Turul Insulei Gozo – cele mai frumoase obiective turistice

Gozo este a doua insulă ca mărime din arhipelagul maltez. Gozo are doar 67 de kilometri și este o insula rurală care are doar 3 localități mai mari. Dacă maltezii trăiesc din turism, gozitanii sunt in mare parte pescari și trăiesc din agricultură, aici solul fiind mult mai fertil. Gozo are un sol de argilă albastră și se pot cultiva fructe și legume, măslini, rodii.

Turul insulei Gozo începe din portul în care ajungi după o călătorie de 45 de minute cu ferry boat-ul din Malta, prețul biletului este de 4,75 euro. Nu trebuie să vă faceți nicio grijă pentru că ghizii Malta Travel se ocupă de tot, trebuie doar să fiți în fața hotelului la ora stabilită pentru a pleca în excursie.

Odată ajunși în port sunteți preluați de autocarul care vă conduce la cele mai importante obiective turistice din Gozo:

  1.   Dwejra

Natura este cel mai talentat artist, sculptând stânca în forme care te impresioneaza și îți rămân pentru totdeauna întipărite în memorie. Vântul, marea, nisipul adus din Sahara timp de 15.000 de ani, au ajutat natura să dea stâncilor forma pe care o vedem azi. Natura lucrează continuu și dă o altă formă lumii, astfel Fereastra Albastră – unul dintre simbolurile Maltei s-a prăbușit în martie 2017.

Chiar și fără Fereasta Albastră, locul este de o frumusețe atipică, care impresionează și îți face plăcere să-l privești. Stânca ciupercilor a supraviețuit eroziunii mării și vântului și se ridică impunătoare din mare. Pe vremea Cavalerilor Ioaniți aici creștea o ciupercă care te vindeca de orice boală, de aici și denumirea pe care stânca o poartă până în zilele noastre.

Poți face o plimbare cu barca, să te relaxezi și să te bucuri de frumusețile oferite de natură, de marea de un albastru incredibil.

2. Biserica făcătoare de minuni Ta’Pinu

Locul este încărcat de spirtualitate și energie pozitivă, pe care dacă ai sufletul și mintea deschise le vei simți din plin. Istoria bisericii se întinde pe parcursul a 500 de ani. Înăinte aici era o capelă întreținută de Pinu Gauci, de aici și denumirea bisericii, Ta’Pinu însemnând a lui Pinu. Aici, o țărancă pe nume Karmela Grima obișnuia să se oprească și să se roage, înăinte de a merge la muncile câmpului, într-o dimineață fiind în întârziere nu s-a mai oprit și a fost răpusă la pat de o boală grea. Într-un vis i-a apărut Fecioara Maria care i-a spus: „Dacă tu nu ai putut să vii la mine, am venit eu la tine, spune 3 Ave Maria și te vei vindeca”. Femeia a făcut întocmai și s-a făcut bine, de atunci urmând și alte vindecări miraculoase.

Între 1922 și 1932 este construită actuala biserică care impresioneză prin formă și dimensiuni. Clopotnița acesteia are o înălțime de 61 de metri și este singura biserică din Malta nepictată pe interior. Paplitatea și-a trimis cardinalii pentru a studia miracole înfăptuie la Ta Pinu, aceștia confirmându-i statutul de biserică făcătoare de minuni.

Însuși Papa Ioan Paul al II-lea a venit la Ta’Pinu și a săvârșit o slujbă în anul 1990, în acest loc miraculos cu mare încărcătură emoțională! Minunile există în fiecare zi, așă că bucurați-vă de ele și împliniți-vă dorințele făcând o vizită la această biserică miraculoasă situată pe insula Gozo.

3. Fontana – locul unde poți gusta produse tradiționale

Fontanta sunt spălătorii medievale, toate femeile de pe insulă veneau la aceste izvoare să spele hainele. Acum aici se află și un magazin cu produse tradiționale gozitane. Puteți degusta delicioasele lichioruri din pere de cactus, rodie, roșcove; pasta din roșii uscate, măsline, brânza de capră cu diverse mirodenii, preferata mea. Dacă la mâncare vă e greu să vă decideți, puteți admira produsele croșetate din dantelă și mătase realizate cu dibăcie de gozitani.

Regina Victoria a primit cadou 5 perechi de mănuși din dantelă, croșetate de gozitani, iar de atunci dantela din Gozo a devenit apreciată în toată lumea.

4. Xlendi Golful Nimfelor

Aici apa este de un turcoaz care te farmecă și te face să nu îți mai dorești să pleci acasă. Locul de belvedere care oferă o priveliște asupra întregului golf este ideal pentru a face câteva fotografii memorabile.

În Golful Nimfelor puteți să mâncați la unul dintre restaurantele cu preparate delicioase și priveliște spectaculoasă. Chiar dacă gozitanii sunt foarte lenți și servirea mesei poate dura chiar și 3 ore, dacă sunteți un grup mai mare, nimic nu te deranjează când ești într-un loc atât de frumos.

Ta’Karolina este ultimul restaurant din port și poti să te lași delectat de marea turcoaz în timp ce savurezi preparatele delicioase din pește.

5. Rabat sau Victoria – orașul denumit în cinstea reginei Victoria

Rabat este capital insulei Gozo care în anul 1887, în cinstea jubileului de diamant al reginei Victoria, a fost denumit Victoria. Foarte puțini gozitani îi spun Victoria, aceștia preferând  denumirea de Rabat, nume dat de arabi suburbiei orașului. Arabii numeau centrul orașului mdina, iar perferia – rabat. Din acest motiv, multe orașe din lumea arabă poartă numele de Rabat, inclusiv capitala Marocului.

E o plăcere să te plimbi pe străzile din Rabat, e așa o atmosferă de liniște și pace în care pașii îți sunt conduși de privire către cele mai frumoase clădiri. Astfel, am descoperit biserica St.George care ca orice loc de cult din Malta este o încântare să-i treci pragul și să te lași fascinat de arhitectură.

6. Citadella

Este o cetate în stil arab pe unde de-a lungul timpului au trecut arabii, normazii, ioaniții, britanicii. Chiar dacă pentru a ajunge la Citadellă drumul este ușor abrupt, merită efortul pentru că de sus ai o priveliște 360 de grade asupra întregii insule Gozo!

Ziua petrecută în Gozo este una deosebită pentru că aici atmosfera este diferită din Malta, totul este mai liniști, mai boem, mai romantic. În Gozo turismul nu s-a dezvoltat atât de mult, sunt doar câteva hoteluri, iar spiritul local s-a păstrat. Familiile din Gozo păstrează tradițiile și sunt familii mari cu 4, 5 copii. Duminica, familia mare de 3, 4 generații se reunește pentru a mânca și a petrece timp împreună.

Cheia lastă în ușă este un obicei care se păstrează și astăzi și demonstrează ospitalitatea gozitanilor și faptul că încă își păstrează tradițiile. Am avut ocazia să vedem o cheie într-o ușa când vizitam citadella.

Pentru o expriență autentică în Malta, rezervă-ți o zi pentru Insula Gozo, te vei întoarce de acolo cu multă energie și o stare de liniște și bine. Ghizii Malta Travel te vor conduce pe cele mai frumoase trasee și își vor spune cele mai interesante povești despre locurile vizitate.

Verifică site-ul www.malta.ro pentru a găsi oferta care ți se potrivește! O viață ca o vacanță pe insulă!

3 gânduri despre „Turul Insulei Gozo – cele mai frumoase obiective turistice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.