Conacul Bellu, Crama Rotenberg, Ferma Dacilor și Mânăstirea Vărbila – ce să vizitezi într-o zi de weekend

Vara este în toi, iar activitățile de petrecere a timpului liber sunt dintre cele mai diverse. Andreea Sipoșean de la Elf Tours & Travel a venit cu o propunere inedită, utilă și relaxantă în același timp: degustare de vin la Crama Rotenberg.

Chiar daca nu ești un mare băutor de vin, vizita la o cramă este o experiență unică ce trebuie încercată cel puțin o dată-n viață. Crama Rotenberg se află pe Dealu Mare, comuna Ceptura de Jos la o distanță de 80 km de București. Dacă tot eram în zonă, nu puteam rata ocazia de a face o vizită și la Conacul Bellu din Urlați.

  • Conacul Bellu

Conacul Bellu a aparținut lui Alexandru Bellu, nepotul lui Barbu Bellu, cel care a cedat municipalității București, terenul pe care azi se află renumitul cimitir. Domeniul de la Urlați cuprindea pe lângă numeroase podgorii, un conac principal, casa de oaspeți și un foișor. Conacul principal a fost distrus de cutremurul din anul 1940, iar azi se mai poate vizita doar foișorul și casa de oaspeți.

Foișorul era folosit în trecut pentru a supraveghea întreg domeniul. Azi găzduiește expoziția de fotografii realizate de Alexandru Bellu, precum și aparatele foto cu care au fost realizate și o superbă colecție de costume populare. Alexandru Bellu este descendentul unei familii de boieri care au venit în România din Macedonia, iar datorită numeroaselor activități filantropice au primit de la statul austriac titlul nobiliar de baroni. Alexandru și-a făcut studiile în Elveția și Franța, însă fiind îndrăgostit de plaiurile mioritice de la Urlați, și-a stabilit reședința aici.

Conacul Bellu este construit într-un stil arhiteconic românesc și poate fi numit fără doar și poate, cel mai frumos conac din secolul al XIX-lea. Alexandru Bellu a locuit aici împreună cu soția și cei 7 copii, și fiind un om de cultură a adunat o impresionantă colecție de obiecte de artă: tablouri, cărți, piese de mobilier.

Piesele de mobilier sunt adevărate opere de artă, realizate din lem de nuc, cireș, cu modele unice și impresionante. Din colecția de cărți, una se distinge în mod deosebit, biblia scrisă de Martin Luther. Fiecare salon era decorat și mobilat într-un alt stil, avem salonul oriental – cu narghilele, obiecte turcești și salonul japonez, cu picturi, obiecte de artă și piese de mobiler asiatice.

Nu se fac poze în interior, așa că trebuie să veniți până aici să vedeți aceste obiecte de o frumusețe aparte. Taxa de vizitare este de 8 lei, iar tururile ghidate se fac doar pentru grupuri de 5 persoane.

După ce ne-am încântat ochii, am zis să ne încântăm și sufletul și am făcut o vizită la Mânăstirea de la Jercălăi. În curtea mânăstirii, în curs de restaurare se află biserica de lemn făcută cadou Reginei Maria. Biserica a fost adusă de la Bran, reasamblată aici, iar acum se refac picturile.

Momentan, nu se poate vizita, dar părintele călugăr a avut bunăvoința să ne deschidă biserica mare a mânăstirii și să ne binecuvânteze.

De la Urlați la Cramele Rotenberg ajungi cam în 15 minute, fiind o distanță de doar 10 km. Cramele Rotenberg au fost restaurate în 2007, după o carieră internațională în telecomunicații și calculatoare, dl. Mihail Rotenberg și-a făcut cadou de pensionare aceste crame unde se implică activ în producerea celui mai bun merlot, așa cum declară ei.

  • Turul ghidat al cramei Rotenberg

Doamna Dumitru Mihaela ne-a făcut un tur ghidat al cramei și ne-a purtat prin întreg procesul de producție. Savoare specială a vinului Rotenberg este dată de faptul că toate muncile se realizează manual, strugurii se culeg manual, se desciorchinează cu mâna, de aici și logo-ul cramei – mâna. De asemenea, vinul nu se pompează și el coboră din cuvele unde a fermentat sub propria greutate, folosindu-se de forța gravitațională, crama fiind amplasată pe 3 niveluri.

Via se întinde pe o suprafață de 23 de hectare si este cultivată cu soiul de struguri merlot. Merlot-ul este vinficat în 11 sortimente diferite, pentru că soarele bate diferit, temperatura la care sunt culeși strugurii diferă, astfel încât după fiecare deal este obținut un singur sortiment de vin. Chiar dacă merlot-ul este un soi de struguri roșii, crama Rotenberg produce și merlot alb și rose, după metode tradiționale. Culoarea roșie a vinului este dată de fapt de coajă, așa că se separă pielița de pulpă pentru a se obține vinul alb merolt, iar pentru cel rose se lasă în contact cu pielița roșie câteva minute, după care se îndepărtează.

 

Vinurile albe sunt ținute la fermentat în bazine de inox, iar cel roșii în cuve de beton care au o capacitate de 8 – 9 tone. Fermenetează între 5 și 7 săptămâni, iar apoi coboară sub propria presiune la următorul nivel al cramei, unde sunt ținute la învechit în butoaie, între 6 și 12 luni. Vinurile premium sunt ținute în butoaie noi, iar cele fume, în butoaie de stejar arse. Fiecare butoi are denumirea dealului de unde au fost culeși strugurii și data.

