Ador Bucureștiul, este orașul în care m-am născut și nici nu puteam locui într-un loc mai frumos. Cu ocazia #ExperienceBucharest cel mai mare eveniment de promovare a Bucureștiului, am privit orașul prin ochii turiștilor, prin ochii celor 50 de participanți veniți din toată lumea pentru a descoperi capitala României.
Bucureștiul oferă multe experiențe și stârnește multe sentimente. Un top personal al experiențelor pe care le poți trăi în București, arată cam așa:
- Vizitează clădirile istorice cu o arhitectură spectaculoasă
Calea Victoriei abundă de clădiri istorice, impunătoare care amintesc de trecutul glorios al Bucureștiului, de perioada de aur când era denumit “Micul Paris”. Dacă pornești din Piața Victoriei prima clădire care îți atrage atenția este Casa Filipescu – Cesianu.
Construită în stil la Belle Epoque, Casa Cesianu găzduiește, în prezent, Muzeul Vârstelor care prezintă o incursiune în istoria Bucureștiului și a diferitelor etape ale vieții. Merită vizitat pentru a admira arhitectura locului, obiectele expuse, dar și pentru a te amuza de felul în care vei arăta la bătrânețe.
Urmează, tot pe partea dreaptă, cum mergi pe Calea Victoriei, cel mai somptuos palat bucureștean construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino. Este o adevărată perlă arhitecturală, o încântare și o plăcere să-l vizitezi.
Fațada palatului Cantacuzino, devenit Muzeul George Enescu este decorată cu ornamente Art Nouveau. Atât ornamentele exterioare cât și cele interioare sunt spectaculoase și îți rămân imprimate în memorie.
Mergând mai departe, urmează Casa Vernescu, construită tot în stil Art Nouveau cu o cupolă ca acoperiș. Fațada este decorată cu sclupturi, iar interiorul este somptuos fiind amenajat cu piese de mobilier masive și candelabre impetuoase de sticlă și siluete metalice.
Vis-à-vis de Casa Vernescu se află Palatul Ghica, unul dintre cele mai frumoase palate din București cu o grădină decorată cu statui impunătoare.
Interiorul este la fel de fascinant, iar dacă ai oportunitatea să-l vizitezi cu ocazia vreunui eveniment te poți considera o persoană norocoasă.
Muzeul Colecțiilor de Artă situat în fostul Palat Romanit are trei corpuri si cuprinde lucrări de artă românească modernă, artă românească populară, dar şi lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă de provenienţă occidentală sau oriental.
Ateneul Român este una dintre cele mai simbolice clădiri din București. Construit în stil neoclasic, cu elemente de decoraţie tipice arhitecturii francize, cu o cupolă și opt coloane de susținere la intrare. Ateneul este un loc pe care dacă nu-l vizitezi pentru muzică, măcar pentru arhitectură îi oferi câteva clipe din timpul tău.
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. În față se află statuia ecvestră a regelui Carol I întemeitorul statului național român modern, care a condus România timp de 48 de ani, a obținut independența țării față de Imperiul Otoman, redresând economia și punând bazele unei dinastii regale.
Biblioteca a fost grav afectată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când cupola a fost efectiv distrusă de bombardamente, însă a fost refăcută. În plus, această frumosa construcție din inima Bucureștiului a fost avariată și de luptele de stradă din timpului Revoluției din 1989. Din fericire această este refacută și pe lângă o colecție impresionantă de cărți, biblioteca găzduiește și o serie de evenimente culturale.
Muzeul Național de Artă al României este situat în fostul Palat Regal, merită vizitat nu doar pentru colecțiile impresionante de artă pe care le deține ci și pentru arhitectura sa.
Scara Voievozilor amintește de toată istoria Romaniei având basoreliefuri cu toți domintorii marcanți: Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza etc.
