
Malta este o destinație de vacanță ideală pentru cei care iubesc locurile istorice, arhitectura barocă, mare și soarele. Malta este o destinație de explorat, simțit și trăit. E suficient să veniți o singură data, să vă îndrăgostiți de acest ahripelag și să vă doriți să reveniți.

De fiecare dată de la ghizii Malta Travel aflați noi povești și locuri frumoase, pentru că Malta oferă la fiecare colț de stradă o casă cu o arhitectură deosebită, o privelișite încântătoare.







Toate locurile sunt încântătoare în Malta, acesta e topul meu preferat în momentul de față, dar oricând se poate schimba și ce e acum pe locul 6 poate să ajungă cu ușuriță pe primul loc:
- Mdina
Pasionată de castele și palate, nu aveam cum să nu pun pe primul loc Mdina. Mdina este locul unde nimic nu este schimbat de 350 de ani și la fiecare colț de stradă te aștepți să te întâlnești cu un baron.

Casele care sunt mai degrabă palate te fac să te simți cu sute de ani în urmă, iar poveștile ghizilor Malta Travel te fac să vezi cu ochii minții acele vremuri.

Cât de mult mi-a plăcut în Mdina și ce puteți vizita acolo, am scris aici.
2. Valletta

Esența Vallettei este sintetizată de fraza “Un oraș construit de gentlemeni, pentru gentlemeni”. Eleganță, fast, rafinament, stil baroc, lux, splendoare sunt câteva dintre cuvintele care pot fi atribuite orașului Valletta. Dar nu poți înțelege cât de frumos este acest oraș decât vizitându-l.


Cele mai frumoase obiective turistice din Valletta am încercat să le cuprind în acest articol.
3. Insula Gozo

Homer în epopeea lui Odiseea spune că Ulise a stat capitiv pe această insulă, de nimfa Calipso. Eu cred că Ulise a rămas capitivat timp de 9 ani de frumusețea acestei insule. Oricine vizitează această insulă este fermecat de culoarea verzuie a mării, formele stâncilor și străduțele înguste și cochete.


Turul Insulei Gozo l-am descris aici, având totul asigurat de agenția de turism Malta Travel: transport, bilete de intrare la obiectivele turistice, masa de prânz, nu își rămâne decât să te lași fermecat de frumusețile pe care le descoperi.
4. Insula Comino



Locul unde aș vrea să rămân cel puțin 1 lună, păcat că aici se află un singur hotel, în laguna St. Nicholas, care acum este închis. Călătorii adevărați explorează întreagă insulă, așă că însoțiți de Adriana, ghidul nostru, am plecat de unde ne-a lăsat catamaranul în explorarea insulei.



Am trecut pe lângă Laguna Albastră locul unde apa este de un albastru incredibil, iar nisipul datorită coralilor este de culoare albă. Aici s-au filmat și scene din faimosul film Laguna Albastră.




Datorită peisajul incredibil, Comino a fost folosit ca platou de filmare pentru multe producții cinematografice de succes. Scena cu Chateau D’if din Contele de Monte Cristo a fost filmată la turnul de apărare aflat pe insula Comino. Malta are 20 de turnuri de apărare care se foloseau pentru comunicare atunci când se observeau pericole pe mare.






Înconjurând insula ajungi la laguna Santa Maria cu plajă întinsă și intrarea lină în mare. Aici poți face o oprire pentru a te răcori și face o baie în mare cristalină.






În apropiere de locul unde acostează vasele se află o mică lagună fără nume, ideală pentru iubitorii de snorkeling. Chiar dacă sunt pietre, dacă ai papuci de apă și o mască de snorkeling te poți bucura în voie de corali și peștișorii colorați.







Un alt loc perfect pentru snorkeling este Laguna de Cristal, unde veți face o oprire pentru a vă bucura de apa incredibil de turcoaz și peștișorii multi colori.










Dacă în cele 3 ore cât stă vasul în Comino, nu vreți să parcurgeți cei 3 km ai insulei și vreți să vă relaxați, puteți rămâne în Laguna Albastră să vă bucurați de mare și soare. Dacă vi se face foame vă puteți cumpăra ceva de la tonetele din zonă.




De la Launga Albastră puteți înota până la insula Cominotto. Eu nu am avut suficient timp, așa că știu ce o să fac la următoarea vizită în Comino.







