Cronicari Digitali a ajuns deja la 1 an de activitate și la numeroase Heritage Instameet organizate în țară și București. Heritage Instameet Industrial a fost un pic atipic, dar la fel de interesant ca restul evenimentelor anterioare și am descoperit că patrimoniul nu este constituit doar de tapiserii frumoase și clădiri impozante, ci de tot ce este reprezentativ pentru istoria și dezvoltarea unui popor.
Halele Carol (Fabrica Hesper), prof. ing. Dimitrie Leonida, Uzina Electrică Filaret, Casa Bosianu și Institutul Astronomic al Academiei Române au avut un rol semnificativ în dezvoltarea României și prezintă interes nu doar pentru cei care sunt pasionați de istorie, ci și pentru cei care vor să descopere locuri și lucruri interesante.
Credit photo: Mihaela Tașulea
Cronicarii Digitali au plecat în descoperirea patrimoniului industrial de la Institutul Astronomic al Academiei Române care se află în Parcul Carol, intrarea de pe strada Cuțitul de Argint nr.5. Institutul Astronomic a fost construit în 1908 din intiativa lui Spiru Haret, forma clădirii fiind inspirata de Observatorul din Belgia.
Luneta Institutului Astronomic al Academiei Române a fost folosită în multe misiuni internaționale. Cu această lunetă s-a fotografiat în 1930 Planeta Pluto, care se află la 6 miliarde de kilometri distanță de Terra. NASA a folosit datele furnizate de aceste Observator pentru a studia această planetă.
Casa Bosianu a aparținut doctorului în drept Constantin Bosianu, consilier și apropiat a lui Alexandru Ioan Cuza. Jurist de meserie și primul decan al Facultătii de Drept din Bucuresti, Bosianu a contribuit la scrierea Codului Juridic.
Bosianu, la fel ca Nicolae Balcescu și alți oameni politici iluștri ai vremii, era mason și a avut un rol important în Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. În acestă casă l-a ținut ascuns, de iscoadele politice care se împotrivea Unirii, pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În seara de 23 ianuarie 1859, din această casă, Cuza a plecat la Hotel Concordia unde s-a pecetluit Unirea Principatelor.
Bosianu este numele franțuzit al lui Constantin Bozianu care s-a nascut in satul Bozieni, județul Prahova. Casa Bosianu a fost construită în stil gotic, între anii 1853-1859, de către arhitectul Luigi Lipizer, cel care a proiectat și Casa Universitarilor.
Casa a fost restaurată în 1990, din structura inițială s-au păstrat doar vitraliile. În prezent, aici se află biblioteca Institutului Astronomic al Academiei Române, cea mai mare bibliotecă astronomică din România.
Uzina electrică Filaret este prima uzină electrică din București, construită în perioada 1907 -1908, cu o fațadă din carămidă aparentă. Aceasta a funcționat până în 1970. Halele uzinei impresionează prin dimensiune, acustică și lumina difuză care intră prin geamurile pătate de trecere vremii.
Într-una din hale se află și primul car de emisie al televiziunii Române care sunt sigură că a transmis multe lucruri frumoase de-a lungul vremii. În curte se află un canal care ajunge până la lacul din Orășelul Copiilor și depozita cox.
Halele Carol (Fabrica Hesper)
Prima fabrică de pe Dealul Filaretului a fost construită la inițiativa inginerul elveţian Erhardt Wolff, în anul 1887. A furnizat diverse materiale pentru armată, apoi devine principalul furnizor al Ministerului de Război, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada interbelică a avut un maximum de 990 de angajați.
În Halele Carol intri ca într-o capsulă în care se pare că timpul s-a oprit și totul a înghețat în jur. Vezi ustensile, utilaje, resturi de materiale, costume de protecție, conservate de un strat de ulei si vaselină. Ai impresia ca te-ai afla la Cernobâl, că tot ce se află în aceea hală era perfect funcțional și un cataclism a oprit întreaga activitate.
Pentru cei care vor să meargă la Cernobâl, le recomand o vizită la Halele Carol, vor întâlni același vibe de loc părăsit în care te aștepți să se reia activitatea în orice moment. În prezent, mai funcționează doar o secție de galvanizare.
Muzeul Național Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” are peste 44.000 de obiecte aparținând profesorului Leonida. Noi am vizitat secția de mașini industriale – auto – moto – velo și am descoperit că muzeul are niște piese unicat și de o valore inestimabilă. Există și o secție de experimente pentru copii.
Este în proiect ca acest muzeu să fie mutat la Halele Carol și astfel piesele să fie puse mai bine în valoare. Colecția de mașini, printre care se află și un Cadillac din 1924 poate oricând concura cu Muzeul Masinilor din Malta sau cu oricare alt muzeu auto din lume.
Pe 9 decembrie 1894 în București circulă primul tramvai electric, iar o machetă poate fi văzută în cadrul muzeului. Termocentrala de la Grozăvești este tot opera inginerului Dimitrie Leonida, iar câteva turbine scoase din uz, precum si o parte din stația electrică pot fi admirate la muzeu.
După un tur atât de intens a urmat Cocktail Party în grădina Institutului Astronomic al Academiei Române. Parcul Carol amenajat pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I, face parte din patrimoniul cultural al României și are și alte obiective turistice pe lângă cele prezentate: Fântâna George Grigorie Cantacuzino, Fântâna Zodiac, Mausoleul, Castelul Vlad Țepeș.
Nu uita că și tu poți fi un cronicar digital și poți duce mai departe povestea obiectivelor din patrimoniul cultural al României. Tot ce trebuie să faci e să postezi o poză însoțită de câteva informații despre obiectivul fotografiat și hastagul #cronicaridigitali.
O viață ca o vacanță!
Good
thank you! Bucharest has a lot of hidden charms