Turul celor mai frumoase obiective turistice din Roma pornește de la Fontana del Tritone din piața Barberini și se termină la Corte di Cassazione, Palatul Justiției, și are aproxmiativ 13 km.
- Fontana del Tritone este o fântâna barocă ce a fost construită în secolul al VII lea și simbolizează un triton, zeitate marină greacă, închipuită cu bust de om și cu coadă de pește.
- Fontana di Trevi cred că este cel mai iconic loc din Roma, toate filmele de la Hollywood a căror acțiune se petrece în Roma au inclusă și o scenă filmată aici. Toată lumea știe faimoas scenă din filmul lui Federico Fellini “La Dolce Vita”, în care Sylvia îl invită pe Marcello în Fontana di Trevi.
Fontana di Trevi se află la captul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. și aduce apă de la Izvoarele Salone, de la o distanță de 20 km de Roma. Papa Clement al XII-lea îi dă ordin arhitectului Nicola Savi să construiască această fântână în stil baroc care este finalizată în anul 1762.
Zeul Neptun este figura centrală a acestei fântâni monumentale, în dreapta lui se află Zeul Sănătății, iar în stânga zeița Abundenței. De aici și legenda că dacă arunci o monedă cu mâna dreaptă peste umărul stâng, te vei întoarce la Roma, a doua monedă aruncată îți va aduce sănătate, iar a treia bogăție. În Fontana di Trevi se strâng zilnic aproximativ 3.000 de euro care sunt folosiți de municipalitate pentru diverse lucrări publice.
Tot în Piazza di Trevi se află și biserica Sfinţilor Vicenzo şi Anastasio care merită și o vizită în interior. Dacă tot te afli într-o piață atât de frumoasă, nu se poate să nu îți iei o înghețată delicioasă de la una dintre numeroasele gelaterii din zonă. Poți savura înghețata pe treptele de la Fontana di Trevi în timp ce admiri frumusețea din jur și te imaginezi în ce film vrei tu.
Dacă îți continui plimbarea prin Roma pe Via delle Muratte, traversezi Via del Corso și ajungi pe Via di Pietra, dai peste Templul lui Hadrian.
- Templul lui Hadrian construit în cinstea împăratului roman Hadrian de către fiul și succesorul său Antoninus Pius în anul 145.
Astăzi din maiestoul templu se mai păstrează 11 coloane corintene care reprezintă fațada unui centru de conferințe. În Antalya se află porta lui Hadrian construită în onarea lui în anul 130.
Din Piazza di Pietra unde se află Templul lui Hadrian, mergi pe Via dei Bergamaschi și ajungi în Piazza Colonna.
- Piazza Colonna unde poți admira: Palazzo Wedekind, columna lui Marcus Aurelius, galeriile comerciale Alberto Sordi și Palazzo Chigi.
Palazzo Wedekind este sediul cotidianului “Il Tempo”, iar Palazzo Chigi este reședința oficială a Primului Ministru din Italia.
Columna lui Marcus Aurelius este înaltă de 30 de metri și a fost construită din marmură de Carrara pentru a celebra victoriile împăratului roman. Dacă ai obosit după atâta vizitat și mers pe jos te poți relaxa în galeriile comerciale Alberto Sordi unde pe lângă magazine găsești și numeroase cafenele micuțe și cochete.
Din Piazza Colonna dacă treci pe sub impetuoasele arcade ale sediului ziarului “Il Tempo”, ajungi în Piazza din Monte Citorio.
- Piazza di Monte Citorio
În piața Monte Citorio îți atrag atenția Obeliscul și Palazzo di Montecitorio. Monte Citorio este una dintre cele șapte coline pe care este construită Roma. Obeliscul a fost adus din Egipt de către Cezar Augustus primul împărat al Romei.
Palazzo di Montecitorio a fost construit de arhitectul Bernini pentru Cardinalul Ludovico Ludovisi, iar azi aici se află Camera Deputaților. Palatul poate fi vizitat în prima duminică a lunii, între orele 10:00 – 17:00.
