Mdina este orașul meu preferat din Malta, unde totul s-a păstrat intact ca acum 350 de ani. Din acest motiv, Mdina a fost platoul de filmare pentru numeroase producții cinematografice: Troia, Gladiatorul, Contele de Monte Cristo, Game of Thrones.
Cetatea din Game of Thrones este filmată în mare parte în Mdina și Dubrovnik. De cum treci de poarta orașului, pe care fanii filmului o vor recunoaște cu siguranță, simți că ai pășit într-o altă lume. Ghizii Malta Travel au grijă să te ducă să vezi orașul când nu sunt foarte mulți vizitatori, astfel încât să te poți bucura din plin de arhitectura impresionantă a caselor.




Mdina a fost prima capitală a Maltei încă de pe vremea romanilor. Romanii au fost cei care i-au adăugat orașului cei 4 kilometri de ziduri de apărare. Mdina înseamnă oraș, centru, sufletul orașului și suburbia se numea rabat. Timp de 1.000 de ani Malta și Sicilia au fost sub stăpânirea arabilor aceștia lăsându-și amprenta. Între 1.300 și 1.400 sub dinastia Aragoneză, Midna își capătă farmecul care domnește și astăzi.


În Mdina poți să întâlnești baroni și baronese, este orașul aristocrației malteze de origine spaniolă și siciliană.




- Muzeul Național de Istorie Naturală

Situat într-un palazzo din secolul al XVII-lea, muzeul are o curte interioară care te face să visezi la vremurile de mult apuse și la oamenii care i-au trecut pragul. Mdina este denumit și Orașul Tăcerii pentru că aici locuiesc doar 299 de personane, toate provenind din familii cu o lungă istorie. Este o societate foarte închisă, dacă vrei să îți cumperi o casă aici trebuie să primești acordul întregii comunități.




2. Casa Iguanez
Casa Iguanez aparține celei mai vechi familii aristocrate din Malta și se află pe strada cu același nume. Acum aici locuiesc cele 3 surori Iguanez care au în jur de 70 de ani.




Strada Iguanez sigur o recunoașteți din fimul Gladiatorul. Aceasta este strada pe care Maximus, personajul interpretat de Russell Crowe intra în Roma. Mergând pe aceste străzi, așa vă simțiți și voi, ca și cum ați păși în Roma antică.
3. Mânăstirea Sfântul Petru


Vis-a-vis de Casa Iguanez se află Mânăstirea Sfântul Petru, un loc de cult ce aparține călugăriţelor benedictine. Legenda spune că odată ce ai trecut pragul acesti mânăstiri nu mai ai voie să o părăsești.





4. Catedrala St.Paul


Pe strada Villegaignon până la catedrala din Mdina, stilul baroc îți demonstrează desăvârșirea, casele având o arhitectură fascinantă.




În Piața Sfântul Pavel (St.Paul) unde se află și catedrală, alte două clădiri: Palazzo Gourgion și Casa Gourgion – construită în stil neogotic, îți atrag privirea. Ușile colorate sunt cele care te fascinează și te fac să visezi la ce se află în spatele lor.


Interiorul catedralei este realizat din marmură, iar altarul și capelele impresionează prin atenția acordată detaliilor.





5. Muzeul Catedralei
O vizită la Muzeul Catedralei te va face să înțelegi mai bine stilul de viață a celor care trăiesc în Mdina, opulența, eleganța și rafinamentul pieselor de mobilier a căror istorie se întinde pe parcursul a sute de ani.




Cariatidele de la intrare îl reprezintă pe titanul Atlas care cu ambele mâini susține Pământul, iar cu o mână Cerul. În muzeu sunt expuse obiecte religioase, picturi, piese de mobilier.


Chiar dacă să întreții astfel de palate este costisitor, descendeții famiilor istorice țin la blazon și îngrijesc moștenirea primită de generații. Lângă clădirea care găzduiește Muzeul Catedralei se află un palat cu 24 de camere, deținut de un baron. La intrarea în grădina palatului, pe frontispiciu sunt ananași.



Ananasul e simbolul pentru lux, fructul demn de un rege. Când s-a întors din expediția sa din America, toate fructele de pe corabia lui Cristofor Columb s-au stricat, doar ananasul a rezistat și a fost oferit în dar regelui.

6. Fontanella

Fontanella este restaurantul situat pe meterezele orașului Mdina, unde Brad Pitt și Angelina Jolie veneau să mănânce pe parcursul filmărilor la pelicula Troia. Ghidul Malta Travel, Janos ne-a povestea amuzat că i se întâmplă frecvent să asistente la scene în care cuplurile vin și cer să stea la masa unde au stat Brad Pitt și Angelina Jolie, iar chelnărul le răspunde fiecăruia în parte: “aveți noroc că masa respectivă tocmai s-a eliberat!“.

