Alexandria din Egipt – cele mai importante obiective turistice

Alexandria a fost alături de Roma și Atena printre cele mai importante orașe ale lumii. Asta până când orașul a fost distrus de luptele instenstine și așa au dispărut și unele dintre cele 7 minuni ale lumii, așa cum erau considerate: Farul și Biblioteca din Alexandria.

Alexandru Macedon cucerește Egiptul în anul 324 î.H și își căuta o capitală pentru noul său imperiu. Nu a fost mulțumit nici de Memphis, nici Teba nu l-a încântat, așa că a găsit acest loc între lac și mare, acest fost sat pescăresc pe care îl numește Alexandria. Alexandru Macedon nu mai apucă să se bucure de acest oraș pentru că în anul 323 î.H moare la Babilon. Însă, generalul său Ptolemeu dezvoltă Alexandria și transformă Egiptul în cel mai puternic stat al lumii elenistice.

Ce a rămas din strălucirea Alexandriei de altă dată? Mai nimic, dar cu toate acestea mai sunt locuri care merită văzute. Cele mai frumoase obiective turistice din Alexandria:

  1. Catacombele Kom El Shoqafa

Kom înseamnă colină, movilă, iar Kom El Shoqafa poate fi tradus prin “movila de cioburi“. Romanii nu mâncau de două ori din aceeași farfurie, așa că în zona bazarului era un morman de de cioburi și când au vrut să curețe locul au găsit aceste catacombe. Catacombe înseamnă mormânt sub pământ, săpat în piatră și au fost considerate unele dintre minunile lumii antice.

Aici se înmormântau oamenii bogați și cu funcții, mormântul era decorat cu elemente ale mitologiei grecești: capul meduzei, combinate cu cele ale mitologiei egiptene: discul solar, cobra, aripile zeiței ISIS.

Se coboară pe o scară circular, mortul se cobora printr-un tunel, pentru a ajunge în zona mormintelor. Se vizitează cripta unor nobili romani. Ne putem da seama că erau romani după trăsăturile statuilor de la intrare: părul creț al bărbatului, statura femeii. Atunci când își comemorau morții, romanii coborau în catacombe și petreceau, într-o sala special, toată ziua, cu mâncare și băutură. Un fel de pomană din zilele creștinilor.

Sarcofagele impresionează prin detaliile sculpturilor, capul lui Dionysus – zeul grec al vinului. Sarcofag înseamnă mâncatorul de care, iar osuar mâncătătorul de oase. Desupra sarcofagului putem observa sculpturile care înfățișează zeitățile egiptene. Apis, Zeul Bou care sub protecția aripilor zeiței Isis primește ofrande. Zeul Anubis – zeul Morții, supravegheat de zeul Horus, realizează procesul de mumificare. Sub masa de mumificare se pot observa vasele pentru fiecare organ în parte: plămâni, rinchi, ficat, inima fiind lăsată în corp pentru a fi folosită în lumea de dincolo.

Toate culturile au fost fascinate și hipnotizate de Egiptul Antic dorindu-și să dețină o parte din misterele lui. În zona catacombelor încă se fac săpături și se decoperă noi morminte.

Se vizitează și sala Caracalla, locul unde au fost îngropați toți cetățenii omorâți de Împăratul Roman Caracalla în masacrul de la Alexandria. Caracalla și-a ucis fratele, iar locuitorii Alexandrei au făcut o satiră despre fapta împăratului Imperiului Roman. Pentru a se răzbuna, Caracalla i-a aduna într-un amfiteatru și i-a asasinta pe toți oamenii de acolo.

În curte este expus capul lui Marc Antoniu, împăratul roamn fascinate de frumusețea Cleopatrei și care a murit în Alexandria. Marc Antoniu era și el un bărbat frumos, iar asta se poate observa și în trăsăturile statuii.

Preț bilet: 80 de lire egiptene

  1. Coloana lui Pompei

Romanii voiau să se impună ca și conducători așa că mixeaxă zeitățile lor cu cele egiptene: Hator – zeița Frumuseții era Afrodita, Serapis – zeitatea supremă era corespondentul lui Zeus. Astfel, templul închinat zeității supreme Serapis, se chema Serapeum. Statuia lui Serapis/Zeus era realizată din granit roz.