Sala Tronurilor este o operă de artă în sine cu picturi realizate de Cecilia Stork. Chiar dacă tronul pe care a stat Regel Carol al II-lea și Regele Mihai lipsește, această sală este impunătoare prin propria dimensiune.
Palatul Cesianu-Racoviță găzduiește galeria ArtMark și este o bijuterie în sine. Construit de un architect francez în stil „La belle epoque“, castelul uimește prin decorațiunile luxoase și exuberante pe care le întâlnești la tot pasul.
Dacă adăugăm și picturile, bijuteriile, piesele de mobilier și obiectele unicate expuse, palatul devine un loc ce nu trebuie ratat de niciun iubitor de artă.
Muzeul Theodor Aman este plin de picturi și obiecte aparținând pictorului de origine evreiască. Un loc în care merită să zăbovești câteva ceasuri pentru a te bucura de frumos.
Teatrul Odenon a fost comandat de regale Carol I pentru amanta lui care era actriță. Un lucru impresionant despre acest teatru e acoperișul mobil ce se poate detașa pentru a admira cerul înstelat.
Un alt lucru inedit și mai puțin știut este că Teatrul Odeon este unit de Palatul Regal printr-un tunel secret. Acesta era folosit de Regele Carol al II-lea pentru a invita actrițele și balerinele la cină și urmează să fie redeschis publicului ca și galerie de artă. Toate aceste lucruri le-am aflat de la Ciprian, ghidul nostru de la BTrip – Bucharest.
Fațada Hotelului Novotel este reprezentată de fostul Teatru Național care a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este de apreciat faptul că proprietarii actuali ai locației au ales să păstreze această fațadă și în spate să construiască unul dintre cele mai moderne hoteluri din București. Astfel vechiul și noul în arhitectură se împletesc frumos într-o clădire care îți încântă privirea în timp ce te plimbi pe Calea Victoriei.
Hotelul Capșa, cei doi frați care au pus bazele Casei Capșa în 1852 au studiat la Paris și au fost bucătarii lui Napoleon al III-lea, mai târziu devenind frunziorii Casei Regale. Renumitul cofetar Grigore Capșa a inventat prăjitura „Joffre” în cinstea mareșalului francez Joseph Jacques Césaire Joffre. Rețeta sa a făcut înconjurul lumii, prăjiturile de la Casa Capșa ajungând chiar și în Argentina.
Palatul Șuțu situat lângă Piața Universității găzduiește astăzi Muzeul Municipiului Bucureşti. Pe lângă arhitectura care te impresionează încă de la intrare, vizitându-l poți face o incursiune prin istoria orașului, din paleolitic până în perioada comunistă.
Banca Națională a României a fost construită având ca sursă de inspirație palatele renașterii franceze. Fațada edificiului este decorată cu diverse sclupturi simbolice, iar intrarea este susținută de două coloane.
O clădire care ne reamintește de ce Bucureștiul a fost denumit “Micul Paris” și tranformă o plimbare banală pe strada Lipscani într-una memorabilă.
Palatul CEC-ului face parte tot din perioada în care Bucureștiul era “Micul Paris. Construit în stil eclectic, clădirea are cinci cupole de sticlă și metal, una în mijloc și patru așezate în colțuri. Intrarea este de asemenea spectaculoasă fiind reprezentată de un fronton în semicerc și coloane cu decorațiuni renascentiste. CEC-ul ca și instituție a fost fondat de Alexandru Ioan Cuza în 1864, iar piatra de temelie a actualei clădiri a fost pusă de Carol I al României și Regina Elisabeta în 1897.
Muzeul Național de Istorie a României se află vis-à-vis de CEC și a fost inițial Palatul Poștelor având ca sursă de inspirație clădirea poștei din Geneva. Muzeul adăposește o replică a columnei lui Traian care exemplifică prin sclupturi cucerirea Daciei de către romani și transformarea ei în provincie romană. De asemnea puteți admira și diverse bijuterii aparținând membrilor casei regale.