Fie că stați sau nu la masa la care au mâncat Brad Pitt și Angelina Jolie, priveliștea de la Fontanella este spectaculoasă. Merită să faceți o pauză, să vă odihniți puțini înăinte de a vă continua plimbarea prin Orașul Tăcerii.

Pe parcursul filmărilor la producția cinematografică Troia, Brad Pitt și Angelina Jolie au stat la Xara Palace Hotel. Un hotel de 5 stele din Mdina, situat într-un vechi palat și al cărui restaurant a primit o stea Michelin în anul 2021.


7. Esplanada Sfânta Agatha
Pe esplanada Sfânta Agatha se află cele mai frumoase case din Mdina. Cea cu storuri albastre și bougainvillea chiar este de vânzare.




Tot aici se află multiple magazine de unde vă puteți achiziționa diverse suvernuri. Iubitorii de gelato își pot lua o gelato autentică italienească de la Fior di Latte .




Vis-a-vis de gelaterie se află o altă casă superbă cu storuri roșii.


8. Casa cu bougainvillea
Casa cu bougainvillea se află tot pe esplanada Sfânta Agatha și este o încântare pentru toți iubitorii acestei flori. Florescența depinde de anotimpul în care vizitați Malta.


9. Piața Mesquita

Piața Mesquita este străjuită de clădiri frumoase în care se află câteva resturante unde vă puteți delecta cu o mâncare tradițională malteză, în timp ce admirați frumusețile din jur.







10. Poarta Grecilor


Prin Poarta Grecilor ieșiți din orașul cetate, Mdina. Poarta a fost construită inițial în perioada medievală, iar portalul său exterior a fost construit în stil baroc în 1724 de Charles François de Mondion.

De aici în 3 minute ajungeți la Poarta Principală de unde vă puteți continua plimbarea prin orașul Rabat.


Mdina înseamnă oraș, centru, iar Rabat periferie, această denumire regăsindu-se la multe orașe construite de arabi. Chiar și capitala Marocului se numește Rabat. Așa că la ieșirea din Mdina ne-am continuat plimbarea prin Rabat unde ne-am lăsat fascinați de arhitectura caselor și am aflat povestea lor de la ghidul Malta Travel, Janos.






Balcoanele închise sunt moștenire de la arabi pentru că femeile nu aveau voie să fie văzute. Bătătoarele de la uși au legătură cu ocupația celor care stau în casă, dacă sunt în formă de pește înseamnă că acolo stă o familie care are o afacere cu produse marine, dacă au o mână, mâna stilizată a Fatimei înseamnă că în acea casă stau multe femei care nu pot fi vizitate în absența unui bărbat, dacă sunt în formă de îngerași, înseamnă că în acea casă sunt mulți copii. În Malta e ceva obișnuit ca o familie să aibă 4, 5 copii, din acest motiv casele au și un gărduleț din fier forjat. Atunci când ușa este deschisă, copiii nu pot ieși din casă datorită acestui gard.




Ante porta de fier forjat este datorită faptului că fiecare casă acționa ca o creșă. Casele aveau nume pentru că străzile nu aveau numere. Și astăzi se întâmplă să expediezi o scrisore și pe plic să ai trecut numele casei. Balconul era spațiu/sursa de entertaiment.



Un tur prin cel mai frumos oraș din Malta, nu se putea închiea decât cu o masă copioasă la Palazzo Castelleti. Pentru gurmanzi, Malta este un adevărat paradis culinar, pentru că aici, bucătăria italiană s-a întâlnit cu influnețele locale dând naștere celor mai delicioase preparate. Trebuie neapărat să testați desertul local, imqaret.



Pentru cele mai bune oferte vizitați site-ul Malta Travel, agenția specializată, de peste 20 de ani, în vacanțe în acest arhipelag de vis din Marea Mediterană. Cu siguranță veți găsi oferte pentru toate bugetele și excursii pentru experiențe de neuitat. Așa veți putea vizita cât mai multe locuri într-un timp cât mai scurt și să le aflați poveștile impresioante, pentru că Malta pe lângă peisaje de vis și mâncare delicioasă are și o istorie care se întinde pe parcursul a mii de ani.

O viață ca o vacanță!
Orasul Mdina un oras maltez cu o istorie frumoasa si cu cladiri impresionante.