regele Seti I și terminată de fiul său, Ramsses al II-lea. Inclusiv coloanele care susțineau plafonul sunt cu pictograme, aripile zeiței Isis, hieroglife. E incredibil cum acestea au fost construite.

La templul de la Karnak, Hatshepsut a ridicat două obeliscuri care cântăreau 32 de tone fiecare. Fiul ei vitreg Thutmose al III-lea, a șters cartușele cu numele ei. În interiorul templului este și un lac sfânt unde preoții se purificau înăinte de rugăciune.

La Karnak este sculptat un scarabeu în jurul căruia femeile se învârteau de 7 ani ori pentru a rămâne însărcinate. O tură în jurul scarabeului îți aduce noroc. Egiptenii antici credeau că scarabeii aduc Soarele pe pământ în fiecare dimineață cu cei doi clești din față. În plus, egiptenii îi venerau pentru că atunci când scarabeii își părăseau culcușul înseamnă că Nilul se revarsă și așa știau să se retragă din calea apelor.

Ce șochează e faptul că altarul pentru ofrande este pe axul principal al Văii Regilor din Munții Jebeliya. Din altar se vede direct Valea Regilor, ceea ce simbolizează comunicarea directă a zeităților cu locul în care erau înmormântați faraonii.

Preț bilet: 200 de lire egiptene

  1. Templul lui Hatshepsut

Hatshepsut a fost prima femeie faraon și a domnit timp de 22 ani, după care a dispărut în mod misterios. Unii istorici sunt de părere că aceasta ar fi fost omorâtă de fiul ei vitreg Thutmose al III-lea. Hatshepsut a urcat pe tronul Egiptului în anul 1479 î.H, când soțul și totodată fratele ei vitreg, Thutmose al II-lea a murit.

Regele Thumose al II-lea era căsătorit cu regina Iset, iar împreună au avut un fiu Thutmose al III-lea. Hatshepsut o omoară pe Iset și se căsătorește cu fratele ei vitreg Thumose al II-lea, care moștenise regatul de la tatăl lor Thumose I. După ce Thutmose al II-lea moare, Hatshepsut timp de 4 ani împarte tronul cu fiul său vitreg, apoi îl bagă la închisoare și rămâne regină pentru încă 18 ani. Este unul dintre cei mai puternici conducători, a avut numeroase campanii militare, iar în timpul domniei ei, Egiptul se întindea din Siria până în Somalia de azi.

Pentru a-și arăta puterea Hatshepsut se reprezenta în statui ca bărbat. În timpul domniei ei s-au realizat construcții magnifice, printre care se află și templul funerar. Hatshepsut a construit acest temple pentru a fi venerată pe veci și a-și spune povestea. Pictogramele înfățișează cum mama ei Ahmose era soția lui Amon Ra, zeitatea supremă și de aici perpetuarea ideii că faraonii erau trimiși zeilor pe pământ.

La un moment dat, Hatshepsut dispare și urcă pe tron Thutmose al III-lea. Nu se știe dacă acesta a omorât-o, însă el încearcă să-i ascundă urmele domniei ei și în șterge numele din cartușele de pe obelicsul templului din Karnak.

Templul lui Hatshepsut impresionează prin amplasare, templul funerar fiind construit în muntele Jebela. Impresioneză și coloristica reprezentărilor grafice, acel bleu ciel din sanctuar.

Preț bilet: 140 de lire egiptene

Templul lui Hatshepsut este situat în Valea Regilor, așa că dacă tot te afli aici, nu poți să pleci fără o vizită în zona în care timp de 500 de ani s-au îngropat cei mai importanți faraoni ai Egiptului.  Biletul de vizitare pentru Valea Regilor este de 240 de lire egipten și ai inculs vizita a 3 morminte.