Din Piazza di Monte Cristo o iei pe lângă Hotel Nazionale Roma pe Via degli Uffici del Vicario, apoi dreapta pe Via della Maddalena și Via del Pantheon ajungi direct în Piazza della Rotonda unde se află Pantheonul.
- Pantheonul
Construit din ordinele împăratului Hadrian şi terminat în anul 126 Pantheonul era un templu dedicat tutuor zeităților. Este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Roma, datorită măreției și ingeniozității construcției.
Domul Pateonului este cel mai mare dom fără susținere din lume, mai mare decât cel al Casei Albe si al Catedralei San Pietro. Oculusul din vârful domului, o deschizătură de 9 metri, reprezintă singura sursă de lumină și datorită modului în care este poziționat, picăturile de ploaie sunt pulverizate astfel încât să nu ajungă în interior.
Impresionante sunt și coloanele care te întâmpină încă de la intrare, sunt 8 rânduri a câte trei coloane, cântăresc 60 de tone, au fost făcute în Egipt și aduse până la Roma pe corăbii.
A fost transformat în biserică creștină în anul 604 și aici se află mormântul pictorului Rafel precum și mormintele primilor regi ai Italiei Unificate Victor Emanuel al II-lea și Umberto I.
În fața Pantheonului se afă o frumoasă fântână barocă cu un obelisc egiptean dedicat zeiței Isis. Obeliscurile, la fel ca și piramidele în Egiptul antic, erau considerate razele de piatră ale zeului soarelui Ra, acestea făcând legătura între lumea oamenilor și lumea zeilor.
Plecând din Piazza della Rotonda pe Via Giustiniani, ajungi la Biserica San Luigi dei Francesi unde poți admira picturile lui Caravaggio: Martiriul Sfântului Matei, Chemarea lui Matei și Sfântul Matei și Îngerul. O altă operă impresionantă a lui Caravaggio, pictura “Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul” am văzut-o în Co-Catedrala Sf.Ioan din Valletta, Malta.
Mergând mai departe pe Via del Salvatore și traversând Corso del Rinascimento ajungi în cea mai frumoasă piață barocă din Roma, Piazza Navona.
- Piazza Navona
Roma are cele mai frumoase piețe barocce, iar Piața Navona este preferata mea. Piazza Navona este cea mai frumoasă piață din Roma, punctul de atracție îl reprezintă biserica Sant’Agnese in Agone și cele trei fântâni superbe: Fontana del Nettuno, Fontana dei Quattro Fiumi și Fontana del Moro.
Fațada în stil baroc a bisericii Sant’Agnese in Agone a fost proiectată de către arhitectul Borromini. În fața bisericii se află cea mai impunătoare fântână din piață, Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor patru râuri): Nil, Gange, Dunărea, Rio della Plata. În centru se află un obelisc roman care are în vârfu porumbelul cu laur, ce simbolizează pacea.
Fontana dei Quattro Fiumi a fost proiectată de arhitectul Bernini, cel mai important rival al lui Borromini. Fiind cunoscută rivalitatea dintre cei doi, oamenii au interpretat că statuile care reprezintă cele patru râuri ar zice: “ce biserică urâtă!”, “nici eu nu vreau sa o văd!”, “să nu cadă peste mine!”. Interpretare dată de oameni ulterior, pentru că biserica a fost construită la doi ani după ce a fost finalizată fântâna.
Fontana del Nettuno, Fântâna lui Neptun, a fost construită în secolul al XVI-lea și îl reprezintă pe zeul Neptun luptându-se cu o caracatiță. Fontana del Moro, Fântâna Maurului, a fost proiectată tot de Bernini și în centru este sculptura unui maru înconjurat de tritoni.
Din piața Navona ieși pe Via della Cuccagna, traversezi Corso Vittorio Emanuele II și ajungi din Via Dei Baullari direct în piața Campo Dei Fiori.
