Abaţia Cârţa, Cetatea Cisnădioara, Cetatea Slimnicului și Cabana dintre Vii – ce să vizitezi și unde să stai lângă Sibiu

Abaţia Cârţa, Cetatea Cisnădioara, Cetatea Slimnicului sunt obiectivele turistice pe care le poți vizita într-o singură zi în județul Sibiu, iar Cabana dintre Vii – locul unde poți să petreci un weekend sau un sejur de relaxare, înconjurat de păduri și vii.

Sibiu a devenit unul dintre locurile mele preferate din România, după două vizite la Muzeul Astra și mai multe în oraș cu diferite ocazii. Cea mai recenta vizită a fost cu ocazia zilei mele de naștere, iar cât de mult ne-am distrat și cât de bine ne-am simțit la Cabana dintre Vii, am povestit aici.

Ce poți vizita într-o zi în împrejurimile Sibiului:

  1. Abaţia Cârţa

Se află în comuna Cârța la o distanță de 47 km de Sibiu și 100 km de Brașov. Ansamblul fostei Mănăstiri Cisterciene este impresionant, chiar dacă din fosta abație au mai rămas doar câteva ziduri, biserica este intactă și poate fi vizitată. În interior domnește o atmosferă evlavioasă oferită de altarul deschis și orga care încă funcționează.

Desigur, ce impresionează cel mai tare este intrarea în fosta abație, turnul și portalul gotic deasupra căruia se află o rozetă de mari dimensiuni, cel mai probabil o fostă fereastră polilobată cu geamuri multicolore. Nava principală a mânăstirii nu mai are tavan, aceasta găzduind acum un cimitir în memoria soldaților germani căzuți în Primul Război Mondial.

Abaţia Cârţa este unica mănăstire cisterciană din România care s-a păstrat până în zilele noastre. Cistercienii sunt călugări care aparțin ordinului înființat în 1098 de către abatele Robert de Molesme și sfântul Bernard de Clairvaux (Saint Bernard),în Citeaux, Burgundia, Franța. Abatele benedictin Robert de Molesme s-a decis în anul 1098 să urmeze cu strictețe regulile monahale ale Sfântului Benedict, sfânt patron al Europei. În viziunea Sfântului Benedict, viața călugărilor se bazează pe trei principii: fecioria, sărăcia, ascultarea. În anul 529 înființează mânăstirea de la Monte Cassino, situată la jumătatea distanței dintre Roma și Napoli. Despre cât de frumoasă este mânăstirea aflată pe dealul stâncos Monte Cassion am scris aici.

Prima mănăstire cisterciană de pe teritoriul României de azi, a fost înființată în anul 1179 la Igriș, în județul Timiș de Ana de Châtillon, prima soție a regelui Béla al III-lea al Ungariei, originară din Franța. Mânăstirea a fost locuită inițial tot de călugări cistercieni veniți din Franța. Călugării cistercieni au construit în perioada 1205-1206, mânăstirea de la Cârța.

La mănăstirea de la Igriș este atestă prima bibliotecă de pe teritoriul României, din păcate aceasta a fost distrusă în timpul marii invazii a tătarilor din 1241, reconstruită ulterior, închisă în 1500 și demolată de otomani în 1526.

Mănăstirea cisterciană de la Cârța a reușit să se refacă după invazia tătarilor din 1241, însă a fost desființată în 1474 din ordinul lui Matei Corvin – regele Ungariei. În prezent, biserica care ocupă de fapt doar corul si absida fostei bazilici, funcționează ca biserică evanghelică pentru comunitatea germană din zonă.

Dacă vă aflați pe drumul dinspre Sibiu spre Brașov sau Transfăgărășan, faceți și o oprire la Abația cisterciană Cârța, veți fi surprinși de elemente arhitecturale gotice și de frumusețea locului în sine. Puteți urca în turnul care acum adăpostește clopotniță, pentru o vedere de ansamblu asupra fostei mănăstiri.

Tarif de vizitare: 5 lei

Programa de vizitare: zilnic între 10:00 – 18:00

2. Cetatea Cisnădioara

Cetatea și biserica fortificată Cisnădioara se află la 15 km de Sibiu și vă oferă posbilitatea să petreceți câteva momente într-un decor de vis, mai ales toamna când totul este colorat în arămiu și auriu.

Basilica roamnă Cisnădioara este legată de abația cisterciană Cârța, prima atestare documentară fiind în anul 1223 când aceasta a fost donată mănăstirii de la Cârța. Se pare că și localitatea Cisnădioara a fost înființată de călugări francezi aparținând ordinului citsercian.

Biserica fortificată este înconjurată de ziduri din piatră, înalte de 6 metri. În interior se află pietrele funerare ale ofițerilor austro-ungari și germani dispăruți în timpul Primului Război Mondial. Structura bisericii este simplă, cu o navă principală mare și două nave laterale mai mici. Biserica găzduiește în prezent concerte, spectacole, piese de teatru și expoziții.

