
Malta este un arhipelag alcătuit din 6 insule, 3 sunt locuite: Malta, Gozo și Comino și 3 sunt nelocuite: Cominotto, Filfla și St. Paul. Insula Malta este cea mai mare având o suprafață de 300 km2 și o populație de 470.000 de persoane, Gozo are 76 km2 și o populație de 30.000 de persoane, iar Comino are doar 3,5 km2 și 3 locuitori.

Malta este o stâncă în mijlocul mării Mediterane modelată de natură în cele mai frumoase forme. Populația s-a dezvoltat pe o rocă cu globicerine, care sub razele arzătoare ale soarelui capătă culoarea galbenă a mierii. Din acest motiv, romanii au denumit-o “Insula Mierii” – Melita în limba latină însemnând miere.

Dacă stai mult în acest loc chiar simți bucuria pe care o ai când mănânci miere, pentru că la fiecare curbă ți se dezvăluie un alt peisaj încântător, la fiecare treaptă coborâtă descoperi o nouă casă cu o arhitectură deosebită și o poveste impresionantă care se întinde pe parcursul a sute de ani. În Malta, casele, pietrele, peisajele, vorbesc prin intermediul ghizilor Malta Travel care îți poartă pașii cu poveștile locurilor pe care le vizitezi, în urmă cu 7.000 de ani.

Situată strategic în mijlocul Mării Mediterane, la 290 km de Africa și 90 de km de Europa, Malta a fost întotdeauna râvintă de cele mai puternice popoare. Popare care și-au lăsat amprenta făcând din Malta un amalgam cultural, arhitectural și gastronomic ce îți face plăcere să-l descoperi.

Având totul asigurat: transport, cazare, tururi cu ghizi vorbitori de limba română, care includ intrări la obiectivele turistice și prânzuri cu preparate tradiționale senazațional de gustoase, servite la cele mai bune restaurante, nu îți rămâne decât să te bucuri de frumusețea locurilor descoperite. Dacă îți achiziționezi vacanța de la agenția turistică Malta Travel, ești lipsit de griji.

Călătoria prin Malta pornește din Valletta, cea mai fortificată capitală din lume pentru care s-au bătut 13 imperii.


Până să ajungeți în Valletta treceți printr-un alt oraș care o să vă capteze atenția: Floriana – orașul leilor, simbolul Cavalerilor Ioanți. În drum spre zidurile orașului – cetate Valletta, mergeți pe o promenada de unde puteți admira cel mai vechi și cel mai luxos hotel din Malta, Phoenicia. Construit în anii 1930 în sitlul art deco, hotelul are o priveliște asupra portului și a găzduit multe personalități, printre care se numără și Regina Elisabeta a II-a cu Prințul Philip.

Chiar înăinte de a intra pe poarta orașului Valletta, se află Fântâna Tritonilor care amintește de legătura orașului cu mare și activitatea principală a locuitorilor săi, pescuitul.


Valletta este orașul Cavalerilor Ioaniți care au primit insula Malta în dar de la regele Spaniei Carol Quintul, în anul 1530. Capitala Maltei poartă numele marele maestru Jean de la Vallette. Cavalerii Ioaniți fiind foarte bogați și dispunând de resurse materiale, au fortificat orașul și au contribuit la dezvoltarea lui. Valletta avea canalizare sub pavaj și până și în spital se foloseau tacâmuri din de argint. S-a ales utilizarea acestui metal atât pentru proprietățile sale antiseptice, dar și pentru a arăta măreția ordinului Cavalerilor Ioaniți.



Clădirile din Valletta sunt contruite în stil baroc, cel mai somptuos stil arhitectural și preferatul meu. Acesta fiind unul dintre motivele pentru care Valletta m-a impresionat. Dacă nu ai vedea cum sunt îmbrăcați oamenii, ai putea spune cu ușuriță că eși în secolul al XVII-lea și să te aștepți ca după orice clădire impunătoare să apară un baron într-o trăsură.