Clădirile Art Nouveau nu se află doar pe Calea Victoriei, acestea putând fi găsite și pe Bulevardul Dacia sau chiar în zona Parcului Carol. Marius, ghidul nostru de la Good Living Bucharest ne-a povestit că acoperișul de la intrare în formă de scoică este un elemente specific arhitecturii Art Nouveau. Acesta îl regăsim la casele oamenilor înstăriți din acea perioadă, scoica simbolizând prosperitatea.
Așa este și Casa Ligia şi Pompiliu Macovei situată pe strada 11 Iunie, în apropierea Parcului Carol. Colecția de artă cuprinde pe lângă picturile realizate de Ligia Macovei și obiecte de mobilier, ceramică, sticlă, o bibliotecă cu numeroase volume.
O alta casă, care mie imi place enorm, este Casa Storck situată pe strada Vasile Alecsandri nr.16, un adevărat muzeu de pictură și scluptură. Aparținând soților Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, muzeul cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene, obiecte de colecție, monede antice și icoane.
Dacă tot vorbim de clădiri care amintesc de Paris, nu putem să nu vizităm Palatul Patriarhiei care este o copie a Operei Garnier din Paris.
Acesta este locul unde Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești și al Moldovei la 24 ianuarie 1859, infăptuind-se astfel Mica Unire.
Tot de inspirație franceză este și Arcul de Triumf, o copie la dimensiuni mai mici al celui din Paris. Construit pentru a celebra participarea României la Primul Război Mondial, precum și Marea Unire din 1918, monumentul are o înălțime de 27 de m. Va fi deschis pentru vizitare în ianuarie 2019.
Din istoria Bucureștiului fac parte și minoritățile, iar evreii și-au pus amprenta în stilul arhitectural al orașului. Una dintre cele mai reprezentative edificii este Templul Coral, construit dupa o schiță a sinagogii Leopoldstädter Tempel din Viena, cea mai mare sinagogă din Austria. Sinagoga din Viena a ars, iar Templul Coral din București a ramas singura dovadă a acestui stil mauro-bizantin cu influențe vieneze.
Pe Strada Mămulari nr. 3 se află Sinagoga Unirea Sfântă, fosta Sinagoga Croitorilor, un loc care azi găzduiește Muzeul de Istorie al Evreilor din România. Muzeul Holocaustului se află în Sinagoga Mare, o frumoasă sinagogă cu influențe baroce de pe Strada Vasile Adamache nr. 11.
Clădiri istorice se află la tot pasul prin București, trebuie doar să fii deschis și dornic să le afli povestea.
- Vizitează o biserică și încearcă să te contectezi la spiritualitatea locului
- Mânăstirea Stavropoleos. Situată în Centrul Vechi pe strada cu același nume și construită într-un stil pur Brâncovensc, mânăstirea Stavropoleos te face să uiți de toată agitația din jur. De cum intri pe poarta mânăstirii, parcă pășești într-o altă lume, uiți de toate problemle și rămâi uimit de liniștea și frumusețea locului.
Mânăstirea poartă numele unui călugăr grec, se distinge prin faptul că fețele sfinților nu sunt pictate, iar în prezent este ingrijită de 5 călugărițe. Acestea păstrează tradiția, iar ora de rugăciune este anunțată prin bătăi de toacă.
Curtea mânăstirii impresioneaza prin faptul că reunește bucăți din peste 20 de biserici dărâmate în perioada comunistă. În centru tronează o masă de piatră străjuită de coloane ornamentate cu sclupuri florale.
- Biserica „Sfântul Spiridon-Nou“ situată pe Calea Șerban Vodă nr. 29, este o adevarată bijuterie arhitectonică. Dacă până acum ai trecut pe lângă ea și nu ți-ai făcut timp câteva minute să te oprești să o vizitezi, ar cam fi timpul să o faci.