- Campo Dei Fiori, se numește așa pentru că înainte aici era un câmp de flori. Este singura piață din Roma care e fără fântâni, locul unde au fost martirizați creștinii și a fost ars pe rug Giordano Bruno, filosoful renascentist italian. Astăzi în centrul pieței se află o statuie ridicată în memoria lui.
Campo Dei Fiori este o piață cu fructe, legume și suveniruri, străjuită de numeroase restaurante unde poți servi un dejun copios.
- Palazzo Spada – Galeria Spada
Palazzo Spada găzduiește galeria de artă cu același nume unde sunt expuse picturi din secolul XVI – XVII. Palatul de fost proiectat de marele architect Francesco Borromini care și-a pus amprenta pe mai multe construcții baroce din Roma.
Fațada palatului impresioneaza prin detaliile sculputurilor. De asemenea și curtea interioară este maiestoasă și sculpturile de pe fațadă sunt absolut încântătoare.
- Catedrala San Andrea
Catedrala San Andrea avea cea mai mare cupolă înainte de a fi construită basilica San Pietro. Cupola este acoperită de fresce, iar interiorul bisericii este baroc.
- Corso Vittorio Emanuelle II
Călătoria continuă pe bulevardul Vittorio Emanuelle către Vatican. Vaticanul este cel mai mic stat din lume cu o suprafață de nici măcăr 1 kilometru.
Toate casele de pe Corso Vittorio Emanuelle sunt opere de artă și privindu-le îmi imaginez cum e să locuiești într-o astfel de casă. La fiecare colț de stradă, în fiecare curte interioară, sculptură de pe fațada clădirii, surprinzi un detaliu care te încântă.
Trecem Tibrul și ajungem la cea mai mare catedrală creștină, San Pietro.
- Basilica San Pietro
Prin Roma întâlnim mai multe obelicsuri în fața bisericilor, aduse din Egipt, Libia, iar dacă le urmezi ajungi până la Vatican.
Sculptorul Gian Lorenzo Bernini este autorul piaței Sfântului Petru din Vatican, delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui. Coloanele simbolizează brațele bisericii catolice sau sfinții care cuprind cu brațele oamenii aflați în Piazza San Pietro.
Basilica San Pietro este abosolut spectaculoasă, mi se pare un muzeu cu cele mai multe opere de artă pe metru pătrat. Am vizitat-o de mai multe ori și am fost impresionată de detaliile sculpturilor, precizia picturilor și grandorea construcției.
Când intri în Basilica San Pietro pe partea dreaptă te întâmpină sculptura lui Michelangelo – Pietà – Fecioara Maria ținând în brațe trupul lui Isus după crucificare. Sculptura dacă o privești cu atenție îți stârnește o emoție deosebită, în plus este singura operă semnată de Michelangelo.
Am vizitat și catacombele, unde se află mormintele papilor. Din păcate, nu am avut timp să urc în dom și să vizitez și muzeele Vaticantului unde să admir admir operele lui Michelangelo și grandioasa Capelă Sixtină.
Basilica San Piedro e spectaculoasă, iar picturile și sculpturile îți aduc liniștea și frumusețea în suflet. Vaticanul este locul care îți liniștește sufletul.
- Castelul Sant’Angelo
După ce cobori de la Vatican poți urca la Castelul Sant’Angelo care găzduiește picturi și mobilă din perioada Renascentistă. Treci Ponte Sant’Angelo, singurul pod pietonal din Roma și îți continui plimbarea pe Lungotevere Tor di Nona.
Pentru un plus de romantism poți alege sa faci o plimbare cu barca și să privești cele mai importante obiective turistice de pe Tibru. Plimbarea pe Tibru poate să-ți amintească de plimbarea cu bateaux mooches pe Sena.