Valletta este “Un oraș construit de gentlemeni, pentru gentlemeni”. Aici găsești esența Maltei: rafinament, eleganță, clădiri distinse si somptuoase. Capitala Maltei are 30 de biserici și 390 de monumente. Să vedem care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Valletta:
- Parlamentul Maltei
Cum intri pe poarta orașului Valletta, pe partea dreaptă ai noua clădire a Parlamentului care îl are ca arhitect pe Loreno Piano, cel care a proiectat și centrul Georges Pompidou din Paris. Nouă clădire a Parlamentului a fost construită între 2011 și 2015. Pe strada Republicii se află și ruinele Operei Regale care a fost construită în timpul dominației britanice și distrusă în timpul unui raid aerian din cel de-al Doilea Război Mondial.


O altă clădire care îți atrage atenția este Palazzo Ferreria, al doilea ca mărime din Valletta, după Palatul Marilor Maeștri. A fost consturit în secolul al 19lea și ce-l face special, balcoanele locale moștenite de la arabi, adăugate unei arhitecturi de inspirație barocă.

2. Biserica Our Lady of Victory
Biserica Our Lady of Victory a fost construită pentru a comemora victoria Cavalerilor Ordinului Sf. Ioan și a maltezilor asupra otomanilor la 8 septembrie 1565. Marele Maestru Jean Parisot de Valette a finanțat construcția unei biserici în numele Nașterii Fecioarei ca formă de mulțumire. Biserica este realizată în stil baroc.
Barocul este cel mai somptuos stil arhiectural, se acordă o atenție sporită detaliilor, se folosec materiale scumpe, iar cupolele în formă de sferă simbolizează perfecțiunea creației divine. Dumnezeu a făcut lumea perfectă, doar omului i-a dat libertatea să aleagă.



Barocul era și o armă a bisercii catolice în lupta de a se impune în fața oamenilor și a arăta măreția lui Dumnezeu. În vremurile în care oamenii simpli aveau o viață foarte grea, temperaturile erau foarte mari, când intrau într-o astfel de biserică era o binecuvântare și li se făcea promisiunea că vor beneficia și ei de toată această grandoare înfățișată de stilul baroc, în lumea de apoi. Barocul și-a păstrat grandoarea până în zilele noastre și orice vizită într-un edificiu construit în acest stil te impresionează.


Vis-a-vis se află biserica Sf. Ecaterina din Alexandria, cunoscută ca Biserica Sf. Ecaterina a Italiei și construită de Cavalerii Ioniți italieni în 1576, în stil baroc. Lângă este Hanul Italian, locul unde erau găzduiți cavalierii ordinului Sf. Ioan vorbitori de limba italiană.
3. Auberge d’Italie
Auberge d’Italie este un han care a fost construit la sfârșitul secolului al XVII-lea pentru a-i găzdui pe Cavalerii Ioaniți.
Cavalerii Ioaniți au fost izgoniți din Malta în 1798 odată cu invazia francezilor. Reședința lui Napoleon a fost la Palazzo Parisio care se afla vis-a-vis de Auberge d’Italie, așa că hanul a fost transformat în comandament al trupelor franceze.
Maltezii cer ajutor britanicilor și în 1800 generalul Nelson îi alungă pe francezi, iar Malta devine parte a Imperului Britanic. Malta a fost sub dominație britanică până în 1964 când își obține independența.


În tot acest timp Auberge d’Italie a fost sediul diverselor insituții publice. Hanul este situat în Piața Castille unde se află și o statuie a Prim Ministrului George Borg Olivier, cel care a obținut Independența Maltei.
4. Grădinile Superioare Barakka

În grădinile Superioare Barakka ai petrecere câteva ore doar să te bucuri de priveliște, de mare care se dezvăluie în toată splendoarea ei și de bărcile care vin și pleacă din port.