Construită într-un stil gotic cu elemente de artă moldovenească, este pur și simplu impresionantă încă de la intrare. Dacă exteriorul te uimește, interiorul te copleșește de-a dreptul. Arcadele, cupolele, balcoanele și picturile te fac să te simți ca în Bazilica Sfântu Petru din Roma în miniatură.
Pictura cu influențe renascentiste a fost făcută de Gheorghe Tattarescu, iar coloanele de marmură, vitraliile cu scene biblice și sfinți au fost executate la Viena.
- Schitul Darvari este un colț de liniște și pace în inima Bucureștiului agitat. Înconjurat de ziduri care îl fac neobservat de trecătorii grăbiți, schitul are o biserică cu picturi frumoase și o intrare strajuită de coloane cu ornamente florale care amintesc de stilul arhitectural brâncovenesc.
Poți să poposești câteva minute în curtea schitului pentru a contempla la nemurirea sufletului și măreția naturii.
- Biserica Bucur Ciobanul construită de cel care a întemiat și Bucureștiul. Legenda spune că orașul a fost întemiat pe malul Dâmboviței de către un cioban pe nume Bucur, de unde și numele actualei capitale a României.
Situată pe un deal, biserica oferă o priveliște asupra râului Dâmbovița și are o spiritualitate aparte fiind una dintre cele mai vechi din București.
- Mânăstirea Radu Vodă este un alt loc atemporal, odată ce treci de zidurile de piatră ale mânăstirii pășești într-o altă dimensiune. Înconjurată de copaci, într-un vârf de deal, biserica pare ruptă dintr-o altă lume.
Este un alt loc care îți dă impresia că nu te afli în București, deși în zilele de sărbătoare este aglomerat, în restul timpului aici îți poți găsi liniștea și pacea interioară.
- Biserica Sf. Anton fosta Biserică Domnească situată în Curtea Veche este considerată cea mai veche biserică din București. Este locul unde s-au rugat numeroși domnitori ai Țării Românești și unde sălășluiește icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie.
Decorația fațadelor este specifică edificiilor religioase muntenești din sec. XVI, cu șiruri de cărămidă aparentă alternând cu panouri de tencuială.
- Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” – Mihai Vodă ctitorită de Mihai Viteazul și situată pe dealul Uranus a fost strămutată în perioadă comunistă pe strada Sapienței.
Astăzi, ascunsă de blocurile de pe bulevardul Unirii, biserica este un loc de reculegere și regăsire spirituală.
Să vizitezi o biserică în București este o experiență unică! Vizitează cât mai multe și vezi unde rezonezi cu spiritualitatea locului.
- Vizitează un loc modern
Biblioteca Națională a României
Biblioteca Națională a României a fost inagurată în 2011, într-o locație modernă din sticlă. Situată pe Dambovița, clădirea te face să te simți ca într-o capitală europeană.
De la Unirii mergând spre Biblioteca Națională, pe malul Damboviței se află câteva cafenele, de asemenea, cu un design modern, unde te poți opri să savurezi o băutură în timp ce admiri apusul de soare ce se reflectă în apă. Dacă tot i se spune Bucureștiului „Micul Paris„, pentru câteva secunde îți poți imagina că Dâmbovița este Sena și te afli la Paris unde savurezi o cafea în cele mai chic locații.
Biblioteca Naţională a României are 14 săli de lectură mari, şase săli de conferinţă, o aulă de 400 de locuri si cafenele unde îți poți odihni privirea dupa ce ți-ai terminat lectura.
Ansamblul Aviatorilor 8
Ansamblul reprezintă o îmbinare între arhitectura veche și cea modernă, fiind compus din recent restaurata Vilă Oromolu, o clădire de birouri cu design avangardist și o piațetă deschisă publicului larg.
Clădirea de birouri și cupola care te apară de ploaie sau soare, depinde de caz, te face să uiți pentru câteva secunde că te afli în București. Cu multe cafenele, restaurante si faimoasele eclere de la French Revolution, poți poposi pentru câteva momente în acest loc.