Când pleci din Comino, părăsești insula cu gândul să te întorci. Pe catamaran o oră și jumătate până când ajungi în portul din Sliema, te poți bucura de ultimile ore de soare și de insula Malta văzută de pe mare.




5. Marsaxlokk


Pescuit tradițional Marsaxlokk se poate traduce prin Portul Vântului. Marsa înseamnă port în feniciană, iar xlokk – vânt. Aici bate vântul sirocco din Nordul Africii și care aduce un nisip roșiatic din deșertul Sahara. Fenicienii când făceau comerț cu mărfuri din Egipt se opreau în drum spre Sicilia, în acest port.

Marsaxlokk este un sat tradițional pescăresc cu doar 1299 de locuitori. Marsaxlokk se află în sudul Maltei, zona tradițională a insulei. Așa că dacă vreți să simțiți adevăratul spirit maltez, faceți o vizită la Marsaxlokk.



L-am vizitat într-o zi de duminică când este piața de pește și puteți să-i vedeți pe localnicii care cumpără pește de la pescarii abia întorși din larg. Este o atmosferă interesantă pe care merită să o experimentați cel puțin odată-n viață.




Luzzu este denumirea tradițională a bărcilor și sunt pictate în culori simbolice, galben simbolizează căldura, verde – speranța, roșu – sângele. Bărcile au desenat ochiul aducător de noroc, ochiul lui Osiris, zeul Feritilății. Rolul ochiului e de a ajuta la găsirea unei capturi bogate și a drumului spre țărmâ, în caz de furtună. Dacă ochii bărcilor sunt acoperiți înseamnă că barca respectivă nu a mai ieșit de mult timp în larg.




În Marsaxlokk găsești spirtul maltez autentic, aici oamenii încearcă să evite orice factor de stres și se bucură de o mâncare bună, de o sticlă de vin pe care au cu cine să o împartă. La restaurantul Ta’Victor găsiți cea mai autentică și deliciosă mâncare malteză.

Victor proprietarul și chef-ul restaurantului este pasionat de bucătăria tradițională malteză și gătește pește, iepure, miel, în cel mai delicios mod cu putiță. Victor a gătit pentru cele mai personalități care vizitează Malta, de la președinți, prim – miniștri, scretari de stat și cardinali. Chiar și fostul președinte al Maltei, Marie-Louise Coleiro Preca a mâncat la restaurantul lui Victor. Secretul lui Victor este că de 35 de ani de când lucrează își consideră clienții prieteni, în fiecare seară iese și vorbește cu fiecare persoană în parte. Astfel, își adapteză meniul la cerințele lor, gătind chiar și preparate fără gluten.








La Ta’Victor am mâncat cel mai delicios seabass și cea mai bună înghețată cu fructe confiate, chiar și mai bună decât gelato.




Restaurantul Ta’Victor este situat în piața principal din Marsaxlokk, o locație ideală unde te poți bucura de excepționala bucătărie malteză. Dacă ești gurmand cu siguranță te vei bucuria de Malta pentru că aici porțile sunt uriașe și ei obișnuiesc să mănânce mult: antreu, fel principal și desert.
6. Grota Albastră

Grota Albastră este o altă operă a naturii. Natura ajutându-se de apă și vânt și-a arătat măiestria realizând aceste forme în stâncă.



În zilele în care marea este calmă și nu sunt valuri, se fac excursii cu barca prin grotă, unde puteți experimenta fenomenul mânii albastre. Datorită razelor soarelui și culorii mării, dacă bagi mâna în apă, aceasta se vede albastră.



Pentru cele mai bune oferte vizitați site-ul Malta Travel, agenția specializată de peste 20 de ani, în vacanțe în acest arhipelag de vis din Marea Mediterană. Cu siguranță veți găsi oferte pentru toate bugetele și excursii pentru experiențe de neuitat. Așa veți putea vizita cât mai multe locuri într-un timp cât mai scurt și să le aflați poveștile impresioante, pentru că Malta pe lângă peisaje de vis și mâncare delicioasă are și o istorie care se întinde pe parcursul a mii de ani.

O viață ca o vacanță!
Un gând despre „Top 6 locuri pe care să le vizitezi în Malta”