Malul de apus al Nilului era dedicat serviciilor funerare. Valea Regilor devine faimoasă în anul 1922 când arheologul Howard Carter descoperă mormântul lui Tutankhamon. Este singurul mormânt care a fost găsit intact cu toate bogățiile care acum sunt expuse la Muzeul de Egiptologie din Cairo. Restul mormintelor au fost profanate încă din Antichitate. Până în prezent în Valea Regilor au fost descoperite 63 de morminte.

Eu am vizitat mormântul: lui Ramses al III-lea, Merenptah și Ramses al IV-lea. Drumul până la sarcofag este impresionant, toate reprezentările grafice, hieroglifele și faptul că și-au păstrat coloristica timp de mii de ani te fascinează.

  1. Templul Kom Ombo

Komo înseamnă deal, iar Ombo – aur, numele putând fiind tradus ca “Dealul de aur”.

Templul este dedicat celor două zeități: Sobek – zeul Crocodi și Horus – zeul Șoim. Legenda spune că Isis și Horus erau conducătorii acestei regiuni, însă ei au fost alungați de la putere de către Seth. Oamenii au plecat după ei, aruncând în urma lor aur, de aici numele  “Dealul de aur”. Zeitatea supremă – Amon Ra rezolvă conflictul dintre Horus și Seth, iar acesta se întorce la conducere alături de mama lui, Isis.

Egiptenii credeau că Zeul Seth – Zeul Răului și al Războiului s-a aliat cu Sobek pentru a lupta împotriva lui Horus. După înfrângerea lui Seth, aliații săi s-au transformat în crocodili pentru a scăpa de Horus. Cu alte cuvinte, Sobek și Horus erau dușmani. Cu toate acestea, ambii zei sunt onorați la Templul din Kom Ombo.

Kom Ombo este un templu mic, în stil Greco-Roman, situat chiar pe malul Nilului. Dedicarea templului celor doi zei: Sobek și Horus se reflectă în modul în care este structurat. Kom Ombo poate fi împărțit simetric în două părți de-a lungul unei axe principale. Latura de vest a fost dedicată lui Horus, în timp ce partea de est lui Sobek.

Fiecare jumătate a templului este alcătuită dintr-o intrare principală, un hipostil (încăpere cu plafonul susținut de coloane) și un sanctuar dedicat zeității. Se poate presupune că au existat două grupuri de preoți, unul pentru cultul lui Horus și altul pentru cel al lui Sobek.

În primul hipostil sunt 12 coloane corintice reprezentând cele 12 ore ale zilei, iar în următorul hipostil, cele 12 coloane care au capitalii sub formă de floare de papirus, reprezintă cele 12 ore ale nopții. Pe un perete e reprezentat și calendarul, fiecare zi fiind simbolizată prin hieroglife.

Templele inițiale au fost gândite ca loc de rugăciune, dar treptat și-au extins activitate devenind și școală și spital. Cunoștințele medicale ale egiptenilor erau foarte avansate. Ei au realizat primele teste de sarcină în urmă cu 3.500 de ani. Femeile urinau pe orz și grâu, dacă acestea creșteau înseamna că erau însărcinate. Dacă creștea orzul înseamnă că urma să nască băiat, iar dacă creștea grâul, era însărcinată cu o fată.

Drept dovadă a cunoștințelor medicale ale egiptenilor stau și însemnele grafice de la Kom Ombo: diverse instrumente chirurgicale, ventuze, scaunul de naștere.

Preț bilet: 140 de lire egiptene

Croaziera pe Nil îți oferă posibilitatea ca între două vizite la temple să te bucuri de soare, de pe puntea superioară a vasului sau chiar din confortul patului din propria cabină. Luciul apei, adierea vântului și razele soarelui te îndeamnă la visare, la o lume plină de simboluri și mistere. O dată-n viață trebuie să faci o croazieră pe Nil și să calci pe urmele faronilor în încercarea de a dezlega misterele Egiptului Antic.

O viață ca o vacanță!

3 gânduri despre „Croazieră pe Nil – top 7 cele mai frumoase temple din Egipt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.