- Corte di Cassazione
Daca iti continui drumul pe Lungotevere Tor di Nona ajungi la Corte di Cassazione. Arhitectura Palatului de Justiție a fost inspirată de stilul renascentist și baroc. Deasupra intrării principale se află un car tras de patru cai din bronz. De asemenea sunt zece statui reprezentând pe cei mai notabili juriști din Italia.
Poți să-ți închei turul cu o plimbare prin Villa Borghese cel mai mare parc din Roma care se întinde pe o suprafață de 80 de hectare.
Unde mănânci în Roma
În Roma poti să mănânci preparate tradiționale la osterii, pizza de la restaurante de tip take-away sau poți să mergi la autoserviri unde întâlnești italieni autentici ieșiți în pauza de masă. După ce ai văzut atâtea locuri frumoase, poți lua o masă copioasă la unul dintre numeroasele restaurante care te ademenesc cu meniuri cât se poate de variate.
În apropiere de Fontana di Trevi poți să mănânci la Ristorante Al Picchio, o pizzerie cochetă de pe Via del Lavatore sau dacă preferi un restaurant elegant, Quirino se află tot în aceeași zonă, la câțiva pași pe Via delle Muratte.
O zonă absolut superbă unde poți să te oprești să mânănci este Piazza della Rotoda, unde de la Ristorante Fortunato al Pantheon ai o priveliște de ansamblu asupra maiestosului Pantheon.
În apropiere de piața Navona pe Via della Cuccagna, se află osteria La Piccola. Chiar dacă te afli în centrul Romei, prețurile sunt decente, un menu pizza: o pizza și o cola e 9 euro, iar un menu cu paste: pasta pomodoro și un pahar de vin, 10 euro.
Piața Campo Dei Fiori este străjuită de restaurante unde poți avea un dejun copios înăinte de a-ți continua plimbarea prin încântătoarea Roma.
Legenda fondării Romei
Toată lumea știe de cei doi frați Romulus și Remus. Mama celor doi este vestala Reia Silvia. Vestale erau cele care o slujeau pe Vesta – zeița inimii, casei și familiei în mitologia romană – stăteau la templul zeității și trebuiau să-și păstreze viriginitatea. Însă într-o zi, Reia Silvia adoarme în grădina templului și Marte – Zeul Războiului se îndrăgostește de ea când trece pe acolo, astfel încât ea rămâne însărcinată. Pentru a nu fi alungată din templu, ea îi lasă pe cei doi copii gemeni Romului și Remus pe râul Tibru de unde sunt salvați de legendara lupoaică. Termenul de lupoaică poate fi alegoric, “lupa” în dilaectul talin însemnând prostituată.
Între Romulus și Remus are loc o competiție, cel care numără cei mai mulți vulturi va fi conducătorul orașului. Romulus numără 12 vulturi, care prevestesc 12 ani de domnie. Astfel, pe 21 aprilie 753 i.H, Romusul devine primul rege al Romei.
Istoria Romei si evolutia imperiului Roman este fulminantă. Apoegiul Imperiului Roman este atins în timpul împăratului Octavian Augustus, când granițele imperiului cuprindeau toată Europa și partea de nord a Africii până la Mesopotamia.
Măreția Imperiului Roman este dovedită și de grandoarea construcţiilor. Colosseum, amfiteatrul cu o formă eliptică și o capacitate de 50.000 – 70.000 de persoane. Colosseum-ul are 5 etaje și 80 de intrări, astfel încât poate fi evacuat în mai puțin de 15 minute. Colosseum putea fi închis, avea un sistem velarium – acoperiș din pânze. Aici aveau loc faimoasele bătălii cu gladiatori, martizarea creștinilor etc.
Ca să vizitezi cât mai mult din Roma ai nevoie de cel puțin 3 zile. Cu siguranță mai vreau să revin la Roma și să disfrut de atomsfera “dolce vita”.
O viață ca o vacanță!
5 gânduri despre „Turul Romei – cele mai frumoase obiective turistice”