 Nilul ajungea până la baza templului și erau piscine. Avea și două obeliscuri – acum unul e în America și unul în Italia, la Tornio.

Din măreția templului de altă dată a mai rămas doar coloana lui Pompei și doi sfincși care au cap de faroni. Coloana înaltă de 30 m constuită din granit roșu de la Aswan a fost ridicată  în anul 291 d.Hr pentru a sprijini o statuie a împăratului Dioclețian.

Fratele reginei Cleopatra îl omoară în anul 48 î.H, pe generalul roman Pompei și îi pune capul în vârful acestei coloane ca un advertisment pentru trupele romane. De aici și denumirea de Coloana lui Pompei.

Preț bilet: 80 de lire egiptene

  1. Fortăreaț Qaitbay – Farul din Alexandria

În perioada lui Ptolemeu se construieșt și Farul din Alexandria, pe insula Pharos, considerat una dintre cele șapte minuni din Antichitate. Farul era construit din marmură albă, înalt de 180 de metri, avea 300 de camere, un etaj octogonal și unul circular, iar în vârf două torțe, flacăra fiind reflectată de o oglindă pentru a lumina intrarea în cel mai mare port de la Marea Mediterană.

În anul 956 d.H are loc un cutremur care nu provoacă mari pague, însă cele două cutremure din anii 1303 și 1323, îl distrug complet. În anul 1480, conducătorul Qaitbay construiește o fortăreață din pietrele rămase de la far, fortăreață care există și în zilele noastre.

Chiar dacă farul nu mai este te poți plimba pe corniche și să admiri Marea Mediterana, bărcile de pescari care se întorc la mal și de la care poți cumpăra căluți, stele de mare și alte vietăți marine.

Pe corniche în zona vechiului far sunt clădiri care au o arhitectură victoriană, moștenite din timpul ocupației engleze. Din păcate acum sunt într-o stare de deterioare avansată și par mai mult sau mai puțin locuite.

Tot pe falza din zona farului se află și o moschee care îți atrage atenția cu minaretele ce răsar frumos printre palmieri. Din păcate, în Egipt nu este permis accesul persoanelor care nu sunt de religie musulmană, în nicio moschee.

  1. Biblioteca din Alexandria

Tot Ptolemeu pune bazele și Bibliotecii din Alexandria, bibliotecă care ajunge să aibă 500,000 – 700,000 de manuscrise. 300,000 de manuscrise de la Biblioteca din Alexandria, i le-a dăruit Marc Antonio, Cleopatrei, manuscrise care se pierd. Însă acestea au fost distruse de creștini.

În 2001 a fost inagurată noua bibliotecă cu un design futurist. Sunt milioane de manuscrise.

  1. Palatul Montaza

Palatul regal Montaza a fost construit în anul 1930 în stil florentin cu influențe otomane. După revoluția din 1952 a fost tranformat în muzeu. Grădinile palatului Montaza se întind pe o suprafață de 84 de hectare și au tot felul de specii de plante și arbori. Palatul este cochet și deși pare micuț are 366 de camera, câte una pentru fiecare zi a anului.

 

Orașul Alexandria îl vizitezi doar dacă ești în zonă și nu ai ce face, alt motiv nu aș vedea de ce ai merge special pentru a-l vedea. Eu am fost pentru că eram în Cairo și ca să scap de nebunia, aglomerația, praful și mizeria de acolo, am ales să vizitez Alexandria.

Distanta dintre Alexandria și Cairo este de 220 de km pe care îi parcurgi în patru ore, pentru că o oră faci doar până când ieși din Cairo și o oră parcurgi cei 25 de km de corniche (faleză) din Alexandria.  Cine se plânge de traficul din București să facă o vizită până în Egipt, când o să se întoarcă o să i se pară că la noi nici măcar nu e aglomerație.

O viață ca o vacanță!

2 gânduri despre „Alexandria din Egipt – cele mai importante obiective turistice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.