La ultimul nivel al cramei, vinul este îmbuteliat, după care mai este ținut la învechit în sticlă, cel puțin 2 ani. Deci, cel mai tânăr vin roșu Rotenberg, care se află pe piață este din anul 2017. Calitatea dopului este foarte importantă pentru învechirea vinului în sticlă, așa că cei de la Camera Rotenberg folosesc dopuri de plută din Franța.

  • Degustare de vin la crama Rotenberg

După ce am văzut cum este produs vinul, a venit timpul să-l și degustăm. Pașii unei degustări corecte: în primul rând se miroase, se agită vinul în pahar pentru a-i admira culoarea, apoi se plimbă vinul prin gură pentru a ajunge la papilele gustative, se înghide și se deschide gura pentru a-i permite aerului să intre și să-i intensifice aromele.

Am degustat 4 sortimente de vin:

  1. Rapsod Rose cu aromă de piersică și caisă;
  2. Menestrel blanc de merlot cu aromă de căpșune, coacăze negre. Este un vin ideal pentru paste, pește și fructe de mare;
  3. Frank Merlot un vin fume cu arome de prune uscate;
  4. Rotenberg Merlot Ceptura – este un vin premium maturat în butoaie de stejar timp de 24 de luni și învechit în sticle cel puțin 2 ani. Se produce într-un număr limitat, am degustat sticla numărul 1016 din cele 1600 din anul 2016. Are aromă de ciocolată, vanilie și cireșe amare, este un pic iute și cu note de piper negru.

De la magazinul cramei Rotenberg poți să-ți achiziționezi la prețuri speciale vinul care ți-a plăcut cel mai mult. Iar cum gustul unui vin bun se simte mai bine lângă o porție de mâncare delicioasă, ne-am îndreptat către Ferma Dacilor, pentru masa de prânz.

  • Ferma Dacilor

Ferma Dacilor este situată în satul Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova, la o distanță de 20 km de Ceptura și de 89 km de București. Situată între dealuri, Ferma Dacilor oferă o priveliște minunată. Pentru copii este o adevărată bucurie să vadă animale precum cerbi, căprioare, iepuri, cai.

Poți lua și lecții de echitație și să călărești pe dealurile din jur. Cum iubesc caii îmi propusesm ca timp de o oră să călăresc, însă a fost prea cald și am renunțat la idee, având astfel încă un motiv în plus să revin în aceste locuri. Pentru cei care doresc să se cazeze o pot face în căsuțe suspendate care au aspectul unor căsuțe din copac. Restaurantul de la Ferma Dacilor are porții generoase și foarte gustoase.

Credit foto: Luiza Stefania Mare

Ferma Dacilor este o opțiune pentru petrecerea timpului liber dacă vă aflați pe “Drumul Vinului”, faceți un tur al cramelor din zonă: Lacerta, Vitis Metamorfosis, Budureasca, Davino, Bazilescu, Serve, Halewood, Rotenberg, Ceptura; sau vreți să luați masa în aer liber, într-un cadru deosebit. După ce ne-am ospătat și ne-am răsfățat simțurile lumești, am zis să ne ocupăm și de partea spirituală și ne-am îndreptat către Mânăstirea Vărbila.

  • Mânăstirea Vărbila

Mânăstirea Vărbila a fost construită în anul 1510 și se află în comuna Vărbila, la o distanță de 86 km de București. Aici este locul unde în anul 1600, Mihai Viteazul a venit să se roage înainte de bătălia de la Bucov. În amintirea trecerii lui Mihai Viteazu prin aceste locuri, în curtea mânăstirii se află bustul acestuia.

Mânăstirea Vărbila avea în proprietate multe terenuri și păduri care erau lucrate cu ajutorul țiganilor, însă în anul 1863, în urma legii secularizării, și-a pierdut toate averile. Astfel, rămași fără forță de muncă și fără pământuri, călugării au părăsit și ei mânăstirea, funcționând din 1900 ca biserică de mir pentru săteni.

Biserica a fost puternic afectată de cutremurele din 1940 și 1977, dar a fost restaurată în perioada 2008 – 2012. Interiorul are o cupolă înaltă, iar picturile ilustrează cele mai importante sărbători bisericești. Ce face această biserică unică este catapeteasma care e singura din România pictată pe piatră. În urma cutremurului din 1802 care a avut aproximativ 8 grade, întreag biserică a fost grav avariată, însă catapeteasma a fost singura care nu a suferit daune. Într-una dintre picturi este înfățișată și Sfânta Ecaterina de la Muntele Sinai, din Egipt. Pe o scară în formă de spirală te poți urca în turnul bisericii pentru a avea o priveliște de ansamblu.

După ce ne-am luat și energia spirituală, am plecat spre București. Încărcați cu energie pentru trup, dar și pentru suflet suntem pregătiți pentru o nouă săptămână de lucru. Pentru a vedea când este următoare degustare de vin, picnic în vie și alte evenimente interesante, urmăriți pagina Elf Tours & Travel.

O viață ca o vacanță!

3 gânduri despre „Conacul Bellu, Crama Rotenberg, Ferma Dacilor și Mânăstirea Vărbila – ce să vizitezi într-o zi de weekend

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.