Tot aici se află și Qreator by IQOS un hub cultural deschis în Vila Oromolu care îmbină stilurile neoclasic, baroc și art nouveau. Hub-ul găzduiește diferite evenimente culturale și dacă te afli în București, merită sa participi la ele. Cu siguranță vei cunoaște oameni frumoși și interesanți care împărtășesc același pasiuni cu tine.
Hop Garden
În ultima perioadă în București s-au deschis o mulțime de locații cu un interior modern care te fac să te simți ca în orice restaurant din Singapore sau New York. Un astfel de restaurant se află pe Splaiul Unirii nr. 225, cu o capacitate de 160 de persoane în interior și o grădină unde poți petrecere pe timp de vară sau savura o țigară pe timp de iarnă.
Hop Garden poate fi locul ideală pentru o seară cu prietenii în oraș.
Hotelul Radisson Blue
Situat pe Calea Victoriei în apropiere de Ateneul Roman, Muzeul de Artă al Romaniei și alte obiective de interes pentru turiști, hotelul Radisson construit din sticla are un interior cu design modern. Chiar dacă nu ești cazat în hotel, te poți opri la barul din lobby, Bla Lounge, să savurezi un cocktail și să te bucuri de atmosferă, aici având loc concerte live de pian, saxofon.
- Descoperă picturile urbane
Bucureștiul abundă de picturi urbane, iar să le descoperi este o adevarată provocare și o încântare reală pentru că pe lângă plăcerea de a le admira, ai ocazia să vezi orașul dintr-o altă perspectivă, mult mai colorată și mai veselă.
Câteva dintre picturile care mie îmi plac: fata de pe Strada General Eremia Grigorescu, pictura din curtea Podstel Umbrella, cele două picturi din Centrul Vechi care se aseamană ca stil cu cea din curtea Miko Palace, pictura din apropierea Parcului Carol, pictura de pe blocurile situate pe Calea Serban Vodă.
Strada Arthur Verona este un alt loc unde poți admira aceste manifestări ale artei modern.
Pentru a descoperi mai multe picturi puteți urma unul dintre tururile organziate de Open Doors Travel, cu siguranță veți fi încântați de ce veți vedea.
- Mergi într-un club
Bucureștiul este cunoscut ca fiind un oraș cu o viață de noapte efervescentă și colorată, așa că nu poți sa nu o savurezi. Cluburile din București se întrec în petreceri tematice, DJ de renume mondial, iar Fratelli este unul dintre acele locuri care te încântă de fiecară dată cu un nou concept.
Când am fost cu participanții de la #ExperienceBucharest era Carnaval Party, încă de la intrare erai introdus în atmosfera de sărbătoare de animatorii costumați ca la cele mai mari circuri din lume. Nu lipseau vata pe baț roz, pentru că viața este întoteauna roz atunci când te distrezi, popcornul și bineînțeles un imens carusel care era atracția clubului.
Nu rata viața de noapte din București, pentru ca viața prinde sens atunci când te distrezi!
Pe lângă clădirile istorice care impresionează pe toată lumea, viață de noapte, clădiri modern și cultură urbană, Bucureștiul are câte ceva de oferit pentru fiecare tipologie de turist. Felicitări Tudor și Anda Maxim pentru încă o ediție reușită de Experience Bucharest și pentru că promovați locurile frumoase din România în toată lumea!
Tu când ai fost ultima dată turist în propriul oraș? Dacă te hotărăști să vizitezi Bucureștiul, alege unul dintre tururile organizate de Walkabout Free Tours, BTrip – Bucharest, Open Doors Travel, sau Good Living Bucharest, vei fi surprins de ce vei descoperi.
O viață ca o vacanță, indiferent unde te-ai afla!
8 gânduri despre „Top 5 experiențe în București”