Impresionează modul în care zidurile au fost construite din piatră, astfel încât acestea să dănuie este ani. În curtea bisericii sunt câteva bănci pe care te poți odihni în timp ce admiri natura din jur.

Bonus: Cetatea Cisnădioara se află situată pe dealul Sf. Mihail, după ce ai urcat câteva trepte de dificultate medie, primești ca recompensă o priveliște deosebită asupra orașului Cisnădioara. Dacă aveți timp, puteți vizita și Biserica Evanghelică care are cea mai veche orgă cu tuburi din România în stare funcțională.

Tarif de vizitare: 8 lei

Programa de vizitare: zilnic între 10:00 – 18:00

3. Cetatea Slimnicului

Cetatea Slimnicului sau Stolzenburg (cetatea Mândră în limba germană)se află la 18 km de Sibiu.  Dacă vreți să o vizitați și la interior, trebuie să faceți mai întâi o oprire la Casa Parohială care se află cum treci podul, pe drumul spre cetate. Noi nu am știut că persoana care se ocupă de cetate se află la Casa Parohială și am intrat în curtea cetății și am sunat la ușă. Da, ați citit bine, ușa de la cetate are sonerie, upgrade 2020! Din păcate nu ne-a răspun nimeni și nu am putut intra în interiorul cetății.

Din pozele văzute pe internet, interiorul este destul de frumos, cu turnuri și bastioane. În turnul clopotniței se poate urca pentru a avea o imagine de ansamblu asupra cetății și satului Slimnic, deci, merită o vizită. Cetetea Slimnicului a fost construită în sec. XIV de către sași și avea rolul de a apăra drumul Sibiu – Mediaș.

Dacă nu am intrat între zidurile cetății de Slimnic, am zis măcar să le vizităm pe la exterior și să dăm ocolo cetății. Surpriza a fost că am dat peste niște capre și oi care pășteau destul de pașnic. Dacă tot mai aveam puțin până la ieșirea din cetate am zis că nu are rost să ne întoarcem și să încercăm să trecem pe lângă ele.

Țapul deja ne fixase cu o privire și nu voia neam să se miște de pe mijlocul cărării, așa că ne-am hotărât să ne urcăm noi pe dealul Burgbasch. Însă ce credeți, țapul și-a chemat toate caprele și cu viteză s-a urcat pe deal, după noi care nu știam cum să coborâm mai repede și să o luăm la fugă pe unde am venit.

Până când am ieșit pe poarta cetății nu s-au lăsat, le auzeam clopotele în spate cum aleargă după noi din ce în ce mai repede. Nu am vizitat noi cetatea, dar am plecat cu o amintire pentru toată viața:“cum am fost alergați de caprele de la cetatea Silmnicului“.

Preț de vizitare: 3 lei, caprele sunt bonus! Chiar ne amuzam, că e locul ideal pe care să-l vizitezi însoțit de copii, cred că ar fi încântați să fie fugăriți de capre.

4. Cabana dintre Vii

Cei care aleg să petreacă mai mult de un weekend la Cabana dintre Vii, pot face plimbări relexanate prin pădurea din împrejurimi. Peisajele din pădure sunt absolut spectaculoase, noi nu am ajuns, dar imaginile postate pe pagina de facebook Cabana dintre Vii, îți fac poftă de drumeții.

Credit foto: Cabana dintre Vii

Pentru cei care vacanța perfectă este una de explorare, de la Cabana dintre Vii puteti face o vizita la Rimetea – un sat absolut superb cu un peisaj de vis, noi nu am ajuns încă, dar este un motiv în plus să revenim în zonă. De asemnenea puteți merge la Cetatea de Baltă, să vizitați Castelul Jidveicastelul Bethlen – Haller. Să nu mai zic de frumosul Sibiu unde este o plăcere să te plimbi pe străzile din centru.

Deja a devenit o tradiție plimbarea pe Strada Cetății – cea mai frumoasă stradă din Sibiu, Piața Mare, Piața Huet, Podul Minciunilor și Piața Mică. Am întrebat pe instagram unde se mănâncă bine în Sibiu și datorită răspunsurilor primite am descoperit La Cuptor, acest loc cu atmosferă plăcută și mâncare delicioasă.

Toată lumea a fost încântată de ce și-a comandat:  spaghetele negre cu fructe de mare, ardei iute, gălbiori și brânză neagră cu cărbune, burgeri, păstrăv la cuptor cu mămăliga coaptă și infuzată în flori de tei și sos usturoi cu șofran, cocoșel de munte cu usturoi negru și cartof copt. Dacă după o zi de vizitat ți se face foame, o oprire La Cuptor pe strada 9 Mai, cum cobori Podul Minciunilor, este o binecuvântare.

Indiferent de ce obiective turistice alegeți să vizitați și în ce anotimp vă planificați vacanța, județul Sibiu este întotdeauna o încântare!

O viață ca o vacanță!

Un gând despre „Abaţia Cârţa, Cetatea Cisnădioara, Cetatea Slimnicului și Cabana dintre Vii – ce să vizitezi și unde să stai lângă Sibiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.