O plimbare prin grădinile Barakka te relaxează și te apără de căldura soarelui care la orele prânzului pot deveni năbușitoare. Aici, briza Mediteranei te face să uiți pentru câteva momente că te afli într-un oraș.




De la grădinile Superioare Barakka mergeți spre Co-Catedrala Sf. Ioan pe niște străzi absolut superbe. Cele mai frumoase străzi din Malta le găsiți în Valletta, nu știi pe care să mergi mai întâi pentru că fiecare te fascinează și te îmbie să-i urmezi firul.








5. Co-Catedrala Sf. Ioan

Co-Catedrala Sf. Ioan a fost construită între 1572 și 1577 de către cavalerii ioaniți și este locul în care stilul baroc atinge opulența maximă. Interiorul este realizat din marmură de Carrara, iar pereții sunt acoperiți cu foiță de aur.
Aici sunt îngropați marii maeștri ai ordinului și fiecare țară are o capelă care în funcție de importanță este poziționată mai aproape sau mai departe de altar.






Atracția principală a Co-Catedralei Sf. Ioan o reprezintă pictura lui Caravaggio, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, cea mai importantă operă a artistului și singura semnată de acesta. Pictura este realizată prin tehnica clarobscurului și pune accent pe întâlnirea dintre sacru și profan, pe umanizarea celor care iau parte la scenă: călăul, temnicerii, femeia care duce vasul cu apă. Trebuie să privești cu atenție această pictură ca să vezi groaza și deznădejdea imprimate pe fața personajelor pictate.
6. Grădinile Inferioare Barakka
După porția de spiritualitate faceți o plimbare până la grădinile Inferioare Barakka, un alt punct de belvedere asupra portului din Valletta.





În drumul spre grădini observați: Curtea de Justiție, Biblioteca Națională a Maltei, Palatul Marilor Maeștri.



În Valletta la fiecare colț de stradă se află o statuie, pentru că pe vremuri acestea nu aveau nume și nici oamenii nu știau să citească, iar astfel se puteau orienta.



În grădinile Inferioare Barakka se remarcă un templu neoclasic construit în anul 1810 în memoria amiralului britanic Sir Alexander Ball. Când priviți spre Marele Port, puteți vedea și Clopotul Siege ridicat în memoria victimelelor celui de-al Doilea Război Mondial.







7. Valletta Waterfont
Turul Valletei se încheie cu o masă delicioasă la Bistro 516 în Valletta Waterfront. Pe vremuri aici era port comercial, iar ușile clădirilor erau colorate în funcție de marfa depozitată: galben, dacă depozitau cerale, albastru pentru depozitele de pește.





Acum toate aceste clădiri găzduiesc restaurante chic cu mâncare delicioasă și vedere la portul unde acostează vasele de croazieră.



După un prânz copios, vă puteți plimba pentru a admira fațada clădirilor în stil baroc.

În portofoliu de hoteluri Malta Travel se află și Hotel InterContinental de 5 stele, situat în St. Julian – cea mai modernă și luxuoasă stațiune din Malta.


Puteți mânca la restaurantul Paranga care se află chiar pe malul mării. În timp ce savurați delicioasele preparate din pește puteți admira golful Saint George. Aici luxul și tradiționalul se împletesc într-o atmosferă care îți desfată simțurile și te face să-ți dorești să revii în Malta cât de curând.



Hotelul InterContinetal are o priveliște minunată și este situat în centrul distracției din Malta, în golful St.George, la doar 10 km de aeroport și capitala Valletta. Hotelul dispune și de o plajă privată cu nisip, unde vă puteți bucura de soare atunci când nu vizitați Valletta, Mdina, Marsaxlokk sau insulele Gozo și Comino, în tururile special gândite de ghizii Malta Travel.

O viață ca o vacanță!
Frumos in Malta ❤❤❤
Da, sunt la a treia vizită și m-aș întoarce și a patra oară fără să stau pe gânduri.
Tu pe urmele Cavalerilor Ioanți în Rhodos, eu în Malta! 🙂